یکشنبه, ۹ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 28 April, 2024
مجله ویستا

لینوکس توانمند


لینوکس توانمند
در طول تاریخ ، با دوره های متفاوتی روبرو بوه ایم در مقطعی از زمان فئودالیسم حرف اول را زده ، بعد ازآن عصر صنعتی مطرح گردید و کشور های مترقی و قدرتمند جهان کشورهایی بودند که از توان صنعتی بالایی برخوردار بوده اند .در این عصر کارتل ها و سرمایه داران با انحصار صنعت خود و حفظ تکنولوژی در حیطه خود و فروش آن در بازارهای جهانی به قدرت و سرمایه دست می یافتند.کشورهایی قدرتمند وپیشرفته محسوب می گردیدند که در این عرصه دارای سرمایه های کلان باشند .با رشد تکنولوژی اطلاعات از اواخر قرن بیستم گذر از عصر سرمایه داری به عصر اطلاعات مطرح گردید .امروزه قدرت و توانایی یک کشور بر اساس دانش و اطلاعات آن ارزیابی می گردد.در این راستا تکنولوژی صنعتی به کشورهای عقب مانده و در حال توسعه که دارای نیروی کار ارزان می باشند انتقال پیدا کرده و کشورهای توسعه یافته در جهت ارتقاء خود در زمینه اطلاعات و تکنولوژی می کوشند.موفقیت ابر قدرتها در ایجاد اطلاعات ، دستیابی به اطلاعات ، سهولت بکارگیری آن و حفظ اطلاعات معیاری است برای برتری آنها در جهان .لذا در این دوران ابزارها و سیستمهایی که قدرت ایجاد وحفظ امنیت داده را داشته باشند ،برتری خود را نسبت به ابزارها و سیستمهای مشابه اعلام نموده اند .
لینوکس سیستم عاملی است که برای کاربران آن مولد اطلاعات بیشمار بوده و به دلیل ماهیت Open source خویش به کاربرانش اطمینان لازم در ایجاد امنیت اطلاعات را می دهد .به اعتقاد من لینوکس علاوه بر توانایی های متداول یک سیستم عامل توانایی مشابه یک زبان برنامه نویسی را داراست .برای کاربر پایانی که فقط استفاده کننده از کامپیوتر است ، و یا بهتر است بگوییم استفاده کننده از اطلاعات ایجاد شده است معیار ارزیابی بهتر تعامل کردن با تجهیزات و نرم افزارهای پیش رویش است .امروزه همه ما از محیطهای کاری که کمتر نیاز به دست زدن به صفحه کلید باشد بیشتر لذت می بریم و وقتی پشت کامپیوترهای خود نشسته ایم مایلیم تا ساعتها جز بازی با موش کامپیوتر نیازی به کار دیگر نباشد.امروزه کاربران در هر تخصص و زمینه ای که کار می نمایند نیازمند استفاده از کامپیوتر هستند و مایلند با کمترین دانش نسبت به این علم بیشترین استفاده را از آن ببرند.در حالیکه کار با لینوکس (خصوصا در محیط غیر گرافیکی ) برای این گونه کاربران لذت بخش نیست .
برای استفاده از تمام توانایی های لینوکس می بایست مانند یک برنامه نویس C یا Java کار بود .من سالها با C کار کردم و واقعاٌ لذت می بردم .با اینکه همیشه همه قابلیتها را به خاطر نمی سپردم ولی در تولید یک برنامه با اطمینان به اینکه حتماٌ در این زبان یک راهی برای کاری که می خواهم بکنم وجود دارد، جستجو کرده و تابع یا دستور مورد نظرم را می یافتم.به نظر من لینوکس برای کاربران حرفه ایی که مولد و نگهدارنده اطلاعات هستند دنیای به همین بزرگی دارد. لینوکس را بهشت برنامه نویسان نامیده‌اند. برخلاف ویندوز که اکثر ابزارهای برنامه نویسی روی آنرا باید جداگانه نصب و حتی خریداری نمایید، لینوکس به همراه تمامی ابزارهای برنامه نویسی مورد نیاز و با هر زبانی که فکر کنید ارائه می‌شود. کافی است آنرا نصب کنید و کار برنامه نویسی‌تان را با ابزارهای دلخواهتان شروع کنید.
● چه کسانی از لینوکس خوششان نمی آید ؟
امروزه در دنیا، خبرگان حرف اول را می زنند. کارها تخصصی و حرفه ای است .کسی ممکن است فقط اوراکل کار خوبی باشد و هیچ چیز در مورد بانکهای اطلاعاتی دیگر یا .... نداند ولی به دلیل خبره بودن در اوراکل برای خود سرمایه ساز خوبی باشد .در کشورهای پیشرفته و صاحبین اطلاعات ، نیاز به نیروهای خبره است .اما در کشورهای مانند کشور ما که فقط شاهد پیشرفت تکنولوژی اطلاعات و استفاده کننده آن هستیم معیار ارزیابی خبره بودن در یک تخصص خاص نیست ، ما می خواهیم از هر چیزی کمی سر در بیاوریم .حتی وقتی برای مصاحبه به یک شرکت مراجعه می کنیم اگر بگوییم : آقا من اوراکل بلدم ، برنامه نویسی Web base هم کردم .Application server هم بلدم نصب کنم ، جاوا هم که نگو ،استادش هستم ،قطعاٌ استخدام خواهیم شد ولی اگر بگوییم آقا تمام عمرم فقط با فلان نرم افزار کار کردم و خدای آن هستم ،شاید خیلی شانس نیاوریم .لینوکس کاربر حرفه ای می طلبد .و به دلیل دنیای بزرگ و دائماٌ در حال رشدی که دارد برای شناخت و بکارگیری همه توانایی های آن می بایست وقت گذاشت .
● نیازبه دنیای لینوکس باید داشت !
به همسرم به تازگی یک گوشی موبایل i-mate داده اند و بابت آن بهای زیادی پرداخت شده .قابلیتهای زیادی دارد از جمله :دارای سیستم عامل ویندوز است ، مودم Wireless دارد، بلوتوس دارد، قلم نوری دارد ،بر روی آن نرم افزارهای مختلف مانند IE و Office XP نصب است .کارت حافظه دارد،دوربین عکاسی و فیلم برداری بسیار خوبی دارد .اما متاسفانه همسر من مردیست سنتی و خیلی مایل به بازی با تکنولوژی نیست .تنها استفاده اش از موبایل تلفن زدن است و گاهاٌ SMS فرستادن برای برخی دوستان و اقوام .بعد از ۲ روز کار با گوشی جدیدش (واقعاٌ ۲ روز)اعلام کرد: پدرم در آمد با این گوشی همه کار میشه کرد جز یک تلفن راحت .و مجدداٌ از گوشی ۵ سال پیش خود استفاده می کند .برای او این همه امکانات دست و پاگیر است چون حتی برای یک تلفن ساده باید قلم به دست گرفته ، در ویندوز دنبال دفتر تلفن گشته ، روی لیست Scroll کند تا به شماره مورد نظر برسد و بعد شماره گیری کند و ... .در حالیکه همه اینکارها را با گوشی قبلی حتی در حین رانندگی با فشردن ۲ ، ۳ دکمه انجام می داد. باید نیازمند توانایی های لینوکس بود تا از کار با آن لذت برد .
● چرا لینوکس در مقابل انتظارات کاربرانش کم نمی آرد ؟
از سال ۱۹۸۵ تاکنون شاهد نگارشهای بسیاری از ویندوز بوده ایم .شرکت مایکروسافت با دریافت بازخورد نقطه نظرات کاربرانش جهت بهینه سازی نرم افزار خود اقدام نموده (آقای بیل گیبس خوب می داند که این سرمایه هنگفت را از رضایت مشتریان بدست آورده !!!!) و دست به ایجاد نگارش های جدید می زند.در کشورهایی که قانون کپی رایت در آنها رعایت می شود ، مایکروسافت همواره نسخه جدید خود را تحت نسخه بتا به صورت رایگان در اختیار مشتریان خود گذاشته تا بدین وسیله به دو هدف : رفع Bug های نگارش جدید و میزان رضایت مشتریان از نسخه جدید ، دست پیدا کند .پس از اطمینان از این دو محصول نهایی را ارائه و به فروش می رساند .اما لینوکس اینطور نیست .کاربران حرفه ای و علاقه مند لینوکس هر جا کم و کسری در این سیستم عامل مشاهده می کنند؛ خود در صدد رفع آن بر می آیند و با اضافه نمودن امکانات جدید به آن سعی می نمایند کمبودهای آن را از بین ببرند .در واقع می توان گفت لینوکس کودکی بوده است که کاربرانش آنطور که می خواهند بزرگش کرده و می کنند . تعداد برنامه نویسانی که روی بخش‌های مختلف سیستم‌عامل لینوکس کار می‌کنند، به حدود ۴۰۰ هزار نفر می‌رسد، در حالی که تعداد کل برنامه‌نویسان مایکروسافت کمتر از ۱۰۰۰۰ نفر است. همین، تفاوت کیفیت کار را مشخص می‌کند.شما با سیستم‌عامل لینوکس آزاد هستید. لازم ندارید تا از نرم‌افزارهای اختصاصی استفاده کنید و تحت انقیاد آنها در آیید.
● لینوکس مهمان نواز تر از ویندوز است
مهمان نوازی سخن عامیانه ایست برای تعریف دو ویژگی قدرتمند این سیستم عامل : یکی مقیاس پذیری و دیگری میزبان تجهیزات مختلف . امروزه شاهد رشد تکنولوژی اطلاعات در تمامی صنایع می باشیم .امروزه کمتر وسیله ای پیدا می شود که به قول عامه دیجیتال نباشد .از لوازم خانگی گرفته تا لوازم پزشکی و مخابراتی واتومبیل و غیره .در صنایع سنگین علم مهندسی ابزار دقیق با تکنولوژی اطلاعاتی گره خورده است و سیستمهای کنترلی در این صنایع همگی دیجیتال است .لینوکس بستر تعامل تولید کنندگان صنایع با تجهیزات تولیدی آنها می باشد. لینوکس را می‌توان برای انجام وظایف بسیار متعددی بکار گرفت. از دستگاه چک کردن اتصالات شبکه، دیوار آتش، مسیریاب (Router) شبکه، سرویس‌دهنده‌های مختلف مانند وب، بانک اطلاعاتی، فایل، چاپ و...، میزهای کار (Desktop)، ایستگاه‌های کاری (Workstations) و... سیستم‌عامل لینوکس حتی این امکان را دارد که از آن بتوان به صورت یک سیستم زنده و پرتابل استفاده کرد. به این معنی که کل سیستم‌عامل از روی یک دیسک CD اجرا شود و شما آنرا با خودتان جابجا کنید و میزکار و تنظیماتتان را همراه خودتان منتقل کنید. علاوه بر این، این قابلیت برای رفع اشکال و نمایش آن نیز بسیار مفید است.در قسمت قبل گفتم لینوکس در مقابل انتظارات کاربرانش کم نمی آورد به همین دلیل هر وقت تجهیزات جدیدی (انواع Device ها) به بازار عرضه می شود اگر تولید کننده هم به فکر تولید درایور مناسب برای آن تحت لینوکس نباشد ، یک کاربر استفاده کننده از آن که متعهد به لینوکس است برای آن درایور مورد نظر را تولید می کند .
● لینوکس در مقابل انحصار
ویندوز محصولی انحصاری است که در دنیا فروشنده منحصر به فردی دارد .در دنیا این اصل است که تولید کنندگان انحصاری چشمداشت بیشتری به سرمایه خریداران دارند و خریداران ناچارند برای تهیه محصول انحصاری هر هزینه ای را به پردازند .ضمن آنکه محصولات انحصاری قابلیت Customize شدن نیز ندارند و استفاده کننده باید با تمام خوبی ها و بدیهای محصول خود را وفق دهد .در حالیکه لینوکس توزیع کنندگان بسیاری دارد و بسته به نیاز می تواند از نسخه های متفاوت آن استفاده کرد .علاوه برآن به دلیل متن باز بودن آن از قابلیت Customize برخوردار است . بدلیل آزاد بودن سیستم‌عامل لینوکس، هر گروه یا موسسه تجاری، یک نسخه خاص از آن که به توزیع یا پخش (Distribution) معروف هستند، منتشر ساخته است. این توزیع‌های مختلف همگی لینوکس هستند، ولی هریک معمولا برای یک یا چند امر خاص مانند سرویس‌دهنده، دیوار آتش، میزکار و... طراحی شده‌اند و هریک قابلیت‌ها و بهینه سازی‌ها خاص خودشان را به کاربران ارائه می‌کنند. کاربران در این میان آزادی انتخاب زیادی داشته و می‌توانند چیزی که کاملا نیازشان را برطرف می‌کند، انتخاب کنند. چیزی که در ویندوز نمی‌توان مفهومی برای آن پیدا کرد.
● معایب لینوکس!!!
به تازگی دوره آموزشی لینوکس را پشت سر گذاشتم .از آنجا که استاد گرامی همواره از مزایای لینوکس سخن به زبان آورده و پیام کلیه مقالات ارسالی نیز در هواداری از لینوکس بوده است ، بر آن شدم جستجویی در باب معایب لینوکس در اینترنت بنمایم .ابتدا با جستجو در متون فارسی شروع کردم .جالب است که بدانید هر آنچه در این باب یافت شد در وب لاگ ها و فروم ها و نقطه نظرات کاربرانی بود که به نظر می رسید از اینکه در جایی گیر افتاده اند شروع به ناسزا گویی کرده اند .عمدتاٌ صحبتها احساسی بود و چند مورد نیز گله و شکایت از نصب مودم و کارت شبکه در لینوکس و نیز مشکل فارسی .چندین کاربر نظر داده بودند که مگر می شود یک سیستم عاملی که مجانی است در مقابل ویندوزی که صدها دلار قیمت آن است کم نیاورد؟!!!!!
در سایتهای خارجی نیز به دنبال اشکالات لینوکس جستجو کردم.در سایتهای تکنیکال بسیاری در باره این موضوع مطلب بود ولی هر کدام پس از بیان اشکال راه حل آن را بیان کرده بودند و جالب این است که تقریباٌ سایتی یافت نمی شد که در مقابل مشکلات جوابی نیز ارائه نداده باشد.به یاد مقاله ای افتادم که در آن تحت عنوان &#۰۳۹;یکی از زیباترین دستاوردهای بشری &#۰۳۹; نوشته شده بود :&#۰۳۹; لینوکس در سایه همکاری و تبادلات علمی هزاران نفر در سرتاسر جهان ایجاد شده و توسعه یافته است. این همکاری چنان گسترده و زیبا بوده و هست، که به سیستم‌عامل لینوکس لقب «زیباترین دستاورد همکاری جمعی بشر» داده شده است. فرهنگ حاکم در جامعه لینوکس و بازمتن، فرهنگ کمک، اشتراک اطلاعات و تلاش برای بهبود هرچه بیشتر محصولات و «انجام هرکاری که از دستت برمی‌آید» است. هرکس که می‌خواهد با این سیستم‌عامل کار کند، باید تمامی دیدگاه‌ها و عقاید قبلی خود را درباره نرم‌افزارها و سیستم‌عامل کنار گذاشته و با یک دیدگاه جدید و طرز فکر متحول شده وارد دنیای لینوکس شود! ، زیرا با فرهنگ حاکم متفاوتی روبرو خواهد بود. لینوکس نوید دهنده آزادی است...&#۰۳۹;
طاهره تقوی محرملی
کارشناس ارشد کامپیوتر شرکت مخابرات استان تهران
منبع : شرکت مخابرات استان تهران


همچنین مشاهده کنید