جمعه, ۱۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 3 May, 2024
مجله ویستا


امروز سه شنبه هفتم اسفند ۱۳۸۶ هجری شمسی، در تاریخ


امروز سه شنبه هفتم اسفند ۱۳۸۶ هجری شمسی، در تاریخ
امروز سه شنبه هفتم اسفند ۱۳۸۶ هجری شمسی مقارن است با هجدهم صفر سال ۱۴۲۹ هجری قمری و برابر است با بیست و ششم فوریه سال ۲۰۰۸ میلادی.
● در گذشت آیت الله میرزا هاشم آملی
درچنین روزی در سال ۱۳۷۱ هجری شمسی ، آیت الله میرزا هاشم آملی از عالمان نام آور حوزه علمیه قم دار فانی را وداع گفت . آیت الله العظمی حاج میرزا هاشم آملی، یکی از بزرگان شهرستان آمل و از استادان بزرگ فقه و اصول در حوزه‌های نجف و قم است. آن عالم ربانی در یکی از روستاهای آمل دیده به جهان گشود . ایشان پس از فراگیری علوم مقدماتی نزد استادان بزرگوار خویش چون علامه نائینی و علامه آقا ضیا عراقی و اخذ در جه اجتهاد به تدریس در حوزه‌های آمل، تهران، قم و نجف پرداختند . آن عالم بزرگوار همچنین به تربیت عالمان بسیاری همت گماردند که مهمترین آنها در حال حاضر آیت الله جوادی آملی است . ایشان سرانجام در ششم اسفند ۱۳۷۱ هجری شمسی بدرود حیات گفت . پیکر پاکش را در جوار کریمه اهل بیت (ع) حضرت فاطمه معصومه (س) در قم به خاک سپردند . کَشفُ الحَقایِق؛ مَجمَعُ الاَفکار؛ و مُنتَهَی الاَفکار از جمله اثار ایشان است .
● درگذشت علامه دهخدا
علی اکبر دهخدا در سال ۱۲۹۷ هجری قمری در تهران به دنیا آمد . پدرش خانباباخان ازملاکان متوسط قزوین بود. هنگامی که علی اکبردهخدا ده ساله بود پدر وی وفات یافت ، و دهخدا تحت نظر مادر خویش به تحصیل ادامه داد. وی تحصیلات مقدماتی را تحت نظر یکی از فضلای عصر بنام شیخ غلامحسین بروجردی آموخت. بعدها که مدرسه سیاسی در تهران افتتاح شد، دهخدا در آن مدرسه مشغول تحصیل شد و شروع به فراگیری زبان فرانسه کرد . وی مدتی بعد به خدمت وزارت امور خارجه در آمدو دربیست و چهار سالگی به همراه معاون الدوله غفاری به اروپا رفت . او پس ازدو سال اقامت در اروپا به تهران بازگشت و همزمان با وقایع مشروطه در سال ۱۲۸۵ هجری شمسی با همکاری مرحوم جهانگیرخان و مرحوم قاسم خان روزنامه صور اسرافیل را منتشر کرد. او در این روزنامه ستون طنز «چرند و پرند» را با امضاء « د خو» می نوشت . "دخو " به لهجه قزوینی یعنی " کد خدا " که با نام خانوادگی وی "دهخدا " هم معنی است . ستون وی در این روزنامه با استقبال عمومی همراه شده بود . پس از تعطیلی مجلس شورای ملی دهخدا به اروپا رفت اما در پاریس از کار مطبوعاتی بازننشست . وی در سویس چند شماره از «صوراسرافیل» را به کمک میرزا ابوالحسن خان پیر نیا (معاضد الدوله) منتشر کرد. دهخدا به استانبول با زگشت و در این شهر به انتشار روز نامه ای با نام سروش همت گمارد . دهخدا اما پس از فتح تهران یک دوره نماینده مجلس شورای ملی نیز شد . وی د ر دوران جنگ بین المللی اول به طور کلی از سیاست کناره گرفت و تنها به انجام کارهای فرهنگی روی آورد و مدتی رییس تفتیش وزارت عدلیه، رییس مدرسه علوم سیاسی و رییس مدرسة عالی حقوق و علوم سیاسی تهران بود . علامه دهخدا در ساعت شش و سه ربع بعدازظهر روز دوشنبه هفتم اسفند ماه ۱۳۳۴ ه ش در خانه مسکونی خویش واقع در خیابان ایرانشهر (جلال بایار) به رحمت ایزدی پیوست. پیکر آن مرحوم در ابن بابویه در مقبره خانوادگی مدفون است . لغت نامه بزرگ دهخدا که در بیش از پنجاه جلد به چاپ رسیده است و شامل همه لغات زبان فارسی با معنای دقیق و اشعار و اطلاعاتی درباره آنهاست ۴۵ تا ۵۰ سال از عمر شریف دهخدا را به خود اختصاص داد . همچنین کتاب امثال و حکم او سرشار از مفاهیم و معارف نغز است . او شاعری چیره دست هم بود و بر خی از منتقدان ادبی مسمط او با نام “ یادآر ز شمع مرده یاد آر” را که در سوگ میرزا جهانگیر خان صور اسرافیل که به جرم فعالیت های آزادیخواهانه در دوره نهضت مشروطیت به دار آویخته شد، سروده است ، مطلع آثار نو گرای فارسی می دانند .
ای مرغ سحر، چو این شب تار،
بگذاشت ز سر سیاهکاری
وز تحفه روح بخش اسحار
رفت از سر خفتگان خماری
بگشود گره ز زلف زر تار
محبوبه نیلگون عماری
یزدان به کمال شد پدیدار
واهریمن زشتخو حصاری
یاد آر ز شمع مرده، یاد آر
ای مونس یوسف اندر این بند
تعبیر عیان چو شد تو را خواب
دل پر ز شعف، لب از شکر خند
محسود عدو به کام اصحاب
رفتی بر یار خویش و پیوند
آزاد تر از نسیم و مهتاب
زان کو همه شام با تو یک چند
در آرزوی وصال احباب
اختر به سحر شمرده یاد آر
چون باغ شود دوباره خرم
ای بلبل مستمند مسکین
وز سنبل و سوری و سپرغم
آفاق نگارخانه ی چین
گل سرخ و به رخ عرق ز شبنم
تو داده ز کف قرار و تمکین
زان نوگل پیش رس که در غم
ناداده به نار شوق تسکین
از سردی دی، فسرده یاد آر
ای همره تیه پور عمران
بگذشت چو این سنین معدود
وان شاهد نغز بزم عرفان
بنمود چو وعد خویش مشهود
وز مذبح زر چو شد به کیوان
هر صبح شمیم عنبر و عود
زان کو به گناه قوم نادان
در حسرت روی ارض موعود
بربادیه جان سپرده ، یادآر
چون گشت زنو زمانه آباد
ای کودک دوره طلایی
وز طاعت بندگان خود شاد
بگرفت ز سر خدا ، خدایی
نه رسم ارم ، نه اسم شداد
گل بست زبان ژاژخایی
زان کس که ز نوک تیغ جلاد
ماخوذ بجرم حق ستایی
تسنیم وصال خورده ، یادآر
● بر گزاری انتخابات شوراها
در چنین روزی در سال ۱۳۷۷ ه ش برای نخستین بار پس از انقلاب اسلامی فصل هفتم قانون اساسی که برای مدتی معوق مانده بود ، به اجرا در آمد . اصل یکصدم قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران بیان می دارد برای پیشبرد سریع بر نامه های اجتماعی ، اقتصادی ، عمرانی ، بهداشتی ، فرهنگی ، آموزشی ، و سایر امور رفاهی از طریق همکاری مردم با توجه به مقتضیات محلی اداره امور هر روستا ، بخش ، شهر ، شهرستان ، یا استان با نظارت شورایی به نام شورای ده ، بخش ، شهر ، شهرستان ، یا استان صورت می گیرد که اعضای آن را مردم همان محل انتخاب می کنند . شرایط انتخاب کنندگان و انتخاب شوندگان و حدود وظایف و اختیارات و نحوه انتخاب و نظارت شوراهای مذکور و سلسله مراتب آنها را که باید با رعایت اصول وحدت ملی و تمامیت ارضی و نظام جمهوری اسلامی و تابعیت حکومت مرکزی باشد قانون معین می کند . همچنین بر اساس اصل یکصد و یکم ، شورای عالی استانها تشکیل خواهد شد .
● تولد سید ابن طاوس
درچنین روزی در سال۵۸۹هجری قمری رضی الدین علی ابن موسی مشهور به سیدابن طاووس ازبر جسته ترین دانشمندان تشیع در خانه سعدالدین ابو ابراهیم موسی بن جعفر به دنیا آمد . او پس از کسب علوم مقدماتی از پدر ، نزد استادان بزرگی چون شیخ نجیب الدین بن نما، سید شمس الدین فخار بن معدالموسوی، سید صفی الدین الحسن الدربی، شیخ سدید الدین سالم بن محفوظ بن عزیزة السوراوی، سید ابو حامد محیی الدین محمد بن عبدالدین زهرة الحلبی، شیخ نجیب الدین یحیی بن محمد السوراوی، شیخ ابوالسعادات اسعد بن عبد القاهر اصفهانی، سید کمال الدین حیدر بن محمد بن زید بن محمد بن عبدالله الحسینی وابن نجار بغدادی تلمذ کرد . وی پس از رسیدن به در جه اجتهاد در فقه و اصول به تدریس پرداخت و در این مسیر شاگردان بسیاری را در حله و دیگر شهرهای عراق پرورد که از میان آنها می توان به شیخ سدید الدین یوسف علی بن مطهر (پدر علامه حلی) ، جمال الدین حسن بن یوسف، مشهور به علامه حلی ، شیخ جمال الدین یوسف بن حاتم شامی و رضی الدین محمد اشاره کرد . از آن عارف فرزانه آثاری چند به جای مانده است که از میان آنها می توان به الامان من اخطار الاسفار و الزمان، انوار الباهره فی انتصار العترة الطاهره، الاسرار المودعة فی ساعات اللیل و النهار، اسرار الصلوات و انوار الدعوات، البهجة لثمرات المهجه، الدروع الوافیه، فلاح السائل و نجاح المسائل فی عمل الیوم و اللیل، فرج المهموم فی معرفة نهج الحلال و الحرام من علم النجوم، فرحة الناظر و بهجة الخواطر، اغاثة الداعی و اعانة الساعی، الاحتساب علی الالباب، الاقبال بالاعمال الحسنه، جمال الاسبوع فی کمال العمل المشروع، کشف المحجه لثمرة المهجه، المنامات الصادقات، کتاب المزار، مصباح الزائر و جناح المسافر، مهج الدعوات و منهج العنایات، محاسبة النفس، ربیع الالباب، روح الاسرار و روح الاسمار، الطرائف فی مذاهب الوائف، التشریف بتعریف وقت التکلیف، الیقین فی اختصاص مولانا علی بامرة المؤمنین اشاره کرد . وی در سال ۶۶۴ هجری قمری در گذشت .
● در گذشت احمد القشیری
در چنین روزی در سال ۱۹۸۰ میلادی احمد القشیری نخستین رئیس سازمان آزادیبخش فلسطین در گذشت . وی را در همین روز در فلسطین اشغالی به خاک سپردند .
● کشتار فلسطینان
در چنین روزی در سال ۱۳۷۲ هجری شمسی ، در سحر گاه دهها هزار تن از نمازگزاران فلسطینی در حال ادای فریضه نماز در مسجد حضرت ابراهیم شهر الخلیل آماج گلوله های سربازان رژیم صهیونیستی قرار گرفتند . در این حمله به دستور گولدن شتاین بیش از شصت تن از نمازگزاران شهید و بیش از سیصد تن به شدت مجروح شدند. پس از این حادثه مقررات منع آمد و شد در شهر الخلیل برقرار شد و صدها تن از نیروهای ویژه صهیونیست ها وارد مسجد حضرت ابراهیم شدند.
● تاسیس موسسه اسلامی بیمه اعتبار صادرات و سرمایه گذاری
در چنین روزی در سال ۱۴۱۳ ه ق موسسه اسلامی بیمه اعتبار صادرات و سرمایه گذاری ، با ماهیت تامین بیمه اعتبار صادرات و سرمایه گذاری برای کشورهای اسلامی و به منظور ترقی، حمایت و ضمانت سرمایه گذاری در میان کشورهای عضو سازمان کنفرانس اسلامی تشکیل شد . این توافقنامه موجب شد که این کشورها بتوانند از طریق بانک توسعه اسلامی، سازمانی اسلامی را برای تضمین سرمایه گذاری تاسیس نمایند . کلیه فعالیت های این سازمان برای عمل به تعهدات خود در راستای انطباق با شرع است و باید به این گونه باشد . این شرط مطابق بند پانزده آیین نامه عضویت کشورهای عضو در قلمرو این سازمان برقرار خواهد بود . نخستین کمیته سازمان برای همکاری تجاری و اقتصادی در شهر استانبول در ماه صفر سال ۱۴۰۵ هجری ( نوامبر ۱۹۸۴) تشکیل شد . در شانزدهمین گردهمایی سالانه این سازمان که در کشور لیبی در شعبان سال ۱۴۱۲ هجری ( فوریه ۱۹۹۲) تشکیل شد، هیات مدیره بانک توسعه اسلامی بند مربوط به توافقنامه همکاری اسلامی در ارتباط با بیمه سرمایه گذاری و اعتبار صادرات را تایید کرد. در چهارم محرم ۱۴۱۳ هجری ( ۴ جولای ۱۹۹۲) ، بیست و هشت کشور عضو این سازمان، مواد توافقنامه را امضا کردند و در حال حاضر، با ورود دو کشور دیگر، تعداد کشورهای عضو این سازمان به ۳۰ کشور رسیده است.
● کشف اسکوربوت
درچنین روزی در سال ۱۷۵۳ میلادی ، بیماری اسکوربوت کشف شد . این بیماری را پزشکی انگلیسی به نام هاکیستی کشف کرد. بیماری یاد شده به دلیل کمبود ویتامین «ث» در بدن انسان ایجاد می شود .
● انحلال ورشو
درچنین روزی در سال ۱۹۹۱ میلادی ، نمایندگان کشورهای عضو پیمان ورشو در یک گردهمایی عمومی در بوداپست مجارستان خواستار انحلال این پیمان شدند . ورشو پیمانی است نظامی که در برابر پیمان ناتو ( بلوک غرب ) منعقد شد . در این پیمان هریک از کشور های عضو که عمدتا کشور های اقماری شوروی سابق بودند در قبال یکدیگر متحد شدند تا به هنگام حمله نظامی به هریک از کشور های به اصطلاح بلوک شرق ، از سوی کشور بیگانه ، همگان به کمک کشور عضو در خطر بشتابند .
● بازگشت ناپلئون
در چنین روزی در سال ۱۸۱۵ میلادی ناپلئون بناپارت که از سوی اتحادیه کشورهای مخالف به جزیره « البا» در مدیترانه تبعید شده بود ، دوباره به فرانسه باز گشت . ناپلئون از این پس یک دوره حکومت صد روزه را در این کشور آغاز کرد .
● کودتای حافظ اسد
در چنین روزی در سال ۱۹۶۶ میلادی ، حافظ اسد ژنرال سوریه دراین کشور کودتا کرد.
● در گذشت لوئیجی لامبرتی
در چنین روزی در سال ۱۸۱۲ "لوئیجی لامبرتی "شاعر بزرگ ایتالیا در گذشت مجموعه اشعار او در سال ۱۸۲۲ میلادی منتشر شد .او در سن ۵۳ سالگی در گذشت .
● پذیرش تابعیت هیتلر
در چنین روزی در سال ۱۹۲۳ میلادی درخواست آدولف هیتلر برای تابعیت آلمان مورد پذیرش مقامات آلمانی قرار گرفت . وی اصالتا اتریشی است .
● فاروق اول پادشاه مصر
در چنین روزی در سال ۱۹۲۰ میلادی فاروق اول پادشاه مصر ،به دنیا آمد .وی در سال ۱۹۳۶ به سلطنت رسید .او به سال ۱۹۶۵ در گذشت .
● تولد احمد دوم
در چنین روزی در سال ۱۶۴۳ میلادی احمد دوم بیست یکمین پادشاه عثمانی به دنیا آمد . او بین سالهای ۱۶۹۱ تا ۱۶۹۵ بر این کشور حکومت می کرد .
● تولد تاراس شوچنکو
در چنین روزی در سال ۱۸۱۴ میلادی تاراس شوچنکو شاعر ملی اوکراین به دنیا آمد . او علاوه بر شاعری در نقاشی هم چیره دست بود .
● نخستین ناو هواپیمابر
در چنین روزی در سال ۱۹۳۳ میلادی آمریکا نخستین ناو هواپیمابر با نام رنجر را مورد استفاده قرار داد .
● تولد جان واتسون
در چنین روزی در سال ۱۸۴۷ میلادی جان واتسون فیلسوف کانادایی متولد شد . «ایده آلیسم عینی» عنوان مهمترین اثر اوست .
● تولد آنتونی بورخس
در چنین روزی در سال ۱۹۱۷ میلادی آنتونی بورخس نویسنده آمریکایی دیده به جهان گشود .« ساعت پرتغالی» عنوان مهمترین اثر اوست .
● در گذشت عالیجاه محمد
در چنین روزی در سال ۱۹۷۵ میلادی عالیجاه محمد رهبر جمعیت امت اسلام در سن هفتاد و هفت سالگی در گذشت . وی توانسته بود با جمع آوری بر خی از همفکران خود اندیشه های اسلامی را در آمریکا گسترش دهد .
● اشغال بخشی از فرانسه
در چنین روزی در سال ۱۴۹۷ میلادی نیروهای ایتالیایی دوباره منطقه تارانتو در فرانسه را به اشغال خود در آوردند .
● کوچک شدن آلمان
در چنین روزی در سال ۱۸۰۳ میلادی بیش از ۱۸۰۰ ایالت آلمان به شصت ایالت در این کشور تبدیل شد .
● اختراع نخستین هفت تیر
در چنین روزی در سال ۱۸۳۶ میلادی ساموئل کلت نخستین هفت تیر را اختراع کرد . وی نام خود را برروی آن نهاد و امروز هفت تیرساخت او به کلت مشهور شده است .
● حمله به اریتره
درچنین روزی در سال ۱۸۹۶ میلادی دولت ایتالیا به اریتره حمله ور شد .
● اشغال بخشی از فرانسه
در چنین روزی در سال ۱۹۱۶ میلادی نیروهای آلمانی فورت دو مونت در نزدیکی وردون فرانسه را به اشغال خود در آوردند .
● نخست وزیر عبد الناصر
در چنین روزی در سال ۱۹۵۴ میلادی جمال عبدالناصر نخست وزیر مصر شد .
● کره جنوبی و قانون اساسی
در چنین روزی در سال ۱۹۸۸ میلادی کره جنوبی صاحب قانون اساسی شد .
● ساندیست ها در کنار
در چنین روزی در سال ۱۹۹۰ میلادی مردم نیکاراگوئه به داوطلبان غیر ساندینیست، رای دادند .
● روز ملی کویت
همه ساله چنین روزی به عنوان روز ملی کویت گرامی داشته می شود . کویت کشوری است در جنوب غربی آسیا ، ساحل غربی خلیج فارس بین عراق وعربستان . نژاد مردم این کشور عرب است و بیشتر آنان نیز به زبانهای انگلیسی و فارسی تکلم می کنند . عموم مردم این کشور پیرو دین اسلام اند . حکومت این کشور مشروطه امیرنشین است که در سال ۱۹۶۱ از انگلستان مستقل شد و در چهاردهم مه سال ۱۹۶۳ به عضویت سازمان ملل متحد در آمد .
● روز کرونادو در مکزیک
همه ساله چنین روزی به عنوان روز فرانسیسکو واسکز دو کرونادو گرامی داشته می شود . کرونادو یکی از کاشفان اسپانیایی بود که مکزیک را کشف کرد .
منبع : سایت خبری ایران