شنبه, ۸ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 27 April, 2024
مجله ویستا

تاثیر تنک کردن بر رشد و سرسبزی تاغکاری‌های استان یزد (نتایج ده ساله)


تاثیر تنک کردن بر رشد و سرسبزی تاغکاری‌های استان یزد (نتایج ده ساله)
به دنبال معرفی الگوی کلی اثرات متقابل بافت خاک، بارندگی و انبوهی تاغکاریها روی رشد و سرسبزی آنها، طرح حاضر به صورت ملی و پیشاهنگ در چند منطقه مبتلا به پژمردگی از جمله یزد به اجرا درآمد. هدف از اجرای این طرح واسنجی الگوی یادشده برای شرایط ویژه یزد و معرفی نتایج به واحد اجرا بوده است.
برای این منظور تیمارهای انبوهی در دو سطح کمتر و دو سطح بیشتر از رقم محاسبه شده از روی الگوی کلی و همچنین خود رقم محاسبه شده و شاهد (در مجموع شش تیمار انبوهی)، در قالب طرح آماری بلوکهای کامل تصادفی با چهارتکرار از ابتدای فصل رویشی سال ۱۳۷۲ روی تاغزاری که تا آن زمان ۱۵ فصل رویشی را پست سرگذارده بود، اجرا شد. پس از تنک کردن، ارتفاع و قطر تاج درختان باقیمانده اندازه گیری شد و در پایان ۱۰ فصل رویش بعدی هر سال تکرار شد. در پایان دوره ۱۰ ساله رشد ارتفاع، قطر تاج و شاخص اندازه کلی درختان (حاصلضرب ارتفاع در مربع قطر تاج) در تیمارهای مختلف، در فاصله اولین و آخرین اندازه گیری مورد تجزیه و تحلیل ترسیمی و آماری قرار گرفت.
رشد کلیه تیمارها نسبت به اندازه اولیه اندک بوده و تفاوتهای ناچیز آنها معنی دار نیست. بر پایه رشد مطلق شاخص اندازه کلی درختان، بشترین و کمترین رشد به ترتیب در تیمارهای شماره ۴ و شاهد دیده می شود که شامل ۶۰ و ۱۳۸ اصله در هکتار است.
عباس زارع
اسماعیل رهبر
محمد ابوالقاسمی
منبع : پایگاه اطلاعات علمی


همچنین مشاهده کنید