جمعه, ۷ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 26 April, 2024
مجله ویستا

فیلیپائو نتوانستم به وعده ام وفا کنم


فیلیپائو نتوانستم به وعده ام وفا کنم

شکست ناباورانه ۳ بر ۲ تیم ملی پرتغال مقابل تیم آلمان و حذف آن از گردونه رقابت های جام ملت های اروپا سال ۲۰۰۸ آخرین حضور رسمی لوئیس فیلیپه اسکولاری در کنار شاگردانش بود

شکست ناباورانه ۳ بر ۲ تیم ملی پرتغال مقابل تیم آلمان و حذف آن از گردونه رقابت های جام ملت های اروپا سال ۲۰۰۸ آخرین حضور رسمی لوئیس فیلیپه اسکولاری در کنار شاگردانش بود. حالا که همه چیز تمام شده و پرتغال یک بار دیگر در حسرت بالا بردن جام یورو به سر می برد، سوال این است که آیا اسکولاری نمی توانست و نباید بهتر از این عمل می کرد؟ حداقل توقعی که از فیل بزرگ می رفت این بود که تیم تحت سرپرستی اش را به مرحله نیمه نهایی سوق دهد و برخی ها می گویند بهتر بود که انگلیس به یورو می آمد تا پرتغال.

پرتغال یک بار دیگر مغلوب تیم سوم جهان شد و اسکولاری همان گونه که خود نیز عنوان داشت تنها کسی است که می بایست مسوولیت این ناکامی را برگردن بگیرد. فیل بزرگ نتوانست درخشش هایی را که در سال ۲۰۰۲ در کنار تیم ملی برزیل داشت تکرار کند. پس از نایب قهرمانی پرتغالی ها در یورو ۲۰۰۴ هواداران فوتبال این کشور بارها تقاضای تغییر سرمربی را داشتند اما اتحادیه فوتبال پرتغال به درخواست آنها بهایی نداد. اسکولاری که خود معتقد بود که شاگردانش نباید ضمن برگزاری بازی های یورو از آینده باشگاهی شان سخنی به میان آورند، به راحتی با سران چلسی جلساتی برگزار کرد و آشکارا اظهار داشت که از آغاز فصل جدید هدایت آبی پوشان لندنی را برعهده خواهد گرفت و همین مساله موجبات اختلالات اولیه و بحران فکری در میان اعضای تیم را فراهم آورد.

فیل بزرگ فریب پول ها و وعده های آبراموویچ را خورد البته خود او می گوید: چه مساله عقد قراردادم با چلسی را مطرح می کردم و چه آن را مخفی نگه می داشتم، پرتغال حذف می شد. قضیه انتقال من به چلسی هیچ ارتباطی به تیم و شکست آخرش نداشت.

ژرمن ها موفق شدند با نفوذی آسان به خط میانی تیم پرتغال آنان را مغلوب سازند در نتیجه پرتغال با تحقیر از دور رقابت ها حذف شد. حتی کمک مربی تیم ملی آلمان پیش از دیدار اذعان داشته بود که شاگردان یوآخیم لو می توانند به راحتی پرتغال را از سد راه بردارند و این چنین هم شد. البته او منکر این قضیه نمی شود که پرتغال هم خوب کار کرد اما این بار شانس با تیم نایب قهرمان اروپا در یورو ۲۰۰۴ یار نبود و توپ از دست اعضای این تیم می گریخت.

اسکولاری خود درباره ناکامی تیمش می گوید: باختیم چرا که کارها را به درستی انجام ندادیم منظورم این است که در خصوص توپ های مرده، ضربات آزاد و چیزهای دیگر وظایف خودمان را به خوبی نمی دانستیم. بازیکنان خاصی را مخصوص مهار بالاک و چند بازیکن آلمانی دیگر در نظر گرفته بودم اما در ضربات آزاد بازیکنان پرتغال سراغ بازیکنان دیگری رفتند و آلمان از این قضیه نهایت بهره را برد. من مسوول انتخاب بازیکنان بودم و من خود آنها را در زمین چیدم پس مسوولیت عملکردهای تیم ملی پرتغال در ۴ دیدار گذشته بر گردن سرمربی آن یعنی من است. البته بازیکنانم را به خاطر عملکردشان مورد انتقاد قرار دادم اما این من بودم که می توانستم تیم بهتری را روانه زمین کنم. بنابراین نه کمبود مهاجم عامل شکست بود چرا که نونوگومژ سهم خود را از گلزنی ایفا کرد و نه خلق موقعیت مطرح بود که در این میان کریستیانو رونالدو هم مثل همیشه برای تیم به آب و آتش زد و همین رونالدو بود که موقعیت را برای گلزنی گومژ فراهم کرد. مدافعان پرتغال هم کارشان را به درستی انجام دادند.

خط دفاع تیم اسکولاری را می توان با خط دفاع تیم ملی برزیل از لحاظ قدرت قیاس کرد و در پایان این که بحث کم کاری دروازه بان هم مطرح نبود.

با این حال فیل بزرگ گل سوم آلمان را که توسط میشاییل بالاک نواخته شد به غفلت های پائولو فریه را نیز نسبت داده و می گوید، نمی خواهم بگویم آلمان از غفلت فریه را سود جست اما تمام تصاویر تلویزیونی نشان می دادند که بالاک بازیکن پرتغال را هل داد اما داور این صحنه را ندید. فریه را نیز در این میان غفلت کرد.

وضعیت زمین را هم نمی توان علت ناکامی تیم پرتغال دانست اگر چمن استادیوم خراب بود پس چرا امثال میشاییل بالاک، میروسلاو کلوزه، ینس لمان و … از آلمان به راحتی روی زمین می دویدند و می غلتیدند گویی که روی فرش در حال مانور دادن هستند.

با وجود حذف شاگردان سرمربی برزیلی نمی توان منکر این قضیه شد که پرتغال بازی های فوق العاده ای را در یورو ۲۰۰۸ ارایه داد. جادوگرانی چون کریستیانو رونالدو، دکو، سیمائو، په په و موتینیو تکنیک های خود را تمام و کمال به کار گرفتند و در هر بازی با ترفندی حریف را از سد راه برداشتند. در پایان این آلمان بود که از نقاط ضعف نادیدنی و نامحسوس بهره گرفت و با غلبه بر آنها راهی نیمه نهایی شد.دوران ۵/۵ سال حضور سرمربی برزیلی با شکست پرتغال در دور یک چهارم نهایی یورو ۲۰۰۸ پایان یافت و او پس از مشاهده حذف تیمش توسط ژرمن ها به خبرنگاران گفت: کاملا ناامید و دلسردم چرا که نتوانستم به وعده های خود عمل کنم.

قول داده بودم تیم را تا نیمه نهایی پیش ببرم. اما این را می دانم که با ترک پرتغال همه چیز برایم تمام نشده و من دوستان خوبی در این کشور دارم. کشوری را ترک می کنم که ۵/۵ سال گذشته با آغوش باز مرا پذیرفت. برای این کشور و فوتبالش ارزش و احترام زیادی قائلم و پرتغال تا پایان جزیی از من خواهد بود.

سرمربی جدید چه وقت می آید؟

گیلبرتو مادایل، رییس فدراسیون فوتبال پرتغال اعلام کرد که جانشین فیل بزرگ تا اواسط ماه جولای انتخاب و معرفی می شود. فیلیپائو(فیلیپه اسکولاری) نتوانست در ۳ تورنمنت بزرگی که هدایت پرتغال را برعهده داشت، عنوانی کسب کند اما نمی توان این نکته را فراموش کرد که او سطح فوتبال پرتغال را بسیار بالا برد.مادایل در خصوص سرمربی جدید می گوید: در کمتر از یک ماه آینده سرمربی جدید را معرفی می کنیم. انتخاب جانشین کار دشواری است.

مهم این است که این گزینه زبان پرتغالی را به خوبی بداند تا بتواند با بازیکنان رابطه برقرار کند. این سرمربی باید در گذشته کاری اش عناوینی داشته باشد و خود را به کرات ثابت کرده باشد.

علاوه بر این که می بایست از ارج و قربی میان بازیکنان برخوردار باشد، او وظیفه دارد تیم را راهی جام جهانی ۲۰۱۰ آفریقای جنوبی نماید.

حورا شکیبی ممتاز



همچنین مشاهده کنید