سه شنبه, ۱۱ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 30 April, 2024
مجله ویستا
غذای چرب جنین راهم آزار میدهد
به دنیا آوردن نوزادی سالم و تندرست یکی از مهمترین اهداف والدین است و به دلیل آنکه جنین ارتباط محکمی با مادر دارد، سلامت مادر، رشد جسمانی جنین را تضمین خواهد کرد.
تغذیه از عوامل مؤثر دیگری است که در روند بارداری و رشد جنین نقش بسزایی دارد بطوری که هر چه تغذیه زن باردار کیفیت بهتری داشته باشد، رشد جنین بهتر خواهد بود و در آینده با مشکلات کمتری روبهرو خواهد شد. اهمیتدادن به نوع تغذیه و پرهیز از موادغذایی مضر یا
کمارزش از برنامههای اصلی یک زن باردار است که باید به آن توجه شود.
● انواع چربیها
چربیها یکی اجزای مهم تشکیلدهنده بدن انسان هستند که با توجه به سن و جنس، میزان آن در بدن متفاوت است. چربیها بطور متعادل ۱۵ تا ۲۵ درصد از وزن خشک بدن را تشکیل میدهند و ممکن است به صورت مولکولهایی مجزا و یا در ترکیب با سایر عناصر وجود داشته باشند.
دکتر شهرام آگاه، متخصص داخلی و عضو هیئت علمی دانشگاه ایران در این خصوص میگوید: چربیها منبع اصلی انرژی در بدن بهشمار میروند بطوری که هنگام روزهداری یا رژیم غذایی چربیهای اضافی بدن مصرف میشوند.
چربیها در قسمتهای مختلف بدن ذخیره میشوند. ذخیره چربیها در شکم باعث چاقی شکمی میشود که در نهایت شانس ابتلا به بیماریهای قلبی و عروقی را افزایش میدهد. چاقی شکمی که اغلب در مردان مشاهده میشود خطرناکتر است در حالی که چاقی از نوع افزایش سایز باسن بیشتر در زنان دیده میشود که خطرات کمتری نسبت به چاقی شکمی دارد.
چربی خون به اشکال مختلف دیده میشود که دو فرم عمده آن در خون به صورت تریگلیسیرید و کلسترول وجود دارد. تری گلیسیریدها از ترکیب اسیدهای چرب با گلیسیرین بهوجود میآیند و کلسترول ترکیب اسیدهای چرب با پروتئین است که به صورت لیپوپروتئین در خون جابهجا میشود.
دکتر آگاه میگوید: کلسترول نوعی چربی است که در انواع مختلف HDL، LDL و VLDL وجود دارد. تفاوت انواع مختلف کلسترول در میزان پروتئین آنها است. کلسترول از نوع HDL پروتئین بیشتری دارد و کلسترول آن کمتر است درحالی که کلسترول از نوع LDL و VLDL پروتئین کمتری دارد و کلسترول آن بیشتر است.
مطالعات گوناگون ثابت کرده است افزایش LDL خون باعث تصلب شرایین میشود و شانس ابتلا به بیماریهای قلبی و عروقی را افزایش میدهد، در حالی که کلسترول از نوع HDL احتمال ابتلا به بیماریهای قلبی و عروقی را کاهش میدهد.
دکتر آگاه مهمترین عامل افزایش کلسترول از نوع HDL را ورزش میداند و میگوید: افرادی که بطور منظم ورزش کرده و چربی حیوانی کمتری مصرف میکنند، کلسترول LDL خون آنها افزایش پیدا نمیکند. همچنین مصرف غذاهای دریایی مانند ماهی تأثیر خوبی در کاهش LDL دارد، زیرا چربی موجود در گوشت ماهی از نوع چربی غیراشباع است که امگا ۳ نام دارد و باعث کاهش چربی مضر خون میشود. از طرفی مصرف زیاد گوشت قرمز و غذاهای پرچرب میتواند میزان کلسترول LDL را در خون افزایش دهد.
● افزایش نیاز بدن در بارداری
در دوران بارداری به دلیل افزایش نیاز به موادغذایی و تأمین نیازهای جنین و جفت، ممکن است مصرف چربیها افزایش پیدا کند. همچنین کاهش فعالیت زن باردار او را در معرض چاقی و افزایش توده چربیهای بدن قرار میدهد.
با توجه به آنکه نوع موادغذایی مصرفی نسبت به مقدار آن در دوران بارداری اهمیت بیشتری دارد، بنابراین لازم است زن باردار بداند بهجای افزایش مقدار غذای روزانه خود کیفیت موادغذایی مصرفی را افزایش دهد و موادغذایی کم ارزش مانند شیرینیجات و چربیها را کمتر استفاده کند.
دکتر ملیحه عرب، متخصص زنان و استاد دانشگاه، تغییرات اشتها را در بارداری طبیعی میداند و میگوید: در دوران بارداری بطور طبیعی برای افزایش وزن لازم، اشتها کمی افزایش پیدا میکند و میتواند سبب پرخوری یا تغذیه نامناسب زن باردار شود.
بنابراین زمانی که قبل از باردار شدن تغذیه مناسب و سالمی داشتهاند در این دوران برای تأمین میزان انرژی بیشتر فقط کافی است که فواصل تغذیه آنها طولانی نباشد، لذا دریافت روزانه ۱۰۰ تا ۳۰۰ کیلوکالری اضافی برای آنها کافی است که به عبارتی یک تا سه لقمه است. کمترین و بیشترین میزان آن در زنان چاق و لاغر متفاوت است بطوری که نیاز به افزایش وزن و تغذیه افراد چاق کمتر است در حالی که زنان لاغر و یا با اندامی متوسط نیاز بیشتری دارند. در هر حال افزایش وزن نباید بیشتر از یک تا دو کیلوگرم در ماه باشد.
● مصرف چربی زیاد و عوارض آن
تحقیقات نشان داده است میزان مصرف چربیها در رژیم غذایی افزایش یافته است.
یک بررسی بومی ۴۰۰ دختر دانشجو، متوسط مصرف چربی روزانه آنها را بیشتر از حد متعادل گزارش داده است. این در حالی است که زیادهروی در مصرف چربیها باعث چاقی، افزایش چربی خون، فشار خون، سکته قلبی و سرطان میشود.
به گفته دکتر عرب، مهمترین مشکل حاصل از مصرف زیاد چربی در بارداری، چاقی است که علاوه بر عوارض بارداری، باعث زایمان سخت خواهد شد. همچنین ممکن است افزایش وزن اضافه پس از زایمان از بین نرود. تحقیقات نشان داده است، شش ماه پس از زایمان، حدود دو تا سه کیلوگرم از اضافه وزن دوران بارداری باقی میماند و در صورتی که افزایش وزن در بارداری زیادتر از حد باشد، احتمال باقی ماندن چاقی پس از زایمان بیشتر است.
دکتر الهام امامجمعه، متخصص زنان و زایمان در این باره میگوید: به دلیل تغییرات فیزیولوژیک در بارداری ممکن است میزان چربیهای خون کمی افزایش پیدا کند، بنابراین لازم است اهمیت بیشتری به تغذیه زن باردار داده شود. در صورتی که زن بارداری سابقه افزایش چربی خون داشته باشد، باید علاوه بر رعایت رژیم غذایی، در دوران بارداری تحت نظر پزشک متخصص قرار گیرد.
وی در ادامه میافزاید: چاقی و افزایش چربی خون در بارداری عوارض زیادی برای مادر و جنین به دنبال دارد. چاقی مادر و به دنبال آن درشتی جنین میتواند احتمال زایمان به طریق سزارین را افزایش دهد. از طرفی نقایص لوله عصبی جنین در زنان چاق و یا با چربی خون بالا بیشتر مشاهده میشود. عوارض و بیماریهای قلبی و عروقی علاوه بر زنان باردار در جنین نیز افزایش پیدا میکند. مصرف مواد غذایی پرچرب بخصوص در هفتههای اول بارداری میتواند بر عملکرد مغز جنین اثر بگذارد و او را دچار عوارض ناگواری کند.
به گفته دکتر آگاه افزایش چربی خون باعث تصلب شرایین میشود. از طرفی به دلیل آنکه در دوران بارداری جریان خون کاهش پیدا میکند احتمال لخته شدن خون بیشتر میشود. لذا توصیه میشود زنان باردار علاوه بر رعایت رژیم غذایی، روزانه فعالیت بدنی و ورزش کنند تا از لخته شدن خونشان پیشگیری شود. از طرفی افزایش چربی خون در بارداری باعث صدمه به جفت میشود و مانع از خونرسانی به جنین شده و میتواند اختلالاتی را در جنین به وجود آورد.
● پیشگیری و رژیم غذایی مناسب
مصرف چربیها در بارداری مانند قبل از آن باید محدود شود. تغییرات و اصلاحاتی که در نوع مواد غذایی مصرفی داده میشود علاوه بر اینکه سلامت زن باردار را تضمین میکند باعث سلامت جنین در کل دوران زندگی او، نوجوانی و جوانیاش میشود.
دکتر عرب در این خصوص توصیه میکند، مصرف مواد غذایی پرچرب مانند کره، روغن، سس و خامه در رژیم غذایی کاهش داده شود. البته چربیها به علت تأمین بعضی از اسیدهای چرب ضروری و ویتامینهای محلول در چربی باید در حد متعادل مصرف شوند.
با توجه به آنکه در اکثر مواد غذایی مصرفی از جمله گوشت، لبنیات و تخممرغ مقداری چربی وجود دارد، قطعاً بدن انسان با کمبود چربی ها روبهرو نخواهد شد. بنابراین تا حد ممکن باید از خوردن غذاهای سرخ شده، کلهپاچه و چربیهای حیوانی اجتناب شود. به عنوان مثال میتوان به جای سس آماده از روغن زیتون استفاده کرد.
همچنین میتوان به جای سرخ کردن مواد غذایی، آنها را به صورت آبپز یا کبابی مصرف کرد. گوشت ماهی در وعدههای غذایی گوشتی جایگزین شود. مصرف گردو، بادام، کنجد و انواع آجیل نیز در گروه چربیها محسوب میشوند و در صورتی که به مقدار متعادل و کم مصرف شوند جایگزین خوبی برای چربیهای حیوانی هستند.
جوانه خانی
منبع : روزنامه ایران
همچنین مشاهده کنید
نمایندگی زیمنس ایران فروش PLC S71200/300/400/1500 | درایو …
دریافت خدمات پرستاری در منزل
pameranian.com
پیچ و مهره پارس سهند
خرید بلیط هواپیما
ایران مجلس شورای اسلامی بابک زنجانی مجلس خلیج فارس دولت سیزدهم دولت لایحه بودجه 1403 حجاب شورای نگهبان مجلس یازدهم محمدباقر قالیباف
قوه قضاییه هواشناسی تهران سیل شهرداری تهران فضای مجازی سلامت شورای شهر تهران دستگیری پلیس آموزش و پرورش قتل
خودرو قیمت دلار قیمت خودرو سایپا کارگران ایران خودرو دلار بازار خودرو قیمت طلا مالیات بانک مرکزی تورم
تلویزیون رسانه سریال سینمای ایران سینما فیلم تئاتر موسیقی دفاع مقدس بازیگر کتاب رسانه ملی
ناسا سازمان سنجش شورای عالی انقلاب فرهنگی آموزش عالی
رژیم صهیونیستی اسرائیل فلسطین غزه آمریکا جنگ غزه حماس روسیه نوار غزه عربستان اوکراین ترکیه
فوتبال استقلال پرسپولیس سپاهان تراکتور تیم ملی فوتسال ایران فوتسال باشگاه استقلال وحید شمسایی بازی باشگاه پرسپولیس لیگ برتر
هوش مصنوعی اینترنت تبلیغات اپل نخبگان همراه اول ماه آیفون گوگل روزنامه ایرانسل
داروخانه ویتامین کاهش وزن بارداری خواب دیابت طول عمر سلامت روان فروش اینترنتی دارو هندوانه