پنجشنبه, ۱۳ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 2 May, 2024
مجله ویستا

منتقدان خیرخواه چگونه به دولت کمک کنند؟


منتقدان خیرخواه چگونه به دولت کمک کنند؟
در ماه‌های اخیر‏، لحن انتقادها علیه دولت بیش از هر زمان دیگری تند و بعضا غیرمنصفانه شده است.
دولت نهم با دو نوع منتقد روبرو است: «منتقدان خیرخواه» و «منتقدان برانداز دولت».
«منتقدان خیرخواه» کسانی هستند که اهداف‌ و رویکردهای عدالتطلبانه و ضدفساد دولت را قبول دارند ولی برخی سیاستها و راهکارها را برای تحقق این اهداف بلند، صحیح نمی‌دانند و با ارایه راهکار جایگزین‏، خواستار اصلاح برخی روشها هستند.
«منتقدان برانداز دولت» کسانی هستند که اهداف و رویکردها و سیاستها و راهکارهای دولت را از اصل قبول ندارند و آنها را یکسره به باد انتقاد و حتی تمسخر می‌گیرند. «منتقدان برانداز»، نه تنها راه صحیح ارایه نمی‌ کنند، بلکه تلاش می کنند افکار عمومی و مدیران اجرایی به رویکردها و اهداف و سیاستهای دولت بدبین و بی‌اعتماد شوند و دولت هم در تحقق اهدافش ناکام و سرافکنده گردد.
منتقدان دسته اول عمدتا به رویکردها و جهت‌گیری کارگزاران سازندگی که در دوره ۱۶ ساله بعد از جنگ کشور را در اختیار داشتند نیز اعتراض داشته‌ و دارند اما منتقدان دسته دوم، خود؛ کارگزاران دولتهای قبلی هستند.
چهره‌های سیاسی «منتقدان برانداز دولت» با روی کارآمدن دولت جدید اغلب از مناصب دولتی (تقریبا بجز وزارت نفت) اخراج شده اند اما رویه و روحیه اجرایی آنها (نگاه مهندسی به مسایل اقتصادی، ترویج سیستم‌های فسادخیز دولتی – خصوصی، مدیریت پرخرج و با ریخت و پاش از محل بودجه‌های عمومی و بیت‌المال و...) عمدتا در مراکز اجرایی به ویژه وزارت صنایع و معادن و ساختارهای زیر مجموعه آن، جاری است.
در واقع با وجودی که ظاهرا چهره‌های اصلی کارگزاران سازندگی از دولت رانده شده و به انتقادهای تند و اغلب غیرمنصفانه از دولت نهم مشغولند، هم مدیران و نیروهای درجه دو آنها در دستگاهها به کار خود ادامه می‌دهند و هم «روحیه و رویه کارگزارانی» همچنان در سطوح مدیران میانی اغلب دستگاهها و ادارات دولتی پابرجاست. جالب آنکه شواهدی وجود دارد که شرکت‌ها و موسسه‌های انتفاعی نزدیک به کارگزاران سازندگی همچنان درون مجموعه دولت نهم فعالند، به ظاهر اهداف دولت نهم را تعقیب می‌کنند اما در نهان و آشکار راه و مسیر سابق را می‌روند...
روزنامه «دنیای اقتصاد» که سخنگوی اقتصادی کارگزاران سازندگی و هوادار دو آتشه نظام لیبرال سرمایه داری تلقی می‌شود، روز دوشنبه این هفته به طور تلویحی رویکردهای رابرت موگابه رییس جمهور ناموفق زیمباوه را با روش‌ها و رویکردهای رییس جمهور عزیر کشورمان مقایسه و اظهارامیدواری کرد «سیاستهای ساده‌اندیشانه و ابداعی» دیکتاتور زیمباوه برای کشورمان درس‌آموز باشد.
سخنگوی غیررسمی کارگزاران سازندگی از یکسو با کنایه و زیرکی، روشهای دیکتاتور ورشکسته‌ترین اقتصاد دنیا را با روشهای آقای دکتر احمدی‌نژاد مقایسه می‌کند و از سوی دیگر در همین شماره در ویژه‌نامه ۶۴ صفحه‌ای به هزینه وزارت صنایع به مدح و ستایش آرمانهای وزیر دولت نهم می‌پردازد....
در واقع کارگزاران سازندگی از یک سو در ابزارهای رسانه‌ای خود به کنایه یا صراحت دولت را مسخره و آقای دکتر احمدی‌نژاد را با دیکتاتورهای شکست خورده مقایسه می‌کنند و از سوی دیگر‏، مستقیم یا غیرمستقیم از بودجه‌های دولتی ارتزاق می‌کنند و بر سیاستها و رویه‌ها تاثیر می‌گذارند ... بزرگان این گروه هم بیرون گود به انتظار نشسته‌اند تا این دولت ساقط شود تا آنها به پست‌های نان و آب‌دار سابق خود بازگردند...
در این گیر و دار، حوزه‌های رسانه ای و سخنگویی دولت بدون توجه به منشاء و نیت انتقادها، همه منتقدان را با یک چوب می‌رانند (اگر نگوییم که خیرخواهان را با ضرب بیشتری مطرود و منکوب می‌کنند).
در این شرایط، کارشناسان خیرخواه و میهن‌دوست هر چند گاهی نظراتشان از سوی دولت محترم با بی‌اعتنایی یا انتقادهایشان با برخوردتند مواجه شود اما نباید از انجام تکلیف دینی و ملی خود دلسرد شوند.
حتی اگر منتقدان خیرخواه‏، مطرود و منکوب شوند و کاسه لیسان و مجیزگویان و مداحان میدان دار شوند، بازهم منتقدان خیرخواه دولت و ملت نباید دلسرد شوند. این ویژگی مداحان است که همیشه وسط میدان خوش رقصی کنند و کیسه زری بستانند‏، چه از دستان مبارک سردارسازندگی و چه از بودجه تبلیغاتی دولت عدالتخواه ...
هر چند متاسفانه دولت محترم «منتقدان خیرخواه» و «منتقدان برانداز» خود را با یک چوب می‌راند، اما منتقدان خیرخواه و معتقد به شعارهای آرمانی و عدالت خواهانه باید به حکم تکلیف ملی و دینی خود در صحنه بمانند، در برابر تهمت‌ها و توهین‌های برخی دوستان احساسی و کم تجربه و ناآگاه دولت‏، صبر پیشه کنند و بخاطر داشته باشند که دولت نهم بیش از هر زمان دیگری به کمک نیاز دارد.
در شرایطی که آرمانها و شعار «عدالتخواهی» بیش از هر زمان دیگری از سوی طرفداران دو آتشه نظام لیبرال سرمایه‌داری به تمسخر گرفته و ناکام و شکست خورده جلوه داده می‌شود، باید درصحنه ماند و برای تحقق این آرمانها به دولت نهم کمک کرد.
▪ این کمک دو وجه دارد:
در وجه اول باید تعریف صحیح عدالت و مسیر درست تحقق آن را به دولت محترم معرفی کرد و دولت را از پیگیری روشها و توصیه‌های اشتباه دوستان نااهل پرهیز داد.
و در وجه دوم باید با جبران کم کاری حوزه سخنگویی دولت محترم، در برابر انتقادهای غیرمنصفانه و جفاهای موجود در حق دولت نهم ایستاد و از آرمانها و رویکردهای درست دولت محترم دفاع کرد.
ماندن و خدمت در این عرصه، بسیار سخت‏، حساس و حیاتی است. باید کمک کنیم اهداف و آرمانهای عدالت‌گرایانه دولت نهم محقق شود. حتی اگر دوستان کم تجربه یا نااهل دولت، ما را برانند و بما تهمت و توهین روا دارند...
باید این را هم بدانیم که این نوع کمک به دولت محترم، پاداش دنیوی ندارد اما اگر نیت‌هایمان را برای رضای خدا خالص کنیم، می‌توانیم امیدوار باشیم که صبر و پایداری امروزمان در برابر فشارها و تهمت‌ها و کمک خالصانه برای موفقیت دولت‏، از نظر حضرت حق پنهان نخواهد ماند و جایی در آن دنیا محاسبه خواهد شد.
منبع : سایت الف