شنبه, ۸ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 27 April, 2024
مجله ویستا

این ده نفر


این ده نفر
۱) سیدمحمدخاتمی
سال های گذشته، بسیاری از خاتمی توقع داشتند از لاک دفاعی بیرون بیاید و در مقام مدعی، دستاوردهای دولتش را برای جامعه بازگو کند. این اتفاق زمانی رخ داد که او این روزها در دیدار با اصناف گوناگون تحت فشار است که هر چه زودتر نامزدی خود را برای انتخابات دوره دهم اعلام کند. سیدمحمد خاتمی هفته گذشته و در جمع فعالان سیاسی اصلاح طلب خوزستان از اصلاح طلبان خواست از حالت تدافعی بیرون بیایند و حالت تهاجمی به خود بگیرند. اگر چه همین اشاره سیدمحمد خاتمی کفایت می کرد تا محسن آرمین سخنگوی سازمان مجاهدین انقلاب اسلامی فرصت را غنیمت بشمارد تا استراتژی انتخاباتی جناح حاکم را در یادداشتی افشا کند. اخبار و اتفاقاتی که در روزها و هفته های آینده در صحنه سیاست ایران رخ می دهد، تاثیر شگرفی بر آینده سیاست و مدیریت اجرایی کشور دارد. خاتمی با درک آنچه در آینده ممکن است توسط جناح حاکم رخ دهد به اصلاح طلبان انذار داد که از حالت تدافعی خارج شوند و از موضع تبیین و تشریح اصلاحات و دستاوردهایی که این جریان برای کشور به ارمغان آورده با مردم سخن بگویند. مطلقاً آنچه به عنوان کارهای نشده اصلاحات برای ایران تبلیغ می شود بسیار کمتر از فعالیت هایی است که خاتمی و یارانش در مدیریت هشت ساله دولت (با همه موانع) به انجام رساندند. خاتمی این روزها پذیرای اصناف و اقشار گوناگون است. هفته های آینده خاتمی فعال تر از گذشته در جامعه ظاهر خواهد شد، این را می توان از همان یک جمله «حالت تهاجمی بگیرید» دریافت. خاتمی سینه سپری برای سخن گفتن با مردم دارد.
۲) محمود احمدی نژاد
محمود احمدی نژاد برای چهارمین سال پیاپی گام در شهر زیبا و گران قیمت نیویورک گذاشت تا در مجمع عمومی سازمان ملل حاضر شود که این بار چند تن از نزدیکانش را نتوانست با خود به این امریکا ببرد. شاخص ترین آنها مجتبی ثمره هاشمی بود که با یک تاخیر ۴۸ساعته خود را به رئیس جمهور رساند. اما حتی غیبت مشاور نزدیک و ارشد احمدی نژاد سبب نشد او رویه یی را که از سال ۲۰۰۴ آغاز کرده بود ادامه ندهد. احمدی نژاد که پیش از سفر به امریکا در جمع خبرنگاران در تهران صراحتاً اعلام آمادگی کرده بود که حاضر است با دو نامزد اصلی امریکا برای انتخابات مناظره کند، خودش را به امریکا رساند تا بتواند مهم ترین مساله سیاست خارجی اش را که همانا باز کردن قفل ناگشوده رابطه ایران و امریکا باشد، باز کند. احمدی نژاد البته از فضای ایجادشده در نیویورک هم بهره لازم را برد تا باز سیاست های دولت بوش و دیگر هم پیمانان او در اروپا را به چالش بکشد. محمود احمدی نژاد در گام اول به درخواست خبرنگار رادیو «ان پی آر» امریکا پاسخ مثبت داد و در آن مصاحبه امریکا را به محاصره فضای ایران متهم کرد؛ مطلبی که مورد توجه روزنامه لوموند قرار گرفت تا آن را بر پیشانی صفحه نخست خود حک کند. محمود احمدی نژاد بعدازظهر سه شنبه به وقت نیویورک و نیمه شب به وقت تهران برای چهارمین بار پشت تریبون مجمع عمومی سازمان ملل حاضر شد و سخنان خود را برای مهمانان با این جمله آغاز کرد؛ «الهم عجل لولیک الفرج و العافیه و النصر.»
۳) طهماسب مظاهری
اگر روزی کتاب «ترین ها» برای مدیران جمهوری اسلامی منتشر شود قطعاً طهماسب مظاهری در صدر فهرست خواهد نشست؛ رکورددار نساختن با مافوق و رانده شدن از سمت ها. تنها فصل مشترک دولت های موسوی، هاشمی، خاتمی و احمدی نژاد. مهندسی که از بانک تا فدراسیون شنا را تجربه کرده است. شرح قصه نصب و عزل شدن های طهماسب مظاهری بی هیچ شرح و بسطی گویای وجه ویژه اوست. رئیس بنیاد مستضعفان و جانبازان انقلاب اسلامی در دولت میرحسین موسوی با تشکیل دولت هاشمی رفسنجانی به دعوت محمدحسین عادلی دبیرکل بانک مرکزی شد. چهار سال نشد که اختلاف نظر رئیس کل و دبیر کل به این همکاری پایان داد. پس از آن رئیس فدراسیون شنا، شیرجه و واترپلو شد و در رقابت انتخابات مجلس پنجم از حوزه انتخابیه تهران نامزد شد و ناکام ماند. طی سال های حد فاصل بانک مرکزی تا دوم خرداد در بخش هایی از وزارت معادن و فلزات فعالیت می کرد. همسایگی با سیدمحمد خاتمی در خیابان پاسداران تهران باعث شد چند ماهی قبل از دوم خرداد در ستاد انتخاباتی خاتمی در کوچه به آفرین خیابان کریم خان آفتابی شود. مسوول بخش نامه های مردمی ستاد پس از پیروزی خاتمی ابتدا معاون تولیدی سازمان برنامه و بودجه شد تا رکورد اختلاف کردن با رئیس خود را بهبود ببخشد. یک سال هم با نجفی دوام نیاورد و پس از آن به عنوان مشاور اقتصادی رئیس جمهور منصوب شد. با نفوذ بر سیدمحمد خاتمی عزل خود از سوی نجفی را جبران کرد و منشاء تغییرات سازمان برنامه و بودجه شد. بعد از آن اولین مهندسی شد که به وزارت اقتصاد رسید تا اینکه ماه عسل با خاتمی هم تمام شد و او سومین رئیسی نام گرفت که نتوانست همکاری با مظاهری را تا پایان ببرد. یک سال بعد شروع همکاری با داود دانش جعفری در مقام قائم مقام وزیر بود. این تجربه هم به یک سال نکشید و دانش جعفری با حذف پست معاون کلی مظاهری را آبرومندانه به بانک توسعه صادرات فرستاد. از همان پایگاه و با سرمایه خروج از کابینه اصلاحات به احمدی نژاد نزدیک شد تا اینکه یک سال پیش به ریاست بانک مرکزی رسید. حالا احمدی نژاد فعلاً واپسین رئیسی است که مظاهری را یارای همکاری با او نیست.
۴) محمود بهمنی
آن قدر سرعت تحولات در دولت معجزه هزاره سوم بالاست که معلوم نیست زمانی که این مطالب نوشته می شود (آخرین ساعات سه شنبه دوم مهر) و لحظه یی که خوانده می شود، وضعیت بانک مرکزی یکی باشد. محمود بهمنی جانشین رئیس اش در بانک مرکزی شد. محمود بهمنی دبیر کل بانک مرکزی بود. وی دارای لیسانس اقتصاد گرایش بانکداری، فوق لیسانس مدیریت بانکداری و دکترای مدیریت بازرگانی است. تالیفات وی اعم از کتاب بانکداری داخلی ۱، کتاب بانکداری ۲ (عقود اسلامی) و اصول بانکداری است. وی پیش از تصدی دبیر کلی بانک مرکزی دارای پست هایی چون معاونت و ریاست اعتبارات کل بانک ملی، ریاست ادارات سرمایه گذاری، سازمان و روش های بانک، مدیریت امور معاملات و تسهیلات و بررسی طرح ها بوده است. بهمنی همچنین در سال های ۷۹ تا ۸۶ عضو هیات مدیره بانک ملی بوده و در هیات مدیره برخی شرکت های تحت پوشش بانک ملی همچون شرکت سرمایه گذاری، آزادراه ها، لاستیک کرمان، چاپخانه بانک ملی و... به نمایندگی این بانک عضویت داشته است. دبیرکل بانک مرکزی همچنین دارای ۱۷ سال سابقه تدریس در دانشگاه آزاد اسلامی و موسسه عالی بانکداری و تدریس در دوره های مدیریت میانی و عالی بانک است.
۵) مجتبی ثمره هاشمی
رئیس دولت نهم که در طول دوران ریاست جمهوری اش سالی یک بار به نیویورک سر زده است، این بار با اینکه همراهان بیشتری در کنار خود دارد، اما تنی چند از یاران همیشگی اش موفق به اخذ ویزای سفر به ایالات متحده نشدند. مجتبی ثمره هاشمی یکی از این افراد بود که البته اواسط هفته پس از رفع مشکلات، عازم نیویورک شد تا رئیس دولت نهم در نیویورک بدون مشاور عالی خود نباشد. اگرچه ویزای ثمره هاشمی بسیار دیر صادر شد و نتوانست به سخنرانی احمدی نژاد در مقر سازمان ملل برسد، اما در همین حال چند چهره سرشناس دولتی از همراهی احمدی نژاد در این سفر بازماندند؛ مرتضی قمری وفا مدیرکل ارتباطات و اطلاع رسانی دفتر ریاست جمهوری و نادر طالب زاده مستندسازی که این روزها فیلم «مهمان کلمبیا» را که گزارشی از سخنرانی احمدی نژاد در دانشگاه کلمبیا است روی آنتن تلویزیون دارد، نتوانستند ویزای ایالات متحده را به دست آورند و احمدی نژاد را در این سفر همراهی کنند.
۶) منصور ارضی
«اگر نوری بخواهد کاندیدا شود، می دهیم حسابش را برسند.» اظهارات حاج منصور ارضی در مسجد ارک تهران، پروژه ورود مداحان و نوحه خوانان به فعالیت های انتخاباتی را کلید زد. حاج منصور ارضی که در مراسم لیالی قدر در شب بیست و یکم ماه رمضان برای روزه داران و شب زنده داران شب قدر نوحه خوانی و سخنرانی می کرد، رسماً علیه کاندیداهای جریان اصلاح طلب موضع گرفت و در راس آنها عبدالله نوری را تهدید کرد. حاج منصور ارضی که در میان جامعه مداحان نفوذ زیادی دارد، با یادآوری وقایع سال ۷۷ و مسائلی که برای عبدالله نوری و عطاءالله مهاجرانی، دو وزیر کابینه اول خاتمی، از جانب گروه «انصار حزب الله» اتفاق افتاد و منجر به ضرب و شتم ایشان بعد از پایان نماز جمعه تهران شد، رسماً عبدالله نوری را تهدید کرد که اگر نوری بخواهد کاندیدا شود، می دهیم حسابش را برسند. اظهارات انتخاباتی حاج منصور البته بی سابقه نبود، چه خود او جزء اولین مداحانی بود که از طریق تریبون مداحی و منبرهای مساجد به حمایت از محمود احمدی نژاد در انتخابات ریاست جمهوری گذشته برخاسته بود و در مراسم عزاداری ایام فاطمیه رسماً اقدام به تبلیغات انتخاباتی برای کاندیدای خاص پرداخته بود. در این حال به نظر می رسد اظهارات منصور ارضی در مراسم شب بیست و یکم ماه رمضان امسال آغاز فعالیت انتخاباتی بخشی از جریان اصولگرا برای تخریب کاندیداهای اصلاح طلب و حمایت از کاندیداهای اصولگرا و به احتمال بسیار زیاد شخص احمدی نژاد باشد به طوری که به نظر می رسد مراسم عزاداری محرم امسال با مشخص شدن کاندیداهای قطعی و پیش از انتخابات ریاست جمهوری دهم، اوج فعالیت انتخاباتی ایشان را رقم بزند. با این اوصاف باید منتظر ماند و فعالیت های انتخابات مداحان را که از منبر و نوحه خوانی به شکل حزب تغییر ماهیت داده، در مراسم های مذهبی پیش رو به تماشا نشست.
۷) بهروز افخمی
کارگردان رکورددار سینما و تلویزیون ایران در انجام همزمان انبوه طرح های سینمایی و تلویزیونی این هفته بعد از یک سفر خارجی با انجام همزمان چند کار باز هم خبرساز شد. افخمی که چند هفته پیش همراه همسرش به قصد تاسیس یک دفتر فیلمسازی و رسانه یی به کانادا سفر کرده بود در آن کشور با انجام مصاحبه یی درباره فعالیت های قبلی و اخیر سینمایی اش صحبت کرد که در آن گوشه یی از تاریخچه ساخت سریال معروف «کوچک جنگلی» و نحوه کنار گذاشتن ناصر تقوایی را هم بیان کرد که البته با واکنش هایی همراه بود. هرچند این واکنش ها چندان علنی نشد اما همین که افخمی دلیل اصلی کنار رفتن تقوایی را «ناآشنایی با فرهنگ گیلک» عنوان کرد، مشخص بود که بدون واکنش نخواهد بود. اما خبرسازی افخمی به همین گفته ها محدود نبود چرا که او در بازگشت اول قرارداد ساخت یک تله فیلم را منعقد کرد و بلافاصله کار تصویربرداری آن را شروع کرد و در کنارش با تهیه کننده فیلم «سن پترزبورگ» هم به توافق رسید تا به جای سامان مقدم این فیلم پرماجرا را بسازد و در کنارش هم از تولید سری جدید مجموعه «آتش نشانان» صحبت کرد و همزمان با هفته دفاع مقدس پخش یک برنامه با مجری گری او شروع شد که شامل گفت وگو با فیلمبرداران زمان جنگ می شد و این در حالی است که در گفت وگو با یک خبرگزاری هم از اتمام فیلم «ته دنیا» که سه سال پیش به دلیل گم شدن نگاتیوهایش ناتمام ماند، صحبت کرد و همچنان هم طرح ها و پروژه های مختلفی در دست اقدام دارد. این خبرسازی ها باعث شد افخمی یکی از چهره های خبرساز هفته گذشته باشد.
۸) سمیرا مخملباف
دختر ارشد فیلمساز جنجالی و جریان ساز دیروز ترک وطن کرده امروز با جدیدترین ساخته اش افتتاح کننده امسال بخش مسابقه جشنواره معتبر سن سباستین بود و به سنت همیشگی این جشنواره ها در کنار نمایش فیلمش مقابل دوربین خبرنگاران قرار گرفت تا از اثر جدیدش بگوید. مخملباف جوان اتفاقاً در روزی پاسخگوی سوالات خبرنگاران بود که پیش از آن وودی آلن کارگردان معروف سینمای جهان هم به مناسبت نمایش جدیدترین فیلمش در بخش خارج از مسابقه در سن سباستین در مقابل خبرنگاران قرار گرفته بود و اما این تمام اتفاق مرتبط با این دو فیلمساز نبود چرا که همان طور که آلن ترجیح داد بیشتر درباره سیاست از منظر حمایت شدید از باراک اوباما صحبت کند، سمیرا مخملباف هم هر سوال درباره فیلم و جهان بینی خاص آن را به شرایط خاص آدم های فیلم مرتبط دانست و حتی کار را تا جایی رساند که گفت؛ «می خواهم از طریق فیلم هایم دردهای بشریت را کم کنم و به سهم خودم جهان را عوض کنم.» فیلم جدید سمیرا مخملباف درباره دو کودک است که یکی در ازای روزی یک دلار مامور حمل دیگری بردوش اش که دچار معلولیت است، می شود و همین سرآغاز بهره کشی از او و فاصله گرفتن از خوی انسانی و تبدیل شدن به حیوان می شود. این داستان و فضای سوررئال که بنا به گفته سمیرا بهره گرفته از طرح پدرش است در افغانستان تصویر شده و دلیل این اقدام را هم در پاسخ به سوال خبرنگاران عدم صدور مجوز ساخت فیلم در ایران عنوان کرده است. به هر صورت «اسب دوپا» جدیدترین فیلم ارائه شده از خانواده مخملباف با این گفته ها و اطلاعات و عکس ها نشان می دهد در نظرگاه اعضای این خانواده هنوز تغییری ایجاد نشده است و فعلاً در بر همان پاشنه قبلی می چرخد.
۹) سرالکس فرگوسن
بد نشد کارلوس کرش یونایتد را رها کرد و هدایت تیم ملی پرتغال را برعهده گرفت. هرچند این اتفاق برای هواداران شیاطین سرخ دردناک بود و قابلیت این را دارد که به یک ضایعه تبدیل شود، اما برای کسانی که نگاهی بیرونی به یونایتد و سرالکس دارند این اتفاق می تواند ضعف های مربی اسکاتلندی را بیرون بریزد. یونایتد در سه بازی هفته گذشته خودش نیمه دوم ها را بدجور از دست داد و همین نیمه دوم ها باعث شد در دو بازی لیگ برترش تنها یک امتیاز کسب کند. جدا از بازی ویارئال که در لیگ قهرمانان برگزار شد، یونایتد در حالی که در هر دو بازی مقابل چلسی و لیورپول در زمین حریف در همان نیمه اول یک بر صفر پیش افتاده بود، دو گل از لیورپول و یک گل از چلسی دریافت کرد تا بهترین فرصت را برای صدرنشینی زودهنگام در لیگ برتر از دست بدهد. دلیلش هم ساده بود. تعویض های فرگوسن در این دو بازی اینقدر ضعیف بود که مورد انتقاد اکثر کارشناسان فوتبال انگلیس قرار گرفت. حالا فرگوسن بدون کرش بی پناه تر از همیشه شده است و باید دید پیرمرد اسکاتلندی این بار می تواند به تنهایی یونایتد را از بحران نجات دهد یا نه.
۱۰) امیر واعظ آشتیانی
امیر واعظ آشتیانی نماینده دور اول شورای شهر تهران که در زمان انتخاب شهردار آن دوران تهران به محمود احمدی نژاد رای داده بود و از همان جا ارتباط خوبی با تیم مدیریتی احمدی نژاد داشت و حتی از دوستان صمیمی زریبافان به حساب می آید، در عرض یک شب به مدیریت استقلال رسید، آن هم در وضعی که استقلال در نازل ترین رتبه تاریخ باشگاه در رده هفدهم مسابقات لیگ برتر ایستاده بود تا دیگر کسی ایرادی به برکناری حاجی نگیرد. این پنجمین تعویض مدیریتی سازمان تربیت بدنی در زمان ریاست علی آبادی در دو باشگاه استقلال و پرسپولیس است که برای سازمان یک رکورد ویژه به حساب می آید. واعظ آشتیانی که احتمالاً نقش هدایتی را در استقلال بازی می کند، دوران جدید مدیریت استقلال را آغاز می کند؛ دورانی که با پیروزی مشکوک شش گله بر استقلال اهواز آغاز شد.
منبع : روزنامه اعتماد


همچنین مشاهده کنید