یکشنبه, ۹ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 28 April, 2024
مجله ویستا

ویستا همچنان در بوته آزمایش


ویستا همچنان در بوته آزمایش
در حالی كه بیش از یك سال از تبلیغات عرضه ویندوز ویستا و اقدامات انجام شده برای بی بدیل بودن آن صورت گرفته و می گیرد، هم چنان این ویندوز در بوته آزمایش قرار دارد و گفته می شود كه پاییز امسال عرضه خواهد شد.
شركت مایكروسافت در اقدامی نمادین برای بی بدیل نشان دادن این ویندوز از سه هزار هكر و كارشناس امنیتی شركت كننده در همایش امنیتی «بلك هت» در لاس وگاس آمریكا درخواست كرد تا در صورت توان حفره های امنیتی «ویندوز ویستا» را شناسایی كنند. شاید این اقدام را بتوان در این راستا تعبیر كرد كه شركت «مایكروسافت» در سالهای گذشته همواره با شناسایی پی در پی انبوهی از ایرادهای امنیتی بحرانی در مهمترین محصولات خود از جمله «ویندوز»، نرم افزارهای «آفیس» و مرورگر «اینترنت اكسپلورر» مواجه شده و مورد انتقاد گسترده كارشناسان امنیتی قرارگرفته است. به همین دلیل این شركت در تلاش است از طریق ویستا ثابت كند كیفیت امنیتی نسل جدید نرم افزارهای مایكروسافت متحول شده است.
«مایكروسافت» برای تقویت امنیتی نسل جدید نرم افزارهای خود به برنامه ای گسترده موسوم به «چرخه تولید امنیتی نرم افزار» روی آورده است كه «ویستا» نخستین محصول تولید شده برپایه این برنامه است. طبق برنامه «چرخه تولید امنیتی نرم افزار»، برخلاف گذشته كه در ابتدا برنامه نویسان مایكروسافت كد اصلی یك نرم افزار را نوشته و سپس به تقویت امنیتی آن اقدام می كردند، از این پس برنامه نویسان مایكروسافت ملزم خواهند بود از همان ابتدا و در هنگام نوشتن كد اصلی هر نرم افزار، جوانب امنیتی را در نظر گرفته و بررسی كنند كه آیا كد اصلی نوشته شده برای نرم افزار می تواند مورد سوء استفاده هكرها قرار بگیرد یا خیر. به این ترتیب مایكروسافت تلاش دارد ضریب امنیت بالای ویستا را به رخ بكشد.
گفته می شود برخورداری از یك دیوارآتش (فایروال) قدرتند و دو طرفه كه اطلاعات ورودی و خروجی از رایانه را بررسی می كند، فن آوری «ویندوز سرویسز هاردنینگ» كه از اجرا شدن مخفیانه كدهای مخرب در رایانه و تغییرات ناخواسته تنظیمات سیستم عامل جلوگیری می كند، رمزنگاری تمامی اطلاعات موجود در هارد دیسك رایانه به منظور جلوگیری از سوء استفاده از اطلاعات شخصی كاربران، فن آوری «یوزر اكاونت پروتكشن» به منظور محدود كردن اختیارات امنیتی كاربر با هدف حفاظت از رایانه، تنها بخشی از توانمندی های جدید امنیتی سیستم عامل «ویندوز ویستا» است.
جدا از دلیل ضریب امنیتی بالای گفته شده برای ویستا كه دلیل بنیادین برای جایگزین ساختن آن با دیگر ویندوزهای مایكروسافت است، می توان دلایل دیگری را برای عرضه این ویندوز ارائه كرد كه از جمله مهمترین آنها برخورداری از اینترنت اكسپلورر است.
مایكروسافت با تقلید از مرورگر محبوب «فایرفاكس» تلاش كرده است نگارش جدید «اكسپلورر» را به قابلیتهایی نظیر مشاهده چند وب سایت در یك پنجره مرورگر ، (Tab Browsing) مدیریت بهتر ویژگی های امنیتی، امكان شناسایی وب سایتهای مشكوك به حملات «فیشنگ» و جلوگیری از دانلود و اجرا شدن كدهای مخرب از اینترنت بدون آگاهی كاربر، مجهز كند. با تمامی این تفاسیر، برخی نكات منفی نیز در «ویندوز ویستا» به چشم می خورد كه از جمله آنها به این موارد اشاره كرد:
▪ نخست آنكه «ویندوز ویستا» برای عملكرد بهینه نیازمند یك رایانه قدرتمند است و به همین علت كاربران رایانه های قدیمی تر بهتر است پیش از نصب آن به فكر ارتقاء رایانه خود باشند.
▪ «ویندوز ویستا» هنوز به یك نرم افزار ضد ویروس متمركز مجهز نشده است.
▪ كار كردن با «ویستا» به ویژه با قابلیتهای در ظاهر پیچیده ای نظیر «فلدرهای مجازی» ،
(Virtual folders)اندكی مشكل بوده و تغییرات فراوان در منوی «استارت» ممكن است كاربران نسخه های قدیمی تر «ویندوز» را دچار سردرگمی كند.
▪ مایكروسافت برخی ویژگی های استاندارد شده در «ویندوز»های قبلی را در «ویستا» تغییر داده كه این امر می تواند سبب نارضایتی كاربران شود. به طور مثال پیش تنظیمات «ویندوز ویستا» به گونه ای است كه «ویندوز» به جای خاموش كردن (شات داون) رایانه، آن را «هایبرنیت» می كند و كاربر مجبور است برای «شات داون» كردن كامل رایانه، پیش تنظیمات «ویندوز ویستا» را تغییر دهد.
▪ برخی ویژگی هایی كه مایكروسافت با تبلیغات فراوان به «ویستا» افزوده در واقع نگارشهای به روز شده ویژگی های قدیمی تر هستند. به طور مثال برنامه «ویندوز میل» (Windows Mail) در حقیقت همان «آوت لوك اكسپرس» با تغییرات جزیی است و «ویندوز دیفندر»(Windows Defender) نیز همان «مایكروسافت آنتی اسپای ور» است كه تنها به روزنگاری شده است. به هر ترتیب، سیستم عامل جدید «مایكروسافت» در پاییز سال جاری وارد بازار می شود و با توجه به استفاده بیش از ۹۰درصد رایانه های شخصی جهان از سیستم عامل «ویندوز»، میلیونها كاربر رایانه های شخصی باید كم كم خود را برای آشنایی با «ویستا» آماده كنند.
منبع : روزنامه ابرار


همچنین مشاهده کنید