چهارشنبه, ۱۲ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 1 May, 2024
مجله ویستا

نگرش نسبت به ناباروری و رابطه آن با افسردگی و اضطراب در افراد نابارور


نگرش نسبت به ناباروری و رابطه آن با افسردگی و اضطراب در افراد نابارور
● زمینه و هدف:
جنبه‌های مختلف روان‌‌شناختی ناباروری، بارها مورد مطالعه واقع شده است. هدف از این پژوهش تعیین شایع‌ترین ابعاد نگرش نسبت به ناباروری در زوج‌های نابارور بود و همچنین رابطه بین نگرش نسبت به ناباروری با متغیرهای سن، طول مدت ازدواج، تحصیلات و عامل ناباروری بررسی گردید. هدف دیگر، تعیین رابطه نگرش نسبت به ناباروری با میزان افسردگی و اضطراب تجربه شده است.
● روش بررسی:
بدین منظور از بین مراجعه کنندگان به مرکز درمان ناباروری شهر اصفهان در پاییز سال ۱۳۸۳، ۵۵نفر با تشخیص ناباروری توسط پزشک (۲۵مرد و۳۰ زن)، بدون فرزند و فرزند خوانده و با حداقل تحصیلات سیکل، به طور تصادفی انتخاب شدند و به آزمون‌های افسردگی و اضطراب بک و نگرش نسبت به ناباروری پاسخ دادند. داده‌ها با استفاده از نرم افزار SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. روش‌های آماری مورد استفاده، آمار توصیفی، همبستگی، تحلیل واریانس یک راهه وتحلیل رگرسیون چندگانه بود و سطح معنی‌داری ۰۵/۰ در نظر گرفته شد.
● نتایج:
براساس یافته‌های این مطالعه، نگرش نسبت به فرزند و نقش والدینی با ۱/۶۹% و حیطه نگرش به پذیرش اجتماعی با ۵/۵۴%، شایع‌ترین ابعاد نگرش به ناباروری هستند. همچنین نگرش نسبت به ناباروری با سن رابطه معکوس و معنی‌دار (۰۵/۰>p) داشت، ولی با طول مدت ازدواج و سطح تحصیلات رابطه معنی‌دار یافت نشد. نتایج، تفاوت معنی‌داری در نگرش نسبت به ناباروری بر حسب اینکه خود فرد، همسر یا هر دو آنها عامل ناباروری باشند، را نشان نداد. با توجه به نتایج تحلیل رگرسیون، ابعاد نگرش به کنترل زندگی و پذیرش اجتماعی بیشترین سهم را در تغییرات میزان افسردگی (۰۰۰۱/۰>p) و ابعاد کنترل زندگی، پذیرش اجتماعی و فرزند و نقش والدینی، بیشترین تأثیر را در میزان اضطراب (۰۰۰۱/۰>p) داشتند.
● نتیجه‌گیری:
بیشتر زوج‌های نابارور در درجه اول، به فرزند و نقش والدینی اهمیت دادند. اکثر آنها نسبت به پذیرش اجتماعی، نگرش منفی داشتند. با افزایش سن، افراد نگرش منفی کمتری داشتند. نگرش آنان نسبت به ناباروری با طول مدت ازدواج، سطح تحصیلات، و اینکه خود فرد، همسر، یا هردو آنها عامل ناباروری باشند، بستگی نداشت. افسردگی و اضطراب در این زوجها بیشتر ناشی از نگرش آنان نسبت به کنترل زندگی و پذیرش اجتماعی است.
پریسا نیل فروشان
سیداحمد احمدی
محمدرضا عابدی
سیدمهدی احمدی
منبع : پایگاه اطلاعات علمی


همچنین مشاهده کنید