جمعه, ۷ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 26 April, 2024
مجله ویستا

تغذیه تکمیلی و برخی عوامل موثر بر آن در استان کهگیلویه و بویراحمد


تغذیه تکمیلی و برخی عوامل موثر بر آن در استان کهگیلویه و بویراحمد
این مطالعه به منظور تعیین الگوی تغذیه تکمیلی شیرخواران و سن شروع خوراکیاری و برخی عوامل موثر برآن به روش توصیفی، تحلیلی، با روش نمونه گیری خوشه ای دو مرحله ای و نمونه ای به حجم ۴۳۲ کودک ۱۲ تا ۳۶ ماهه در جمعیت شهری و روستایی استان کهگیلویه و بویراحمد در سال ۱۳۸۰ انجام شد. تجزیه تحلیل با SPSS و به کمک آزمونهای کای دو، فیشر و تی تست و مدل رگرسیون چند گانه لجستیک انجام گرفت.
یافته های این بررسی نشان داد که ۵۶.۲ درصد مادران شهری و ۵۳.۳ درصد از مادران روستایی تغذیه کمکی کودکان خود را در سن ۴ تا ۶ ماهگی شروع کرده اند. الگوی شروع غذای کمکی در هر دو گروه مادران تقریبا مشابه می باشد. متوسط سن شروع غذای کمکی در این پژوهش بر حسب ماه ۳.۲ ± ۵.۶ می باشد. روستایی بودن مادر، پسر بودن، بی سوادی پدر، سواد بالای مادر و کارمند بودن مادر از جمله عوامل موثر در بالا بردن این میانگین سنی می باشند. متوسط سن از شیرگیری در این مطالعه بر حسب ماه ۳۱.۲ ± ۳۴.۸ می باشد. شهری بودن مادر، دختر بودن کودک، سواد متوسط پدر، سواد متوسط مادر (بالاتر از ابتدایی تا دیپلم)، شغل آزاد پدر، کشاورز یا دامدار بودن مادر از جمله عوامل موثر به پایین آوردن این میانگین می باشند. کم خونی در ۱۵.۸ درصد از کودکانی که زیر ۴ ماهگی و در ۱۰.۳ درصد از کودکانی که بالای ۷ ماهگی برایشان غذای کمکی شروع شده بود، مشاهده شد. همچنین کم خونی در کودکانی که در سن ۱۲ ماهگی یا کمتر اقدام به از شیرگیریشان شده بود، بیشتر دیده شد. سو تغذیه در کودکانی که سن شروع تغذیه کمکی آنها زیر ۶ ماهگی بوده بیشتر بود (۱۱.۷ درصد)
صدیقه ابراهیمی
عزیزاله پورمحمودی
منبع : پایگاه اطلاعات علمی


همچنین مشاهده کنید