جمعه, ۱۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 3 May, 2024
مجله ویستا

مشکلات آموزش و پرورش در یک نگاه


مشکلات آموزش و پرورش در یک نگاه
نقاط ضعف در بخش فرهنگی شاید به ظاهر و در نگاه اول معضل نباشد ولی در بلندمدت اثر سوء خود را در میان جامعه به جا خواهد گذاشت.
از آن جایی كه كه تعلیم و تعلم و پرورش انسان ها از جایگاه والایی برخوردار است و هر دولت و حكومتی می كوشد كه برای پرورش انسان ها و تربیت نسل های آینده كشور برنامه ریزی دقیق و اساسی نماید، متأسفانه طی سه دوره گذشته به ویژه این هشت سال اخیر بی عنایتی و كم توجهی نسبت به بخش فرهنگی و آموزش و پرورش روا شد و به جای آن كه خستگی را از دوش جامعه فرهنگی بزداید بار سنگین خستگی را دوچندان نمود و این سازمان گسترده فرهنگی كشور را دچار خمودگی و خستگی و فترت ساخت و از پویایی و تحرك بازداشت.
زحمات بی دریغ معلمان برهیچ كس پوشیده نیست همه مردم به زحمات معلمان ایمان دارند و به آن اعتراف می كنند. قشر فرهنگی و معلمان سطوح مختلف آموزشی از میان همین جامعه هستند و با مشكلات فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی جامعه ملموس هستند. آن ها هم بچه های محصل دارند كه الان در حال تحصیل هستند و آن ها هم با مشكلات والدین آشنایی كامل دارند. در كنار حجم زیاد كاری قشر فرهنگی و سختی كار معلمان ما شاهد بی توجهی مدیران و مسوولان آموزش و پرورش نسبت به رفع مشكلات و معضلات فرهنگیان در امر معیشت بودیم. به هر حال این كم لطفی از سوی وزارت آموزش و پرورش در حق معلمان در سال های ۸۲-۸۳-۸۴ مشكلاتی را برای والدین و اولیای دانش آموزان به وجود آورد و معلمان را مجبور به واكنش نمود.
اگرچه مشكلات پیش آمده مقداری از ارزش فعالیت و زحمات معلمان را در انظار عمومی مخدوش و شبهه ناك نمود ولی هیچ یك از افرد این جامعه حاضر نشدند به بهانه مطالبه حق، ارزش معلم را پایمال كند. هر چند عده ای سعی داشتند با قرار دادن معلم رودرروی نظام و مردم به اهداف خود برسند اما با تدبیر زیركانه و هوش مندانه قشر بزرگوار فرهنگی این مشكل حل شد.
از آن جایی كه مدرسه خانه دوم دانش آموزان و محصل تلقی می گردد و تربیت و پرورش و شكل گیری شخصیت انسان ها در این مكان صورت می پذیرد و حركت اولیه در مسیر حق و اسلام و تقویت باورهای دینی شاگردان و گام برداشتن در راه آرمان ها از مدرسه آغاز می شود ولی ضعف مدیریت در آموزش و پرورش از یك سو و سوق دادن نشر فرهنگی به سوی حزب گرایی و جناحی نمودن سازمان باعث شد كه نه تنها مشكلات فرهنگیان حل نشود بلكه بر مشكلات اولیای دانش آموزان نیز افزوده گردد.
با توجه به اصل قانون اساسی (۳۳) جمهوری اسلامی با تأكید به حق استفاده از تحصیل رایگان برای همه براساس اصل ۳۰ قانون اساسی دولت موظف است وسایل آموزش و پرورش رایگان را برای همه ملت تا پایان دوره متوسطه فراهم سازد و وسایل تحصیلات عالی را تا سر حد خودكفایی كشور به طور رایگان گسترش دهد.
اما به دلیل اهداف سیاسی برخی از مسوولان وزارت آموزش و پرورش در اوایل سال تحصیلی ۸۳-۸۴ شاهد بودیم كه مدارس برای ثبت نام مبالغی دلخواه از همه سطوح تحصیلی ابتدایی تا دبیرستان و پیش دانشگاهی دریافت می دارند.
و تا الان هم هیچ مرجعی به محل مصرف این هزینه هنگفت كه از مردم دریافت نموده اند رسیدگی نكرده است و هیچ كس نمی داند مبلغ این بودجه چقدر بوده و با چه مجوزی گرفتند.
در صورتی كه بچه های معلمان نیز در مدارس دیگر این پول را پرداخت كرده اند.
براساس آمار كلی و پرداخت هزینه از طرف والدین بودجه جمع آوری شده به رقم ۳۶ میلیارد تومان می رسد. حال این بودجه كجا به مصرف رسیده و چگونه؟!
قشر فرهنگی و معلم هم به این شیوه معترض هستند آن ها می گویند ما هم مثل دیگران این هزینه را پرداخت نموده ایم حال با توجه به وضعیت موجود، اصلاح ساختار آموزش و پرورش از ضرورتهاست و ضامن سلامت فرهنگی كشور در آینده است. اصلاح وزارت آموزش و پرورش در دولت آینده می تواند به فرهنگ جامعه و شیوه فعالیت آموزش و پرورش و حل مشكلات این وزارتخانه نسبت به وظایف و اهمیت فرهنگ و قشر فرهنگی كمك نماید و این تحقق نخواهد یافت مگر با تلاش و سعی رییس جمهور منتخب مردم. در رأس دولت می توان مشكلات قشر فرهیخته و فرهنگی كشور را حل و از بروز مشكلات بعدی و تأثیر آن بر كل جامعه جلوگیری كرد.
منبع : روزنامه جوان