قیمت طلا امروز




 سامانه های هوشمند

 مجله پیوست / ۳۵ ساعت قبل

پانزده سال هوشمندسازی کشاورزی؛ از سامانه تا نتیجه چقدر فاصله مانده؟ - پیوست

کشاورزی دیجیتال در ایران دیگر فقط به چند سامانه محدود نیست. از ثبت میلیون‌ها بهره‌بردار و صدور بیش از ۱.۳ میلیون بیمه‌نامه گندم تا آبیاری هوشمند و صدها پهپاد کشاورزی، نشانه‌های اجرای واقعی وجود دارد. اما هرچه از تعداد سامانه و تجهیز به نتیجه استفاده از آنها نزدیک می‌شویم، داده کمتر می‌شود. هنوز روشن نیست
 پانزده سال هوشمندسازی کشاورزی؛ از سامانه تا نتیجه چقدر فاصله مانده؟ - پیوست
کشاورزی دیجیتال در ایران دیگر فقط به چند سامانه محدود نیست. از ثبت میلیون‌ها بهره‌بردار و صدور بیش از ۱.۳ میلیون بیمه‌نامه گندم تا آبیاری هوشمند و صدها پهپاد کشاورزی، نشانه‌های اجرای واقعی وجود دارد. اما هرچه از تعداد سامانه و تجهیز به نتیجه استفاده از آنها نزدیک می‌شویم، داده کمتر می‌شود. هنوز روشن نیست این زیرساخت‌ها با چه هزینه‌ای، برای چند کشاورز و با چه اثر قابل سنجشی بر آب، نهاده، عملکرد و درآمد کار کرده‌اند. این چالشی است که می‌تواند نتیجه سرمایه‌گذاری‌ها را پنهان کند و انگیزه حاکمیتی برای ادامه این روند را کاهش دهد.

به‌گزارش پیوست، کشاورزی ایران از نقطه صفر دیجیتالی‌شدن فاصله زیادی گرفته است. سامانه جامع پهنه‌بندی در سال ۱۳۹۷ اطلاعات حدود ۳.۸ میلیون کشاورز و بهره‌بردار را ثبت کرده بود و در سال ۱۴۰۰ اتصال ۱۵۰ مجوز وزارت جهاد کشاورزی از طریق «سماک» به درگاه ملی مجوزها اعلام شد. بازارگاه نهاده‌های کشاورزی از پیش از مصوبه هوشمندسازی سال ۱۴۰۰ عملیاتی بود و در سال زراعی ۱۴۰۴–۱۴۰۵ نیز یک میلیون و ۳۵۰ هزار بیمه‌نامه گندم برای 6.4 میلیون هکتار بر پایه اطلاعات سامانه پهنه‌بندی صادر شد. اینها شواهدی از ورود داده و سامانه به فرایندهای واقعی کشاورزی‌اند هستند و از مرحله رونمایی چند پروژه دیجیتال عبور کرده‌اند.

اما برای سنجش نتیجه این تحول، داده بسیار محدودتر است. رقم ملی قابل اتکایی درباره سطح کشاورزی دقیق، مزارع مجهز به اینترنت اشیا، کاهش مصرف آب، کود و سم، کاهش هزینه تولید یا افزایش عملکرد ناشی از فناوری دیجیتال منتشر نشده و هزینه بسیاری از سامانه‌های اصلی نیز قابل ردیابی نیست. بنابراین مساله اصلی سامانه نیست بلکه مقیاس استفاده، هزینه و نتیجه آنهاست.

پانزده سال تکلیف برای یکپارچه‌کردن اطلاعات

فعالیت‌های مرتبط با یکپارچه‌سازی داده‌ها سابقه‌ای دست‌کم ۱۵ ساله دارد. ماده ۲۲ قانون افزایش بهره‌وری بخش کشاورزی و منابع طبیعی در تیر ۱۳۸۹ ایجاد پایگاه اطلاعات تولیدکنندگان، پایگاه جامع اطلاعات کشاورزی مبتنی بر فناوری اطلاعات و شبکه مدیریت دانش و اطلاعات کشاورزی و روستایی را تکلیف کرد و برای اجرای آن مهلتی دو ساله در نظر گرفت. اجزای مختلفی از این زیرساخت در سال‌های بعد ساخته شدند، اما «جامع و یکپارچه‌شدن» اطلاعات دوباره در مصوبات بعدی به تکلیف تبدیل شد.

بیش از ۱۰ سال بعد، در فروردین ۱۴۰۰ شورای اجرایی فناوری اطلاعات مجموعه تازه‌ای از تکالیف را برای هوشمندسازی کشاورزی تعیین کرد؛ از توسعه بازارگاه نهاده و اتصال آن به سامانه جامع تجارت تا رصد زنجیره محصولات راهبردی، ایجاد «سامانه هوشمند مدیریت اطلاعات کشاورزی»، پنجره واحد خدمات هوشمند، تکمیل زیرساخت داده‌های مکانی و تدوین نقشه راه هوشمندسازی. برای برخی از این تکالیف ۲۵ اردیبهشت و برای زیرساخت داده مکانی ۳۰ خرداد همان سال به‌عنوان موعد اجرا تعیین شد.چهار تکلیف کلیدی که اجرا‌نشده ماندند

نتیجه را خود شورای اجرایی فناوری اطلاعات ثبت کرده است. در جلسه بیست‌وسوم شورا در بهمن ۱۴۰۰، نقشه راه، توسعه بازارگاه، رصد زنجیره‌ها و سامانه هوشمند اطلاعات و زیرساخت داده مکانی وزارت جهاد در فهرست تکالیف اجرا‌نشده قرار گرفتند.

البته بازارگاه حتی پیش از مصوبه ۱۴۰۰ فعال بود، اما تعهد مشخصی که مصوبه برای توسعه یا تکمیل آن تعیین کرده بود، همچنان در میان اقدامات اجرا‌نشده ثبت شد.قانون‌گذاری ادامه یافت، مساله هم باقی ماند

قانون‌گذاری در سال‌های بعد متوقف نشد. آیین‌نامه دانش‌بنیان کشاورزی در ۱۴۰۱ اینترنت اشیا، کلان‌داده، پردازش تصویر، هوش مصنوعی و «کارورهای هوشمند خدمات کشاورزی» را وارد مقررات کرد. سند ملی دانش‌بنیان امنیت غذایی در تیر ۱۴۰۲ نیز ایجاد «نظام جامع آمار و اطلاعات بخش کشاورزی» و توسعه کشاورزی هوشمند با هوش مصنوعی، حسگر، رباتیک، کلان‌داده و اینترنت اشیا را مطالبه کرد. برنامه هفتم در ۱۴۰۳ بار دیگر ایجاد سامانه یکپارچه اطلاعات مکانی، توصیفی و بازار و رهگیری محصولات را تکلیف کرد.

از قانون ۱۳۸۹ تا مصوبه ۱۴۰۰ و برنامه هفتم، ایجاد پایگاه یا سامانه یکپارچه اطلاعات سه بار به اشکال مختلف تکلیف شده است. گزارش مرکز پژوهش‌های مجلس در بهمن ۱۴۰۳ نیز همچنان فقدان راهبرد ملی، برنامه اقدام و نظام ارزیابی کشاورزی دیجیتال را مساله می‌دانست.فقدان معماری واحد در میان بیش از ۲۰ سامانه

مرکز پژوهش‌های مجلس بیش از ۲۰ سامانه یا دسته سامانه در وزارت جهاد و سازمان‌های تابعه فهرست کرده است؛ از پهنه‌بندی، سماک (صدور مجوز حوزه کشاورزی)، سماصط( سامانه مدیریت اطلاعات صنعت طیور) و سامکا (بستر برنامه‌ریزی کشاورزی) تا بازارگاه، بیمه، مدیریت زمین، آبیاری نوین، آفت‌کش‌ها، دامپزشکی، شیلات و تعاون روستایی.

پهنه‌بندی در ۱۳۹۵ در چهار استان پایلوت کامل و در هشت استان در حال توسعه بود؛ دو سال بعد اطلاعات حدود ۳.۸ میلیون کشاورز و بهره‌بردار در آن ثبت شده بود و داده‌هایش بعدها وارد خرید تضمینی و بیمه شد. البته «ثبت‌شده» به معنای «کاربر فعال» نیست و تکمیل اطلاعات مکانی برخی قطعات در سال‌های بعد نیز ادامه داشت.

سماک نیز جایگزین پنجره واحد قدیمی کشاورزی شد و در سال ۱۴۰۰ اتصال ۱۵۰ مجوز وزارت جهاد از طریق آن به درگاه ملی مجوزها اعلام شد. از سوی دیگر، پس از تصویب مقررات رهگیری برنامه هفتم، در ۱۴۰۵ «یکتا» وارد فرایند شناسه‌گذاری تولیدکنندگان شد. در منابع عمومی بررسی‌شده روشن نیست رابطه معماری یکتا با سماک و پهنه‌بندی دقیقا چگونه تعریف شده است.

وضعیت زمین نمونه دیگری است. اطلاعات یک قطعه ممکن است با پهنه‌بندی، سامکا، ایرانلند و کاداستر ارتباط داشته باشد. سامکا در ۱۴۰۱ در فارس به‌عنوان پایلوت سامانه اطلاعات مکانی کشاورزی معرفی شد و ایرانلند نیز از ۱۴۰۲ در برخی استان‌ها وارد فرایند ثبت درخواست‌های زمین شد. وجود این لایه‌ها به‌خودی‌خود به معنای موازی‌کاری نیست، اما به‌نظر می‌رسد مرز مسئولیت، شناسه مرجع قطعه، رکورد اصلی و قواعد همگام‌سازی آنها شفاف نیست.جایی که داده از «سامانه» بیرون آمده است

بیمه گندم یکی از روشن‌ترین نمونه‌های استفاده عملیاتی از این زیرساخت است. در سال زراعی ۱۴۰۴–۱۴۰۵، صندوق بیمه کشاورزی ۱٬۳۴۶٬۷۳۰ بیمه‌نامه گندم برای ۶٬۴۴۰٬۸۴۶ هکتار بر پایه اطلاعات پهنه‌بندی صادر کرد و در استان‌هایی مانند بوشهر استفاده از تصاویر ماهواره‌ای برای برآورد خسارت نیز گزارش شد. این اعداد مقیاس اجرای دیجیتال را نشان می‌دهند، اما بدون اطلاعاتی درباره دقت ارزیابی، کاهش زمان رسیدگی یا صرفه‌جویی مالی، هنوز نمی‌توان اثر اقتصادی آن را سنجید.داده وجود دارد؛ دسترسی به آن چطور؟

قانون نیز برای تبادل داده وجود دارد. قانون مدیریت داده‌ها و اطلاعات ملی مصوب شهریور ۱۴۰۱، پایگاه‌های پایه، مرکز ملی تبادل اطلاعات و سطوح دسترسی را تنظیم کرده است. حتی پیش از آن، مصوبه داده‌باز شورای اجرایی فناوری اطلاعات در مهر ۱۳۹۹ دستگاه‌ها را به ایجاد بخش شفافیت و انتشار داده‌های باز مکلف کرده بود.

داده‌های کشاورزی نیز میان وزارت جهاد و نهادهایی مانند مرکز آمار، سازمان ثبت، سازمان نقشه‌برداری و صندوق بیمه توزیع شده‌اند. قانون مدیریت داده‌ها و اطلاعات ملی مصوب ۱۴۰۱ سازوکار حقوقی تبادل را فراهم کرده، اما شواهد عمومی کافی درباره مدل داده مشترک، شناسه مرجع، API و مدیریت کیفیت این زیست‌بوم در دسترس نیست.هوشمندی در مزرعه چند هکتار است؟

در خرداد ۱۴۰۵ رئیس سازمان تات اعلام کرد حدود ۱۰ هزار هکتار زیر پوشش «آبیاری هوشمند» قرار دارد و قرارداد ۱۲۰۰ هکتار دیگر آغاز شده است؛ اما نتیجه این پروژه‌ها منتشر نشده است. برنامه هفتم نیز هدف سالانه ۱۵۰ هزار هکتار آبیاری زیرسطحی هوشمند و ۲۰۰ هزار هکتار آبیاری تحت فشار را تعیین کرده و برای نوع زیرسطحی، کاهش مصرف آب تا ۵۰ درصد و افزایش ۱.۵ برابری بهره‌وری را هدف گرفته است.

تا پایان ۱۴۰۴، ۲۲ شرکت ۸۵۸ پهپاد کشاورزی عرضه کرده بودند و نمونه‌هایی مانند پهپادپاشی ۷۲ هکتار کلزا در شهریار نیز ثبت شده است؛ اما تعداد پهپادهای فعال، سطح عملیات و اثر اقتصادی آنها منتشر نشده است.

هوش مصنوعی و اینترنت اشیا نیز از مرحله ادبیات سیاستی عبور کرده‌اند، اما مقیاس استفاده آنها منتشر نشده است. آیین‌نامه ۱۴۰۱ استفاده از IoT، کلان‌داده، پردازش تصویر و AI را برای کارورهای هوشمند خدمات کشاورزی پیش‌بینی کرد و سند امنیت غذایی ۱۴۰۲ نیز AI، حسگر، رباتیک و IoT را وارد تکالیف کشاورزی هوشمند کرد.خردمالکان؛ بزرگ‌ترین گروه با کم‌سنجش‌ترین بخش

مقیاس مزرعه در ایران اهمیت این سؤال را بیشتر می‌کند. در مرداد ۱۴۰۵ مقام مسئول وزارت جهاد تعداد بهره‌برداران کشاورزی را 3.35 میلیون نفر اعلام کرد که حدود ۸۸ درصد آنها کمتر از ۱۰ هکتار زمین و در مجموع حدود ۳۳ درصد اراضی را در اختیار دارند. در مقابل، حدود ۱۲ درصد بهره‌برداران دارای بیش از ۱۰ هکتار، نزدیک ۶۷ درصد اراضی را در اختیار دارند.

آیین‌نامه دانش‌بنیان کشاورزی در ۱۴۰۱ نیز این ساختار را نادیده نگرفته و نفوذ دانش و فناوری را با اولویت مزارع کوچک مطرح کرده است. با وجود این، در منابع بررسی‌شده شاخص ملی مشخصی درباره میزان استفاده همین گروه از کشاورزی دقیق، اینترنت اشیا، خدمات ترویج دیجیتال یا سایر ابزارهای هوشمند پیدا نشد. در نتیجه سیاست، مزارع کوچک را گروه هدف معرفی کرده، اما میزان دستیابی این گروه به فناوری هنوز با یک شاخص ملی عمومی قابل سنجش نیست.هزینه این تحول چقدر بوده است؟

مرکز پژوهش‌های مجلس در ۱۴۰۳ اعلام کرد در بودجه‌های سالانه اعتبار مشخصی برای «توسعه کشاورزی دیجیتال» پیش‌بینی نشده و پیشنهاد ایجاد برنامه بودجه‌ای مستقل و متصل به شاخص‌های عملکرد را داد. البته برای ۱۴۰۵ نزدیک ۶ هزار میلیارد تومان اعتبار برای سامانه‌های نوین آبیاری مصوب شده، اما اجرای آن به تخصیص اعتبار وابسته است و همه این رقم نیز بودجه دیجیتال محسوب نمی‌شود؛ اعتبار مصوب، تخصیص، قرارداد و هزینه‌کرد واقعی چهار مرحله متفاوت‌اند.

مشکل در سطح سامانه‌ها هم ادامه دارد. برای پهنه‌بندی، سماک، سماصط، سامکا، بازارگاه، بیمه، یکتا و مراکز پایش، هزینه ساخت اولیه، هزینه نگهداری سالانه، پیمانکار، SLA و هزینه به ازای بهره‌بردار به شکل قابل مقایسه در منابع عمومی بررسی‌شده در دسترس نبود. در نتیجه حتی درباره سامانه‌هایی که استفاده گسترده آنها قابل اثبات است، محاسبه «ارزش در برابر هزینه عمومی» با داده‌های موجود دشوار است.از تعداد سامانه‌ها تا نتیجه در مزرعه

شواهد دو تصویر هم‌زمان می‌سازند. پهنه‌بندی، سماک، بازارگاه، بیمه گندم و یکتا نشان می‌دهند کشاورزی دیجیتال از مرحله ساخت سامانه عبور کرده است؛ اما تکالیف اجرا‌نشده ۱۴۰۰، ارزیابی مرکز پژوهش‌های مجلس در ۱۴۰۳ و فقدان داده‌های ملی درباره کاهش آب، نهاده و هزینه یا افزایش عملکرد و درآمد نشان می‌دهد سنجش نتیجه هنوز با توسعه زیرساخت همگام نشده است.

پس از پانزده سال قانون‌گذاری، سامانه‌سازی و اجرای پروژه، معیار مرحله بعد می‌تواند بسیار ساده‌تر از تعداد سامانه‌ها باشد: چند کشاورز واقعا از فناوری استفاده می‌کنند؟ چند هکتار را پوشش می‌دهد؟ سامانه‌ها چگونه داده مبادله می‌کنند؟ دولت چقدر برای آنها هزینه کرده و در نهایت چه مقدار آب، نهاده و هزینه کمتر و چه میزان عملکرد یا درآمد بیشتر حاصل شده است؟ تا زمانی که این زنجیره از «هزینه و فناوری» تا «نتیجه مزرعه» قابل اندازه‌گیری نباشد، تعداد سامانه‌ها و تجهیزات به‌تنهایی نمی‌تواند میزان تحول دیجیتال کشاورزی ایران را نشان دهد.







چهارشنبه ۲۸ مرداد ۱۴۰۵ - 19 August 2026
ابولا در سایه جنگ؛ چگونه کنگو به رکورد تاریخی تلفات رسید؟ / پشت پرده شیوع بی‌سابقه ابولا در کنگو
سایت خبرآنلاین

ابولا در سایه جنگ؛ چگونه کنگو به رکورد تاریخی تلفات رسید؟ / پشت پرده شیوع بی‌سابقه ابولا در کنگو

الجزیره در گزارشی با اشاره به تبدیل شدن شیوع کنونی ابولا در جمهوری دموکراتیک کنگو به مرگبارترین شیوع این بیماری در تاریخ این کشور، تأکید کرده است که تأخیر در شناسایی موارد، درگیری‌های مسلحانه، جابه‌جایی جمعیت و بی‌اعتمادی جوامع محلی، تلاش‌ها برای مهار ویروس را با چالش جدی مواجه کرده است؛ به‌گونه‌ای که …
         
اگر هر روز تخم‌مرغ می‌خورید، این مطلب را حتما بخوانید
خبرگزاری همشهری‌آنلاین

اگر هر روز تخم‌مرغ می‌خورید، این مطلب را حتما بخوانید

تخم‌مرغ یکی از محبوب‌ترین گزینه‌ها برای صبحانه است، اما آیا مصرف آن برای کبد مفید است یا می‌تواند خطر کبد چرب را افزایش دهد؟ متخصصان می‌گویند پاسخ به وضعیت سلامت فرد و الگوی کلی تغذیه بستگی دارد و یک ماده غذایی به‌تنهایی نمی‌تواند سلامت کبد را تعیین کند.
سایت دیدبان ایران

فاجعه خاموش سوختگی در ایران؛ سالانه ۲۹۰۰ مرگ و ۱۴ هزار معلول

نسخه‌ای برای بازار سیاه - سایت خبری اقتصاد پویا
سایت اقتصاد پویا

نسخه‌ای برای بازار سیاه - سایت خبری اقتصاد پویا

دانیال امینی / مسئله داروهای تقلبی را نمی‌توان صرفاً به وجود چند فروشنده متخلف در بازار محدود کرد. این پدیده معمولاً نتیجه مجموعه‌ای از ضعف‌ها در زنجیره تأمین است؛ از دشواری دسترسی به برخی داروها و کمبودهای مقطعی گرفته تا فعالیت شبکه‌های غیررسمی، فروش اینترنتی بدون مجوز، جعل بسته‌بندی و برچسب، قاچاق …
وقتی لکه‌های کوچک پوستی، خبر از سرطان می‌دهند
سایت تابناک

وقتی لکه‌های کوچک پوستی، خبر از سرطان می‌دهند

سرطان سلول پایه‌ای (Basal Cell Carcinoma) شایع‌ترین نوع سرطان است و بر اساس آمار ارائه‌شده، از هر پنج بزرگسال، یک نفر در طول زندگی خود به این نوع سرطان پوست...
سلامت در تله گرانی و بی‌ پولی/ چرا بیمار باید تاوان بدهی دولت را بدهد؟
سایت اقتصاد ۲۴

سلامت در تله گرانی و بی‌ پولی/ چرا بیمار باید تاوان بدهی دولت را بدهد؟

قانون سهم پرداختی مردم از هزینه درمان را حداکثر ۳۰ درصد تعیین کرده، اما سهم واقعی پرداخت از جیب بیماران به حدود ۵۸ درصد رسیده است؛ شکافی که در کنار گرانی دارو، بدهی بیمه‌ها و بحران نقدینگی صنعت داروسازی، سلامت را برای بخش بزرگی از جامعه به کالایی روزبه‌روز دست‌نیافتنی‌تر تبدیل کرده است.
ورزش‌های پرشتاب؛ محرک اصلی استخوان‌سازی
خبرگزاری ایرنا

ورزش‌های پرشتاب؛ محرک اصلی استخوان‌سازی

تهران- ایرنا- پژوهشگران دانشگاه سملوایز مجارستان در مطالعه‌ای جدید دریافتند که ورزش‌های همراه با حرکات انفجاری و تغییر جهت ناگهانی، مانند هندبال و فوتبال، تأثیر چشمگیری بر نشانگرهای ساخت استخوان دارند؛ این تأثیر در پیاده‌روی یا دویدن آهسته دیده نمی‌شود. این یافته می‌تواند رویکردهای رایج برای حفظ سلامت …
خبرگزاری ایرنا

پیامک‌های وزارت بهداشت را از حالت اسپم خارج کنید

«زیرمیزی» در تهران به زایمان هم رسید؛ نظام پزشکی گردن بیمه‌ها انداخت
خبرگزاری ایرنا

«زیرمیزی» در تهران به زایمان هم رسید؛ نظام پزشکی گردن بیمه‌ها انداخت

تهران - ایرنا- «زیرمیزی» گرفتن از پزشکان که به یک تخلف رایج تبدیل شده، حالا در تهران به عمل معمولی «زایمان» هم سرایت کرده؛ این در حالی است که رئیس نظام پزشکی مشکلات ساختاری بیمه ها از جمله پوشش ناکافی هزینه ها و تاخیر در پرداخت مطالبات مراکز درمانی را تشدیدکننده زیرمیزی عنوان می‌کند.
وقتی دارو نیست
سایت سلامت نیوز

وقتی دارو نیست

«دارو نیست»؛ جمله‌ای تکراری که اغلب آنها که از داروخانه‌های مهم تهران خارج می‌شوند، به زبان می‌آورند. در ماه‌های گذشته بارها درباره کمبود انواع دارو نوشته شد. بیماران کلیوی، بیماران پیوندی، بیماران هموفیلی و... و این کمبودها به داروهای روزمره و داروهای اعصاب و روان هم رسید. ویدئوی زنی میانسال که برای …
چرا دویدن ناگهان باعث پهلو درد می‌شود؟
سایت تابناک

چرا دویدن ناگهان باعث پهلو درد می‌شود؟

درد پهلو هنگام دویدن، معمولا سمت راست و زیر دنده‌ها را درگیر می‌کند و یک درد ناخوشایند و درعین حال شایع و رایج است. گاهی احساس می‌کنیم که معده و شکم‌مان نیز...
غربالگری سلامت روان پس از جنگ
سایت روزنامه سازندگی

غربالگری سلامت روان پس از جنگ

ضرورت مداخله یا خطر پزشکی‌سازی رنج جمعی؟
از داروی ۸ برابری تا بازار دارویی بی‌ناظر - مردم سالاری آنلاین
روزنامه مردم سالاری

از داروی ۸ برابری تا بازار دارویی بی‌ناظر - مردم سالاری آنلاین

دارو کالایی نیست که بتوان خرید آن را به فردا موکول کرد. بیمار  نمی تواند منتظر کاهش قیمت ارز، باز شدن مسیر بانکی یا ارزان شدن هزینه حمل‌ونقل بماند. بیمار نسخه به دست، فقط یک چیز می‌خواهد، دارویی که پزشک برایش تجویز کرده در داروخانه موجود باشد تا بتواند آن را تهیه کند. اما پشت همین خواسته ساده، زنجیره‌ای …
نسخه‌های سرگردان
روزنامه شرق

نسخه‌های سرگردان

با وجود وعده‌های مسئولان برای بهبود شرایط، کمبود دارو‌ همچنان ادامه دارد؛ بحرانی که بیماران را برای یافتن دارو، میان داروخانه‌ها و بیمه‌ها سرگردان کرده است. «دارو نیست»؛ جمله‌ای تکراری که اغلب آنها که از داروخانه‌های مهم تهران خارج می‌شوند، به زبان می‌آورند.
نشانه‌های زودهنگام افسردگی فرزندان که والدین نادیده می‌گیرند
سایت عصرایران

نشانه‌های زودهنگام افسردگی فرزندان که والدین نادیده می‌گیرند

افسردگی در کودکان و نوجوانان همیشه با غم و گریه آشکار نمی‌شود و تغییر ناگهانی در خلق‌وخو، تحریک‌پذیری، انزوا، افت تحصیلی و اختلال خواب می‌تواند از نشانه‌های...
مردان هم به سرطان پستان مبتلا می‌شوند؟؛ علائمی که باید جدی بگیرید - مجله اینترنتی کولاک
سایت کولاک

مردان هم به سرطان پستان مبتلا می‌شوند؟؛ علائمی که باید جدی بگیرید - مجله اینترنتی کولاک

سرطان پستان در مردان نادر است، اما غیرممکن نیست. توده یا ضخیم‌شدن بافت پستان، تغییر نوک پستان، تغییرات پوستی و ترشح می‌تواند از نشانه‌های هشداردهنده باشد و
تنها یک آفتاب‌سوختگی شدید می‌تواند سلامت ما را برای همیشه تغییر دهد
خبرگزاری ایسنا

تنها یک آفتاب‌سوختگی شدید می‌تواند سلامت ما را برای همیشه تغییر دهد

تحقیقات نشان می‌دهد که فقط یک بار در معرض آفتاب‌سوختگی شدید قرار گرفتن می‌تواند سلامت بدن را برای همیشه تغییر دهد.
افزایش نرخ ۸۲ قلم دارو/ رشد ۱۲۰ درصدی میانگین قیمت آنتی‌بیوتیک‌ها
سایت صفحه اقتصاد

افزایش نرخ ۸۲ قلم دارو/ رشد ۱۲۰ درصدی میانگین قیمت آنتی‌بیوتیک‌ها

افزایش قیمت ۸۲ قلم دارویی، بار دیگر فشار هزینه‌ای بر بازار دارو و بیماران را تشدید کرده است؛ به‌طوری که میانگین قیمت برخی آنتی‌بیوتیک‌ها با رشد حدود ۱۲۰ درصدی مواجه شده و در میان اقلام اعلام‌شده، قیمت قرص دنپزیل حدود ۵۴۳ درصد و کلاریترومایسین حدود ۳۰۸ درصد افزایش یافته است؛ جهش‌هایی که نگرانی‌ها درباره …
چرا بعد از غذا خواب‌آلود می‌شویم؟
خبرگزاری ایلنا

چرا بعد از غذا خواب‌آلود می‌شویم؟

دانشمندان معتقدند که این احساس خواب‌آلودگی، یک پاسخ طبیعی بدن است و اگر درست مدیریت شود، می‌تواند سلامت، هضم و بهره‌وری روزانه را بهبود ببخشد. اما مصرف نادرست غذا و سبک زندگی ناسالم می‌تواند این خستگی را تشدید و مشکل‌ساز کند.
رابطه جالب دارچین و آلزایمر
سایت عصرایران

رابطه جالب دارچین و آلزایمر

یکی از ترکیباتی که در این تحقیقات مورد توجه قرار گرفته، بنزوات سدیم است. پژوهشگران دانشگاه راش دریافتند که بدن موش ها برخی ترکیبات دارچین را به بنزوات سدیم ت...
تفاوت اضطراب کودک‌ با لجبازی و حساسیت | کودک مضطرب را سرزنش نکنید
خبرگزاری همشهری‌آنلاین

تفاوت اضطراب کودک‌ با لجبازی و حساسیت | کودک مضطرب را سرزنش نکنید

اضطراب کودک وقتی طولانی می‌شود یا زندگی روزمره او را مختل می‌کند، دیگر نمی‌توان و نباید آن را ندیده گرفت.
خبرگزاری ایسنا

ویدیو/ مسیریابی می‌تواند به سلامت مغز کمک کند؟

افزایش بیماری‌های عفونی پس از تجمعات گسترده و بازگشت زائران/ ویروس جدید در کار است؟/ مینو محرز: شست‌وشوی دست‌ها و تزریق واکسن را جدی بگیرید
سایت خبرآنلاین

افزایش بیماری‌های عفونی پس از تجمعات گسترده و بازگشت زائران/ ویروس جدید در کار است؟/ مینو محرز: شست‌وشوی دست‌ها و تزریق واکسن …

یک متخصص بیماری‌های عفونی درباره بیماری‌هایی که در حال حاضر بیشتر مشاهده می‌شوند، به خبرآنلاین می‌گوید: «ویروس جدیدی که اخیراً زیاد شده باشد، نداریم. چیزی که الآن زیاد شده، آنفلوانزا و کووید است. موارد ابتلا به این دو بیماری در میان کودکان نیز مشاهده می‌شود و تجمع‌های گسترده می‌تواند در افزایش شیوع بیماری‌های …
۷ خوراکی پروبیوتیک که بهتر است در رژیم غذایی‌تان باشد
سایت اقتصاد ۲۴

۷ خوراکی پروبیوتیک که بهتر است در رژیم غذایی‌تان باشد

روده انسان حاوی باکتری‌های مختلفی است که بسیاری از آنها برای دستگاه گوارش مفید هستند. دسته‌ای از این باکتری‌ها به نام پروبیوتیک معروف‌اند و هرچه تعداد آنها بیشتر باشد، روده و گوارش در وضعیت بهتری قرار می‌گیرند. با مصرف یکسری از خوراکی‌ها می‌توانید مقدار زیادی پروبیوتیک وارد روده‌تان کنید.
سایه سنگین آپنه بر سلامت: علائم / تشخیص/ دلایل و علائم خطرساز/ عوامل افزایشی/ پیشگیری/ روش های درمانی
سایت عصرایران

سایه سنگین آپنه بر سلامت: علائم / تشخیص/ دلایل و علائم خطرساز/ عوامل افزایشی/ پیشگیری/ روش های درمانی

آپنه خواب یا همان وقفه تنفسی در خواب، اختلالی شایع اما ناپیداست که با قطع پیاپی نفس، کیفیت خواب و سلامتی شما را به خطر می اندازد.
روش‌های مقابله با اضطراب کنکور
خبرگزاری ایسنا

روش‌های مقابله با اضطراب کنکور

کنکور یک آزمون مهم است اما نباید به آزمون ارزشمندی انسان تبدیل شود. اگر فشار روانی از حد طبیعی بالاتر رود می‌تواند موجب بروز اضطراب ناتوان‌کننده و در نهایت شروع یک چرخه معیوب شود. خانواده و محیط نیز تاثیر زیادی بر کنترل یا ایجاد این اضطراب دارند و والدین نباید نتیجه کنکور را به معیار ارزشمندی فرزندشان …
سونامی سالمندی در کمین است / نظام سلامت هنوز آماده نیست
سایت سلامت نیوز

سونامی سالمندی در کمین است / نظام سلامت هنوز آماده نیست

به اذعان متخصصان، با پیش‌بینی سالمندشدن ۳۰ درصد جمعیت ایران در ۳۰ سال آینده، نظام سلامت کشور در حالی با «سونامی سالمندی» مواجه است که هنوز زیرساخت‌ها و نیروی انسانی متخصص لازم برای پاسخگویی به نیازهای این جمعیت فراهم نشده است.
سایت سلامت نیوز

هشدار درباره وجود فرآورده تقلبی «Polivy» در بازار دارویی کشور

خبرگزاری ایسنا

رکوردزنی پزشکان سریلانکایی با خارج کردن سنگ مثانه‌ هم‌وزن یک نوزاد از بدن بیمار

درمان جدید حمله خواب، امید تازه‌ای برای مبتلایان
خبرگزاری ایسنا

درمان جدید حمله خواب، امید تازه‌ای برای مبتلایان

یک داروی جدید به نام «Orzeyful» که به ‌جای هدف قرار دادن علائم بیماری حمله خواب، علت اصلی اختلال خواب را هدف می‌گیرد، می‌تواند آغازگر عصر جدید درمان اختلالات مغزی باشد.
تبلیغات سلامت بی‌در و پیکر شد؛ از درمان تضمینی تا نسخه مجازی!
خبرگزاری مهر

تبلیغات سلامت بی‌در و پیکر شد؛ از درمان تضمینی تا نسخه مجازی!

از تبلیغ «درمان تضمینی» و داروی لاغری تا نسخه‌نویسی در دایرکت؛ بازار تبلیغات سلامت در فضای مجازی آن‌قدر بی‌در و پیکر شده که گاهی لایک و فالو جای تخصص و مجوز را گرفته و نظارتی نیست.
قطره چشمی که خطر نابینایی نوزادان نارس را به نصف کاهش می‌دهد
سایت سلامت نیوز

قطره چشمی که خطر نابینایی نوزادان نارس را به نصف کاهش می‌دهد

پژوهشگران در مطالعه بر روی ۱۰۰ نوزاد متولدشده قبل از هفته ۳۰ بارداری دریافتند که استفاده از قطره کورتیزونی «دگزامتازون»، احتمال پیشرفت بیماری شبکیه تا مرحله نیاز به درمان تهاجمی را از ۳۸ به ۲۰ درصد کاهش می‌دهد؛ این دستاورد می‌تواند شیوه مراقبت از نوزادان نارس را در سراسر جهان متحول کند.
مرگ ناگهانی با قلب ظاهراً سالم؛ سندرم SADS چیست و چه علائمی دارد؟
خبرگزاری جام جم

مرگ ناگهانی با قلب ظاهراً سالم؛ سندرم SADS چیست و چه علائمی دارد؟

سندرم مرگ ناگهانی بزرگسالان یا SADS نوعی مرگ ناگهانی و غیرقابل توضیح است که می‌تواند در اثر اختلالات خطرناک ریتم قلب رخ دهد؛ اختلالاتی که گاهی حتی در کالبدشک...
درمانِ گران در ایران؛ چرا بیماران درمان را نیمه‌کاره رها می‌کنند؟
سایت فرارو

درمانِ گران در ایران؛ چرا بیماران درمان را نیمه‌کاره رها می‌کنند؟

با وجود اینکه حدود ۹۵ درصد جمعیت تحت پوشش بیمه عمومی هستند، سهم پرداخت مستقیم مردم از کل هزینه سلامت در سال ۲۰۲۳ حدود ۴۳.۱۵ درصد بوده است. یعنی فاصله میان «بیمه‌شدن» و «توان درمان‌شدن» به یکی از مهم‌ترین مسائل اقتصاد سلامت تبدیل شده است.
سایت خبرفوری

رابطه یوگا و روده چیست؟

تخلخل مو چیست و چرا کلید اصلی سلامت و شادابی موهای شماست؟
سایت عصرایران

تخلخل مو چیست و چرا کلید اصلی سلامت و شادابی موهای شماست؟

چرا محصولات مراقبت از مو روی موهای شما تاثیر ندارند؟ با شناخت تخلخل مو و انجام تست ساده لیوان آب دلیل این مساله را پیدا کنید.
         
‌نبض جریان دارویی همچنان در دستان ناصرخسرو!
سایت جوان آنلاین

‌نبض جریان دارویی همچنان در دستان ناصرخسرو!

رئیس کمیسیون بهداشت مجلس: مسئله اینجاست که دارویی که بیمار برای پیدا کردن آن باید به چندین داروخانه مراجعه کند و در نهایت نیز ممکن است آن را پیدا نکند، چگونه...
تاثیر عجیب ساعت شام خوردن در کنترل قند خون
خبرگزاری همشهری‌آنلاین

تاثیر عجیب ساعت شام خوردن در کنترل قند خون

این باور همیشه وجود داشته که برای کنترل و تنظیم قند خون، افرادی که در معرض خطر دیابت قرار دارند باید رژیم غذایی مخصوصی را رعایت کنند و تحرک داشته باشند، اما امروزه واقعیت دیگری به این باور اضافه شده و آن اهمیت زمان صرف شام است.
         
تنهایی چگونه پردازش ضربان قلب را در مغز تغییر می‌دهد؟
خبرگزاری ایرنا

تنهایی چگونه پردازش ضربان قلب را در مغز تغییر می‌دهد؟

تهران- ایرنا- یافته‌های یک مطالعه نشان می‌دهد که افراد تنها، ضربان قلب خود را به اندازه دیگران دقیق حس می‌کنند، اما مغزشان این احساسات را متفاوت پردازش می‌کند و آن‌ها را منفی‌تر ارزیابی می‌کند.
این علائم در پاها می‌توانند زنگ خطر سکته و حمله قلبی باشند
خبرگزاری همشهری‌آنلاین

این علائم در پاها می‌توانند زنگ خطر سکته و حمله قلبی باشند

درد یا سنگینی پا که هنگام راه رفتن شروع و با استراحت برطرف می‌شود، همیشه یک مشکل ساده عضلانی نیست. متخصصان می‌گویند این علامت و نشانه‌هایی مانند سردی یک پا یا دیر خوب شدن زخم‌ها می‌تواند با بیماری شریان محیطی مرتبط باشد.
         
۵ نشانه اولیه پارکینسون که فقط به لرزش دست محدود نمی‌شوند
سایت شهرآرانیوز

۵ نشانه اولیه پارکینسون که فقط به لرزش دست محدود نمی‌شوند

پارکینسون همیشه با لرزش دست شروع نمی‌شود؛ کندی حرکات، سفتی عضلات، تغییر دستخط و حتی تغییر صدا می‌توانند از نشانه‌های اولیه این بیماری باشند. شناخت به‌موقع علائم و توجه به ورزش و درمان مناسب، به کنترل بهتر بیماری کمک می‌کند.
وقتی بیماران سرطانی و دیالیزی اسیر قیمت‌های نامتعارف دلالان می‌شوند
سایت هم میهن

وقتی بیماران سرطانی و دیالیزی اسیر قیمت‌های نامتعارف دلالان می‌شوند

عضو کمیسیون بهداشت مجلس با بیان اینکه بیماران سرطانی و دیالیزی همچنان برای تأمین دارو با مشکل مواجهند، تاکید کرد که سرمنشأ مافیای دارو در زنجیره توزیع قابل شناسایی است و دست مافیا باید از شبکه توزیع دارو کوتاه شود.
ابزار جدید برای سنجش ترس بیماران ایرانی از عوارض شیمی‌درمانی
خبرگزاری ایسنا

ابزار جدید برای سنجش ترس بیماران ایرانی از عوارض شیمی‌درمانی

یک مطالعه جدید در ایران نشان می‌دهد نسخه فارسی یک پرسشنامه اختصاصی برای سنجش ترس بیماران مبتلا به سرطان از عوارض شیمی‌درمانی، از اعتبار و پایایی مناسبی برخوردار است.
سایت سلامت نیوز

وجود ترامادول در مکمل ۲۰ میلیون تومانی افزایش قد

خبرگزاری مهر

یوگا در تسکین سندرم روده‌ تحریک‌پذیر موثر است

بیماری روانی شدید با کاهش امید به زندگی مرتبط است
خبرگزاری مهر

بیماری روانی شدید با کاهش امید به زندگی مرتبط است

تحقیقات انجام شده نشان می‌دهد که افراد مبتلا به بیماری‌های روانی شدید مانند اسکیزوفرنی و اختلال دوقطبی می‌توانند تا ۲۰ سال کمتر از جمعیت عمومی امید به زندگی داشته باشند.
هشدار نسبت به حذف درمان از سبد خانوار
خبرگزاری مهر

هشدار نسبت به حذف درمان از سبد خانوار

عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس گفت: تأخیر در پرداخت مطالبات مراکز درمانی، دسترسی مردم به درمان را دشوار کرده و نشانه‌های حذف درمان از سبد خانوار در حال نمایان شدن است.
چرا زخم سرد می زنیم؟ از علت و علائم تا درمان
سایت عصرایران

چرا زخم سرد می زنیم؟ از علت و علائم تا درمان

در بیشتر افراد سالم، تبخال لب بیماری خطرناکی نیست و خودبه خود بهبود پیدا می کند. اما در افرادی که سیستم ایمنی ضعیفی دارند، عفونت HSV می تواند شدیدتر باشد و ن...
         
خبرگزاری همشهری‌آنلاین

هشدار رئیس کل سازمان نظام پزشکی درباره تبلیغات پزشکی و زیبایی در فضای مجازی

دوری از ۳ عامل خطرزا برابر با ۱۳ سال زندگی بدون زوال عقل در میانسالی
خبرگزاری ایرنا

دوری از ۳ عامل خطرزا برابر با ۱۳ سال زندگی بدون زوال عقل در میانسالی

تهران- ایرنا- پژوهشگران با بررسی بیش از ۱۲ هزار نفر به مدت ۲۶ سال دریافتند که اجتناب از سه عامل خطرزا در میانسالی (فشارخون بالا، دیابت و سیگار) می‌تواند حدود ۱۳ سال به دوره زندگی بدون زوال عقل را به همراه داشته باشد.
گرفتار در قفس گرانی درمان
روزنامه پیام ما

گرفتار در قفس گرانی درمان

بررسی دلایل افزایش پلکانی قیمت دارو و چالش‌های تامین داروی بیماران خاص (سی‌اف، هموفیلی و تالاسمی) با نگاهی به توضیحات سازمان غذا و دارو.
ویدیو/ داروهای ضدافسردگی چگونه مغز را تغییر می‌دهند؟
خبرگزاری ایسنا

ویدیو/ داروهای ضدافسردگی چگونه مغز را تغییر می‌دهند؟

شاید تصور کنید افسردگی فقط به‌دلیل کمبود یک ماده شیمیایی در مغز ایجاد می‌شود؛ اما واقعیت بسیار پیچیده‌تر است. داروهای مهارکننده بازجذب با جلوگیری از جذب دوباره پیام‌رسان‌های عصبی، مقدار در دسترس آن‌ها را در مغز افزایش می‌دهند
روان شناسی | راهکار هایی برای آرامش ذهن و روان قبل از خواب
روزنامه هفت صبح

روان شناسی | راهکار هایی برای آرامش ذهن و روان قبل از خواب

افکار زیاد و نگرانی های روزمره می توانند ذهن را هنگام خواب فعال نگه دارند و باعث شوند دیرتر به خواب برویم یا خواب با کیفیتی نداشته باشیم. با ایجاد یک روتین آرام قبل از خواب، کاهش استفاده از صفحه نمایش، تنفس عمیق، نوشتن نگرانی ها، مدیتیشن و چند تکنیک ساده دیگر می توان ذهن را برای استراحت آماده کرد. در …
خبرگزاری همشهری‌آنلاین

بچه اول یا دوم؛ کدام‌یک بیشتر مریض می‌شود؟

میگنا - کوچک شدن مرکز حافظه مغز در افراد افسرده
سایت میگنا

میگنا - کوچک شدن مرکز حافظه مغز در افراد افسرده

پژوهشگران دریافته‌اند که بخش مهمی از مرکز حافظه مغز در افراد مبتلا به افسردگی کوچک می‌شود.
ردپای «ارز» در تحقیق و تفحص از سازمان غذا و دارو
سایت سلامت نیوز

ردپای «ارز» در تحقیق و تفحص از سازمان غذا و دارو

موضوع تحقیق و تفحص از سازمان غذا و دارو، با هدف بررسی بازار دارویی کشور، هفته گذشته در کمیسیون بهداشت و درمان مجلس شورای اسلامی کلید خورد.
پشت پرده ریزش مو در نوجوانان؛ مقصر کیست؟
خبرگزاری ایرنا

پشت پرده ریزش مو در نوجوانان؛ مقصر کیست؟

تهران- ایرنا- ریزش مو در نوجوانی می‌تواند نگرانی‌های زیادی برای نوجوانان و خانواده‌ها ایجاد کند، اما این مشکل همیشه به یک عامل خاص محدود نمی‌شود. شناخت علت‌های پنهان این مسئله، نخستین گام برای پیشگیری و درمان به‌موقع آن است.
         
آرامش دانش‌آموزان؛ ضرورتی فراتر از اوقات فراغت
خبرگزاری ایرنا

آرامش دانش‌آموزان؛ ضرورتی فراتر از اوقات فراغت

خرم‌آباد - ایرنا - در شرایطی که جنگ و اخبار ناشی از آن می‌تواند آرامش و امنیت روانی کودکان و نوجوانان را تحت تاثیر قرار دهد توجه به اوقات فراغت دانش‌آموزان اهمیتی فراتر از سرگرمی پیدا کرده است و برنامه‌ریزی برای فعالیت‌های مناسب فرهنگی، ورزشی و اجتماعی می‌تواند به کاهش اضطراب، حفظ نشاط و تقویت تاب‌آوری …
شکست سبک زندگی سنتی؛ چرا نوجوانان خراسان‌شمالی چاق می‌شوند؟
خبرگزاری ایرنا

شکست سبک زندگی سنتی؛ چرا نوجوانان خراسان‌شمالی چاق می‌شوند؟

بجنورد- ایرنا- افزایش ۲۲.۵ درصدی نرخ اضافه‌وزن و چاقی در میان نوجوانان خراسان شمالی، نشان از یک گذار خطرناک در سبک زندگی دارد. حذف صبحانه، وابستگی شدید به تنقلات صنعتی و کم تحرکی، نوجوانان استان را در تله‌ کالری گرفتار کرده است.
پیاده‌روی روزانه و کنترل قندخون در میانسالی؛ کلید تقویت حافظه در سالمندی
خبرگزاری ایرنا

پیاده‌روی روزانه و کنترل قندخون در میانسالی؛ کلید تقویت حافظه در سالمندی

تهران- ایرنا- مطالعه جدید پژوهشگران نشان می‌دهد که حتی فعالیت بدنی اندک و کنترل قندخون ناشتا در میانسالی، سرعت کاهش توانایی‌های ذهنی در سالمندی را به طور چشمگیری کاهش می‌دهد.