یکشنبه, ۹ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 28 April, 2024
مجله ویستا

فصل مرگ برای مربیان


فصل مرگ برای مربیان
با اتمام رقابت های باشگاهی و با آغاز تابستان پیش رو، اکثر باشگاه های اروپایی فرصت مناسبی برای ایجاد تغییر و تحولات فراوان خواهند یافت اما مقوله ای که بیش از هر موضوع دیگری مدنظر سران باشگاه ها قرار می گیرد، انتصاب سرمربی موفق برای در دست گیری کنترل تیم ها در فصول آینده می باشد. از این رو به نظر می رسد حداقل ۷ باشگاه از بزرگان فوتبال اروپا تغییر سرمربی را در سرلوحه اقدامات خود قرار داده و با اتمام فصل جاری با سرمربیان فعلی خود خداحافظی کنند. اکثر اوقات شنیده می شود نا امن ترین شغل دنیا مربیگری در دنیای فوتبال است چرا که ثبات و یا عدم ابقای یک سرمربی در یک تیم می تواند تنها به یک شکست و یا پیروزی وابسته باشد. از سوی دیگر تابستان پیش رو فرضیه فوق را اثبات خواهد کرد زیرا این فصل زمانی خواهد بود که حداقل ۱۰ تن از برترین سرمربیان دنیای فوتبال چه در عرصه ملی و چه در رده باشگاهی در آستانه برکناری از سمت فعلی یا پیوستن به تیم های جدید قرار خواهند گرفت. در میان رقابت های باشگاهی در اروپا تصور می شود رقابت های سری A بیش از سایر تورنمنت ها دستخوش تغییر و تحول در عرصه مربیگری باشد. در ایتالیا ابقای یک سرمربی در یک تیم باشگاهی مطرح برای مدتی بیش از ۳ تا ۵ سال کاملاً نادر است.
شاید دلیل این طرز تفکر در سرزمین چکمه ای اعتقاد سران باشگاه ها بر افت عملکرد تیم پس از چند فصل و نیاز به انتصاب یک سرمربی جدید با شیوه های تاکتیکی مدرن باشد اما کارلو آنچلوتی، سرمربی میلان با سپری کردن هفتمین فصل حضور خود در سن سیرو به نوعی سنت و رسوم فوتبال باشگاهی اروپا را شکسته است اما بدون شک میلان شرایط مساعدی را در فصل جاری رقابت های سری A و لیگ قهرمانان اروپا پشت سر نگذاشته است. عدم حضور قرمز و مشکی پوشان در جمع ۴ تیم برتر ایتالیا و حذف از لیگ قهرمانان اروپا در مرحله یک هشتم نهایی، مدرکی مستند برای عدم موفقیت شاگردان آنچلوتی می باشد.
با وجود تأکیدهای مکرر سیلویو برلوسکنی، مدیرمیلان بر ابقای آنچلوتی در سمت فعلی خود باز هم به نظر می رسد هواداران باشگاه باید منتظر حراجی بزرگ در سن سیرو که با کنار گذاشته شدن سرمربی این تیم آغاز می شود، باشند. اینتر، دیگر تیم شهر میلان نیز باید در تابستان پیش رو به دنبال سرمربی جدیدی باشد زیرا روبرتو مانچینی از مدت ها پیش سرود جدایی از آبی و مشکی پوشان را سر داده است و با وجود کسب نتایج درخشان و حفظ تیم خود در صدر جدول سری A قصد ترک سن سیرو را دارد. مانچینی همان طور که در دوران بازیگری خود مطرح بود، اثبات کرد شخصی است که تحمل پذیرش فشار از سوی اطرافیان و منتقدان خود را ندارد.
اکنون نیز او به دلیل لغزش های اخیر اینتر در سری A و به دنبال آن کاهش فاصله امتیازی با رم در صدر جدول و حذف در اولین مرحله حذفی رقابت های لیگ قهرمانان اروپا مقابل لیورپول، با افزایش شدت فشار انتقادات مواجه شده و سعی دارد به منظور رهایی از آن اینتر را ترک کند. او که پس از شکست مقابل لیورپول در سن سیرو خبر استعفای خود را داد، ثابت کرد دیگر تمایلی به نشستن روی نیمکت مربیگری آبی و مشکی پوشان ندارد، هرچند به نظر می رسد حتی در صورتی که مانچینی استعفای خود را اعلام نمی کرد، ماسیمو موراتی کسی نبود که تنها به فتح اسکودتو در فصل جاری بسنده کرده و او را باز هم در سمت سرمربیگری اینتر ابقا کند. در اسپانیا نیز ۲ غول بزرگ فوتبال باشگاهی این کشور یعنی بارسلونا و رئال مادرید به احتمال بسیار زیاد با اتمام فصل جاری در آستانه وداع با سرمربیان خود قرار خواهند داشت. در کاتالان، شرایط فرانک ریکارد، سرمربی بارسلونا را با آنچلوتی و مانچینی در ایتالیا مقایسه می کنند. وی با وجود ۵ سال سابقه مربیگری در نوکمپ اکنون با بی مهری سران باشگاه و هواداران بارسلونا مواجه شده است. عدم وجود یکنواختی و طراوات در ترکیب و عملکرد آبی و اناری پوشان (موردی که در فصول گذشته بیشتر شاهد آن بودیم) باعث نارضایتی سران بارسلونا از اقدامات سرمربی هلندی این تیم در فصل جاری شده است. به علاوه ناتوانی در کنترل شرایط روحی و روانی ستارگان بارسا و برقراری ایجاد یک روح تیمی در ترکیب آبی و اناری پوشان سبب شده او یک قدم دیگر به درهای خروجی نوکمپ نزدیکتر شود. برند شوستر، سرمربی دیگر غول فوتبال اسپانیا، یعنی رئال مادرید نیز خطر اخراج از نیمکت مربیگری را حس می کند.
او که با شروع رقابت های لالیگا در فصل جاری و تحویل سکان هدایت قوهای سپید از فابیو کاپلو وعده ارائه بازی های جذاب و تماشاگر پسندی را به هواداران این تیم داده بود نه تنها در تحقق وعده های خود ناکام ماند بلکه سبب شد هواداران بسیار زودتر از آنچه تصور می کردند تیم محبوب خود را حذف شده از لیگ قهرمانان اروپا ببینند. شکست مقابل رم در مرحله یک هشتم نهایی در خانه و در خارج از خانه، نظر سران رئال مادرید را به کلی در مورد عملکرد و شیوه هدایت شوستر تغییر داد و او حتی در صورتی که عنوان قهرمانی لالیگا را فتح کند بازهم باید منتظر نشان داده شدن درهای خروج از سانتیاگو برنابئو باشد. انگلستان دیگر قدرت فوتبال باشگاهی اروپا نیز از قاعده تغییر و تحول در کادر فنی تیم ها و تغییر سرمربیان مستثنی نیست، هرچند آمار این طور نشان داده اند که مدت زمان ابقای یک سرمربی در یک تیم باشگاهی در انگلستان به مراتب بیشتر از ایتالیا و اسپانیا است. نخستین سرمربی که شایعه اخراج آن مدت ها است به گوش می رسد رافائل بنیتز می باشد. چند ماه قبل اتمام دوران مربیگری این سرمربی اسپانیایی در جمع لک لک ها تقریباً قطعی به نظر می رسید که دلایل اصلی آن اختلاف او با مالکان آمریکایی باشگاه و عدم نتیجه گیری مناسب در رقابت های لیگ برتر انگلستان محسوب می شد اما راهیابی قرمزپوشان آنفیلد به دور بعد رقابت های لیگ قهرمانان اروپا باعث شد تا حدودی از فشار انتقادات به روی او کاسته شود. در سوی دیگر حمایت همه جانبه هواداران لیورپول از سرمربی محبوب خود باعث شده جورج ژیلت و تام هیکس به آسانی نتوانند بنیتز را از سمت خود کنار بگذارند. از این رو تنها در ۲ صورت باید شاهد خروج این مرد اسپانیایی از جمع لک لک ها باشیم؛ نخست استعفای خود او و دیگر به فروش رفتن لیورپول توسط مالکان آمریکایی آن می باشد که احتمال به وقوع پیوستن مورد دوم بسیار قویتر است. از سوی دیگر در پایتخت جزیره، آورام گرانت، سرمربی آ بی ها شاید بیش از هر مربی دیگری جایگاه خود را در معرض خطر می بیند.
او تنها در صورتی خواهد توانست بار دیگر رضایت دوست صمیمی خود رومن آبراموویچ را جلب کند که در راه فتح یکی از ۲ جام باقیمانده یعنی لیگ برتر انگلستان و یا لیگ قهرمانان اروپا موفق باشد. هرچند به نظر نمی رسد که تنها فتح یکی از این ۲ جام بتواند مالک روس و میلیاردر را متقاعد کند و به احتمال فراوان او از هم اکنون به دنبال جذب یک سرمربی جدید است تا بتواند سبک بازی آبی پوشان را به شیوه ای تماشاگر پسند و زیبا تبدیل کند.در نهایت نوبت به آلمان یکی دیگر از قدرت های باشگاهی فوتبال اروپا می رسد. بایرن مونیخ پرافتخارترین تیم باشگاهی آلمان و یکی از بزرگان فوتبال اروپا پیش تر از این اعلام کرده بود که با اتمام رقابت های فصل جاری بوندس لیگا، یورگن کلینزمن را جایگزین اوتمار هیتزفلد، سرمربی فعلی خود خواهد کرد اما تابستان تنها زمان خداحافظی برای سرمربیان تیم های باشگاهی در اروپا نخواهد بود. در عرصه ملی نیز مربیانی وجود دارند که به نظر می رسد تا پیش از آغاز رقابت های یورو ۲۰۰۸ جایگاه خود را از دست رفته ببینند. مارکو فان باستن سرمربی هلند، لوئیز فیلیپه اسکولاری سرمربی پرتغال، لوئیس آراگونس سرمربی اسپانیا، کوبیکان سرمربی سوئیس و کارل بروکنر سرمربی جمهوری چک همگی مربیانی هستند که احتمال برکنار شدنشان تا پیش از برگزاری رقابت های جام ملت های اروپا در سوئیس و اتریش وجود دارد. در این بین روبرتو دونادونی و اتوری هاگل سرمربیان ایتالیا و یونان هنوز اقدام به تمدید قراردادهای خود نکرده اند اما منطق حکم می کند که آنها کماکان در سمت های خود باقی خواهند ماند و باید این ۲ سرمربی را از فهرست مربیانی که در آستانه اخراج از سمت های خود قرار دارند، خارج کرد. مربیان دیگری همچون فاتح تریم، سرمربی ترکیه و اسلاون بیلیچ سرمربی کرواسی نیز اخیراً از تمایل خود برای هدایت تیم های باشگاهی خبر داده اند و لذا بعید نیست اگر تا پیش از آغاز رقابت های یورو ۲۰۰۸ آنها را در مکانی غیر از نیمکت تیم های ملی ترکیه و کرواسی ببینیم. به هرحال نکته مسلم این است که تابستان پیش رو یکی از پرمشغله ترین فصول برای باشگاه های اروپایی در راه اخراج و برکناری سرمربیان ناموفق و انتصاب مربیان جدید باشد.
منبع : روزنامه ابرار ورزشی


همچنین مشاهده کنید