قیمت طلا امروز




 میراث فرهتگی

 سایت باشگاه خبرنگاران / ۱۴۰۵/۰۵/۲۴

انتظارات از میراث فرهنگی باید متناسب با اختیارات و امکانات باشد

مدیرکل میراث فرهنگی اصفهان با اشاره به تعدد دستگاه‌های دخیل در حفاظت و بهره‌برداری از آثار تاریخی گفت: انتظاری که از میراث فرهنگی وجود دارد باید بر مبنای اختیارات و امکانات این دستگاه باشد.
 انتظارات از میراث فرهنگی باید متناسب با اختیارات و امکانات باشد
باشگاه خبرنگاران جوان - امیر کرم‌زاده مدیرکل میراث فرهنگی اصفهان گفت: وقتی موضوع ترک فعل مطرح می‌شود، نخستین متهم میراث فرهنگی است؛ هم از سوی مردم و هم از سوی دستگاه‌های دیگر. برای مثال، وقتی یک مسجد دچار آسیب می‌شود، نخستین دستگاهی که مورد اتهام قرار می‌گیرد میراث فرهنگی است، در حالی که مسجد مالک و هیأت امنا دارد و اوقاف نیز متولی امور مساجد و از جمله تاریخی‌هاست.

وی افزود: میراث فرهنگی مگر چقدر اعتبار دارد؟ ما در استان اصفهان ۲۲ هزار و ۵۰۰ بنای تاریخی داریم در حالی که کل اعتباری که وزارتخانه به اداره‌کل میراث فرهنگی استان اختصاص می‌دهد حدود ۱۰۰ میلیارد تومان و اعتباری که از محل منابع استان دریافت می‌کنیم حدود ۷۰ میلیارد تومان است؛ یعنی مجموعاً ۱۷۰ میلیارد تومان.

کرم‌زاده ادامه داد: این اعتبار باید برای ۲۲ هزار و ۵۰۰ بنای تاریخی، حدود ۶۰ هزار هنرمند صنایع دستی، حوزه گردشگری و زیرساخت‌های گردشگری هزینه شود. با این شرایط چه انتظاری می‌توان از میراث فرهنگی داشت؟ برای مرمت تنها یک کاروانسرای تاریخی ممکن است ۱۰۰ میلیارد تومان اعتبار نیاز باشد، در حالی که چنین منابعی در اختیار میراث فرهنگی نیست.

مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان اصفهان تأکید کرد: مطابق ماده ۶۸ قانون برنامه ششم توسعه، دستگاه‌هایی که دارای بنای تاریخی هستند باید خودشان نیز برای حفاظت و مرمت این بنا‌ها اعتبار اختصاص دهند. نمی‌توان همه مسوولیت‌ها را متوجه میراث فرهنگی کرد، در حالی که مالکیت یا تولیت بسیاری از بنا‌ها با دستگاه‌های دیگری است.

۸۰ شکایت کیفری علیه اوقاف و نبود رأی نهایی

کرم‌زاده در ادامه با اشاره به پیگیری‌های قضایی این اداره‌کل درباره برخی موارد مرتبط با بنا‌های تاریخی گفت: تاکنون ۸۰ شکایت کیفری مطرح کرده‌ایم، اما هیچ‌کدام از این پرونده‌ها به صدور رأی منجر نشده است. وقتی این تعداد شکایت مطرح می‌کنیم و نتیجه‌ای حاصل نمی‌شود، عملاً پیگیری‌های قانونی میراث فرهنگی نیز به نتیجه مطلوب نمی‌رسد.

وی گفت: در بسیاری از معضلات و وضعیت بنا‌های تاریخی حتی مواردی که تحت اختیار و مالکیت میراث فرهنگی نیست، این نهاد از سوی مردم و سایر دستگاه‌ها مورد مواخذه قرار می‌گیرد در حالی که ما دستگاه ناظر هستیم و با بودجه‌ای که داریم از پس بنا‌های تحت تملک خودمان هم برنمی‌آییم؛ از این رو باید دستگاه‌ها، بهره‌برداران و مالکان بنا‌های تاریخی زیر ذره بین رسانه‌ها و کنشگران میراث فرهنگی قرار بگیرند.

مدیرکل میراث فرهنگی اصفهان با اشاره به تعدد دستگاه‌های دخیل در حفاظت و بهره‌برداری از آثار تاریخی گفت: انتظاری که از میراث فرهنگی وجود دارد باید بر مبنای اختیارات و امکانات این دستگاه باشد. سطح انتظار مردم از میراث فرهنگی بالاست، اما اختیارات و منابع موجود با این حجم از مسوولیت تناسب ندارد.

وی افزود: در بسیاری از موارد دستگاه‌های مختلف باید مسوولیت خود را انجام دهند. برای نمونه در میدان نقش جهان ممکن است یک واحد تجاری نیازمند مرمت یا ساماندهی باشد، اما از طرف بهره‌بردار با توجیهاتی مانند اینکه سرقفلی با آنهاست و مالکیت بنا با اوقاف است یا اینکه مسوولیت مرمت با میراث فرهنگی است مواجه می‌شویم.

کرم‌زاده ادامه داد: در چنین شرایطی این پرسش مطرح است که چرا میراث فرهنگی باید همه هزینه‌ها را پرداخت کند؟ یک واحد تجاری در حال فعالیت اقتصادی است، مالک یا اوقاف از آن اجاره دریافت می‌کند و در مواردی مثل معابر و میادین شهری حتی در میدان نقش جهان شهرداری مسوولیت‌هایی دارد؛ بنابراین باید مسوولیت هر دستگاه مشخص باشد و افراد و دستگاه‌ها مسوولیت‌ها را بر عهده بگیرند.

بودجه وزارتخانه برای سه حوزه تخصصی ۳۴۰۰ میلیارد تومان است

مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان اصفهان در ادامه با اشاره به محدودیت منابع مالی این وزارتخانه اظهار داشت: کل بودجه وزارتخانه حدود سه هزار و ۴۰۰ میلیارد تومان است و این اعتبار باید در سه حوزه تخصصی میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی هزینه شود.

به گفته کرم‌زاده اصفهان معمولاً در توزیع اعتبارات وزارتخانه رتبه نخست را دارد، اما به زعم وی این منابع برای حجم مأموریت‌های استان کافی نیست.

وی افزود: اگر بخواهیم فقط چهلستون را نورپردازی کنیم، حدود ۲۰ میلیارد تومان هزینه دارد. این موضوع نشان می‌دهد که حتی اقدامات به ظاهر محدود در حوزه حفاظت و ساماندهی بنا‌های تاریخی نیز نیازمند اعتبارات قابل توجه است.

کرم‌زاده درباره وضعیت برخی زیرساخت‌ها در بنا‌های تاریخی نیز گفت: سرویس‌های بهداشتی در مسجد جامع عتیق، به دلیل ملاحظات حفاظتی و گردشگری، باید خارج از بنا ایجاد شود. در این زمینه از اوقاف درخواست کرده‌ایم زمین در اختیار قرار دهد تا این خدمات در خارج از بنا و با همکاری شهرداری احداث شود، اما تاکنون اقدامی که به نتیجه حاصل شود صورت نگرفته است.

وی یکی از مشکلات اساسی در حوزه حفاظت از میراث فرهنگی را نحوه نظارت بر دستگاه‌های مختلف دانست و گفت: برخی دستگاه‌ها به وظایف خود در قبال میراث فرهنگی عمل نمی‌کنند. قانون‌گذار قوه قضائیه و سازمان بازرسی را برای رسیدگی به این موارد مکلف کرده است و ما نیز به‌عنوان دستگاه اجرایی و ناظر، موارد را اعلام و گزارش کرده‌ایم، اما در برخی موارد رسیدگی منجر به نتیجه نشده است.

کرم‌زاده ادامه داد: مشکل اصلی این است که نظارت بیشتر بر نهاد میراث فرهنگی متمرکز شده، در حالی که میراث فرهنگی خود دستگاه حاکمیتی و ناظر است. ما تخلف را شناسایی می‌کنیم، تذکر می‌دهیم، موضوع را اعلام و در صورت لزوم شکایت می‌کنیم، اما اگر نتیجه این اقدامات مشخص نباشد، اثربخشی نظارت کاهش پیدا می‌کند.

وی افزود: برای نمونه، یک مغازه در محدوده چهلستون و میدان نقش جهان وجود دارد که درباره آن سه سال پیش شکایت کرده‌ایم، اما هنوز رأی قضایی برای تعیین تکلیف آن صادر نشده است. ما از طولانی شدن روند رسیدگی و نبود نتیجه نهایی در برخی پرونده‌ها رنج می‌بریم.

دستگاه‌های خدمات‌رسان نیز باید ضوابط میراث فرهنگی را رعایت کنند

مدیرکل میراث فرهنگی اصفهان با اشاره به برخی اقدامات دستگاه‌های خدمات‌رسان در بافت‌های تاریخی گفت: برای مثال، اداره مخابرات یا دستگاه‌های متولی آب برای اجرای طرح‌های خود اقداماتی انجام می‌دهند. ما برای جلوگیری از اقدام بدون مجوز وارد می‌شویم و می‌پرسیم چرا مجوز‌های لازم از میراث فرهنگی اخذ نشده است، اما در نهایت پاسخگویی وجود ندارد؛ یعنی مسائل و ملاحظات میراث فرهنگی برای آنها جا نیفتاده است.

وی افزود: در مورد چهارباغ نیز شاهد چنین مواردی بوده‌ایم. محور تاریخی چهارباغ حفاری می‌شود و وقتی درباره مجوز سؤال می‌کنیم، گفته می‌شود مجوز از شهرداری گرفته شده است. از شهرداری میپرسیم چگونه در یک گذر تاریخی چنین مجوزی صادر کرده است؟ پاسخ کاملی نمی‌گیریم. همه اینها بیانگر بی‌توجهی به ملاحظات میراث فرهنگی در یک شهر تاریخی، چون اصفهان است.

گستره مسوولیت‌های میراث فرهنگی اصفهان با اعتباراتش تناسب ندارد

کرم‌زاده تأکید کرد: همه دستگاه‌ها باید در محدوده آثار، بافت‌ها و گذر‌های تاریخی، ضوابط میراث فرهنگی را رعایت کنند و مسوولیت اقدامات خود را بپذیرند.

وی در ادامه با تأکید بر اهمیت غیرقابل جایگزین بودن آثار تاریخی اظهار داشت: میراث فرهنگی سرمایه ملی ماست. تفاوت میراث فرهنگی با بسیاری از منابع دیگر این است که آثار تاریخی قابل جایگزینی نیستند. اگر درختی قطع شود، می‌توان درخت دیگری کاشت، اما اگر یک دیوار ۴۰۰ ساله تخریب شود، نمی‌توان نمونه‌ای دیگر را جای آن گذاشت و گفت همان اثر تاریخی است.

کرم‌زاده ادامه داد: اگر کاشی ۴۰۰ ساله‌ای تخریب شود، نمی‌توان نمونه‌ای جدید را دقیقاً جایگزین اصل آن کرد. آن کاشی با تکنیک، رنگ، مصالح و ویژگی‌های خاص دوره تاریخی خود ساخته شده است. ممکن است بتوان نمونه مشابهی تولید کرد، اما اصل اثر تاریخی دیگر قابل بازگرداندن نیست.

وی خاطرنشان کرد: به همین دلیل، حفاظت از میراث فرهنگی باید یک مسوولیت عمومی و حاکمیتی باشد و همه دستگاه‌هایی که در مالکیت، تولیت، بهره‌برداری یا اجرای طرح در محدوده آثار و بافت‌های تاریخی نقش دارند، باید وظایف و مسوولیت‌های خود را انجام دهند.




جمعه ۳۰ مرداد ۱۴۰۵ - 21 August 2026
تصاویر؛ غروب تماشایی بوشهر در آغوش خلیج فارس
سایت فرارو

تصاویر؛ غروب تماشایی بوشهر در آغوش خلیج فارس

همزمان با غروب آفتاب در بوشهر، ساحل این شهر میزبان شهروندانی است که ساعاتی را در کنار خلیج فارس به تفریح و گذراندن اوقات فراغت سپری می‌کنند.
نگاهی به شاهکارهای فرشچیان در سالگرد درگذشتش
خبرگزاری ایسنا

نگاهی به شاهکارهای فرشچیان در سالگرد درگذشتش

محمود فرشچیان، بی‌شک یکی از تأثیرگذارترین چهره‌های هنر معاصر ایران است. او نه فقط یک نگارگر، بلکه بنیان‌گذار مکتبی نوین در نقاشی ایرانی بود که توانست با تلفیق اصالت‌ها با نوآوری‌های مدرن، سبکی منحصربه‌فرد خلق کند.
اینجا محله چاه تنگو قشم؛ بعد از حمله آمریکا/زنانی که در میان آوار جستجو می کنند+ عکس
روزنامه دنیای اقتصاد

اینجا محله چاه تنگو قشم؛ بعد از حمله آمریکا/زنانی که در میان آوار جستجو می کنند+ عکس

تصاویر زیر از حمله آمریکا به محله مسکونی چاه‌تنگو قشم منتشر شده است.​
تصاویر؛ دو کره همچنان پشت دیوار جنگ و جدایی
سایت فرارو

تصاویر؛ دو کره همچنان پشت دیوار جنگ و جدایی

اگرچه در سال ۱۹۵۳ توافق آتش‌بس به درگیری‌های میان دو کره پایان داد، اما ردپای این جنگ همچنان به‌عنوان یادآوری ماندگار از گذشته باقی مانده و سبب شده است تاریخ این مناقشه نه‌ تنها فراموش نشود، بلکه به نسل‌های آینده نیز منتقل شود.
وقتی سادگی جای شکوه را گرفت / شما کدام سمت تصاویر را ترجیح می دهید؟
سایت عصرایران

وقتی سادگی جای شکوه را گرفت / شما کدام سمت تصاویر را ترجیح می دهید؟

فولاد، بتن و شیشه، همراه با نگاه نو به معماری، چهره شهرها را دگرگون کردند و تزئینات را به حاشیه راندند.
سوباتان بهشت مه آلود ایران
خبرگزاری ایسنا

سوباتان بهشت مه آلود ایران

جشن سده
خبرگزاری ایلنا

جشن سده

جشن سَده ازجشن های زردتشتیان است که دهم بهمن ماه برگزار می شود. این جشن بیش از هزار سال قدمت دارد و از کهن ترین جشن های ایرانی حتی
    
تصاویر تلخ هوایی از شهر غزه؛ یک سال قبل و بعد از جنگ
خبرگزاری همشهری‌آنلاین

تصاویر تلخ هوایی از شهر غزه؛ یک سال قبل و بعد از جنگ

عکس های هوایی تلخ در جنوب شهر غزه یک سال قبل و بعد از جنگ را ، ببینید.
تصاویری جالب از لحظه ورود پزشکیان به فرودگاه جان اف کندی نیویورک
خبرگزاری همشهری‌آنلاین

تصاویری جالب از لحظه ورود پزشکیان به فرودگاه جان اف کندی نیویورک

«مسعود پزشکیان» رئیس‌جمهور اسلامی ایران به منظور شرکت در هفتاد و نهمین مجمع عمومی سازمان ملل متحد در صدر هیاتی عالی رتبه بامداد دوشنبه (۲ مهر ۱۴۰۳) وارد فرودگاه جان اف کندی نیویورک شد.
بهترین عکس‌های خبرگزاری‌ها از پنج روز پر ماجرا در بهارستان
سایت فراز

بهترین عکس‌های خبرگزاری‌ها از پنج روز پر ماجرا در بهارستان

بالاخره پس از پنج روز پر تلاطم، تمام وزرای پیشنهادی «مسعود پزشکیان» از مجلس رای اعتماد گرفتند تا دولت چهاردهم کار خود را پرقدرت آغاز کند. در این گزارش تصویری گزیده تصاویر جالبی را که گرفته شده است می‌بینید.
عکس | گوشی آمریکایی در دستان محمدباقر قالیباف؛ آیفون و رئیس مجلس!
سایت خبرآنلاین

عکس | گوشی آمریکایی در دستان محمدباقر قالیباف؛ آیفون و رئیس مجلس!

رئیس مجلس و رئیس دستگاه قانون‌گذار کشوری که قانون ممنوعیت واردات آیفون را تصویب کرده با تصویری با گوشی آیفون دیده شده است.
اینفوگرافیک؛ ابراهیم رئیسی با بازار ارز و سکه چه کرد؟
سایت فراز

اینفوگرافیک؛ ابراهیم رئیسی با بازار ارز و سکه چه کرد؟

بعد از روی کار آمدن دولت سیزدهم شرایط اقتصادی کشور دچار تغییرات بسیاری شد. یکی از مهم‌ترین این تغییرات در نوسان قیمت بازار ارز، دلار و طلا رخ داده است. با توجه به تغیر چشمگیر دلار و طلا در این اینفوگرافیک میزان افزایش قیمت دلار و سکه تمام بهار آزادی را از مرداد ۱۴۰۰ تاکنون می‌بینید.