چهارشنبه, ۱۲ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 1 May, 2024
مجله ویستا

نگاهی به چهار تحقیق از تازه ترین تحقیقات پزشکی محققان در گوشه و کنار جهان


نگاهی به چهار تحقیق از تازه ترین تحقیقات پزشکی محققان در گوشه و کنار جهان
● ختنه، خطر ایدز را تا ۶۰ درصد كاهش می‌دهد
خیلی گفته‌اند و خیلی شنیده‌ایم كه انجام ختنه در مردها مزایای بهداشتی زیادی دارد. هفته پیش، محققان امریكایی مستقر در افریقا كه مدتی است بر روی نقش ختنه در پیشگیری از ایدز كار می‌كنند، نتیجه مطالعه‌شان را این‌طور اعلام كردند: عمل ختنه یك نوع دفاع پیشگیرانه خوب و موثر در برابر بیماری ایدز است.
این مطالعه گسترده در دو كشور افریقایی كنیا و اوگاندا انجام شده و تیم تحقیقاتی همگی از متخصصان غربی بوده‌اند. تامین بودجه و هدایت این مطالعه هم به عهده موسسه ملی بهداشت امریكا بود. گزارشی كه این موسسه منتشر كرده می‌گوید عمل ختنه میزان عفونت ایدز را در مردان اوگاندایی تا ۴۸ درصد و در مردان كنیایی تا ۵۳ درصد كم كرده‌است و نتیجه گرفته كه ختنه می‌تواند میزان سرایت بیماری ایدز را از زن آلوده به مرد سالم بین ۵۰ تا ۶۰ درصد كم كند. البته در افریقا هم بسیاری از مردان ختنه می‌شوند اما میزان ختنه در مناطقی كه ایدز رواج دارد، پایین و در سطح ۲۰ درصد از جمعیت است.
‌ با این كه ختنه می‌تواند نوعی حفاظت در برابر ویروس اچ.‌آی.‌وی (ویروس عامل بیماری ایدز) به حساب بیاید، اما باید یادمان باشد كه این اثر، یك اثر نسبی است نه مطلق. به علاوه، این مطالعه فقط مربوط به انتقال ایدز از زن آلوده به مرد سالم است و انتقال از مرد به زن یا از مرد به مرد مورد بررسی قرار نگرفته است. بد نیست بدانید كه در ایالات متحده، انتقال ویروس ایدز از مرد به مرد رایج‌تر از نوع زن به مرد یا مرد به زن است.
قبلا هم مطالعاتی در تایید مزایای ختنه انجام شده بود اما این پژوهش اخیر سندیت بیشتری را به یافته‌های قبلی داده است. دكتر رابرت بِیلی استاد دانشگاه ایلینویز و عضو تیم تحقیق، می‌گوید: <حالا دیگر هیچ شكی نداریم كه ختنه یك راهبرد پیشگیرانه موثر در پیشگیری از ایدز در مردان است.> دكتر توماس كوتِس، استاد دانشگاه كالیفرنیا، نتایج این تحقیق را دومین یافته بزرگ در پیشگیری از ایدز می‌داند ولی تاكید می‌كند كه مردان باید نوعی <پیشگیری تركیبی> را رعایت كنند: ختنه به علاوه كاندوم به علاوه اخلاق جنسی.
● كی دكترمان را عوض كنیم؟
بهتر است پیش یك دكتر دیگر هم بروی. این جمله برای همه ما آشناست. توصیه‌ای است كه آن را زیاد شنیده‌ایم؛ مخصوصا وقتی كه نسخه‌ای كه پزشك برایمان پیچیده، چندان خوشایندمان نیست. دانشكده پزشكی دانشگاه معتبر واشنگتن به بیماران توصیه كرده كه در هر یك از ۶ مورد زیر، به یك پزشك دیگر هم مراجعه كنند و نظر او را هم جویا شوند:
۱) مورد اول: اگر پزشك قصد جراحی شما را دارد.
۲) مورد دوم: اگر به هر دلیلی تشخیص یا توصیه پزشك معالجتان موجه و منطقی به نظر نمی‌رسد یا اینكه انجام توصیه‌های درمانی او برایتان راحت نیست.
۳) مورد سوم: اگر پزشك برایتان تشخیص یك بیماری بسیار خطرناك و كشنده را مطرح كرده است.
۴) مورد چهارم: اگر پزشك قصد دارد یك فرایند تشخیصی یا درمانی خطرناك یا تهاجمی را بر روی شما انجام بدهد و این در حالی است كه راه‌های كم‌خطرتری هم وجود دارد.
۵) مورد پنجم: اگر درمان دارویی یا غیردارویی پیشنهادی قرار است مادام‌العمر باشد.
۶) مورد ششم: اگر پزشكتان به تشخیص قطعی نرسیده یا درمانی كه انجام داده چندان تغییری در وضعیت شما ایجاد نكرده است.
● كاهش ۱۴درصدی احتمال سرطان پستان، فقط با ورزش
اگر برای ورزش كردن دنبال دلیل و بهانه می‌گردید، این دو تا را هم به دلایلی كه تا حالا شنیده‌اید اضافه كنید:
▪ دلیل اول این كه ورزش كردن شانس ابتلا به سرطان سینه را كاهش می‌دهد. دانشكده پزشكی <مایو كلینیك> در روچستر بعد از چند سال بررسی بر روی ۳۶هزار زن ۵۵ تا ۶۹ ساله به این نتیجه رسیده است. طبق گزارش این مركز، زنانی كه فعالیت بدنی مرتب و منظمی داشتند، ۱۴ درصد كمتر از زنانی كه ورزش نمی‌كردند و كم‌تحرك بودند به سرطان سینه مبتلا شدند. این كه چرا ورزش و تحرك می‌تواند از سرطان سینه پیشگیری كند دقیقا مشخص نیست ولی شاید به این خاطر باشد كه ورزش، چربی اضافه بدن را آب می‌كند. در سنین یائسگی، بافت چربی منبع اصلی استروژن در بدن زن‌ها به شمار می‌رود.
▪ دلیل دوم برای ورزش كردن، نتیجه تحقیقات پزشكان دانشكده پزشكی واشنگتن در سن‌لوئیس است. مطالعه آنها نشان داده افرادی كه برای كاهش وزن، ورزش می‌كنند از نظر تراكم بافت استخوانی دچار مشكل نمی‌شوند در حالی‌ كه آنهایی كه برای لاغر شدن رژیم‌های غذایی آنچنانی می‌گیرند، به مشكل استخوانی دچار می‌شوند. از دست رفتن بافت استخوانی می‌تواند در سال‌های آتی موجب پوكی استخوان و شكستگی‌ استخوان شود.
وقتی ورزش می‌كنیم، ماهیچه‌‌ها و استخوان‌های بدن تحت كشش و فشار قرار می‌گیرد و مراكز استخوان‌ساز تحریك می‌شوند و شروع می‌كنند به تولید بافت استخوانی. برعكس، افرادی كه صرفا با رژیم غذایی می‌خواهند وزن كم كنند، با از دست رفتن تدریجی وزن بدن، فشار وارد بر ماهیچه‌‌ها استخوان‌ها، بخصوص استخوان‌های ران و ستون فقرات، كم می‌شود و همین امر باعث می‌شود تا فعالیت مراكز استخوان‌ساز در بدن افت كند.
● چپ‌دست‌ها سریع‌تر فكر می‌كنند
چپ‌دست بودن در روی كره زمین باعث دردسر است چون بیشتر جمعیت این سیاره راست‌دست هستند. اینجا تمام طراحی‌ها بر اساس راست‌دست بودن آدم‌ها انجام می‌شود: خودروهایی كه سوار می‌شویم، صندلی‌هایی كه روی آنها كنكور داده‌ایم، سازهای موسیقی، حتی قلم‌نی خوشنویسی. اما نتیجه یك تحقیقات جدید در دانشگاه ملی استرالیا نشان داده كه چپ‌دست‌ها سریعتر از راست‌دست‌ها بین دو نیمكره چپ و راست مغز خود ارتباط برقرار می‌كنند. هر چه سرعت ارتباط بین نیمكره‌های مغز بیشتر باشد، واكنش آدم به محرك‌های بیرونی هم سریعتر و موثرتر است.
دانشمندان استرالیایی می‌گویند چپ‌دست‌ها خیلی راحت‌تر از راست‌دست‌‌ها به هر دو نیمكره مغز خود دسترسی پیدا می‌كنند و خیلی راحت هر دو نیمكره را مورد استفاده قرار می‌دهند. به همین خاطر است كه چپ‌دست‌ها در انجام كارهایی مثل بازی‌های رایانه‌ای یا رانندگی در مسیرهای پرتردد موفق‌ترند و نسبت به راست‌دست‌ها با سرعت بیشتری فكر می‌‌كنند.
دكتر رضا كیاسالار
منبع : روزنامه سلامت


همچنین مشاهده کنید