جمعه, ۱۶ آذر, ۱۴۰۳ / 6 December, 2024
مجله ویستا

وقتی رگولاتور زیر چتر دولت باشد


وقتی رگولاتور زیر چتر دولت باشد
از روزی که اولین تلفن همراه اپراتور دولتی ایران در تهران زنگ خورد تا امروز که ۱۳ سال از آن زمان می‌گذرد، مشترکان این اپراتور که هم اکنون به حدود ۲۱ میلیون نفر رسیده‌اند هنوز هم همان تعرفه‌ای را می‌پردازند که در سال ۷۳ می پرداخته‌اند. به عبارت ساده‌تر این اپراتور طی ۱۳ سال گذشته به رغم افزایش چندصد برابری مشترکان، کمترین کاهشی در تعرفه مکالمات تلفن همراه خود نداشته است.
این درحالیست که برخلاف سیم‌کارت‌های بی‌رقیب دائمی، رگولاتوری با کاهش ۲۰ درصدی تعرفه سیم‌کارت‌های اعتباری، دقیقا به دلیل وجود رقبای دیگر موافقت کرده است که قرار است به زودی ابلاغ شود. آنچه که تا کنون باعث شده تا مخابرات دولتی ایران اقدام به کاهش تعرفه مکالمات خود نکند، توجیهی به نام "حفظ درآمد دولت" بوده است که البته در جای خود قابل بحث است.
اما سئوالی که پس از اعلام موافقت رگولاتوری با کاهش تعرفه همراه اول اعتباری در ذهن مردم و منتقدان شکل گرفت این بود که آیا این کاهش تعرفه، درآمد دولت را کاهش نخواهد داد؟ البته پاسخ منطقی برای این پرسش وجود دارد که در آن به طور قطع به مساله رقابت و کاهش سهم بازار مخابرات دولتی اشاره خواهد شد.
اما واقعیت این است که سیم‌کارت دائمی همراه اول که هنوز هم با وجود ایرانسل بی‌رقیب محسوب می‌شود، زمانی با تعرفه کنونی به ارائه خدمات می‌پرداخت که تعداد مشترکان آن حداکثر ۳ میلیون نفر بود، ولی امروز که این تعداد به ۲۱ میلیون نفر رسیده، انتظار می‌رود، پس از افزایش تیراژ (که می‌گویند باعث کاهش هزینه‌های ارائه خدمات می‌شود) تعرفه این سیم‌کارت‌ها نیز به تناسب آن کاهش می‌یافت.
ولی تعرفه سیم‌کارت‌ها نه تنها کاهش نیافت بلکه تعرفه خدمات ارزش افزوده آن نیز که این روزها به شدت برای سازمان بازرسی و رسانه‌ها حساسیت برانگیز شده، در دستور کار سازمان تنظیم مقررات نیست و وزیر هم رسما اعلام کرده است که برای این منظور هیچ برنامه‌ای نداریم.
آنچه مسلم است این مورد از جمله وظایف سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی است که به نظر می‌رسد تا کنون درباره آن کوتاهی شده است و مخابرات دولتی هم تا زمانی که رگولاتور یا نهادهای مسئول دیگر دستوری در این زمینه صادر نکنند دلیلی برای کاهش تعرفه خدمات خود نخواهد داشت.
به گفته بسیاری از منتقدان تا زمانی که رگولاتور مخابراتی که وظیفه تنظیم بازار و حمایت از مصرف‌کنندگان خدمات مخابراتی را بر عهده دارد با بودجه وزارت ارتباطات تغذیه شود نمی‌توان انتظار داشت که کوچکترین تحولی در این عرصه به وقوع بپیوندد.

کورش شمس
منبع : اخبار فناوری اطلاعات ایتنا