چهارشنبه, ۱۲ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 1 May, 2024
مجله ویستا

مروری بر برنامه های اجتماعی رئیس جمهور جدید آمریکا


مروری بر برنامه های اجتماعی رئیس جمهور جدید آمریکا
معمولا روسای جمهور پس از انتخاب شدن، برنامه هایی را که طی مبارزات انتخاباتی خود وعده داده بودند، اجرا نکرده اند. بیل کلینتون در مبارزات انتخاباتی خود بر انجام اصلاحات در زمینۀ مراقبت های پزشکی تاکید می کرد. اما پس از انتخاب شدن و مشخص شدن این موضوع که کنگره از برنامه های اصلاحات او حمایت نمی کند، توجه خود را بر کاهش کسری بودجه متمرکز کرد.
باراک اوباما, به عنوان چهل و چهارمین رئیس جمهور ایالات متحده تا چندی دیگر وارد کاخ سفید خواهد شد, و موظف است به آنچه پیش از انتخابات و در طی مبارزات انتخاباتی وعده عملی شدن آن را به مردم آمریکا داده است, وفادار بماند.
علاوه بر مسائل مربوط به سیاست خارجی (همانند جنگ علیه تروریسم, جنگ عراق, درگیری در افغانستان, بهبود چهره آمریکا در جهان و...)که بخش مهمی را در برنامه های انتخاباتی دو کاندیدای ریاست جمهوری به خود اختصاص می داد, محورهای داخلی برنامه های دو کاندیدا نیز نقش مهمی در مبارزات انتخاباتی آنها ایفا می کرد.
گذشته از مباحث اقتصادی, برنامه های اجتماعی طرفین, تأثیری غیر قابل انکار درجلب آراء رأی دهندگان داشته است. آنچه در ادامه خواهد آمد, گذری اجمالی است بر نظرات اوباما در زمینه مسائل اجتماعی مبتلا به جامعه آمریکا.
۱) حقوق مدنی (Civil Rights)
روزنامه شیکاگو تریبیون, اوباما را لیبرال ترین سناتورآمریکا در سالهای اخیر معرفی کرده است. اوباما از حامیان سرسخت برابری حقوق و فرصت‌ها صرفنظر از نژاد و جنسیت و توانایی‌های فیزیکی افراد محسوب می‌شود. وی در مبارزات انتخاباتی‌اش همواره بر این شعار خود تکیه کرده است که آمریکایی با مردم سیاهپوست یا آمریکایی سفید پوست و یا لاتین وجود ندارد. تنها چیزی که وجود دارد ایالات متحده‌ی آمریکا است.
۲) جرایم و مجازات (Crimes and Punishment)
مخالف اعدام است؛ اما اعمال چنین مجازاتی را برای افرادی که مرتکب جرایم بسیار سنگین و دهشتناک شده‌اند قابل توجیه می‌داند. وی محکومیت متناوب و پذیرش مجرمین در دوره‌های توانبخشی را بر ساخت زندان‌های بیشترارجح‌تر می‌داند., و می‌گوید: نظام حقوق جزا در کشورعاری از تبعیض نیست. این نظام برای تمامی افراد با در نظر گرفتن اصل برابری و مساوات عمل نمی‌کند.
▪ سقط جنین (Abortion)
اوباما معتقد است که باید به زنان اعتماد کرد تا در زمینه‌ی سقط جنین خودشان تصمیم‌گیری کنند. وی همچنین از هر گونه تلاش و برنامه‌ریزی جهت جلوگیری از حاملگی ناخواسته حمایت می‌کند.
۳) سیاستگذاری در زمینه مقابله با قاچاق مواد مخدر (Drug Policy)
وی معتقد است که باید بر اصل پیشگیری و تلاش جهت رفع معضل بیکاری تمرکز کرد. وی اذعان داشته که در دوران جوانی مواد مخدر مصرف کرده و نسبت به دلایل و ریشه‌های گرایش جوانان به مواد مخدر کاملا آگاهی و اشراف دارد. اوباما مبارزه با بیکاری و ایجاد فرصت‌های شغلی را بهترین راه برای رفع این معضل می‌داند.
۴) آموزش و پرورش (Education)
اوباما فوریت بخشیدن و هم چنین تعجیل در ارتقای سطح آموزش و پرورش کشورش را خواستار است و معتقد است که برای افزایش تعداد معلمان و ارتقاء سطح کیفی آنان باید به وسیله‌ی برخی راه‌کارها نظیر افزایش حقوق و ارایه امکانات بیشتر در آنان ایجاد انگیزه نمود. اوباما هم چنین اعلام داشته که برنامه فدرال (No Child Left Behind) (هیچ کودکی نباید از قلم بیفتد) به لحاظ بودجه و تامین مالی مشکل دارد.
۵) ارزش‌های خانواده ( Family Values)
اوباما معتقد است که ایمان و اعتقاد نقش محوری را در بنیان خانه و خانواده ایفا می‌کند و خانواده‌های آمریکایی باید در جهت تعلیم و القا این ایده‌ها و ارزش‌ها به کودکانشان اهتمام ورزند. وی هم چنین اعلام داشته که کودکان باید متناسب با سن خود در زمینه‌ی سوء استفاده‌های جنسی و خطرات این چنینی در سطج جامعه آموزش ببینند.
۶) کنترل و منع استفاده از اسلحه (Gun Control)
اوباما به ممنوعیت حمل سلاح‌های نیمه اتوماتیک معتقد است و از اعمال محدودیت‌های بیشتر در زمینه تملک سلاح‌های کمری حمایت می‌کند. وی اظهار داشته است: ‌من به دور نگه داشتن سلاح‌های گرم از دسترسی مردم در شهرها معتقدم و رهبران کشور نیز باید به لابی تولید کنندگان سلاح قاطعانه نه بگویند.
۷) مهاجرت (Immigration)
وی به ارایه راهی برای مهاجران غیر قانونی جهت برخورداری از حق شهروندی معتقد است؛ اما در عین حال می‌گوید که فرد مهاجر خود باید به دنبال این راه باشد. وی از گسترش گشت‌های مرزی و ایجاد موانع و سیم خاردار در مرزها حمایت می‌کند و معتقد است که کارفرمایان باید نسبت به استخدام کارگران فاقد مجوز اقامت، مسئول و پاسخگو باشند.
۸) اشتغال و بیکاری (Jobs & Unemployment)
اوباما معتقد است که حداقل دستمزد کارگران باید در حد میزان پول کافی برای امرار معاش این قشر باشد. وی اظهار داشته که بار سنگین جهانی سازی به دوش کارگران است. اوباما گفته که کاهش مالیات برای اقشار متمول و ثروتمند به ایجاد مشاغل کمک نمی‌کند و در عوض این اتحادیه‌ها و تشکل‌های صنفی هستند که باید بیش از پیش تقویت شوند.
۹) تامین اجتماعی (Social Security)
اوباما معتقد است هر گونه تلاش برای خصوصی سازی نظام تامین اجتماعی باید متوقف گردد.
وی را نخستین رییس جمهوری دانسته اند که مسئولیت به نسبت گسترده ای برای دولت در مقوله رفاه و تأمین اجتماعی قائل است.
۱۰) محیط زیست (Environment)
وی از حامیان کاهش آلاینده‌ها و گاز‌های گلخانه‌ای است. اوباما اظهار داشته مقوله‌ی تغییرات آب و هوایی مساله‌ای که است به مسوولیت خود مردم به آن توجه خاصی نمی‌شود.
۱۱) مراقبت‌های بهداشتی و درمانی (Health Care)
اوباما معتقد است که دولت فدرال باید مراقبت‌های بهداشتی و درمانی را همگانی کند. وی هم چنین به ایجاد رقابت بیشتر در بازارهای دارو و خدمات بیمه معتقد است. وی بهبود وضعیت مالی و افزایش هزینه به منظور انجام تحقیقات در زمینه‌ی بیماری ایدز و راه‌کارهای پیشگیری از آن را خواستار است, برنامه های اوباما پیرامون ارتقای سلامت مردم آمریکا را عده ای مهم ترین بخش برنامه های اجتماعی وی می دانند.
اوباما در مورد طرح سلامت خود مدعی است که تمام مردم امریکا را تحت پوشش بیمه های پزشکی شخصی و دولتی قرار خواهد داد. این در مورد تمام کودکان نیز قابل اجرا است .هزینه تحقق این طرح سالانه ۵۰ تا ۶۵ بیلیون دلار برآورد شده است. اهم برنامه های اوباما در حوزه های پزشکی و سلامت در زیر آمده است.
▪ بیمه پزشکی: شخصی /دولتی:
- تحت حمایت قرار دادن تمام کودکان
- فرآهم کردن بیمه سلامت به صورتی که قابل انتقال باشد(یعنی در صورت از دست دادن شغل یا تغییر آن بتوان بیمه را نگاه داشت)
- پیشنهاد برنامه بیمه سلامت عمومی شبیه برنامه مراقبت سلامت برای کارکنان دولت، قابل دسترس برای اشخاص و مشاغلی که تحت پوشش هیچ بیمه ای نیستند.
- تاسیس مرکز تبادلات بیمه سلامت ملی برای بیمه شخصی.این سازمان برای ایجاد قوانین و استانداردها و همچنین کمک به ایجاد بیمه شخصی فعالیت می کند.
- وادار کردن شرکت ها برای دادن حق بیمه سلامت به کارکنان
▪ هزینه های پزشکی:
- کاهش هزینه های فاجعه بار بیماری ها با ایجاد طرح های سلامت
- مدیریت غربال گری سرطان، برنامه متوقف سازی استعمال دخانیات و سایر برنامه های بیمه حمایتی دولت
- روزآمد سازی تکنولوژی اطلاعات سلامت
- تضمین کامل برای روشن سازی کیفیت ، امنیت و هزینه مراقبت بیمارستانها
▪ داروها : هزینه / واردات
- استفاده از قدرت خرید گسترده دولت برای کاهش هزینه داروهای تجویزی.
- اجازه وارد کردن داروهای سالم از سایر کشورهای پیشرفته
- ملزم کردن برنامه های دولت برای استفاده بیشتر از داروهای ژنریک
- افزایش رقابت در بازار بیمه و دارو
- ترویج داروهای تجاری برای ورود سریع به محل فروش
▪ اندوختن مدارک الکترونیکی:
- روزآمد سازی تکنولوژی اطلاعات سلامت ، حرکت دولت به سمت ذخیره سازی مدارک الکترونیکی پزشکی و استفاده از بودجه دولتی
▪ سلولهای بنیادی:
- گسترش تحقیقات بر روی سلولهای بنیادی جنین
- حمایت از تحقیقات بر سلوهای بنیادی بزرگسالان و استفاده از خون بند ناف
▪ سلامت عمومی:
- قدرت بخشیدن به تلاش های مربوط به سلامت عمومی در دو بعد پیشگیری از حوادث و بیماریهای
- مبارزه با چاقی بویژه در کودکان
- حذف توزیع غذاهای مضر در مدارس و توزیع غذاهای سالم
- مبارزه جهانی با ایدز
اوباما قصد دارد مشکل آمریکاییانی که بیمه پزشکی ندارند را با صرف هزینه هنگفت حل کند. او گفته است که این هزینه را از طریق صرفه جویی در بخش های دیگر پوشش خواهد داد. اوباما همچنین طرح هایی را برای بازسازی و توسعه زیرساخت های رفاهی و بهداشتی آمریکا پیشنهاد می دهد.
این در حالی است که برنامه های مالیاتی اوباما موجب کاهش ۲.۷ تریلیون دلاری درآمدهای مالیاتی دولت خواهد شد. حتی با وجود این موضوع که کنگره طرح کمکی به مبلغ ۷۰۰ میلیارد دلار را تصویب نموده است، اوباما همچنان درباره کاهش مالیات ها صحبت می کند.
میزان کسری بودجه فدرال از ۱۶۱ میلیارد دلار در سال ۲۰۰۷ در حال افزایش به ۴۰۷ میلیارد دلار در سال ۲۰۰۸ بوده یا در حال افزایش از ۱ درصد تولید ناخالص داخلی به ۳ درصد. است.
باید به این نکته توجه داشت که رییس جمهور آینده آمریکا برای انجام هر کاری نیاز به حمایت کنگره خواهد داشت.
معمولا روسای جمهور پس از انتخاب شدن، برنامه هایی را که طی مبارزات انتخاباتی خود وعده داده بودند، اجرا نکرده اند. بیل کلینتون در مبارزات انتخاباتی خود بر انجام اصلاحات در زمینۀ مراقبت های پزشکی تاکید می کرد.
اما پس از انتخاب شدن و مشخص شدن این موضوع که کنگره از برنامه های اصلاحات او حمایت نمی کند، توجه خود را بر کاهش کسری بودجه متمرکز کرد. کسری بودجه باقیمانده از دولت های پیش از کلینتون بالغ بر ۳ درصد تولید ناخالص داخلی بود.
اوباما نیز ناچار خواهد بود همانند کلینتون برخی از برنامه های خود را کنار بگذارد. برای مثال, او هم اکنون مواضع خود را در مورد حفاری های نفتی در سواحل نرم تر کرده است و بدون شک با توجه به زیانهای ناشی از رکود اقتصادی ماههای اخیر بر اقتصاد آمریکا, در برخی دیگر از شعارهای انتخاباتی وی نیز تغییراتی به وجود خواهد آمد.
منبع : امید


همچنین مشاهده کنید