جمعه, ۷ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 26 April, 2024
مجله ویستا

همدان گهواره تمدن و تاریخ


همدان این شهر کهن افسانه ای همیشه در طول تاریخ بستری مناسب برای کسب و علم و دانش بوده است . قدمت و آثار به جا مانده در این استان حکایت از بی نظیری آن است به گونه ای که در هیچ جای دنیا …

همدان این شهر کهن افسانه ای همیشه در طول تاریخ بستری مناسب برای کسب و علم و دانش بوده است . قدمت و آثار به جا مانده در این استان حکایت از بی نظیری آن است به گونه ای که در هیچ جای دنیا نمی توان شگفتی های همدان را دید.

تاریخچه شهر همدان

بنای شهرهمدان را به دیا آکو پادشاه ماد نسبت می دهند. شهر همدان به نامهای اکباتان - هگمتانه -آنادانا یا همدانا معروف است. شهرهمدان در زمان فرمانروایی بخت النصر ویران شد و بعدها داریوش بزرگ آن را مرمت کرد.

در زمان اشکانیان که تیسفون پایتخت کشور بود همدان پایتخت و اقامتگاه تابستانی شاهان اشکانی شد. بعد از اشکانیان ساسانیان نیز قصرهای تابستانی خود را در این شهر بنا کردند. خرابه های باروی قلعه اشکانی بر فراز تپه مصلی و مجسمه شیر سنگی یکی از دروازه های همدان از آثار این دوره است.

درسال ۲۳ هجری براثر جنگ نهاوند همدان به تصرف اعراب درآمد. همدان در زمان دیلمیان (۳۱۹ هجری قمری) لطمات فراوانی دید. در قرن ششم هجری سلجوقیان مرکز خود را از بغداد به این شهر منتقل کردند و مدت پنجاه سال این شهر پایتخت سلجوقیان بود. پس از حمله مغول این شهر به ویرانه ای مبدل شد. در زمان صفویه این شهر از نعمت آبادانی بهره مند شد. پس از انقراض صفویه این شهر به تصرف عثمانی در آمد که پس از شش سال توسط نادر شاه باز پس گرفته شد.

شهر همدان به علت قرار گرفتن در مسیر راه های اصلی منطقه غرب ایران درقرن های اخیر همواره از نظر بازرگانی مورد توجه بوده است . همچنین این شهر در مسیر جاده ابریشم قرارداشته است .

مراکز تاریخی و باستانی

کاخ هگمتانه

این کاخ در شهرهمدان فعلی و هگمتانه قدیمی قرار دارد و بنا به روایت های تاریخی درقرن هشتم قبل از میلاد ساخته شده است.این کاخ در دوران اقتدار نظام نظام سیاسی مادها ,پس از تشکیل دولت مرکزی و تسخیر آشور , درسال ۶۱۴ قبل از میلاد توسط کیاکسار مادی و باهمدستی “نابو پولاسار“ بابلی ساخته شد.

آرامگاه ابوعلی سینا

آرمگاه شیخ الرئیس ابوعلی سینا فیلسوف ودانشمند و طبیب مشهور ایران (۴۲۸-۳۷۰هق) در میدانی به نام بوعلی سینا درشهر همدان واقع شده است .

آرامگاه بوعلی سینا درزمینی به مساحت ۳۰۹۰ متر مربع احداث گردیده و زیر بنای اصلی آن حدود ۱۷۹۲ متر مربع است . نمای آرامگاه از سنگ خارا است .

آرامگاه بابا طاهر

یکی از دیدنی های شهر همدان, ‌آرامگاه بابا طاهر است. باباطاهر که حدودا“ در اواخر قرن چهارم و اوایل قرن پنجم می زیست, از شعرا و عرفای بزرگ روزگار خویش بوده است. مساحت کل زیر بنای آرامگاه و باغ آن حدود ۸۹۶۵ متر مربع برآورد شده است .

مقبره استر و مرد خای

این بنا که از سنگ و آجر و به سبک بناهای اسلامی ساخته شده است درمرکز شهر همدان قراردارد.

بنا به روایات مشهور, این محل آرامگاه استر ملکه شوش وبانوی پادشاه ایران خشایار شاه و مردخای عموی ملکه است. احتمال دارد بنای مقبره استر و مرد خای نخستین بار در حدود ۱۱ قرن پیش به دست کلیمیان و به یاد این دو شخصیت ساخته شده باشد.

گنبد علویان

یکی از مهم ترین بناهای تاریخی همدان بنایی چهار ضلعی به نام گنبد علویان است که محل آرامگاه دو نفر از اعضای خاندان علویان است و در زمان مغول تزیین و مرمت شده است . این بنا به اواخر دوران سلجوقی مربوط است.



همچنین مشاهده کنید