سه شنبه, ۱۱ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 30 April, 2024
مجله ویستا


کودکان موفق در خانه های آرام پرورش می یابند


کودکان موفق در خانه های آرام پرورش می یابند
با توجه به تعریفی که سازمان بهداشت جهانی (O.H.w) از سلامت نموده و آن را وضع مطلوب و خوب جسمی و روحی و اجتماعی می داند می توان به این نتیجه رسید که یک فرد نمی تواند سالم و تندرست باشد مگر این که وضع مطلوب روانی و اجتماعی را نیز علا وه بر سلا مت جسمی داشته باشد.
فرد سالم علاوه بر این که بدنی سالم دارد باید خوشحال و راضی هم باشد. او توانایی برخورد با مشکلات محرومیت ها و شکست ها را دارد و می تواند به راحتی همگام با دیگران زندگی کند. او نه تنها از زندگی لذت می برد بلکه می تواند دیگران را هم به لذت بردن از زندگی علا قمند کند. فردی که دوره های رشد روانی اش را به شکل طبیعی و به روال معمول پشت سر گذاشته باشد از ظرفیت روحی بالا ئی برخوردار خواهد بود و قادر به تحمل استرس های شدید است اما فردی که در دوران کودکی نتوانسته باشد تعارض های روانی خود را حل کند و به اصلا ح رشد روانی وی دچار وقفه شده باشد ظرفیت کمی برای رویارویی با استرس و فشار روحی وجسمی خواهد داشت. بنا براین یک رخداد نسبتا کوچک نیز در او تاثیر فراوانی می گذارد.
چنانچه در طفولیت و سالهای ابتدایی زندگی روابط فردی ناخوشایند باشد اختلالات رفتاری وی در بزرگسالی بروز خواهد کرد. هیچ گونه برنامه بهداشتی بدون توجه به بهداشت روانی هرگز موفق نیست. ایجاد تسهیلا ت، بهبود تکنیک ها برای معالجه بیماران روانی نباید هدف نهایی باشد بلکه توجه بیشتر باید معطوف به امکانات کشف زودرس بیماران باشد.
● نقش خانواده در بهداشت روانی
در اجتماع ما مهمترین قسمت دنیای روانی و اجتماعی کودک تا قبل از مدرسه خانواده اوست. کودک از بدو تولد رابطه نزدیک با اعضای خانواده به خصوص پدر و مادر دارد و از طریق آنها ست که اساسا شخصیت او بنا می شود. از دوکودک نباید انتظار یکسان داشت، از این رو موضوع تفاوت فردی بین کودکان مطرح می شود که توجه به آن از طرف والدین امری ضروری است. متاسفانه اکثر والدین نسبت به این اصل مهم بی توجه اند و با مقایسه رفتار کودکان با یکدیگر غالبا موجبات رفتارهائی نظیر فرار از خانه، اعتیاد به مواد مخدر و گاهی انحرافات جنسی آنان را فراهم می آورند. گروهی از والدین می خواهند تمایلا ت ارضا نشده خود را بر روی کودکانشان پیاده کنند و بدین وسیله تا حدودی موجبات رضایت خاطر خود را فراهم آورند و برای این کار کودکان خود را تحت فشار قرار می دهند و اگر کودکان توانایی و استعداد لا زم را برای انجام خواسته های والدین نداشته باشند شکست می خورند و در آنان احساس حقارت و عدم اعتماد به نفس ایجاد می شود.
با توجه به اهمیت نقش خانواده در تکوین شخصیت روانی کودک توجه به نکات زیر را برای خانواده های عزیز ضروری می دانیم:
۱) کودک خوشبخت و موفق فقط در خانه ای پرورش می یابد که آرامش، علا قه و احترام در روابط افراد آن وجود دارد.
۲) کودک فرزند والدین است اما ملک آنها نیست و تنها امانتی است که از سوی پروردگار در اختیار پدر و مادر گذاشته شده تا با نهایت دلسوزی، محبت و اعتدال در رفتار جسم و جان او را پرورش دهند.
۳) قبول داشتن کودک یکی از نکات مهم است که کودک را همان طوری که هست بپذیریم، زشت یا زیبا، سبزه یا روشن، بخصوص دختر یا پسر.
۴) در مسایل تربیتی پدر و مادر باید تفاهم داشته باشند تا بتوانند از اصول واحدی پیروی کنند و اگر اختلا ف نظری در کار است باید دور از چشم کودک حل و فصل شود و به نتیجه برسد.
۵) در همه حال محبت خود را به کودک ارزانی دارید و هرگز آن را به صورت شرط انجام کاری قرار ندهید.
۶) هر کودکی دارای نیازهائیست که جدا از نیازهای عادی مانند غذا و پوشاک است او دوست دارد که خصوصیات و استعداد هایش را به رسمیت بشناسند و از او در پرورش استعداد های فردی حمایت کنند.
۷) پدر و مادر باید در مقابل خواسته های فرزندشان از کلمه «آری» و در برابر خواسته های نابه جای وی از کلمه «نه» استفاده و به هیچ عنوان با عکس العمل های فرزندانشان تغییر عقیده ندهند و با داد و فریاد وی زیر بارخواسته های نا به جای او نروند.
● همیشه به یاد داشته باشید که:
محبت و تشویق به جا از عوامل مهم تربیتی است که به تکامل شخصیت روانی کودک کمک می کند.
اهمیت سلامت روح وروان نه تنها از سلا مت جسم کمتر نیست بلکه به مراتب مهم تر است.
نویسنده : نرجس طاعتی مقدم
منبع : روزنامه مردم سالاری


همچنین مشاهده کنید