پنجشنبه, ۲۰ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 9 May, 2024
مجله ویستا

آموزش الکترونیکی


آموزش الکترونیکی
آموزش الکترونیکی استفاده از ابزار های انتقال اطلاعات به صورت الکترونیکی (مثل اینترنت) برای انتقال اطلاعات و دانش است. این نوع آموزش مجموعه وسیعی از نرم‌افزارهای کاربردی و روش‌های آموزشی شامل آموزش مبتنی بر رایانه، آموزش مبتنی بر وب، کلاس‌های درس مجازی، آموزش غیرحضوری، آموزش از راه دور، تعلیم وتربیت ازراه دور، بازآموزی، خودآموزی و آموزش بر مبنای رایانه (CBT) Based Training Computer() و غیره نیز می‌توانند مطرح شوند. آموزش الکترونیکی آموزش مبتنی بر فناوری، نقطه عطف و همگرایی آموزش و اینترنت، استفاده و بهره‌گیری از فناوری شبکه برای طراحی، ارائه، انتخاب، مدیریت و توسعه آموزش، همچنین آموزش الکترونیکی به مفهوم آموزش راه‌اندازی شده با اینترنت است که می‌تواند مواردی نظیر ارائه مطالب درسی در قالب‌های چندگانه، مدیریت آموزشی و شبکه‌ای مرکب از فراگیران، کارشناسان و تهیه‌کنندگان مطالب را در برگیرد.
● ویژگی‌های آموزش الکترونیکی
روش و محتوای آموزشی سفارشی شده برای هر آموزش، بازه زمانی که توسط آموزش گیرنده تعیین می‌شود و هر مکانی که آموزش گیرنده بتواند به مطالب آموزشی دسترسی پیدا کند. آموزش الکترونیک بسته به نوع استفاده و امکانات به چند دسته تقسیم می‌شود:
- آموزش مبتنی بر اینترنت و وب
- آموزش مبتنی بر کامپیوتر
- آموزش از طریق وسایل و ابزار دیجیتال همراه
- آموزش از طریق تلفن همراه
- تلویزیون آموزشی
- ویدیوکنفرانس تعامل
▪ مزیت‌های آموزش الکترونیک:
۱) نیازی به حضور و صرف وقت در کلاس نیست.
۲) سرعت مطالعه دست دانشجو است.
۳) در مطالعه به صورت online از مزایای کار گروهی بهره‌مند می‌شوید.
۴) می توانید هر کجا که باشید مدرک خود را از طریق اینترنت به دیگران و رییس خود نشان دهید.
۵) مانند کلاس های درسی برنامه آموزشی، راهنمایی درس ، دروس مرجع و ... وجود دارد.
۶) کنجکاوی و ابتکار بیشتر و دسترسی به تکنولوژی‌های جدید.
۷) اطلاعات به روز است و از اطلاعات به روز می‌توانید استفاده کنید.
۸) ارزیابی به صورت online است.
۹) می‌توانید بیش از یک درس یا رشته را فرا گیرید.
۱۰) آموزش الکترونیک را با استفاده از هر فراهم‌کننده خدمات اینترنتی و بدون محدودیت می‌توان به کار برد. اما ارائه دهنده دروس می تواند از یک اینترانت برای این کار استفاده کند که در این صورت محدوده آموزش محلی خواهد بود.
۱۱) می‌توان از هر مرورگری برای آموزش الکترونیک استفاده کرد به شرط اینکه برنامه‌های سایت با plug inهای مرورگر مطابقت نماید. مثلا حمایت مرورگر از کدهای جاوا.
۱۲) در هر زمان می‌توان یاد گرفت.
۱۳) در هر مکانی امکان یادگیری وجود دارد.
۱۴) هزینه‌های یادگیری کاهش می‌یابد.
۱۵) دانش و اطلاعات را عموم مردم می‌توانند بدست آورند.
۱۶) نتیجه آموزش و یادگیری شما سریع‌تر مشخص می‌شود.
۱۷) با استفاده از امکانات Multimedia مطالب بیشتر در ذهن می‌ماند.
۱۸) تبعیض و پارتی بازی کمتر اتفاق می‌افتد.
▪ در طراحی آموزش الکترونیکی این موارد باید درنظر گرفته شود:
طرح آموزشی، ساختار و روند آن، ساماندهی برنامه آموزشی، قالب‌ها و استانداردهای آموزش الکترونیکی، منابع و موضوعات آموزشی، راهنمایی‌های طراحی آموزشی و برنامه آموزش بر اساس تصمیمات خرید.
● ضرورت رویکرد به آموزش الکترونیکی
نیروی کار امروز باید قادر به پردازش حجم وسیعی از اطلاعات در مدت زمان کوتاهی باشد. با استفاده از روش‌های مرسوم آموزش، معمولاً سازمان‌ها هزینه زیادی را برای رفت‌وآمد و محل برگزاری دوره‌های آموزشی می‌پردازند؛ به طوری که تقریباً دوسوم هزینه آموزش را هزینه حمل‌ونقل تشکیل می‌دهد. به این ترتیب، گذشت زمان نمی‌تواند سوددهی لازم را برای سازمان و مؤسسه به همراه داشته باشد. به علاوه با مشکلات جامعه‌های امروزی رفت‌وآمد منجر به افت بازدهی افراد در فراگیری دانش خواهد شد. از طرفی، با پیشرفت فناوری اطلاعات، مرزهای تجاری کمرنگ‌تر و رقابت‌های جهانی شدیدتر می‌شوند. همچنین، استفاده از روش‌های کارآمدتر برای آموزش نیروی کار پراکنده در نقاط جغرافیایی مختلف، اهمیت ویژه‌ای می‌یابد.
در نهایت هدف آموزش الکترونیکی ارتقای دانش و مهارت‌های نیروی انسانی با به کارگیری برنامه‌ای به‌روز و مقرون به صرفه است.
منبع : ایتنا