پنجشنبه, ۱۳ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 2 May, 2024
مجله ویستا

همه چیز درباره MP۳ و MP۳ Player


همه چیز درباره MP۳ و MP۳ Player
MP۳ یك سیستم فشرده سازی برای فایل های صوتی است كه با استفاده از آن حجم فایل ها بدون تاثیر منفی در كیفیت صدا كاهش پیدا می كند. هدف اصلی سیستم فوق فشرده سازی یك فایل صوتی به گونه ای است كه اولا كیفیت آن افت نكرده و ثانیا حجم آن به میزان قابل توجهی كاهش پیدا كند. در اكثر موارد میزان فشرده سازی بین ده تا چهارده برابر یك فایل صوتی معمولی است، مثلا یك فایل موزیك كه دارای ظرفیتی معادل سی و دو مگابایت است پس از تبدیل به فرمت MP۳ ، ظرفیت آن به سه تا چهار مگابایت كاهش پیدا می نماید. ایده اولیه سیستم فشرده سازی MP۳ به سال های ۱۹۸۸ و ۱۹۹۹ بر می گردد.
PEGM كه از كلمات Experts Group Picture Moving اقتباس شده است نام گروهی است كه سیستم فشرده سازی داده های ویدیوئی را پیاده سازی نموده است. فیلم های VDD ، سیستم های پخش وDTVH وSSD ماهواره ای از مدل فشرده سازی PEGM به منظور كاهش ظرفیت فیلم ها استفاده می نمایند. سیستم فشرده سازی PEGM شامل یك زیر سیستم دیگر به منظور فشرده سازی صدا می باشد كه MPEG Audio Layer-۳ نامیده شده و به MP۳ معروف شده است.
● آیا كیفیت فایل های MP۳ بهتر از سی دی است؟
با توجه به این كه MP۳ از یك روش فشرده سازی به منظور ذخیره اطلاعات استفاده می نماید برخی از داده های غیر ضروری در زمان فشرده سازی حذف می گردند. بدیهی است كیفیت فایل های فوق نسبت به سایر فرمت های ذخیره سازی كه از روش خاصی به منظور فشرده سازی استفاده نمی نمایند كمتر خواهد بود. فشرده سازی فایل های صوتی با استفاده از
سیستم MP۳ مبتنی بر مجموعه حقایقی در رابطه با توانائی انسان در شنیدن صوت است:
۱) گوش انسان قادر به شنیدن برخی صداها نمی باشد.
۲) گوش انسان توانائی شنیدن برخی صداها را بهتر از سایر صداها دارد.
۳) در صورتی كه دو موزیك بطور همزمان پخش شوند ما صرفا قادر به شنیدن موزیكی می باشیم كه صدای آن بیشتر است.
با توجه به موارد فوق می توان بخش های خاصی از یك موزیك را حذف نمود بدون این كه تاثیر قابل توجهی بر روی كیفیت صدا برای شنونده را بدنبال داشته باشد. نسخه های MP۳موزیك ها دارای كیفیتی دقیقا مشابه سی دی original نخواهند بود چراكه بخش های اندكی از موزیك حذف می گردد.
● دستگاه های پخش فایل های MP۳
همزمان با استفاده گسترده از فرمت MP۳ و دستاوردهای آن تولید و عرضه دستگاه های پخش فایل هایMP۳ مورد توجه تولید كنندگان این عرصه قرار گرفت. دستگاه های فوق مشابه ضبط صوت های كوچك و یا CD Player می باشند با این تفاوت عمده كه دارای ابعادی كوچكتر بوده و در آنان از حافظه های خاصی استفاده می شود ( استفاده از حافظه sokid state در مقابل رسانه های ذخیره سازی فیزیكی نظیر نوار و یا DC ).
مهمترین تفاوت بین یك دستگاه CD Player قابل حمل با یك MP۳ Player بایت های حاوی موزیك بر روی DC ذخیره می گردند ( نه درون حافظه ). بایت های حاوی موزیك بر روی DC فشرده شده نمی باشند. تمامی دستگاه های MP۳ Player دارای یك برنامه نرم افزاری خاص به منظور انتقال فایل های MP۳ به درون حافظه Player می باشند.
● نحوه عملكرد MP۳ Player
▪ در زمان پخش یك فایل صوتی نظیر یك موزیك توسط MP۳ Player عملیات زیر انجام می شود:
۱) خواندن بایت به بایت موزیك از حافظه
۲) خارج نمودن اطلاعات از حالت فشرده
۳) اجرای یكایك بایت ها با استفاده از یك مبدل آنالوگ به دیجیتال
۴) تقویت سیگنال آنالوگ
۵) اجزای یك MP۳ Player
▪ MP۳ Player دارای بخش های متعدد زیر است:
۱) پورت داده
۲) حافظه
۳) ریزپردازنده
۴) پردازنده سیگنال دیجیتال ( SPD )
۵) نمایشگر
۶) كنترل ها و دكمه های لازم به منظور پخش موزیك
۷) پورت صدا
۸) تقویت كننده ( آمپلی فایر )
۹) منبع تغذیه
دستگاه های MP۳ Player به منظور انتقال داده از پورت های USB، Firewire و موازی استفاده می نمایند. دستگاه هائی كه از پورت SBU استفاده می نمایند داده خود را با سرعت به مراتب بیشتری نسبت به پورت های موازی منتقل می نمایند.
▪ فایل های MP۳ در حافظه layerP ذخیره می گردند. در این رابطه از حافظه های متفاوتی استفاده می شود:
۱) حافظه فلش داخلی
۲) كارت های فشرده فلش
۳) كارت های هوشمند
۴) میكرو درایوهای داخلی
دستگاه های MP۳ Player كه از یك هارد دیسك كوچك و ظریف استفاده می نمایند قادر به ذخیره اطلاعاتی بیش از ده تا پانزده برابر حافظه های فلش می باشند. ریزپردازنده به منزله مغز یك layerP بوده كه با استفاده از آن كنترل های laybackP ورودی كاربر را مانیتور نموده اطلاعات مرتبط با یك موزیك بر روی نمایشگر CDL نمایش داده شده و با تراشه SPD به منظور پردازش سیگنال دیجیتال ارتباط برقرار می گردد.
SPD داده مرتبط با یك موزیك را از حافظه خوانده و پس از بكارگیری افكت های خاص و یا QE آن را برای تقویت كننده ارسال می نماید. SPD از یك الگوریتم خاص به منظور برگرداندن فایل های فشرده به حالت عادی استفاده نموده و در نهایت یك مبدل سیگنال دیجیتال به آنالوگ بایت های مورد نظر را به امواج تبدیل می نماید.
تمامی دستگاه های MP۳ Player از باطری استفاده نموده و می توان چندین ساعت از دستگاه بدون نیاز به شارژ مجدد استفاده نمود. برخی از دستگاه های layerP دارای یك آداپتور CA می باشند كه می توان آنان را به برق شهری متصل نمود. برخی نمونه های دیگر دارای یك آداپتور CD به منظور استفاده در اتومبیل می باشند.
● نحوه انتخاب یك دستگاه MP۳ Player
▪ در زمان انتخاب یكMP۳ Player پارامترهای متعددی بررسی می گردد:
۱) نوع پورت اتصالی (USB، Fiewire و یا موازی)
۲) میزان حافظه
۳) نوع حافظه
● سیستم عامل حمایت شده
در صورتی كه كامپیوتر شما دارای یك پورت SBU است پیشنهاد می گردد دستگاهی انتخاب شود كه از پورت فوق حمایت می نماید.
▪ نرخ انتقال اطلاعات در پورت های USB، Firewire و موازی:
۱) USB ۲.۰ : حداكثر ۴۸۰ Mbps
۲) Firewire: حداكثر ۴۰۰ Mbps
۳) USB ۱.۰: حداكثر ۱۲ Mbps
۴) بورت موازی: حداكثر ۱۱۵ KBps
منبع : پایگاه اطلاع‌رسانی پی‌سی‌نیوز