جمعه, ۷ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 26 April, 2024
مجله ویستا

چگونه حادثه دیدگان را به زندگی برگردانیم؟


● دوشاخه زندگی را بزن به ۱۱۵
پس از وقوع یك حادثه، زندگی فرد قربانی كه به جراحات فیزیكی یا شوك روحی دچار شده ‌ به سرعت خبررسانی شما به امدادگران و نوع اطلاعاتی كه به آنها می‌دهید، …

دوشاخه زندگی را بزن به ۱۱۵

پس از وقوع یك حادثه، زندگی فرد قربانی كه به جراحات فیزیكی یا شوك روحی دچار شده ‌ به سرعت خبررسانی شما به امدادگران و نوع اطلاعاتی كه به آنها می‌دهید، بستگی دارد. پیش از هر چیز این شماره‌ها را به خاطر بسپارید: ۱۲۵‌آتش‌نشانی، ۱۱۵ اورژانس. شما می‌توانید حتی از باجه‌های تلفن عمومی بدون كارت و سكه با این شماره‌ها تماس بگیرید و پس از تماس آدرس دقیق محل وقوع حادثه، تعداد مجروحان، وضعیت بدنی و مشكلات پیش آمده را شرح دهید. تلفن را زود قطع نكنید و به دقت به تمامی سوالات پاسخ دهید.

بیهوشی

برای آنكه مطمئن شوید فرد آسیب دیده بیهوش است یا هوشیار، باید به آرامی با او صحبت كنید و از وی سووالات آسان بپرسید به طور مثال از وی بخواهید چشمانش را باز كند، یا دستش را بگیرید و بخواهید دستتان را فشار دهد. اگر فرد عكس‌العملی نشان نداد، به سرعت امدادگران را خبر كنید. سپس یقه لباس شخص را باز و كمربندش را شل كنید. توصیه می‌شود سرش را به آرامی به سمت عقب خم كنید و یك دست را روی پیشانی و دست دیگر را زیر چانه قرار دهید.

اجازه ندهید زبان به سمت عقب برگردد و اگر چیزی داخل دهان فرد آسیب دیده است (شكلات، آدامس) آن را از دهانش خارج كنید. برای آنكه مطمئن شوید شخص نفس می‌كشد، گونه‌‌هایش را با دستتان به دهانش نزدیك كنید. این گونه می‌توانید نفس او را حس كنید. به بالا و پایین رفتن قفسه سینه نیز توجه كنید. اگر شخص نفس نمی‌كشد، باید به او تنفس مصنوعی بدهید:

۱) دهان به دهان:

در صورتی كه مجروح روی زمین خوابیده، كنارش زانو بزنید. یك دست را روی پیشانی و دست دیگر را زیر چانه‌اش قرار دهید و به آرامی سر را كمی به عقب متمایل كنید تا هوا راحت‌تر وارد شش‌ها شود. چانه را كمی به سمت پایین بكشید تا دهان باز شود و با دست دیگر بینی را بگیرید تا هوا از آن خارج نشود. دهانتان را روی دهان فرد مجروح بگذارید و به آرامی هوا وارد ریه‌هایش كنید. هر گاه سینه بالا آمد، تنفس مصنوعی را قطع كنید و با پایین رفتن قفسه سینه این كار را دوباره تكرار كنید. به طور طبیعی در هر دقیقه باید ۱۲ تا ۱۵ بار تنفس مصنوعی بدهید.

۲) دهان به بینی:

در صورتی كه به هر دلیل نمی‌توانید از راه دهان مجروح به او تنفس مصنوعی بدهید، سر او را به سمت عقب متمایل كنید، دستتان را زیر چانه‌اش بگذارید و دهان او را ببندید تا هوا خارج نشود. دهانتان را روی بینی شخص آسیب‌دیده قرار دهید و هوا را به آرامی وارد ریه‌اش كنید.

خفگی

در صورتی كه جسمی خارجی راه تنفس را بند آورده است، دست‌های فرد آسیب دیده را بالاتر از ناف و زیر قفسه سینه‌اش قرار دهید. پشت او بایستید، به صورتی كه آرنج‌هایش از هم فاصله داشته باشند. سپس با حركات محكم و شدید به سمت بالا، پایین و طرفین سعی كنید هوا را به سرعت از ریه‌های فرد مصدوم خارج كنید. تا زمانی كه جسم بیرون نیامده است به این كار ادامه دهید. ضربه به كمر و بین استخوان‌های كتف نیز موثر خواهد بود.

خفگی در كودكان

در صورتی كه جسمی خارجی راه تنفسی كودك را بند آورده است، دستتان را روی ران بگذارید و كودك را به شكم روی دستتان بخوابانید. دست باید زیر قفسه سینه قرار بگیرد. سپس محكم بین استخوان‌های كتف ضربه بزنید. در صورتی كه كودك بر اثر تنفس شدید آب دچار خفگی شد، او را به شكم روی زانوی خود بخوابانید به‌طوری كه سرش پایین‌تر باشد، سپس محكم به كمرش ضربه بزنید تا آب داخل شش و شكم خارج شود. تنفس و ضربان قلب او را چك كنید. در صورت مشاهده خفگی حتی اگر خفیف بود یا وضعیت بیمار بهتر شد، باز هم او را به پزشك معالج نشان دهید.

ماساژ قلبی

فرد آسیب‌دیده را روی سطحی سخت بخوابانید (زمین یا میز، به هیچ وجه روی تخت نباشد) بالای سر او بنشینید. كف دست را روی نیمه سوم پایین جناغ سینه وی قرار دهید و انگشتانتان را بلند كنید. دست دیگر را روی همین دست بگذارید. كف دست را در طول ماساژ قلبی بلند نكنید. پس از هر ۱۵ فشار، دو بار در دقیقه تنفس مصنوعی بدهید. مقدار فشار روی جناغ باید چهار تا پنج سانتی‌متر باشد و زمان فشار و مكث نیز یكی باشد.

وضعیت امن

فرد آسیب‌دیده باید در وضعیتی قرار بگیرد كه آب دهان به سمت عقب نرود و موجب خفگی نشود. بهتر است برای تعیین این وضعیت دكتر حضور داشته باشد.

در كنار بیمار زانو بزنید. اگر به راست خوابیده بازوی راست وی را به سمت خود بكشید به صورتی كه كف دست به سمت بالا باشد و آرنج خم شود. سپس پشت دست چپ را زیر گوش راست بگذارید. پای سمت چپ را از زیر زانو بگیرید و كم‌كم به سمت راست بیاورید تا به زمین برسد. در نهایت نیز دهان بیمار را باز كنید.

رقیه محسنی



همچنین مشاهده کنید