چهارشنبه, ۱۲ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 1 May, 2024
مجله ویستا

این بار پای رای کمیته انضباطی بایستیم


این بار پای رای کمیته انضباطی بایستیم

حکم اخیر کمیته انضباطی فدراسیون فوتبال ایران در خصوص مسایل اصفهان و آنچه در مسابقه تیم های سپاهان ـ پرسپولیس روی داد, یک نقطه عطف در زمینه کارهای اداری, انضباطی و تشکیلاتی ورزش ما و چیزی ناب است که اگر اکنون گرامی شمرده نگردد و قدمی برای حفظ و اجرای آن برداشته نشود, عواقب آن برای کل فوتبال ما به شدت زیان بار خواهد بود

حکم اخیر کمیته انضباطی فدراسیون فوتبال ایران در خصوص مسایل اصفهان و آنچه در مسابقه تیم های سپاهان ـ پرسپولیس روی داد، یک نقطه عطف در زمینه کارهای اداری، انضباطی و تشکیلاتی ورزش ما و چیزی ناب است که اگر اکنون گرامی شمرده نگردد و قدمی برای حفظ و اجرای آن برداشته نشود، عواقب آن برای کل فوتبال ما به شدت زیان بار خواهد بود.

یکی از اولین عادات سال های اخیر فوتبال ما، کشاندن حکم های کمیته انضباطی به معبر شورای استیناف فدراسیون و سازمان تربیت بدنی و تلاش برای تعدیل و کاهش آن است و در اکثر قریب به اتفاق دفعات، این کوشش ها به ثمر نشسته است.

خطاهایی که در دیدار فوق روی داد، به قدری کلان و کم سابقه بود که جای تاسف عمیق داشت. نقطه اوج آن بلایی بود که بر اثر پرتاب اشیای شدید محترقه به سوی یک سرباز نیروی انتظامی و از دست رفتن قوه بینایی او، بر وی نازل شد و دل ملتی را به درد آورد و این مساله غیرقابل دفاع و چنان اغماض ناپذیر است که سپاهانی ها هرچه نیز بگویند، قابل پذیرش نخواهد بود.

به جز آن، نوع سازماندهی تشکیلاتی مسابقه فوق هم آنچنان با ایرادات متعدد همراه بود که سبب شد هواداران دو تیم در فاصله ای نه چندان زیاد با یکدیگر بر روی سکوها مستقر شوند و در نتیجه امکان دسترسی آنها به یکدیگر و پرتاب اشیای محترقه به سمت طرف مقابل برای آنها موجود بود و کار به جایی کشید که گفتیم و دیدید. مسوولیت این امر و چگونگی آن و محل مستقر شدن تماشاگران چیزی است که همیشه برعهده میزبان و هیات فوتبال شهری است که مسابقه در آن برگزار می شود و با این حساب مبرا دانستن اصفهانی ها از آن چه رخ داد، غیرممکن می نماید.

● تبعات تلخ

به همان نسبت سپاهان که همیشه نقش دقیق و وسیعی در سازماندهی و به میدان کشیدن هوادارانش داشته است، نمی تواند بگوید آن چه طرفدارانش در آن روز انجام دادند، کاملا برایش بی مقدمه و سهم باشگاه در آن صفر بوده است. درست است که خطای مذکور، خطای فردی و محصول نابخردی یک یا چند هوادار تندرو بوده است، اما وقتی ابعاد یک مسابقه ورزشی بزرگ می شود و کنترل شایسته ای بر آن صورت نمی پذیرد، بدیهی است که حوادثی نظیر آن چه در اصفهان دیدیم، رویت خواهد شد و هیچ جور نمی توان تبعات تلخ قضیه را نادیده گرفت و همان طور که پیشتر گفتیم سربازی که آن گونه دچار حادثه شد و از هر دو چشم به شدت ضربه دید، یک نمونه از هزاران جوان شریف و آرزومند ایرانی است که هرگز نباید قربانی بی مبالاتی های رایج در مسابقات داخلی ما و عدم کارایی تشکیلاتی یک یا چند باشگاه ما شوند و امروز همگان غصه سرباز شریف، محمد احمدی را می خورند که اگر قدری سازماندهی درست تر بر روی سکوها و توسط سران سپاهان و مقام های فوتبال اصفهان اعمال می شد، مشکل عظیم فعلی را نمی داشت و کار به اینجا نکشیده بود. با این حساب حکم صادر شده از سوی کمیته انضباطی نه فقط دور از حقیقت نیست، بلکه یک برخورد شایسته با اتفاق تلخی است که اگر مهار وسرکوب نشود، فردای ورزش ما و به ویژه فوتبال را بسیار منفی تر خواهد ساخت.

به همین خاطر است که مسوولان امر و هر کسی که منفعت فوتبال کل ورزش را می خواهد، باید پای رای کمیته انضباطی بایستد و از برخورد آن با موضوع مهم و خطیر اصفهان حمایت کند.

● نوعی تشویق

شاید بتوان روی برخی از تبصره های حکم این کمیته بحث و جدل کرد و جریمه های مقرر را زیاد یا کم دانست اما اگر این مجازات ها به شدت کاهش یابد، مثل موارد مشابه قبلی نوعی تشویق مستقیم بدرفتاری بر روی سکوها بوده و راه فرار را به روی خاطیان بیش از پیش خواهد گشود. یعنی هر سازمان و باشگاه و فرد خاطی این دلگرمی تاسف بار را خواهد داشت که می تواند به رغم انجام هر خطایی و دریافت هر حکمی، راهی را برای کاستن چشمگیر آن بیابد.

شاید حکم اولیه برای هر خطایی، چیزی باشد که به آن نیاز است، اما وقتی بتوان در حکم ثانوی به ساحل نجات رسید و بسیاری از مسایل را تغییر داد، بدیهی است که روال و بنای خطا و خطاکاری در ورزش و منجمله فوتبال ما غنا و استمراری بیشتر خواهد یافت و این چیزی است که باید اکیدا از آن پرهیز کرد.

عبدالرحمن شاه حسینی رییس کمیته انضباطی فوتبال ایران که نظر به پایان کار فدراسیون موقتی سابق حکم انضباطی ماجرای اصفهان را به عنوان آخرین حکم سازمان متبوعش در دوره حیات آن فدراسیون صادر و سپس به طور سمبلیک از سمت خود کناره گیری کرد و در انتظار موضع گیری فدراسیون جدید باقی ماند، در سال های اخیر نظمی خاص را به کمیته انضباطی و قاطعیتی قابل قبول را در نوع برخورد این نهاد با برخی موارد و اتفاقات انضباطی در فوتبال ما بخشیده است و از این بابت باید بر کار او مهر تایید زد. درست است که تعدادی از احکام وی نیز در قیاس با خطای مطروحه سبک بوده و بنابراین نتوانسته است یک عامل بازدارنده موثر و مناسب برای خطاهای آینده باشد، اما در برخی موارد نیز که حکم او موضوعیت ومناسبت داشته که توسط اهرم ها و چرخه های دیگر سست و کم اثر شده است. چه بسیار احکام کمیته انضباطی که در راه اجرا در دفتر دبیرکل سابق فدراسیون توقف پیشه کرده و کم تاثیر و یا به کلی حذف شده است و چه بسیار دفعات که احکام او در شورای استیناف و محاکم تجدید نظر تعدیل و تغییر یافته است.

● کم اثر و منتفی

این گونه برخوردها از شدت عمل فدراسیون در برخورد با خطاها کاسته و همان طور که قبلا گفتیم یک اطمینان خاطر برای خاطیان بوده است تا بدانند اگر هم مساله ای رخ دهد، بعدا قابل توجیه و رفع و رجوع خواهد بود و می توان مجازاتی بسیار سبک تر را از طریق محاکم انضباطی فوتبال، جور و استخراج کرد و به اصطلاح از زیر قضیه در رفت.

تا چنین فضا و باوری در ورزش ما هست و می توان هر چیزی را سبک تر از آنچه واقعا هست، درآورد و حتی وقایع سنگین و تلخ را نیز به گونه ای کم اثر و منتفی ساخت، نمی توان به بهبودی حقیقی امور در فوتبال و ورزش کشور چشم دوخت و متاسفانه بیم آن می رود که این بار هم با حکم جدید کمیته انضباطی که از قضا کامل ترین و بهترین احکام این کمیته در دوران کاری آن است، برخوردی مشابه صورت پذیرد و از شدت و حدت آن در شورای عالی استیناف و سایر نهادها چنان کاسته شود که فراموش کنیم در آن روز چه روی داده است و چرا روی داده و چگونه سلامتی یک سرباز شریف قربانی آن شده است.

وصال روحانی



همچنین مشاهده کنید