جمعه, ۷ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 26 April, 2024
مجله ویستا

چلسی ـ انگلیس


چلسی ـ انگلیس

تأسیس باشگاه چلسی حاصل درگیری های بازیکنان دیگر تیم های انگلیسی و به خصوص تیم فولهام بوده است با اتحاد تنی چند از این بازیکنان در چلسی لندن تیم فوتبال جدیدی آغاز به کار کرد این منطقه که در جنوب غربی شهر لندن واقع شده در آن زمان از مناطق زیبای شهر محسوب می شد

ورزش زیبا و مهیج فوتبال حاصل ابتکار و خلاقیت مردمان جزیره است. انگلیسی‌ها جهان را اسیر دنیای توپ گرد کردند و خود نیز در این گرداب غرق شدند. با توجه به ابداع فوتبال در انگلستان، داشتن سابقه کمتر از صدسال برای باشگاه‌های فوتبال این کشور نشان از جوانی باشگاه‌های بریتانیا دارد. بیشتر باشگاه‌های بزرگ انگلیسی در اواسط و یا اواخر قرن نوزدهم میلادی متولد شده‌اند. اما آبی‌پوشان چلسی از همان معدود تیم‌هائی هستند که در قرن بیستم گام به دنیای توپ گرد نهادند.

گفته می‌شود تأسیس باشگاه چلسی حاصل درگیری‌های بازیکنان دیگر تیم‌های انگلیسی و به‌خصوص تیم فولهام بوده است. با اتحاد تنی چند از این بازیکنان در چلسی لندن تیم فوتبال جدیدی آغاز به‌کار کرد. این منطقه که در جنوب‌غربی شهر لندن واقع شده در آن‌زمان از مناطق زیبای شهر محسوب می‌شد.

تیم فوتبال چلسی تنها دو فصل برای حضور در رقابت‌های دسته اول باشگاه‌های انگلستان صبر کرد. این تیم پس از رسیدن به مسابقات دسته اول سعی داشت به هر شکل ممکن نام و آوازه‌ای برای خود به‌دست آورد. اما طلسم قهرمانی چلسی پنجاه سال بعد شکست. آبی‌پوش‌های لندن در سال ۱۹۹۵ مقام اول لیگ باشگاهی انگلستان را به‌دست آوردند، عنوانی که هیچ‌گاه برای مردان استمفورد بریج تکرار نشد. چلسی در سال‌های ۱۹۷۰، ۱۹۹۷ و ۲۰۰۰ جام حذفی باشگاه‌های انگلستان را به‌دست آورد و در سال‌های ۱۹۱۵، ۱۹۶۷، ۱۹۹۴ و ۲۰۰۲ عنوان نایب قهرمانی این رقابت‌ها را در کارنامه خود ثبت کرد. چلسی در صحنه رقابت‌های اروپائی نیز چهره موفقی از خود به نمایش گذارد. قهرمانی دو جام برندگان اروپا در سال ۱۹۷۱ و ۱۹۹۸ بزرگترین افتخار اروپائی این تیم بوده است و یک قهرمانی سوپر جام باشگاه‌های اروپا در سال ۱۹۹۸ نیز در کارنامه چلسی به‌چشم می‌خورد. کسب این سه جام اروپائی در ده حضور آبی‌پوشان در رقابت‌های باشگاه قاره سبز افتخار قابل‌توجهی محسوب می‌شود. اما باید پذیرفت که این افتخارات برای نام پرآوازه چلسی کافی نیست.

آبی‌پوشان لندنی به‌غیر از کسب عناوین و افتخارات، هدف دیگری در رقابت‌های داخلی انگلستان دارند. رقابت با تیم‌های پرآوازه به‌خصوص حضوری موفق در دربی‌های لندنی از دیگر اهداف این تیم است. آرسنال، تاتنهام، اورتون و فولهام اصلی‌ترین رقیبان انگلیسی چلسی محسوب می‌شوند. در این میان به‌دلیل همان حساسیت‌های خاص سرخ آبی جدال آرسنال چلسی حساس‌ترین بازی این دو تیم در هر فصل است.

استادویم استمفورد بریج (Stamford bridge) ورزشگاه اختصاصی آبی‌های لندن است. این ورزشگاه که در سال ۱۸۷۷ ساخته شده، یکی از قدیمی‌ترین استادیوم‌های اروپا محسوب می‌شود. برخی از اوقات این ورزشگاه محل تماشای مسابقات حساس بوکس بود. با تأسیس چلسی، استمفورد در اختیار این تیم قرار گرفت. این ورزشگاه نزدیک صدسال است که چلسی را همراهی می‌کند.

چلسی در تاریخ خود بازیکنان و مربیان بسیار مشهوری را دیده است. پیش از مورینیو، رانیری مربی کنونی تیم والنسیا، ویالی بازیکن بزرگ تاریخ فوتبال اروپا که در دوران بازیکنی خود تعصب خاصی نسبت به پیراهن چلسی داشت و رودگولیت ستاره افسانه‌ای فوتبال هلند سرمربی چلسی بودند.

قبل از گولیت، گلن هادل این مسئولیت را برعهده داشت. از جمع بازیکنان بزرگ فوتبال جهان در چند سال اخیر ستارگانی همچون ژورژ وه‌آ (ستاره بزرگ لیبریائی)، دنیس وایز (هافبک وفادار چلسی)، دشام (ستاره بزرگ فرانسوی) و بازیکنانی همچون مارسل دسائی، توره آندره فلو و فرانک لبوف در چلسی حضور داشته‌اند.

جان فرانکو زولا، او مصداق همان ضرب‌المثل فلفل ریز و تیز است. زولا که حالا جشن تولد ۳۸ سالگی را هم پشت‌سر گذاشته، یکی از محبوب‌ترین بازیکنان تاریخ باشگاه چلسی محسوب می‌شود. این مهاجم توانای ایتالیائی در سال ۱۹۹۶ به چلسی آمد. آو که متولد ساردینای ناپولی است. فوتبال حرفه‌ای را در همان تیم ناپولی آغاز کرد و از همین تیم به پیراهن لاجوردی تیم‌ملی ایتالیا رسید. زولا در پایان فصل ۲۰۰۳ـ۲۰۰۲ به‌دلیل اختلاف با مسئولین تیم، چلسی را ترک و به ایتالیا بازگشت.

نقطه اوج تاریخ باشگاه چلسی در پایان فصل ۲۰۰۳ـ۲۰۰۲ رخ داد. کن بتیس مالک باشگاه، سهام خود را به یک میلیاردر روسی که صاحب کمپانی‌های نفتی است فروخت. روبن آبراموویچ ثروتمند روسی در بدو ورود با خرید بازیکنان بزرگی چون ورون و داف بازار نقل و انتقالات فوتبال جهان را تکان داد و چلسی را به‌عنوان یکی از ثروتمندترین تیم‌های اروپا مطرح کرد. آبراموویچ، در یک اقدام نادر و عجیب پیترکنیون رئیس باشگاه منچستریونایتد را به باشگاه چلسی کشاند و وی را به‌عنوان مدیر اجرائی چلسی منصوب کرد.

هنگام نقل و انتقال بازیکنان بزرگ، چلسی یکی از مشتریان پروپاقرص محسوب می‌شد که با قیمت‌های نجومی خود همواره مدیران و بازیکنان را وسوسه می‌کرد.

تیم آبراموویچ (چلسی) در فصل ۲۰۰۴ ـ ۲۰۰۳ با رهبری رانیری ایتالیائی در لیگ‌برتر انگلیس، پس از آرسنال به نایب قهرمانی رسید و در جام باشگاه‌های اروپا هم تا مرحله نیمه‌نهائی بالا آمد، ولی در این مرحله با قبول شکست در مقابل موناکو از ادامه رقابت‌ها کنار رفت. در این بازی‌ها مربیگری موناکو برعهده دشام (ستاره اسبق چلسی) بود.

پس از حذف چلسی، نایب قهرمانی در لیگ برتر و با توجه به هزینه‌های زیادی که در راه خرید بازیکنان صورت گرفته بود. آبراموویچ با اخراج رانیری، خوزه مورینیو مربی پرتغالی پورتو که به تازگی با این تیم به مقام قهرمانی باشگاه‌های اروپا رسیده بود، را به‌عنوان سرمربی چلسی منصوب کرد. (قبل از مذاکره با مورینیو، مذاکراتی با اریکسون، لیپی، دل‌بوسکه و کاپلو برای هدایت چلسی صورت گرفته بود).

لازم به ذکر است که مورینیو همراه با پورتو به قهرمانی جام یوفا نیز دست پیدا کرده بود. وی در ابتدا دستیار بابی ‌رابسون انگلیس بود.

داف، لمپارد، تری و ماکه له‌له از جمله ستارگان چلسی لندن به شمار می‌آیند.



همچنین مشاهده کنید