جمعه, ۷ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 26 April, 2024
مجله ویستا

مراقب قلب خود باشید


مراقب قلب خود باشید

قلب یک تلمبه عضلانی است که در سینه قرار دارد و به طور مداوم در حال کار کردن و تلمبه زدن است. قلب به طور شبانه روزی خون را به سرتاسر بدن تلمبه می‌کند. در حدود صد هزار بار در روز قلب …

قلب یک تلمبه عضلانی است که در سینه قرار دارد و به طور مداوم در حال کار کردن و تلمبه زدن است. قلب به طور شبانه روزی خون را به سرتاسر بدن تلمبه می‌کند. در حدود صد هزار بار در روز قلب ضربان می‌زند. برای اینکه قلب بتواند این کار سنگین را انجام دهد نیاز دارد که توسط شریانهای کرونری ، به عضله خودش هم خونرسانی مناسبی صورت پذیرد.این عضو مخروطی شکل نقش مهمی در تامین سلامت بدن انسان دارد و باید مراقب سلامت قلب بود.

امروزه شایع ترین علل مرگ و میر بعد از تصادفات، مربوط به سکته های قلبی و بیماری های قلبی و عروقی می باشد که با عوض شدن شیوه زندگی و استفاده بیشتر از فکر افزایش یافته است.

مصرف میوه و سبزیجات تازه، محدود کردن چربی ها، پیروی از رژیم غذایی سالم بر پایه نان های سبوس دار،اجتناب از قندهای ساده، دوری از عوامل استرس زا و کاهش وزن باعث کاهش بیماری های قلبی و عروقی در جامعه می شود.بنابر این باید مصرف سبزیجات و میوه توسط خانواده جدی گرفته شود.این مسئولیت متعلق به سن خاصی نیست و باید در همه سنین مراقب سلامت قلب بود و نسبت به خطراتی مانند انباشته شدن چربی در اطراف قلب و ...هشیار بود.

امروزه تنوع غذایی با افزایش مصرف چربی و عدم فعالیت روزانه همراه است که منجر به افزایش وزن و چاقی منجر می شود و خود چاقی نیز یکی از فاکتورهای اصلی سکته قلبی و بیماری های قلبی و عروقی به شمار می رود.پیشگیری از ابتلا به بیماری های قلبی و عروقی باید در سنین پایین و دبستان ها آغاز شود و در همان سنین پایین به ورزش کردن عادت و استفاده از کامپیوتر را به چند ساعت در روز محدود کنند.

اخیرا متخصصان هشدار داده اند که تماشای زیاد تلویزیون خطر بروز مشکلات قلبی را افزایش می‌دهد. پژوهشگران در یک تحقیق جدید ادعا کرده‌اند؛ در ازای هر یک ساعت نشستن در مقابل تلویزیون و تماشای برنامه‌های این جعبه جادویی، خطر مرگ و میر ناشی از بیماریهای قلبی تا هفت درصد افزایش پیدا می‌کند. بر اساس این پژوهش، کسانی هم که در روز ۴ ساعت به تماشای برنامه‌های مورد علاقه‌شان می‌پردازند، ۲۸ درصد بیشتر با خطر ابتلا به بیماریهای قلبی مواجه هستند. این تحقیق از سوی متخصصان شورای تحقیقات پزشکی نشان می‌دهد؛ تغییر در الگوی زندگی در عصر حاضر سبب افزایش نرخ مرگ و میرهای ناشی از بیماریهای قلبی شده است.

در این تحقیق پژوهشگران واحد همه‌گیر شناسی این شورا تقریبا به مدت یک دهه روی ۱۳ هزار و ۱۹۷ مرد و زن سالم میانسال مطالعه کردند. این تحقیق نشان داد که از این شرکت کنندگان، ۳۷۳ نفر بر اثر بیماری قلبی جان باختند. محققان محاسبه کردند که اگر میزان و زمان تماشای تلویزیون از چهار ساعت به یک ساعت در روز کاهش یابد، نرخ تلفات و قربانیان بیماریهای قلبی کاهش پیدا می‌کند.

مهمترین علت پیدایش بیماری های قلبی- عروقی، تصلب شرایین می باشد. تصلب شرایین سبب می شود که سرخرگ های گوناگونی که به سمت های مختلف بدن خون می‏رسانند، به تدریج سخت و تنگ گردند و توانایی آنها برای انتقال اکسیژن و مواد غذایی به سلول های بدن کاهش یابد. عواملی هستند که موجب سریعتر شدن تصلب شرایین می گردند و در صورت وجود آنها احتمال پیدایش بیماری قلبی- عروقی افزایش پیدا می کند. برای پیشگیری از پیدایش بیماری‏های قلبی- عروقی و مرگ و میر و ناتوانی ناشی از آنها، باید این عوامل خطر را بشناسید و به توصیه‏های پزشکی توجه نمایید.

کلسترول که نوعی چربی است، در پیدایش و گسترش تصلب شرایین نقش مهمی دارد زیرا

می تواند در دیوارهٔ رگها رسوب کند و همراه با عوامل دیگر به تنگی و بسته شدن سرخرگ‏ها بینجامد.

کلسترول دونوع مهم دارد: یکی کلسترول «بد» (LDL) که موجب بسته شدن رگها و بیماری قلبی-عروقی می شود و دوم کلسترول «خوب» (HDL) که کلسترول اضافی بدن را از بافتها خارج می کند و خطر بیماری قلبی را می کاهد. نوعی از کلسترول که باید غلظت کمی در خون داشته باشد، همان نوع «بد» یا LDL است. شما می توانید با پرهیز از مصرف غذاهای پرچربی و رعایت توصیه های پزشکتان، چربی خون خود را در سطح مناسب نگه دارید.همچنین کنترل فشار خون نیز نقش موثری در پیشگیری از بیماریهای قلبی دارد.

سهیل طیبی



همچنین مشاهده کنید