جمعه, ۱۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 3 May, 2024
مجله ویستا
سیب زمینی و ارزش غذایی آن
دكتر سید حسین میرنظامی ضیابری در سال ۱۳۶۳ موفق به اخذ درجه كارشناسی ارشد در رشته علوم و صنایع غذایی از دانشگاه كیل آلمان شد و در سال ۱۳۶۷ دكترای خود را با تخصص درصنایع لبنیات و بسته بندی مواد غذایی از دانشگاه مذكور دریافت كرد. وی درسال ۱۳۶۸ به عضویت هیأت علمی گروه علوم و صنایع غذایی دانشگاه تهران درآمد و از سال ۱۳۶۹ تا۱۳۷۴ مدیر گروه علوم و صنایع غذایی دانشگاه تهران بوده است.
دكتر ضیابری هم چنین از سال ۱۳۷۷تا۱۳۷۹ معاون پژوهشی انستیتو تحقیقات تغذیه و صنایع غذایی كشور بوده و دارای آثار و تألیفات متعددی در زمینه‹‹ اصول بسته بندی مواد غذایی›› فن آوری روغن. فن آوری شیر و فرآورده های آن. ‹‹غذا، تندرستی، بیماری›› خواص درمانی زیتون، عسل درمانی و … است.
● ارزش غذایی سیب زمینی و روش های نگه داری آن به طریقه سنتی و صنعتی
میزان تولید سیب زمینی در سال ۱۳۷۹،۲/۴ میلیون تن درسال بوده است. مواد غذایی از زمان برداشت در معرض فساد و بروز ضایعات متنوع قرار می گیرند كه با توجه به نوع ماده غذایی میزان ضایع شدن آن ها متغیر بوده و گاهی ممكن است در مدت چند ساعت، مواد غذایی به كلی غیر قابل مصرف شود. سیب زمینی به علت دارا بودن آب زیاد، از فساد پذیری بالایی برخوردار است.
برای جلوگیری از ضایعات این محصول، روش های مختلفی در روستاهای كشور ما اجراء می شود، بدون این كه شناخت دقیقی از اصول علمی انبار داری آن داشته باشند. درشهرها برای نگه داری سیب زمینی از سردخانه های بالای صفر بهرها می گیرند، آن را در درجه حرارت معینی حدود ۴+ درجه سانتی گراد نگه داری می كنند، یا این كه سیب زمینی را با استفاده از روش فیزیكی(حرارت دادن) و خشك كردن به پودر سیب زمینی تبدیل و بسته بندی می كنند، تا این كه به مدت طولانی در انبارها نگه داری شود. روش دیگر، استفاده از اشعه گاما است كه یكی از روش های نگه داری سیب زمینی به صورت تازه به حساب می آید.
سیب زمینی در تمام استان های كشورمان به ویژه آذربایجان شرقی، مركزی، چهارمحال بختیاری و اصفهان كشت می شود. این محصول درایران به عنوان یكی از مواد غذایی مصرفی جانبی مورد استفاده مردم قرارمی گیرد. در صورتی كه در بعضی از كشورهای اروپایی مانند آلمان غربی، سیب زمینی به عنوان ماده ی غذای اصلی برای مردم به شمار می آید. سیب زمینی از ارزش غذایی بالایی برخوردار است كه در زیر نشان داده شده است.
●● متوسط مواد مغذی موجود در سیب زمینی برحسب درصد
● ماده مغذی/ مقدار(درصد)
▪ آب / ۸/۷۷
▪ پروتئین / ۱/۲
▪ چربی / ۱/۰
▪ سلولز / ۵/۰
▪ نشاسته و قند / ۵/۱۸
▪ خاكستر و مواد مغذی / ۰/۱
▪ ویتامین ث / ۲۵ میلی گرم در ۱۰۰گرم
مهم ترین ماده اصلی موجود در سیب زمینی نشاسته است كه معمولا بین ۹ الی ۲۵ درصد آن را تشكیل می دهد این محصول سرشار از ویتامین ث نیز می باشد. مخصوصا در پوست سیب زمینی به طور متوسط ۳۰ میلی گرم ویتامین ث وجود دارد. البته باید توجه كرد، كه مقدار ویتامین ث موجود در سیب زمینی به عواملی نظیر نحوه ی نگه داری در انبار، نحوه ی طبخ در آشپزخانه و درجه حرارت محیط بستگی دارد كه در ذیل توضیح داده می شود:
۱- تقریبا ۵۰ درصد از ویتامین ث سیب زمینی، در اثر نگه داری (انبار در دمای ۱۲ درجه سانتی گراد) كاهش می یابد
۲- در اثر پوست كندن و طبخ سیب زمینی مانند: پختن، سرخ كردن، كباب كردن و غیره تقریبا ۴۰ الی ۴۵ درصد ویتامین ث موجود در سیب زمینی كاهش می یابد. اگر سیب زمینی همراه با پوست خارجی پخته شود میزان كاهش ویتامین ث حدود ۷ درصد خواهد بود. لذا بهتر این است كه سیب زمینی با پوست طبخ شود.
۳- چنان چه سیب زمینی پخته به مدت یك ساعت برروی اجاق در گرما نگه داری شود حدود ۷۰ درصد از ویتامین ث آن را از بین می رود.
همان طوری كه جدول نشان می دهد سیب زمینی حاوی دو درصد پروتئین است كه اغلب آن از اسید آمینه های ضروری تشكیل شده است. با مصرف روزانه ۲۵۰ گرم سیب زمینی می توان ۱۶ درصد از احتیاجات روزانه یك فرد به اسید آمینه ضروری به خصوص لیزین را تأمین كرد(یعنی ۲۵/۰ گرم لیزین). علاوه براین اسید آمینه های ضروری دیگر مانند والین، لوسین و ایزولوسین نیز در آن به اندازه كافی وجود دارد.
منبع : موسسه اطلاعرسانی طعام اسرار
نمایندگی زیمنس ایران فروش PLC S71200/300/400/1500 | درایو …
دریافت خدمات پرستاری در منزل
pameranian.com
پیچ و مهره پارس سهند
تعمیر جک پارکینگ
خرید بلیط هواپیما
ایران اسرائیل غزه مجلس شورای اسلامی دولت نیکا شاکرمی روز معلم معلمان رهبر انقلاب مجلس بابک زنجانی دولت سیزدهم
هلال احمر قوه قضاییه یسنا آتش سوزی تهران پلیس بارش باران سیل شهرداری تهران آموزش و پرورش سازمان هواشناسی دستگیری
قیمت خودرو بازار خودرو حقوق بازنشستگان قیمت طلا قیمت دلار خودرو دلار سایپا ایران خودرو بانک مرکزی کارگران تورم
فضای مجازی سریال شهاب حسینی تلویزیون نمایشگاه کتاب عفاف و حجاب مسعود اسکویی سینما فیلم سینمای ایران دفاع مقدس موسیقی
رژیم صهیونیستی فلسطین آمریکا حماس جنگ غزه اوکراین چین نوار غزه ترکیه انگلیس یمن ایالات متحده آمریکا
استقلال فوتبال پرسپولیس علی خطیر سپاهان باشگاه استقلال لیگ برتر ایران تراکتور لیگ قهرمانان اروپا رئال مادرید لیگ برتر بایرن مونیخ
هوش مصنوعی کولر تلفن همراه گوگل اپل آیفون همراه اول خودروهای وارداتی تبلیغات اینستاگرام ناسا
فشار خون کبد چرب بیمه دیابت بیماری قلبی کاهش وزن داروخانه رابطه جنسی