جمعه, ۲۱ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 10 May, 2024
مجله ویستا

کفش و کلاه کنید زمستان در راه است


کفش و کلاه کنید زمستان در راه است
فصل سرما نزدیک است. از هم اکنون علاقه مندان به ورزشهای زمستانی در تکاپوی برنامه ریزی برای تفریح به ویژه در حوالی تهران هستند. به این مناسبت پای صحبت آقایان شهریار نریمان و محمدعلی سلامی از آشنایان به انواع ورزشهای زمستانی و مدیران فروشگاه "ونک اسپرت" نشستیم. این فروشگاه عرضه کننده بهترین پوشاک و لوازم ورزشی کارخانجات معتبر دنیا و نزد دوستدارن انواع ورزشها نام آشناست. آنها می گویند قادرند که هر نوع وسیله ورزشی را به دوستداران عرضه کنند. ونک اسپرت اولین واردکننده اسنوبورد در سال ۷۶ بوده و مسابقات زیادی را در رشته های اسکی و اسنوبورد در شهرهای مختلف کشور برگزار کرده است. این گفت و گو می تواند برای برنامه ریزان دولتی به ویژه فدراسیونهای ورزشی اطلاعات مفیدی عرضه کند.
چه ورزشهای زمستانی در سطح کشور انجام می شود؟
سلامی: در حال حاضر اسکی، اسنوبرد، کوهنوردی، سنگ نوردی، صخره نوردی، یخ نوردی، کراس کانتری، بک کانتری و تله مارک در ایران برگزار می شود. همچنین امکان برپایی رشته های نوین و مختلف ورزشی در سطح کشور وجود دارد که توجه بیشتر مسئولان را می طلبد. به عنوان نمونه ورزش پاتیناژ و گشت با "اسنومبیل" که قرار بود سال گذشته در منطقه توچال راه اندازی شود به دلیل مشکلات موجود در منطقه انجام نشد.
در تهران از ورزشهای زمستانی چگونه استقبال می شود؟
سلامی: در منطقه توچال، دیزین، شمشک، دربندسر و خور (بین کرج و دیزین در جاده چالوس) تمامی ورزشهای زمستانی انجام می شود و تمام شهروندان تهرانی و اقصی نقاط ایران جهت ورزشهای زمستانی به این پیستها مراجعه می کنند. حجم ورزشکارانی که به توچال می آیند نسبت به سالهای قبل بسیار افزایش یافته است که تصمیم و فعالیت مدیریت جدید تله کابین توچال در این امر بی تاثیر نبوده است.
برای رشد ورزشهای مرتبط با اسکی و پاتیناژ چه وظیفه ای از مسئولان انتظار می رود؟
سلامی: ببینید، ما ظرفیتهای بی شماری را برای رونق ورزشهای زمستانی و جذب توریست و تامین درآمدهای ارزی در کشور در اختیار داریم که باید مورد توجه جدی مسئولان قرار بگیرد. برای مثال در ایستگاه هفتم توچال امکان راه اندازی ورزش پاتیناژ در زمستان به صورت روباز و بسته وجود دارد. طرح جامعی در مدیریت تله کابین توچال در دست بررسی و اجراست. همچنین مکانی در استادیوم آزادی از پیش از انقلاب برای ورزش پاتیناژ در نظر گرفته شده بود که هم اکنون بلااستفاده مانده است و می توان با برنامه ریزیهای گسترده، مسابقات پاتیناژ را در آن راه اندازی کرد. در زمینه اسکی هم در بسیاری از نقاط ایران امکان راه اندازی پیستهای اسکی جدید با کمک متخصصان داخلی به راحتی فراهم است که اشتغال زایی در مناطق محروم و جذب درآمد برای این مناطق را در پی دارد. برای مثال در پیست اسکی شهرکرد، فریدون شهر، تبریز، اردبیل، زنجان، ارومیه، همدان و دیگر شهرهایی که هیچ گونه پیستی در آنها احداث نشده است، امکانات بالقوه برای گسترش وجود دارد.
کدام فدراسیون متولی پاتیناژ است؟
نریمان: فدراسیون اسکی و اسکیت.
اسکی بازان و علاقه مندان سایر کشورها به ورزشهای زمستانی تا چه اندازه برای سفر به این مناطق اشتیاق نشان داده اند؟
سلامی: فراوان. سال گذشته چند سفر کوتاه با بعضی از آنها رفته ایم. فرانسوی ها، اتریشی ها و آلمانی ها بسیار راغب هستند که به ایران سفر کنند. با اکثر ورزشکاران اروپایی در پیستهای ایران آشنا هستیم. ایران قابلیتهای زیادی برای اسکیهای آف پیست (مناطقی که فاقد تجهیزات بالابر، امکانات اقامتی و کمکهای اولیه هستند) دارد و این موضوع بسیار مورد توجه اروپایی هاست که در فضاهای باز، خلوت و ناشناخته ورزش کنند. به طور کلی اروپایی ها برای اسکی در چند سال آینده ایران را انتخاب خواهند کرد. چون مناطق ایران بکر و دست نخورده و بسیار جذاب است. در اروپا مناطقی که قابلیت اسکی دارند از جذابیت کافی برای آنها برخوردار نیست. آنها نشان داده اند که علاقه زیادی به اسکی در کوههای البرز و زاگرس دارند.حتی در سال گذشته، گروهی فرانسوی و اتریشی شب را در قله دیزین خوابیدند و فردای آن روز از قله دیزین تا توچال را طی کردند و تا آخرین لحظه در توچال اسکی کردند و با تله کابین پایین آمدند. آن منطقه را تا به حال هیچ ایرانی با اسکی طی نکرده است. حتی کمتر کوهنوردی است که این مسیر را طی کرده باشد.برخی از مسیرهایی را که تا به حال خود ایرانیها باز نکرده اند مثل بخشی از علم کوه، فرانسوی ها آنجاها را باز کرده اند یعنی به مناطق ما از خود ما آشناتر هستند. گروهی مسیر را باز می کنند و حتی مسیر را هم به فدراسیون اعلام می کنند.
چرا کوهنوردان اروپایی برخی از مسیرها را بهتر از ما می شناسند؟
نریمان: آنها در به کارگیری فناوری از ما پیشرفته تر هستند، تجهیزات کامل تری هم دارند و در زمینه دانش اسکی و کوهستان از ما جلوترند.
سلامی: منطقه حصارچال یک منطقه بکر، جذاب و دارای مسیر طولانی با یخچال طبیعی، بیش از ۲۰ کیلومتراست که امکان اسکی در فصل بهار به ویژه اردیبهشت و خرداد در آن وجود دارد. بسیاری از کوهنوردان دنیا آنجا را می شناسند. در ۱۴ خرداد یک گروه ۴ نفره از اتریش و فرانسه بدون راهنما برای اولین بار به آن منطقه آمدند ولی اظهار داشتند که از منطقه شناخت بیشری نسبت به ما دارند و این موضوع برای ما خیلی جالب بود. آنها نقشه ها و اطلاعاتی از منطقه داشتند که ما در ایران فاقد آن بودیم.ورزشکاران اروپایی که برای اسکی به ایران می آیند، هنگام بازگشت به کشور خود، باز تمایل به آمدن به ایران برای اسکی و کوهنوردی و ورزشهای خاص دارند. این موضوع مهمی است که باید مورد توجه مسئولان قرار بگیرد.
آیا تبلیغات در زمینه معرفی پیستهای اسكی ایران كافی بوده است؟
نریمان: تبلیغات خیلی ضعیف است و متولیان امر می باید توجه بیشتری نشان دهند مخصوصا در زمینه اکوتوریسم. کشور ما بهترین کویر و بهترین کوهها را در اختیار دارد. در ایران بیش از ۴۰۰ قله بالاتر از ۴ هزار متر وجود دارد و این درحالی است که طبق آماری که در اختیار داریم در کل اروپا حدود ۴۰ قله (در حدود یک دهم) بالای ۴ هزار متر هست. ایران کشوری چهار فصل است و در این زمینه نسبت به کشوری مثل ترکیه ما بسیار ضعیف عمل می کنیم. باید در سفارتخانه ها، نمایشگاهها، رسانه ها و شبکه های ماهواره ای تبلیغات وسیعی در این زمینه انجام دهیم.
سلامی: نکته مهمی که در جذب گردشگر دیده می شود، دیدگاه و برداشت نامناسبی است که بر جذب پایدار گردشگر در کشور تاثیر منفی گذاشته است. تصور این است که از گردشگران خارجی باید پول بیشتری گرفت. این رفتار نامتعارف و ناشایست ضربه شدیدی به صنعت گردشگری وارد می کند. در تهران معمولا چه نوع اسکی رایج است؟ تا چه اندازه گرایش به سمت اسنوبرد وجود دارد؟ برای انجام این ورزشهابه چه وسایلی نیاز است؟
سلامی: در حال حاضر تعداد زیادی علاقه مند به اسکی و اسنوبرد در تهران وجود دارند. در زمستان کوهنوردی، صخره نوردی، یخ نوردی و سنگ نوردی هم در مناطقی از تهران انجام می شود. نزدیک ترین محل توچال است. گاهی دو، سه رشته با هم هستند. کسی که در زمستان کوهنوردی می کند طبیعی است که با صخره نوردی، یخ نوردی و سنگ نوردی هم آشناست. چون در زمستان نقاط صعب العبوری وجود دارد که در تابستان گذر از این مسیرها راحت تر است.از نظر تنوع در اسکی، نوع "بک کانتری" را تبلیغ می کنیم که اسکی به خصوصی است. در ایران تعداد محدودی به این شیوه گرایش دارند. خز مخصوصی به اسکی بسته می شود و اجازه نمی دهد هنگام صعود، اسکی باز به عقب برگردد. لوازم این نوع اسکی در دنیا طرفداران بسیار زیادی دارد اما در ایران نوپاست. در ایران نیز مکانهای ناشناخته زیادی داریم که می توان این نوع اسکی را رواج داد. این ورزش قابلیت جذب گردشگر زیادی دارد و یک ورزش آف پیست است. هرجا که برف داشته باشد و مناسب به نظر برسد، می توان همان جا به این ورزش مشغول شد. لوازم آن طوری طراحی شده است که قابلیت صعود به ارتفاعات بالاتر را فداهم می کند و به علت وزن سبک امکان حمل آن در کوله پشتی وجود دارد. وقتی ورزشکار با این وسیله به ارتفاع مورد نظر می رسد خز مخصوصی را که به اسکی بسته شده، جدا می کند و کاغذ مخصوصی را به پشت آن می چسباند تا چسب از بین نرود و دوباره مثل رول بسته می شود و در کوله پشتی قرار می گیرد. پس از آن اسکی باز آماده است تا با اسکی به طبیعت بکر کوهستان و برف فرو برود.
تله مارک چه نوع اسکی است؟
نریمان: تله مارک هم ورزشی مثل بک کانتری و نوع پیشرفته آن است. در تله مارک فیکس عقب قفل ندارد و قسمت جلو، حالت کشویی و پشت، حالت فنری دارد و تکنیک آن نسبت به کراس کانتری و اسکی آلپاین فرق می کند و در برف پودرمانند هم، با تکنیک جدا قابل استفاده است. فیلمهای آموزشی آن را هم داریم و اگر کسی بخواهد در این رشته ها فعالیت کند می تواند از آنها کمک بگیرد.
الان در این رشته ها فعالیت می شود؟
نریمان: بک کانتری یک ورزش مفرح و جدید است که علاقه مندان زیادی در اروپا دارد. اما تله مارک قدیمی تر است و متقاضی کمتری دارد.
در مورد اسنوبورد چه توضیحی دارید؟
اسنوبرد اول به صورت مونواسکی وارد کشور شد، بعد پیشرفت کرد و به اسنوبرد تبدیل شد. اسنوبرد به دو شاخه هارد و سافت تقسیم می شود. هارد برای مسابقه است که کفشهای آن کاملا مثل کفشهای اسکی است. ولی در شاخه سافت، کفشها شبیه کفش کوهنوردی است و بیشتر برای حرکات نمایشی و تفریحی استفاده می شود.
به نظر می رسد قیمت وسایل اسکی نسبت به سالهای گذشته کمتر شده باشد؟
نریمان: بله. چون رقابت نسبت به قبل بیشتر شده، ولی کیفیت تغییر نکرده است وچون قدرت مالی همه یکسان نیست شرکتها جنسهایی را با کیفیت و قیمت مناسب و پایین تولید کرده اند. تصمیم داریم با حداقل سود، این وسایل را در اختیار علاقه مندان قرار دهیم. امسال ست کامل اسکی و اسنوبرد شامل کفش، فیکس و بردکاور و باتوم را با یک بار سرویس رایگان و دو سال گارانتی کارخانه با قیمت ۲۹۹ هزار تومان به مشتری عرضه خواهیم کرد. تمام این وسایل مدلهای ۲۰۰۵ و ۲۰۰۶ هستند و تا به حال در ایران جنس جدید با این قیمت عرضه نشده است. علاقه مندان می توانند این وسایل را یا پیش خرید کنند و یا در آذرماه خریداری کنند.
کدام کشور در حال حاضر جنس با کیفیت برتری تولید می کند؟
سلامی: از لحاظ کیفیت، اروپایی ها حرف اول را می زنند و اتریش، ایتالیا، فرانسه و آلمان بهترین تولیدکننده پوشاک و لوازم اسکی و اسنوبرد هستند. در کشور ما به غیر از پوشاک هیچ کدام از ابزار اسکی و اسنوبرد تولید نمی شود. "ونک اسپرت" نمایندگی بسیاری از شرکتهای معتبر دنیا را در زمینه لوازم ورزشی برعهده دارد که می توان به شرکتهایی مانند "Elan"، NITRO" FILA""، ZIENER، DOLOMITE، LOOK، TECNICA، SMITH،ROCES، ROXA، و ... اشاره کرد.
چه پیشنهادی به ورزشکاران برای انتخاب بهتر محصول دارید. آنها وسیله بهتر را چگونه خریداری کنند؟
سلامی: با توجه به ارتباطات بسیار پیشرفته کنونی، علاقه مندان می توانند با مراجعه به سایتهای مختلف، اطلاعات کامل و صحیح به دست آورند. مثلا شرکت نیترو با دریافت قد، وزن و ویژگیهای دیگر، نوع و مدل وسیله ای را که مناسب اسکی باز است پیشنهاد می دهد. نام "ونک اسپرت" در تمام وب سایتهایی که نمایندگی شان را در اختیار گرفته ایم، وجود دارد که همواره آماده است به علاقه مندان مشاوره رایگان ارائه کند.
در مورد مسابقات بین المللی اسکی روی چمن که اخیرا در ایران برگزار شد چه نظری دارید؟
سلامی: از نظر مکان، دیزین بهترین جا برای اسکی روی چمن است. قهرمانان اسکی روی چمن اکثرا از کشور چک و ایتالیا هستند و ما هنوز نتوانسته ایم خودمان را جزء نفرات اول تا سوم قرار دهیم. ولی فعالیتهایی که آقای عیسی ساوه شمشکی، ریاست محترم فدراسیون اسکی انجام می دهند قطعا مفید است. با توجه به سابقه ۳۰ ساله رشته اسکی روی چمن و اینکه کشورما ۷ سال افتخار حضور فعال در این رشته را دارد و امسال نیز میزبان برگزاری مسابقات جهانی بوده است، توانسته ایم مقام پنجم جهانی اسکی روی چمن را کسب کنیم و تیم ایران توانست از تیم آمریکا در نتایج نهایی پیشی بگیرد. این در حالی است که آمریکا ۳۰ سال تجربه اسکی روی چمن دارد.توریستهایی که وارد یک کشور می شوند دو دسته هستند. یک دسته کسانی که امکانات مالی بالایی دارند و برایشان قیمت اصلا مهم نیست. ولی ورزشکار در همه جای دنیا در تنگنای مالی است. همیشه محاسبه می کند و جایی برایش جذاب است که قیمت مناسب داشته باشد. فریدون شهر، اراک، ارومیه، زنجان، همدان، سپیدان، فیروزکوه، تبریز، اردبیل، شیراز، یاسوج و شهرکرد جاهای بسیار خوبی برای ورزشهای زمستانی دارند. به طور موردی ممکن است کسانی که برای اسکی به اردبیل می روند در سرعین بتوانند اقامت کنند. ولی در تبریز یا یاسوج با مشکل هتل روبه رو می شویم. برای ورزشکار مهم این است جایی داشته باشد که شب در آنجا بخوابد، تمیز باشد و با آن برخورد خوب و مناسبی بشود. ضمن اینکه نباید از خاطر برد که ما نیاز داریم خدمات استانداردی ارائه دهیم تا اسکی بازان خارجی نیز جذب این مکانها شوند.
آیا خودتان تور رسمی دارید که به نام ونک اسپورت باشد؟
نریمان: تور رسمی نداریم. اما در برنامه داریم که با تورهای زیادی از جمله باشگاه سام و کراس چرخ فعالیت کنیم. البته تورهایی داریم که بین مشتریانمان برگزار می کنیم. درسالهای ۱۳۶۹ و۱۳۷۰ بزرگ ترین تور اسکی را تهران برپا کردیم که به ۳ پیست دیزین، شمشک و دربندسرمسافر می بردیم. تجربه این کار را داریم گرچه این تورها را مستقیما برگزار نمی کنیم. ولی علاقه مندان را به آنها معرفی می کنیم تا از این تورها استفاده کنند. در اینجا جا دارد كه از مهندس خیرخواه یاد كنم. وی زحمات فراوانی را برای ارتقای ورزش اسكی متحمل شده است و تا آنجا كه می دانم دستگاههای بالابر پیستهای اسكی شهرهای اردبیل، سپیدان، فیروزکوه، تبریز و فریدون شهر را بدون کمترین کمک از کشورهای خارجی، برپا کرده است.یکی از مشکلاتی که در ورزشهای زمستانی دیده می شود این است که ارتباط ورزشکاران بعد از اتمام زمستان با ورزش اسکی قطع می شود. ما امسال حرکتی را آغاز کرده ایم که امیدواریم در سال آینده اجرا شود و می خواهیم این مشکل را برطرف کنیم تا در تابستان، ورزشهای تابستانی جای ورزشهای زمستانی را برای علاقه مندان پر کند که کوهنوردی، دامنه نوردی، سنگ نوردی، صخره نوردی، پاراگلایدر، سقوط آزاد، غواصی و گشتهای مسافرتی تخصصی کوتاه و درازمدت و دوچرخه سواری کوهستان را شامل می شود.
منبع : سایر منابع