جمعه, ۱۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 3 May, 2024
مجله ویستا

هنر به روایت بیداری


هنر به روایت بیداری
● بهانه برپایی نمایشگاه هنر انقلاب های دنیا، موسسه فرهنگی هنری صبا؛ بهمن ماه ۸۵
وقوع انقلاب در یك سرزمین نتیجه تحول فكری افراد جامعه و ماحصل جریانی پویا است. این جریان از چرایی یك ذهن جستجوگر پیرامون رویدادی آغاز شده و در تلاش برای یافتن پاسخ سوال در بستر اجتماع به شكل یك حركت منسجم شكل می گیرد.
همفكری دیگر افراد جامعه با یكدیگر این جریان را به سمت حركت رو به جلو هدایت می كند.در طول این حركت تبادلات و تعاملات فرهنگی اجتماعی و سیاسی به غنای اندیشه افراد و در نتیجه هدف انقلاب كه همان رسیدن به جایگاه شایسته یك ملت است منجر می گردد.شرایط محیطی و اجتماعی در گذر زمان سبب ساز ایجاد زمینه های تفكر نو و نقد محیط پیرامون فرد می شوند. تربیت نگاه انتقادی و بررسی چالش هایی كه جامعه درگیر آن است در مكتب خانه انقلاب حاصل می شود.شاگردان و محصلین مكتب انقلاب مردم جامعه هستند.
ادیبان، شاعران، اندیشمندان، محققین و بالاخص هنرمندان یك جامعه در زمره پیشروان و آموزگاران این مكتب خانه به شمار می روند.هر كدام از این گروه ها با زبان خود كه در قالب نثر، نظم، علم و هنر تجلی می یابد به تربیت نسلی همت می گمارد كه هدف غایی آن بهبود شرایط و دستیابی به منزلت شایسته آن قوم است.
تاریخ جهان بارها شاهد شكل گیری این مكتب خانه ها و وقوع انقلاب های فرهنگی- اجتماعی و سیاسی بوده است و این نشانگر آن است كه زایش و تحول اندیشه به قوم و سرزمین خاصی اختصاص ندارد و یك نگرش و اعتقاد جهانی است.هنرمندان همواره از تأثیرگذارترین و كارآمدترین رهبران جنبش های اجتماعی بوده اند.
زبان رنگ و قلم و نور، زبان معرفت ذهن هنرمند است كه مخاطبش را به درك پیامش فرامی خواند.كشور ایران مفتخر به انقلابی مردمی به نام اسلام و با هدف اشاعه پیام آزادی بخش دین مبین خداست. همزمان با روزهای خاطره انگیز این رویداد تاریخی نمایشگاهی با عنوان «هنر به روایت بیداری» از نیمه بهمن ماه جاری در موسسه فرهنگی هنری صبا برپا شده است. این نمایشگاه با مشاركت كشورهایی كه در قرن اخیر تجربه انقلاب های مردمی را پشت سر گذاشته اند مانند روسیه، چین، كوبا، مكزیك، افغانستان، آفریقای جنوبی و مقاومت فلسطین برپا گردیده است.
نمایشگاه «هنر به روایت بیداری» با نمایش هنر انقلاب اسلامی ایران از نگارخانه «ممیز» آغاز می شود.
آثار هنرمندانی چون مرتضی ممیز، حسین خسروجردی، ایرج اسكندری، مصطفی گودرزی، مرتضی اسدی، ناصر پلنگی، علی وزیریان، كاظم چلیپا، حسن یاقوتی، مصطفی ندرلو، مرتضی گودرزی، كیخسرو خروش و… نمایندگانی از هنر معاصر انقلاب ایران هستند.نگارخانه خیال شرقی به بخش هنر فلسطین اختصاص یافته است. هنرمندان نامدار فلسطین از جمله زهدی العدوی (رئیس انجمن هنرمندان فلسطین در سوریه)، محمدالشاعر و سامیا حلبی و… آثارشان را در معرض نمایش قرار داده اند.آثار برگزیده از هنرمقاومت فلسطین از جمله آثار شاخص و برجسته ای است كه میراث معنوی حماسه انقلاب انتفاضه و پایداری مردم فلسطین را به روشنی منعكس می كند.
نگارخانه آیینه و خیال میزبان آثار هنرمندانی چون دیه گو ریورا، مانفرد زیلا، براكو آنجل، فرناندو كاستروپاچكو، آرتور گارسیا بوستوس، هكنور ونچورا، دیوید كانزل و… از كشورهای آفریقای جنوبی، مكزیك و روسیه است. این آثار شامل نقاشی، پوستر و چاپ می شوند.با مرور آثار این نمایشگاه با سبك ها و شیوه های متفاوت هنرمندان روبرو می شویم ولی آنچه حائزاهمیت است آنست كه مفهوم غالب آثار از مضمونی واحد برخوردار است.به گفته مسوولین برگزار كننده این رویداد فرهنگی این نمایشگاه اولین حركت منسجم برای ارزیابی هنرهای تجسمی نسبت به انقلاب است كه با همكاری تمام نهادهای وابسته پا گرفته است.
این نمایشگاه امكان ارزیابی و مقایسه هنر انقلاب ها، حضور انقلاب ها در عرصه هنر و معرفی هنر براساس معیارها، تأثیرات و كاركردهای اجتماعی را فراهم كرده است كه این حركت جای تقدیر دارد.لازم به ذكر است زمان یك ماهه برای این حركت فرهنگی در نظر گرفته شده است كه قابل تمدید خواهد بود.
س. منصوری
منبع : روزنامه ابرار