جمعه, ۱۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 3 May, 2024
مجله ویستا

جایگاه زبان


یكی از یاران پیامبر(ص) به نام معاذبن جبل می گوید: در جنگ تبوك همراه رسول خدا(ص) بودیم، ناگهان طوفانی وزیدن گرفت و افراد ما پراكنده شدند و هركسی به گوشه ای رفت. من وقتی به اطراف خود نگریستم خود را دركنار رسول خدا دیدم.
با خود گفتم: خوب است امروز تنهایی پیامبر را غنیمت بشمارم. نزدیك رفتم و به ایشان عرض كردم: ای رسول خدا! به من بگویید چه عملی انجام دهم كه با آن وارد بهشت شوم و از آتش جهنم بدور باشم.
حضرت فرمود: درباره عملی بزرگ (سنگین) سؤال كردی، اما آن را برای كسی كه خداوند كمكش كند آسان است و آن این است كه خدا را عبادت كنی، به او شرك نیاوری، نماز واجب را برپا داری، زكات واجب را بپردازی، حج خانه خدا را انجام دهی و روزه ماه رمضان را بگیری و اگر می خواهی، درباره كارهای نیك برایت بگویم.
گفتم: بله یا رسول الله!
فرمود: روزه گرفتن، كه سپری است (دربرابر آتش دوزخ) و صدقه دادن كه گناهان را می پوشاند و عبادت كردن در تاریكی شب برای كسب رضای خدا حضرت آنگاه این آیه را تلاوت كرد:
تتجافی جنوبهم عن المضاجع...
پهلوهایشان از بسترها در دل شب جدا می شود (و بپا می خیزند و به درگاه خدا روی می آورند)... (سجده /۱۶). سپس ادامه داد: اگر می خواهی از رأس آن عمل و ستون آن و بالاترین درجه آن برایت بگویم.
گفتم: بله یا رسول الله!
فرمود: در رأس این عمل اسلام قرار دارد و ستون آن نماز و بالاترین مرتبه و نقطه آن جهاد است. و می خواهی به تو بگویم جامع همه اینها چه چیزی است؟
گفتم: آن چیست یا رسول الله؟
حضرت با دست به دهانش (زبان) اشاره كرد.
گفتم: آیا ما به خاطر آنچه كه از دهانمان خارج می شود و بر زبان می رانیم مؤاخذه خواهیم شد؟
حضرت فرمود: (آری) مگر چیزی جز محصول و عمل زبان، مردم را به جهنم خواهد انداخت؟ (۱)

۱- الدرالمنثور، ج۱، ص۲۳۱
منبع : روزنامه کیهان