پنجشنبه, ۱۳ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 2 May, 2024
مجله ویستا


سیلندرهای گازخانگی بلای جان رانندگان


سیلندرهای گازخانگی بلای جان رانندگان
در پی اجرای طرح سهمیه بندی بنزین وکمبودهایی که از نظر سوخت خودروها بروز کرد، سیلندرهای گاز خانگی به عنوان منابع سوخت در منازل برخی از رانندگان مازندرانیاهمیت پیدا کردو باانتقال این گاز مایع به سیلندرهای نصب شده در صندق عقب خودروها مورداستفاده قرارگرفت. قطعا از همین مختصر که گفته شد بوی خطر می آید و ضریب بالایی از خطر برای کسانی که اقدام به چنین استفاده نابجایی از این سوخت خانگی می کنند متصور است. همین چند روز پیش بود که خبر انفجار در یکی از محله های بابل روی تلکس خبرگزاری ها رفت و داستان از این قرار بود که در آخرین ساعات شنبه شب گذشته صدای انفجار مهیبی در محله "موزیرج" شهر بابل تقریبا همزمان همسایگان واهل محل و نیروهای آتش نشان را با هم خبر کرد که حادثه ای روی داده است، برخی از همسایه ها از روی کنجکاوی وماموران آتش نشانی از روی وظیفه وبرای کمک به محل حادثه شتافتند.
در زمان حادثه یکی از رانندگان خطی آمل به بابل مشغول پر کردن سیلندر خودروی گاز سوز "پیکان پژو" خود از طریق دو سیلندر ۱۱کیلویی گاز مایع خانگی در محل توقفگاه منزل مسکونی اش بود که در اثر جرقه ای،انفجارمهیبی رخ داد وحاصلش خودروی سوخته و آتش سوزی وتخریب منزل مسکونی، جراحت وصدمه اهل منزل و راننده زحمتکش ولابد پشیمانی. بااجرای طرح سهمیه بندی بنزین، برخی از رانندگان خودروهای شخصی و به خصوص رانندگان خطی پلاک قرمز در یک اقدام خودسرانه اقدام به گازسوز کردن خوودروهای خود کرده که با گاز مایع پر می شود. پس ازسهمیه بندی بنزین شمار زیادی ازرانندگان بانصب غیرفنی سیلندر گاز در صندوق عقب خودرو با هزینه افزون بر شش میلیون ریال، بامراجعه به برخی از جایگاه های گاز مایع که مخصوص پر کردن سیلندرهای خانگی و پیک نیک است اقدام به سوخت گیری می کنند. برخی نیز این وظیفه را خودشان در منازل مسکونی به عهده می گیرند که قهرمان داستان ما از این دسته است.
در یکی دو هفته اخیر و در پی نظارت سختگیرانه ماموران شرکت پخش فرآورده های نفتی مازندران، جایگاه های ارائه سوخت مایع از پر کردن سیلندرهای گاز خودروها منع شدند و در نتیجه وضعیت بدتر شد. حالا یک واسطه غیر فنی دیگر نیز به میان آمد، خودروداران گاز مایع را از این جایگاه ها در سیلندرهای معمول گاز خانگی تهیه و خود اقدام به انتقال از این سیلندها به سیلندرهای خودرو می کنند و متعاقب چنین اقدامی خطر نیز افزایش می یابد یا می توان گفت خطر گسترش بیشتری پیدا می کند و به درون خانه نیز وارد می شود. این اقدام برخی خودروداران که به بهانه ناچاری انجام می شودهرچند ظاهرا مقرون به صرفه است ولی پی آمدهای غمباری دارد.
● توقیف خودروهای گاز سوز شده با گاز خانگی
این در حالی است که چندی پیش فرمانده پلیس راه کشور با هشدار نسبت به خطر بکارگیری سیلندرهای گاز مایع خانگی برای گازسوز کردن خودروها و موتورسیکلت ها گفت: برابر دستور صادره ماموران پلیس راه در جاده های کشور از تردد این دسته از وسایط نقلیه جلوگیری می کنند. سرهنگ علیرضا اسماعیلی در گفتگو با ایسنا، با تاکید بر این که نصب این گونه سیلندرها هنگام بروز کمترین سوانح رانندگی، زمینه ساز افزایش صدمات و خسارات جانی وارده و همچنین انفجار وسایل نقلیه درگیر در حادثه می شوند، افزود: با شروع سهمیه بندی بنزین و تمایل به دوگانه سوز کردن خودرو، بعضی از افراد ناآگاه خودسرانه اقدام به دوگانه سوز کردن خودرو خود کرده اند، به شکلی که این افراد به جای نصب مخزن گاز مخصوص سوخت رسانی خودرو که ایمنی لازم مطابق با الزامات استانداردهای مربوطه را دارد، مبادرت به نصب سیلندر ۱۱ کیلوگرمی گاز مایع خانگی در خودرو کرده اند. وی تصریح کرد: به دلیل عدم رعایت استانداردهای استفاده از این نوع سیلندر از نظر سوخت و میزان فشار، احتمال بروز نشتی و انفجار وجود دارد و این عمل درست مانند نگهداری یک بمب متحرک در صندوق عقب خودرو است که متاسفانه این عمل بیشتر توسط رانندگان خودروهای مسافربر در شهرهای بزرگ و شهرستان ها صورت گرفته است که علاوه بر خسارات فنی فراوان به خودرو خطر مرگ برای سرنشینان را به همراه خواهد داشت.
فرمانده پلیس راه کشور گفت: به کلیه فرماندهان پلیس راههای کشور اعلام شده است هنگام کنترل خودروهای عبوری در صورت مشاهده استفاده از این سیلندرها، ضمن توقف خودروها تا زمان بازنکردن این تجهیزات از تردد آنها جلوگیری کنند. از سوی دیگر به کارشناسان تصادفات نیز اعلام شده که هنگام رسیدگی به تصادفات به این موضوع توجه ویژه ای داشته باشند.دراین حال گفته می شود، این رانندگان کارت های سوخت خود را به فروش رسانده و با سوخت گازمایع کار می کنند. واینکه یک لیتر بنزین در بازار آزاد بین سه هزار تا سه هزارو ۵۰۰ریال خرید و فروش می شود، رانندگان برای سوخت ۲۵کیلو گاز مایع ۲۵هزار ریال هزینه پرداخت می کنند.
منبع : روزنامه ابتکار