جمعه, ۷ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 26 April, 2024
مجله ویستا

اینجا امن است


اینجا امن است
اولین و مهم‌ترین دغدغه‌ای که بسیاری از کاربران را هنگام ورود به سایتی ناآشنا، دریافت ایمیلی ناشناس و بارگذاری فایل‌های صوتی و تصویری و حتی متنی به خود مشغول می‌کند، امنیت است.
به کارگیری ابزارهای امنیتی در عصری که دریافت‌ها و پرداخت‌ها از طریق اینترنت انجام می‌شود، نگهداری اطلاعات محرمانه و مهم افراد در اینترنت نیز به جای آرشیو شدن در پوشه‌ها و کلاسورها به امنیت بالا نیاز دارد. از آن‌جا که کلمات رمز بسیاری برای رد و بدل کردن پول و اطلاعات در اینترنت به‌کار گرفته می‌شود، آنچه کاربران را نگران می‌کند ویروسی شدن کامپیوترها، یا دسترسی هکرها به اطلاعاتشان است.
برخی از کاربران ایرانی برای برقراری امنیت در مسیر تبادل اطلاعات از نرم‌افزارهایی استفاده می‌کنند که از روی اینترنت به صورت رایگان بارگذاری می‌شوند یا در بازار با قیمت‌های بسیار ارزان قابل تهیه هستند. ایراد دریافت این نرم‌افزارها از روی اینترنت این است که به شکل منظم لیست ویروس‌هایشان به‌روز نمی‌شود و بسیاری از کارایی‌های موجود در نسخه اصلی این نرم‌افزارها در آن‌ها وجود ندارد.
چند سالی است که شرکت‌های نرم‌افزاری بزرگ با راه‌اندازی نمایندگی در داخل ایران، کاربران را به استفاده از نسخه‌های اصلی نرم‌افزارهای آنتی ویروس تشویق می‌کنند. اینک مهم، انتخاب کاربران است که بر اساس نیاز و نوع فعالیتشان چه نرم‌افزاری انتخاب می‌کنند.
● ایمن
به ادعای ریاست هیات مدیره شرکت مهندسی مهران رایانه، نرم‌افزار آنتی ویروس ایمن، تنها آنتی ویروسی است که در داخل کشور تولید می‌شود.
حمیدرضا سعدی می‌گوید: نرم‌افزارهای امنیتی ایمن با در اختیار داشتن حدود ۵ درصد از بازار کشور لیست ویروس‌های خود را حداقل یک‌بار در هفته به‌روز می‌کنند.
وی در تشریح ویژگی‌های این نرم‌افزار امنیتی به دو زبانه بودن نرم‌افزار اشاره می‌کند و می‌گوید: برای حفاظت از اطلاعات محرمانه باید استفاده از ابزارهای امنیتی خارجی را کنار بگذاریم زیرا سازندگان این نرم‌افزارها می‌توانند با طراحی یک BackDoor اطلاعات را تخلیه کنند.
وی درباره حمایت دولت از شرکت‌ها در زمینه تولید ابزارهای امنیتی می‌گوید: شرکت‌ها فقط به بودجه برای حمایت نیاز ندارند و بازارسازی در این‌باره برای آن‌ها اهمیت بیشتری دارد. در این‌باره باید فرهنگ‌سازی انجام شود و کاربران بپذیرند که برای حفاظت از دستگاه و اطلاعاتشان باید هزینه بپردازند و از خرید نرم‌افزارهای قفل شکسته و ارزان قیمت یا بارگذاری شده آن‌ها از اینترنت خودداری کنند.
سعدی ادامه می‌دهد: دولت برای خرید سخت افزار هزینه می‌کند اما برای تهیه نرم‌افزار خیر. این در حالی است که نسبت هزینه سخت‌افزار به نرم‌افزار در بیشتر کشورهای دنیا یک به شش است.
او با اشاره به قیمت مناسب نرم‌افزار ایمن که بین ۹ تا ۱۴ هزار تومان است می‌گوید: دلیل عدم حضور ما در رده‌بندی‌های جهانی ناتوانی نرم‌افزار نیست بلکه هزینه‌های چند ده یورویی است که باید برای امتیازبندی در سایت ها و موسسات پرداخت کرد.
● دکتر وب
روس‌ها در دنیای ابزارهای امنیتی اینترنتی با دو نام به شهرت رسیدند: دکتر وب و کسپرسکی. دکتر وب با سابقه طولانی‌اش ۸ سال است که در ایران نمایندگی تاسیس کرده و به صورت مستقیم به عرضه نرم‌افزارهای امنیتی می‌پردازد.
شرکت مهندسی بانی‌ساز نمایندگی این شرکت روسی را در ایران بر عهده دارد. بهرام عرب یزدی، مدیرعامل این شرکت می‌گوید: دکتر وب در دنیای امنیت اینترنتی محبوبیت دارد اما نمی‌توان آن را با نرم‌افزارهایی مانند NOD۳۲ یا کسپرسکی مقایسه کرد.
وی می‌گوید: نرم‌افزار امنیتی دکتر وب روی سیستم‌عامل‌های ویندوز و لینوکس (خانواده‌های یونیکس) قابل نصب است. این نرم‌افزار روی سیستم‌‌عامل‌های یونیکس کارایی بالایی دارد.
وی به‌روز شدن نرم‌افزار در هر ۲۵ الی ۳۰ دقیقه را از جمله ویژگی‌های این نرم‌افزار عنوان می‌کند و می‌گوید: این نرم‌افزار میان کاربران خانگی و Mail serverها بالاست. نسخه شبکه‌ای این نرم‌افزار نیز روی سرور نصب می‌شود و از آنجا می‌تواند به صورت ریموت روی سایر کامپیوترها نصب شود و امنیت دستگاه‌ها را تحت کنترل بگیرد.
آخرین نسخه‌ نرم‌افزار امنیتی دکتر وب، ۴.X.X است و به گفته مدیرعامل شرکت نمایندگی این نرم‌افزار در ایران، تعداد کاربران آن هر سال ۱۰ درصد افزایش می‌یابد.
عرب یزدی می‌گوید: قیمت آنتی ویروس تک‌کاربره دکتر وب برای یکسال ۲۸ هزار تومان است. آنتی‌ویروس همراه با آنتی‌اسپم نیز برای این کاربران ۳۷ هزار تومان قیمت دارد. قیمت نسخه‌های شبکه‌ای نیز با توجه به تعداد کامپیوترهای شبکه متفاوت است.
● NOD۳۲
شهرت روس‌ها در بازار نرم‌افزارهای امنیتی نه تنها در ایران بلکه در سایر کشورهای آسیایی با معرفی NOD۳۲ بار دیگر جان تازه‌ای گرفت.
آنتی‌ویروس NOD۳۲ با گذشت مدت کوتاهی از ورودش به بازار، توانست محبوبیت چشمگیری به دست آورد. سبک بودن و انتشار کرک‌های این برنامه ازجمله دلایل محبوبیت این نرم‌افزار بود.
شرکت اسلواکی ESET حدود ۱۲ سال است کار خود را آغاز کرده.
بیژن عرب‌یزدی مدیرعامل شرکت نرم‌افزارهای ضدویروس امین که ۴ سال است نمایندگی رسمی ESET را در ایران بر عهده دارد می‌گوید: شرکت امنیتی ESET حدود ۱۶۰ نمایندگی در کشورهای مختلف جهان دارد.
وی دلیل موفقیت نرم‌افزار NOD۳۲ را در هوش مصنوعی این نرم‌افزار می‌داند و می‌گوید: ویروس‌ها توسط آنتی‌ویروس‌ها با دو شیوه شناسایی می‌شوند: یکی Signature و دیگری هوش مصنوعی.
ویروس‌ها دارای ماشین کد هستند که در روش Signature کد اصلی در هر بار به روز شدن وارد لیست نرم‌افزار می‌شود تا با اجرای فایل‌ها روی کامپیوتر، در صورتی که این کد مشاهده شود هشدار ویروس دهد. در این شیوه لیست ویروس‌های نرم‌افزار باید به‌روز شود تا بتواند ویروس‌های جدید را شناسایی کند که طبیعتا به زمان نیاز دارد.
با استفاده از هوش مصنوعی دیگر ضرورتی برای از دست رفتن زمان و به‌روز شدن لیست ویروس‌ها برای شناسایی آن‌ها در کامپیوترها وجود ندارد. هوش مصنوعی هنگام اجرای فایل می‌تواند تشخیص دهد که دارای الگوریتم یا رفتار مشکوک هست یا نیست. در صورتی که هرگونه رفتار مشکوکی ببیند به کاربر هشدار می‌دهد که این فایل مشکوک یا اجرای این فایل خطرناک است.
به گفته مدیرعامل شرکت نرم‌افزارهای ضدویروس امین، قیمت نسخه تک‌کاربره NOD۳۲ برای یکسال ۳۵ هزار تومان و نسخه‌ای که دارای آنتی‌ویروس و آنتی‌اسپم، آنتی‌اسپای و فایروال باشد نیز ۵۴ هزار تومان قیمت دارد.
عرب‌یزدی می‌گوید: شرکت ESET قصد دارد به جای نام NOD۳۲ -که عدد آن نشانه ۳۲ بیتی بودنش است و نمی‌توان در نسخه‌های بعدی آن را دایم تغییر داد- کم‌کم همان نام شرکت را جایگزین و نرم‌افزارهای خود را با نام ESET وارد بازار کند.
● Bitdefender
از آنجا که اروپای شرقی مرکز توزیع ویروس‌های رایانه‌ای محسوب می‌شود، به نظر می‌رسد شرکت‌های امنیتی که در اروپای شرقی متولد می‌شوند باید نسبت به سایر شرکت‌ها متفاوت باشند. حمید حسانی -رییس هیات مدیره شرکت تکسان و نماینده رسمی ابزارهای امنیتی Bitdefender - می‌گوید: آزمایشگاه شرکت Bitdefender که پیش از سال ۲۰۰۱ زیرمجموعه شرکت سافت وین بود، در رومانی است.
وی اشاره می‌کند: این شرکت در ۱۰۰ کشور جهان نمایندگی دارد و بیش از ۵۰ میلیون کاربر مشترک ابزارهای امنیتی‌ Bitdefender هستند. نمایندگی رسمی Bitdefender در ایران از سال ۲۰۰۳ کار خود را آغاز کرده است.
حسانی می‌گوید: در حال حاضر آخرین نسخه از ابزارهای امنیتیBitdefender موجود در بازار، نسخه ۲۰۰۹ نرم‌افزارهای امنیتی با کاربری خانگی و شبکه‌ای است.
بر اساس این گزارش Bitdefender برای کاربران خانگی خود در سه سطح متفاوت ابزار امنیتی تولید کرده است که عبارتند از:
۱) آنتی‌ویروس ساده،
۲) Internet Security
۳) Total Security.
حسانی در تشریح ویژگی‌های آخرین نسخه از محصولات امنیتی این شرکت در بازار می‌گوید: این محصول که Total security نام دارد دارای سه ویژگی برتر نسبت به نسخه سال ۲۰۰۸ است.
این ویژگی‌ها شامل امکان ایجاد محیطی امن برای چت کردن، قرار دادن فایل‌ها در گاوصندوق مجازی و رمزگذاری آن همچنین در اختیار قرار دادن فضا در اینترنت روی سرور آزمایشگاه Bitdefender است تا کاربر بتواند جایی خارج از دستگاه کامپیوتر فایل‌ها و اسناد خود را نگهداری کند.
نکته قابل توجه درباره فعالیتBitdefender در ایران تمرکز نمایندگی آن روی خدمات پس از فروش است. حسانی می‌گوید: ما ترجیح می‌دهیم توزیع محصول را جایگزین ایجاد شبکه فروش کنیم و روی ارایه خدمات پس از فروش متمرکز بیشتری داشته باشیم.
وی درباره نوع خدمات پس از فروش می‌گوید: ما به اتوماسیونی مجهز هستیم که به محض دریافت ایمیل و درخواست خدمات پس از فروش از کاربر، به او یک کد پیگیری می‌دهد که تا زمان برطرف نشدن مشکل این کد فعال است. در ساعات اداری نیز در صورتی که تماسی برای دریافت کمک و خدمات داشته باشیم پاسخگو هستیم.
● پاندا
شاید سال ۱۹۹۰ هنگامی که شرکت پاندا سافت ور در بیلبائو اسپانیا فعالیت خود را آغاز کرد، مسوولان این شرکت تصور نمی‌کردند روزی هدف کمپانی‌های بزرگ باشند. نرم‌افزارهای امنیتی پاندا از جمله نرم‌افزارهایی است که کاربران فارغ از ورود برندهای تازه به بازار به آن اعتماد دارند.
اسماعیل ذبیحی، مسوول اطلاع‌رسانی شرکت ایمن رایانه پندار که از سال ۷۸ نمایندگی رسمی پاندا را در ایران به عهده دارد می‌گوید: نرم‌افزارهای امنیتی پاندا در ایران محبوبیت خوبی دارند. در حال حاضر بسیاری از سازمان‌ها و دستگاه‌های دولتی و خصوصی از ابزار امنیتی پاندا استفاده می‌کنند.
پاندا با ۶۵ نمایندگی فعال در سراسر دنیا توانست در سال ۲۰۰۶ عنوان برترین نرم‌افزار امنیتی را در نمایشگاه سبیت آلمان کسب کند. ازجمله ویژگی‌های ابزار امنیتی این شرکت می‌توان به ارایه اطلاعات مهم به کاربر، اطلاع‌رسانی مستمر، حذف هرگونه فایل یا کد مشکوک و ورودی به سیستم اشاره کرد.
بر اساس این گزارش جدیدترین محصول پاندا در بازار ابزارهای امنیتی ایران نسخه ۲۰۰۹ محصولات تک‌کاربره پاندا است که شامل Global Protection، Internet Security و Antivirus Pro می‌شود. محصولات جدید پاندا در نسخه ۲۰۰۹، همگی بر اساس یک مدل جدید امنیتی با عنوان هوش یکپارچه (Collective Intelligence)، ‌طراحی و تولید شده‌اند. این فناوری جدید و پیشرفته که به صورت آنلاین عمل می‌کند، از قابلیت حفاظتی بالایی برخوردار است. فناوری هوش یکپارچه دارای بیشترین قابلیت ردیابی و کشف کدهای مخرب، کمترین بار منفی روی منابع و ظرفیت‌های سیستم، امکان بررسی و پویش سیستم‌های رایانه‌ای از جایی خارج از محیط عملیاتی آن‌ها، و فناوری شناسایی کدها و نرم‌افزارهای امن (White-listing) است.
● کسپرسکی
شرکت کسپرسکی در ایران دارای سه نمایندگی فروش است که بر اساس سیاست‌گذاری فروش این شرکت با قیمت‌هایی برابر، این محصولات را ارایه می‌کنند. حضور مستقیم شرکت کسپرسکی در ایران نیز خود موید این مطلب است. تنها عامل تفاوت آن‌ها با یکدیگر در کیفیت و نحوه پشتیبانی از مشتریان است.
سینا بقایی، مدیر IT شرکت تجارت الکترونیک ایرانیان، یکی از نمایندگان رسمی ابزارهای امنیتی کسپرسکی با اشاره به این مطلب گفت: از جمله نقاط قوت نرم‌افزار کسپرسکی می‌توان به کارایی قدرتمند، به‌روزرسانی و واکنش سریع به ویروس‌ها (۳ ساعت)، ارایه با گواهینامه معتبر و به نام خریدار و حمایت مستقیم شرکت تولیدکننده از مشتریان اشاره کرد.
با توجه به اینکه در حال حاضر تعداد برنامه‌های آسیب‌رسان با رشد باورنکردنی ده برابر به بیش از ۲۰ میلیون برنامه رسیده است کاربران بیشتر از همیشه به ابزارهای امنیتی قوی نیاز دارند. بقایی در این‌باره گفت: برنامه به کار گرفته شده در آخرین نسخه محصولات کسپرسکی از ترکیب سه‌گانه یک ماجول فیلترکننده که از فناوری HIPS (سرنام واژه‌های Host-based Intrusion Prevention System به معنای سیستم ممانعت از نفوذ میزبان محور) بهره می‌برد به همراه یک ماجول دفاع فعال و یک فایروال داخلی استفاده و این ترکیب کاربر را در مقابل تهدیدات شناخته شده و ناشناخته محافظت می‌کند. نتیجه فعالیت این ماجول‌ها ایجاد یک "لیست سفید" از برنامه‌های قابل اعتماد است.
Kaspersky Internet Security ۲۰۰۹ همچنین دارای یک صفحه‌کلید مجازی شده است که کاربران را در مقابل برنامه‌های ثبت ضرب کلید (Key logger) محافظت می‌کند. کاربران با اطمینان می‌توانند نام کاربری و رمز عبور خود را در سیستم‌های حساس از جمله وب‌سایت بانک‌ها وارد کنند. در نسخه جدید از سرقت اطلاعات از طریق ارتباطات ایمن مانند HTTPS و SSL نیز جلوگیری شده است و حتی می‌توان ردپای وبگردی کاربر را نیز پاک کرد تا مورد سوءاستفاده قرار نگیرد.
سایر امکانات نسخه‌های پیشین برنامه‌ها از قبیل فایروال، تحلیل شهودی، ماجول‌های کنترل والدین و ماجول‌های ضدهرزنامه نیز همگی بهینه شده و ارتقا یافته‌اند.
بر اساس این گزارش قیمت آنتی‌ویروس ۲۰۰۹ تک‌کاربره ۲۹ هزار و ۶۰۰ تومان، قیمت اینترنت سکوریتی ۲۰۰۹ تک‌کاربره ۴۵ هزار تومان، قیمت شبکه ۱۰ کاربره (پشتیبانی از ایستگاه‌های کاری و تلفن‌های همراه) ۲۹ هزار تومان و قیمت شبکه ۱۰ کاربره (پشتیبانی از سرور، ایستگاه‌های کاری و تلفن‌های همراه) - ۳۷۴ هزار تومان است.
شبنم کهن‌چی
منبع : هفته‌نامه بزرگراه فناوری


همچنین مشاهده کنید