پنجشنبه, ۱۳ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 2 May, 2024
مجله ویستا

بررسی تنوع ژنتیکی و تجزیه عامل‌ها برای ویژگی ‌های زراعی در گندم دوروم


بررسی تنوع ژنتیکی و تجزیه عامل‌ها برای ویژگی ‌های زراعی در گندم دوروم
تنوع ژنتیکی ۳۰۰ ژنوتیپ گندم دوروم مشتمل بر ارقام بومی و ارقام و لاین ها خارجی تهیه شده از سیمیت و ایکاردا، در مزرعه پژوهشی دانشکده کشاورزی دانشگاه صنعتی اصفهان در سال زراعی ۷۹-۱۳۷۸ ارزیابی گردید. در این آزمایش از صفات روز تا سنبله دهی، روز تا رسیدگی، ارتفاع بوته، طول سنبله، شمار دانه در سنبله، وزن دانه در سنبله، شمار سنبله در متر مربع، وزن هزار دانه، وزن حجمی، عملکرد بیولوژیک، عملکرد دانه و شاخص برداشت استفاه شد. محاسبات آماری داده‌ها شامل ضرایب هم بستگی ساده، رگرسیون گام به گام روی صفات زراعی مهم، تجزیه به عامل و تجزیه خوشه‌ای صفات و ژنوتیپ‌ها بر اساس صفات زراعی بود. نتایج نشان داد که تنوع ژنتیکی چشم گیری برای صفات مورد بررسی ، و به ویژه عملکرد دانه بیولوژیک ، تعداد روز تا رسیدگی، شمار دانه در سنبله و وزن دانه در سنبله هم بستگی مثبت و معنی داری داشت. در تجزیه عاملها، شش عامل پنهانی شناسایی شد، که جمعا ۷۶.۷ درصد از کل تنوع داده ها را توجیه میکردند . این عوامل در ارتباط با پتانسیل انتقال ،جنبه‌های مختلف مخزن گیاه، روابط مخزن و مصرف، قامت گیاه و پتانسیل تولید پنجه بودند. تجزیه خوشه ای، ژنوتیپ ها را در شش گروه تقسیم نمود. همه گروهها اختلاف معنی داری از نظر تمامی صفات زراعی مورد بررسی با یکدیگر نشان دادند. مقایسه میانگین صفات در گروه های حاصله نشان داد که ژنوتیپ های موجود در گروه پنجم و در پی آن گروه ششم ، بیشترین میزان عملکرد دانه و شاخص برداشت را دارند، که اهداف به نژادی شایان توجه می‌باشند.
مریم گل آبادی
احمد ارزانی
منبع : پایگاه اطلاعات علمی