یکشنبه, ۹ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 28 April, 2024
مجله ویستا

به جادو اعتقاد ندارم


به جادو اعتقاد ندارم
● نروژ و نوار طلایی اش در برابر برزیل
تیم های ملی فوتبال برزیل و نروژ امشب در حالی در یك دیدار دوستانه رودررو می ایستند كه نروژ امیدوار است نوار شگفت انگیز بی شكستی اش در برابر این رقیب ویژه را استمرار بخشد. نروژ حتی در جام جهانی ۱۹۹۸ هم به پیروزی بر زرد و آبی پوشان نایل آمد، ولی امشب تمام نگاه ها به دونگا در مقام مربی جدید تیم ملی برزیل بود.
به تصمیم او مربع طلایی برزیل مركب از رونالدینیو، كاكا، آدریانو و رونالدو دعوت نشده اند و از غایبان بزرگ این دیدار محسوب می شوند، اما در شرایطی كه پس از اتمام جام جهانی آلمان در تركیب بسیاری از تیم ها تغییراتی داده شده و به تعدادی از ستاره ها موقتا استراحت ارزانی شده است و در برخی كشورها مربیان هم عوض شده اند، حاصل كار این مربیان تازه بیشتر از سایر مسائل زیر ذره بین و در مركز توجه قرار دارد.
اگر بخواهیم به موضوع به طور ریشه ای تر بپردازیم، باید شما را به یكی از جملات قصار آریگو ساكی رجعت دهیم. مربی سابق میلان و تیم ملی ایتالیا گفته بود: «این اسب ها نیستند كه سواركاران خوب را می سازند و یك سواركار باید ذاتا خوشفكر و توانا باشد.» در عین حال نمی توان این فرضیه را پذیرفت كه مربیان برجسته باید لزوما در دوران بازیگری شان نیز نفرات توانایی بوده باشند. بله فابیو كاپلو و یوهان كرویف كسانی هستند كه در هر دو پست و مقطع درخشان بودند، اما ما ژوزه مورینیو، آرسن ونگر و رافا بنیتس را هم داریم كه در دوران بازیگری شان هیچ گاه به حد قابل توجهی نرسیدند، اما در مربیگری از حدود و ثغور شناخته شده گذشته اند. در برزیل حالت دوم بیشتر رویت شده است.
كارلوس آلبرتو پریرا، وندرلی لوكزامبورگو، لوئیس فیلیپه اسكولاری و پائولو اوتوری كه از برترین مربیان برزیل طی ۲۰ سال اخیر بوده اند، در زمان جوانی هیچ یك در سطح بالایی بازی نكردند. به خاطر همین مسئله است كه انتخاب دونگا به عنوان مربی جدید تیم ملی برزیل تعجب برانگیز است، زیرا او در دوران بازیگری به بالاترین سطح ممكن رسید و حتی جام جهانی ۹۴ را هم سردست گرفت. دونگا پیش از این هرگز مربیگری و مدیریت فنی نكرده است و تنها تجربه او در فوتبال در مقامی غیر از بازیگری به دوره دوساله حضور او در كوئینز پارك رنجرز انگلیس مربوط می شود كه او در آن به مدت دو سال حائز یكی از پست های مدیریتی اما عمدتا تشریفاتی بود. اولین باور و طرز تلقی این است كه برزیل كاری به شیوه آلمان در مورد یورگن كلینزمن انجام داده است.
حسن كلینزمن این بود كه به لطف شادابی و جوانی نسبی اش توانست یك روح تازه را به تیم ملی آلمان بیاورد و با آن تمام تشكیلات راكد و ساكن فوتبال كشور را تكان بدهد و به نتایجی در جام جهانی برسد كه دیدیم. اضافه بر این نكته دونگا مثل كلینزمن مدت زمان زیادی را هم در خارج از كشورش گذرانده و آدمی متكی به خود و مستقل است.
اگر كلینزمن از دستیاران نامداری مثل یواخیم لو، ماتیاس سامر و اولیور بیرهوف سود می جست، دونگا هم جورجینیو همبازی سابقش در تیم ملی برزیل و مدافع راست سابق این تیم را به عنوان «كمك» اول خود برگزیده است با این حال این ایراد به جورجینیو وارد است كه او نیز تجربه ای در كار مربیگری ندارد. با این اوصاف تفاوت بزرگ و اصلی بین موقعیت دونگا و كلینزمن را در وضعیت فوتبال دو كشور جست وجو كنید.
آلمان زمانی به كلینزمن روی آورد كه در شرایط بسیار بدی به سر می برد و استعدادها و توان و مهارت فنی اش به حداقل رسیده بود و به یك خانه تكانی اساسی نیاز داشت. برزیل در نقطه مقابل هنوز صاحب مستعد ترین و فنی ترین بازیگران در سطح جهان است و با اینكه در جام جهانی امسال در یك چهارم نهایی به شكل غیرمنتظره ای به فرانسه باخت و حذف شد، اما هیچ كس در صلاحیت فوتبال این كشور تردیدی را به خود راه نداده است .
با این اوصاف به این نتیجه می رسیم كه برزیل در این مقطع بیشتر به یك مدیر قدرتمند احتیاج دارد تا به یك استراتژیست فنی كه همه چیز را از نو طراحی كند و دونگا چنان آدمی است. نشانه های اولیه دال بر این است كه دونگا از تعداد مسابقات دوستانه خانگی برزیل خواهد كاست و برعكس تعداد بازی های تداركاتی برزیل در اروپا را بیشتر خواهد ساخت. این استدلال كه چون بیشتر ملی پوشان برزیل در اروپا ساكن اند پس انجام دیدارهای دوستانه تیم ملی در آنجا منطقی تر است، شاید به دل بنشیند، اما قطعا باعث محبوبیت او در خاك برزیل و نزد هموطنانش نخواهد شد.
● ۷ نفر مانده اند
یك خصلت دونگا سرسختی كاراكتر اوست و همیشه به نظر رسیده كه وی اهمیتی به حرف های دیگران نمی دهد و آن چه را كه خود دوست دارد برای «سلسائو» انجام می دهد. این چنین است كه دونگا تشخیص داده است برای دیدار دوستانه امشب در اسلو نیازی به جمع آوری تمام ستاره های كشور نیست و به واقع از تیمی كه به جام جهانی امسال رفت فقط ۷ تن جزء مسافران اسلو هم هستند. البته بدیهی است كه غیبت امثال روبرتو كارلوس، كافو، زی روبرتو و امرسون به این خاطر باشد كه خود به بازی های ملی شان پایان بخشیده اند و طبعا نمی توانند در دیدارهای بعدی سهم و جایی داشته باشند.
اما سایر نامداران حذف شده در اردوی برزیل تعجب برانگیزند، زیرا حتی برچسب پیری را هم نمی توان به كاكا و آدریانو و رونالدو وارد كرد. با این حال همان كاراكتر مصمم همیشگی برای توصیف حذف این نامداران به كمك دونگا می آید. «من اعتقادی به مربع جادویی و این مسائل و حرف ها ندارم و برای من تنها چیزی كه اهمیت دارد، این است كه نفرات تیم ملی برای بهروزی این تیم سنگ تمام بگذارند و مسابقات ملی واقعا برای آنها مهم باشد وگرنه شهرت صرف به كار تیم ملی نمی آید و حلال مشكلات نیست.»
دونگا مربعی را كه نامشان را آوردیم فقط برای دیدار با نروژ كنار گذاشته و تا به حال اعلام و تصریح نكرده كه این كار را در دفعات بعدی هم صورت خواهد داد یا نه، اما قدر مسلم این كه چنین كاری مورد مخالفت اسپانسرها و سران فوتبال برزیل قرار خواهد گرفت زیرا روی نام بزرگ و شهرت این ستاره ها می توان حساب و سرمایه گذاری كرد و با نام آنها است كه می توان پول درآورد و نه با اسامی ای مثل واگنر لاو و دانیل كاروالیو كه تازه به تیم ملی دعوت شده اند و قرار است جای خالی غایبان را پر كنند.
گابریل ماركوتی
ترجمه: وصال روحانی
منبع: Times
منبع : روزنامه شرق


همچنین مشاهده کنید