جمعه, ۷ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 26 April, 2024
مجله ویستا


«گل» همه رنگش خوبه


«گل» همه رنگش خوبه
شیوه زندگی سریع و صنعتی دنیای امروز، روزانه سهم بزرگی از جان و روان ما را به مسائلی معطوف کرده که در معنای زندگی نمی گنجند. در همین راستا کارشناسان امور زیستی و روانشناسان، با تحقیقات مستمر و مطالعات و آزمایش های گوناگون، راهکارهایی را به ما برای رسیدن به تعادل در زندگی ماشینی و زندگی احساسی و روانی، پیشنهاد می کنند و همواره به دنبال روش هایی برای کاستن از فشارهای روحی که بر انسان ها تحمیل می شود، هستند.
بر همین اساس، در صددیم تا در این مطلب درباره راه حل های ساده ای که در طبیعت وجود دارند و می توانند به خوبی سطح سلامت روحی افراد را بالا ببرند را با شما در میان بگذاریم. محققان و روانشناسان دانشگاه «روتگرز» در «نیوجرسی» آمریکا، پس از تحقیقات مفصلی که بر روی «گل»ها انجام دادند، به نتایجی جالب و شگفت آوری رسیدند.
در واقع این تحقیق که بر پایه ای علمی اشتوار است بر این باور عمومی که گل ها، تاثیری سودمند و قوی بر روی دریافت کنندگان خود می گذارند، تاثیر بسزایی داشته است. نتایج این تحقیق علمی نشان می دهد که; احساسات شادی آور انسان ها در حضور گل ها افزایش پیدا می کند و حس رضایت از زندگی شدت می گیرد. گل ها رفتار اجتماعی در جهت مثبت تغییر می دهند بطوری که گاهی باور کردن آن ها مشکل است.
در این تحقیق گروهی از محققین در مدت ده ماه رابطه عکس العمل های احساسی و رفتاری افراد مختلف با گل ها را مورد مطالعه قرار دادند. آن ها با بررسی عکس العمل این افراد در مقابل هدیه گرفتن «گل» متوجه شدند که گل ها تعدیل کنندگان طبیعی و سالمی برای احوالات اشخاص بشمار می آیند. محققان توانستند عکس العمل آنی شرکت کنندگان را وقتی که به آن ها گل اهدا» می شد به سه نوع «لبخند» همراه با عکس العمل های کلامی ثبت کنند.
● این سه نوع لبخند عبارت بودند از:
▪ لبخند مودبانه:
این لبخند به طور معمول هنگام احوالپرسی سریع و یا تصدیق مودبانه چیزی بکار می رود. هیچ حرکت قابل تشخیصی در چهره دیده نمی شود و تنها گوشه های لب به بالا حرکت می کنند.
▪ لبخند حقیقی:
این لبخند هنگامی دیده می شود که تغییراتی در رفتار هم ایجاد شود که نشان دهنده خوشایند بودن یا لذت بردن از چیزی باشد. به همین دلیل «حقیقی« نامیده می شود زیرا از شادی واقعی بوجود می آید.
▪ لبخند هیجان زده:
این لبخند مجموعه دو حس هیجان و شادی است. در این حالت، لبخند حقیقی را همراه با علائمی نظیر بالا بردن ابروها و ایجاد خطوط افقی بر روی پیشانی مشاهده می کنیم. از دیگر نتایج این تحقیق باید گفت; گل ها می توانند تاثیری آنی بر روی حس خوشنودی وارد کنند. تمام شرکت کنندگان در این تحقیق با لبخندهای واقعی و هیجان زده از هدیه گرفتن گل استقبال کردند و حس قدرشناسی و سرخوشی فوق العاده ای از خود نشان دادند.
این عکس العمل همگانی در تمام رده های سنی دیده شد. «گل» تاثیر مثبت و طولانی بر حال و هوای اشخاص می گذارد. شرکت کنندگان در این آزمایش توضیح دادند که پس از دریافت گل کمتر احساس اندوه، اضطراب و بی تابی داشته اند و در رفتار خود نشانه های بارزی از خوشی و رضایت را مشاهده کرده اند. گل موجب برقراری رابطه ای صمیمی می شود و حضور گل برقرار کردن ارتباط با خانواده و دوستان را افزایش می دهد. همچنین این تحقیق به بررسی مکان هایی در خانه، که افراد معمولا برای گذاشتن گل انتخاب می کنند نیز پرداخته است. گل ها معمولا در جاهایی قرار داده می شوند که همه بتوانند آنرا ببینند، و این عمل بر این حقیقت دلالت می کند که گل ها نمادی برای تقسیم خوشی ها هستند. گل ها برای کسانیکه به اتاق وارد می شوند احساسات مثبت به ارمغان می آورند و فضا را بیش از پیش دعوت کننده و خودمانی می کنند.
● تاثیرات «گل»ها بر سالمندان
سالمندان در هر نقطه از جهان، هر روز خود را با قدمی به سمت پیری، خمودگی، ضعف حافظه و انزوای اجتماعی آغاز می کنند. محققان دانشگاه «روتگرز» بهبود وضعیت روحی سالمندان را نیز یکی از اهداف خود قرار دادند. بر اساس یک تحقیق شش ماهه بر روی شهروندان بزرگسال نشان داده شد که وجود گل ها به طور عمیق و موثر موجب کاهش افسردگی و خمودگی، افزایش و توسعه برخوردهای اجتماعی و تقویت کننده حافظه در سنین بالا می شود. تحقیقات نشان داد که در طی روند سالخوردگی، اندکی از طبیعت(گل)، می تواند یک دنیا معجزه کند و بر میزان رضایت سالمندان از زندگی بیفزاید.
● تاثیر «گل» ها بر مردان و زنان
یک تحقیق دیگر گروه «روتگرز» نشان داد; مردانی که گل دریافت می کنند، علائم خشنودی و توسعه روابط اجتماعی را بیشتر نشان می دهند. این محققین دو گروه از مردان را در سنین و نژادهای مختلف مورد بررسی قرار داد که تنها یک گروه از آنان گل دریافت کردند و تمام عکس العمل های کلامی و زبان بدن آنها مورد مطالعه قرار گرفت. مردانی که گل دریافت کرده بودند، در گفتگوها بیشتر به چشمان هم صحبت خود نگاه می کردند و با محققین رابطه بهتری برقرار می کردند و نسبت به کسانی که گل دریافت نکرده بودند، لبخندهای حقیقی بیشتری بر لب داشتند. در این رشته تحقیقات، هرچند در کل زنان بیشتر از مردان به ابراز احساسات شدیدتری پرداخته اند، اما نتیجه در هر دو جنس یکی بوده است. به گفته یکی از این محقین، هنگامیکه پای گل هدیه گرفتن به میان می آید، زنان و مردان در یک تیم قرار دارند و به نظر می رسد که همه ما دچار خوشی فوق العاده ای می شویم و رفتارهای اجتماعی خود را تقویت می کنیم.
● تاثیرات رنگ «گل» ها بر انسان
نتیجه تحقیقات دانشگاه «روتگرز» در اینجا به پایان نمی رسد، این گروه معتقدند که انسان می تواند از گل ها برای فراخواندن قدرت ها و احساسات خود استفاده کند و راز این کار نهفته در «رنگ» گل می دانند. هر «رنگ» دارای طول موج خاص خود است و هنگامی که وارد چشم می شود و از شبکیه عبور می کند و به عصب بینایی می رسد، تعدادی عکس العمل های زنجیره ای پدید می آورد که به واکنش هایی در کل بدن منجر می شود. ابتدا حاملان شیمیایی اطلاعات، در طول رگ های عصبی، آزاد می شوند و با تحریک اعصاب مختلف موجب ترشح هورمون های آرامبخش نظیر «ملاتونین»، هورمون های محرک مانند «آدرنالین» و هورمون های شادی آوری چون «سروتونین» می شوند. به چند مثال توجه کنید:
▪ افزایش انرژی با گل سرخ:
از آنجایی که رنگ قرمز دارای کم ترین سرعت ارتعاش و طولانی ترین طول موج است، غدد فوق کلیوی را تحریک کرده و با ترشح «آدرنالین» موجب افزایش انرژی می شود.
▪ افزایش اعتماد و صمیمیت با زنبق بنفش:
رنگ نیلی(بنفش) غده صنوبری مغز را تحریک می کند که در واقع تنظیم کننده برنامه خواب بشمار می رود. این رنگ ذهن را از تشویش، نگرانی و ترس خالی می کند و مانع در خود ریختن احساسات می شود.
▪ افزایش هوشیاری با آفتابگردان:
موج نوری رنگ زرد مغز را تحریک می کند و موجب هوشیاری، ذکاوت و قطعیت می شود. از آنجاییکه هم رنگ زرد را رنگ خورشید و نور می دانیم، گل آفتابگردان به ایجاد حس خوشبینی نیز کمک می کند.
خواب راحت با گل استکانی آبی: این رنگ مغز را تحریک می کند تا هورمونی را ترشح کند که به آرام شدن و داشتن خوابی راحت کمک می کند. رنگ آبی غده «تیروئید» را نیز که با ترشح «تیروکسین»، سوخت و ساز بدن را تنظیم می کند، تحریک می کند.
▪ آرامش با گل آهار سبز:
رنگ سبز بر روی سیستم عصبی تاثیر می گذارد و موجب می شود تا آهسته تر و عمیق تر تنفس کنیم. این رنگ ترشح هورمون های تنش زا را کند می کند و به آرامش قلب کمک می کند.
جلوگیری از آلرژی با گل داوودی نارنجی: رنگ نارنجی سیستم ایمنی بدن و ریه ها را تقویت می کند و می تواند آلرژی های بهاره را دفع کند. نارنجی تاثیر مثبت فراوانی بر سیستم گوارش و اندام های جنسی دارد.
▪ یاس بنفش و غلبه بر استرس:
رنگ بنفش ملایم، آرامبخش سوختگی ها است. مانند آفتاب سوختگی یا عرق سوز شدن. بعلاوه گرسنگی کاذب را از بین می برد و سوخت و ساز بدن را تنظیم می کند. این رنگ غده «هیپوفیز» را تحریک می کند که با ترشح هورمون ضدتنش «بتا اندورفین» موجب آرامش می شود.
منبع : روزنامه ابتکار


همچنین مشاهده کنید