جمعه, ۱۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 3 May, 2024
مجله ویستا


مازندران


مازندران
● شهرستان آمل
▪ موقعیت جغرافیایی
آمل یكی از شهرستانهای مركزی استان مازندران است كه از شمال به محمود آباد،از شرق به شهرستان بابل،از مغرب به شهرستان نور و از جنوب به استان تهران محدود می شود.
▪ جمعیت
برابر آمار سال۱۳۷۵،جمعیت شهرستان آمل ۲۹۸هزار نفر بوده،كه حدود۵۴درصد جمعیت در شهرها زندگی می كرده اند.پراكندگی جمعیت این شهرستان،در درجه اول،ناشی از میزان حاصلخیزی خاك می باشد.
▪ تقسیمات سیاسی
طبق آخرین تقسیمات كشوری،این شهرستان از دو بخش(مركزی و لاریجان) و۸ دهستان تشكیل شده است.از نقاط شهری آن،شهر آمل و رینه را می توان نام برد.
▪ سابقه تاریخی و جاذبه های جهان گردی
به موجب پژوهشهای خاور شناسان،طایفه یا قوم آمارد كه پیش از تاپوریها به سرزمین تپورستانی(طبرستان) مهاجرت كرده بودند.در منطقه آمل كه مستعد وآباد تر از سایر نقاط طبرستان بود سكونت اختیار كردند.
آمل مخفف همان آمارد یا آماردان بوده كه بر اثر كثرت استعمال به تدریج تغییر شكل داده و به صورت آمل در آمده است.حمدالله مستوفی بنای شهر آمل را به طهمورث،پادشاه پیشدادی،نسبت می دهد.از مهمترین بناهای تاریخی و نقاط دیدنی این شهرستان می توان مشهد میر بزرگ(مقبره میر قوام الدین مرعشی)،مقبره میر حیدر آملی،امامزاده ابراهیم،امامزاده عبد الله،بقعه شمس آل رسول،پل دوازده پله،قله شاهان دشت،پارك جنگلی آمل(میرزا كوچك خان) و آبهای معدنی لاریجان(آمولو)،اسك و استراباكو را نام برد
● شهرستان بابل
▪ موقعیت جغرافیایی
بابل یكی از شهرستانهای مركزی استان مازندران است كه از شمال به شهرستان بابلسر،از مشرق به شهرستانهای قائم شهر و سوادكوه،از مغرب به شهرستان آمل،و از جنوب به كوهپایه ها و دامنه های شمالی رشته كوههای البرز محدود می شود.
جمعیت طبق سر شماری سال ۱۳۷۵،جمعیت شهرستان بابل،حدود۴۲۱هزار نفر بوده است.بیش از ۴۳درصد جمعیت آن شهر نشین و بقیه روستا نشین هستند.تراكم جمعیت در قسمت جلگه ای بیشتر از مناطق كوهپایه ای است.
▪ تقسیمات سیاسی
شهرستان بابل،شامل پنج بخش مركزی،بند پی شرقی،بند پی غربی،بابل كنار و لاله آباد،۱۱ دهستان و ۲ شهر(بابل و امیر كلا)می باشد.
▪ سابقه تاریخی
نام این شهر در قدیم مامطیر بوده و در قرن هشتم به بار فروش ده معروف شد.از زمان صفویه این شهر را بارفروش می نامیدند.در سال ۱۳۱۱ به بابل تغییر نام داد،زیرا رود بابل در غرب آن جریان دارد.شهر بابل با توجه به موقعیت جغرافیایی،نزدیكی به دریا،و شرایط طبیعی مناسب،در سالهای اخیر به سرعت توسعه یافته است.
▪ اماكن مذهبی،آثار باستانی و جاذبه های جهانگردی
شهرستان بابل دارای امامزاده های متعددی است.آرامگاه قاسم بن موسی كاظم و برادرش حمزه(آستانه)،مقبره سلطان محمد طاهر و پل محمد حسن خان بر روی رود بابل،از آثار تاریخی مهم این شهرستان به شمار می آید.شهرستان بابل با توجه به موقعیت ارتباطی،آب وهوای معتدل و مناظر طبیعی بسیار زیبا،كوهپایه های پوشیده از جنگلهای انبوه و رودخانه بابل،از مناطق مهم جذب جهانگرد در استان است.
● شهرستان بابلسر
▪ موقعیت جغرافیایی
شهرستان بابلسر در قسمت مركزی استان مازندران و در ساحل جنوبی دریای مازندران قرار دارد.این شهرستان،از شمال به دریای مازندران،از جنوب به شهرستان بابل،از شرق به شهرستان قائمشهر و جویبار،و از مغرب به شهرستان محمودآباد محدود می گردد.
▪ جمعیت
طبق سرشماری سال ۱۳۷۵،شهرستان بابلسر،حدود۱۵۵ هزار نفر جمعیت داشته است.حدود۴۰ درصد مردم در شهرها زندگی می كنند.تراكم جمعیت در شهرهای بابلسر،فریدون كنار و روستاهای اطراف فریدون كنار بیشتر از سایر مناطق شهرستان می باشد.
▪ تقسیمات سیاسی
این شهرستان،قبلاً بخشی از شهرستان بابل بود،ولی در سال ۱۳۶۹ به شهرستان تبدیل گردید.بابلسر به چهار بخش(مركزی،فریدونكنار،بخش رود بست و بهنمیر) و هشت دهستان تقسیم می شود.
▪ آثار تاریخی و جاذبه های جهانگردی
از آثار تاریخی مهم شهرستان بابلسر،بقعه امامزاده ابراهیم(برادر حضرت امام رضا(ع))است به علت وجود همین آرامگاه در گذشته بابلسر به نام مشهدسر شهرت یافته بود.از جاذبه های شهرستان بابلسر،وجود ساحل زیبای دریای مازندران و رود بابل و امكانات دانشگاهی و پزشكی را می توان نام برد.هر ساله مسافران زیادی از دیگر استانهای ایران برای استراحت واستفاده از آب دریای مازندران به این شهرستان می آیند .
● شهرستان بهشهر
▪ موقعیت جغرافیایی
شهرستان بهشهر از شمال به دریای مازندران(خلیج گرگان)،از غرب به شهرستان ساری،از جنوب به شهرستان نكا و استان سمنان،واز مشرق به شهرستانهای كرد كوی وبنرگز در استان گلستان محدود است.
▪ جمعیت
طبق سرشماری سال ۱۳۷۵ جمعیت این شهرستان حدود ۱۷۷هزار نفر بوده است كه حدود ۵۶ درصد در شهرها و بقیه در روستاها زندگی می كنند.پراكندگی جمعیت در شهرستان بهشهر،به نسبت حاصلخیزی خاك و وجود مراكز صنعتی است،به طوری كه در ارتفاعات جنوبی و سواحل شمالی به علت پیشروی آبهای شور،جمعیت كمتری سكونت دارند.
▪ تقسیمات سیاسی
طبق آخرین تقسیمات سیاسی،این شهرستان به سه بخش مركزی، گلوگاه و یانه سر، و هفت دهستان تقسیم شده است.بهشهر از شهرهای پر جمعیت این شهرستان است.
▪ سابقه تاریخی و جاذبه های جهانگردی
آثار به دست آمده از غارهای(هوتو،كمربند و كلت) حاكی از آن است كه سابقه سكونت در بهشهر به دوره میان سنگی می رسد.به علت وجود شرایط مساعد در دامنه كوههای جهان مورای(البرز شرقی)،بهشهر امروزی به عنوان یكی از روستاهای پیش از تاریخ شكل گرفته است و در طول تاریخ،نامهای مختلفی نظیر تمیشه،نامیه،خرگوران،پنجهزاره و آسیا بستر داشته است.در زمان شاه عباس،اشرف البلاد(اشرف شهرها)،و در دوره رضاخان بهشهر نام گرفت.این شهر بنا به دلایلی مورد توجه شاه عباس صفوی قرار می گیرد و بدین جهت دگرگونیهای عمده ای در بافت و سیمای شهر پدید می آید.
از جمله عمارتهای دلگشا،خیابانهای عریض،حمام های مختلف،حوضچه های زیبا و آب انبار ها ایجاد می شود و لوله كشی انجام می گیرد.این ابنیه اكنون از عوامل اصلی جذب جهانگردان به این شهر هستند.از آثار باستانی این شهرستان،می توان كاخ صفی آباد،باغ و عمارت چهلستون(كاخ شهرداری فعلی و قصر سلطنتی شاه عباس)،سر چشمه عمارت(در حال ویرانی) استخر یا دریاچه عباس آباد و غارهای متعدد را نام برد.
● شهرستان تنكابن
▪ موقعیت جغرافیایی
این شهرستان،از شمال به دریای مازندران،از جنوب به رشته كوه البرز مركزی (استان قزوین)،از شرق به شهرستان چالوس و از غرب به شهرستان رامسر محدود می شود.
▪ جمعیت
بی گمان پیش از ورود و استقرار آریاییها در این سرزمین،اقوام بومی در مناطق مختلف تنكابن می زیسته اند.
استخوانهایی كه در مناطق كوهستانی پیدا شده،حاكی از آن است كه اقوامی از آماردها(آمردها)در این دیار سكونت داشه اند.
ساكنان كنونی تنكابن را می توان از نوع مختلط دانست.جمعیت این شهرستان در سر شماری سال ۱۳۷۵ به۱۷۴هزار نفر رسیده است.
▪ تقسیمات سیاسی
شهرستان تنكابن طبق آخرین تقسیمات كشوری از دو بخش و شش شهر وهفت دهستان تشكیل شده است.این شهرستان گاهی بخشی از گیلان وگاه بخشی از مازندران به شمار می رفته است.تا اینكه در زمان قاجاریه به مازندران پیوست و تا امروز یكی از شهرستان های مازندران به شمار می آید.
در مورد نام تنكابن سیاح معروف فرانسوی، ژاك دومورگان،اعتقاد دارد كه تنكا نام دژی بوده است كه در حمله تیموریان از بین رفته است و تنكابن یعنی دژ یا قلعه پایین تنكاست كه مركزآن خرم آباد بود ولی بعداً تمام تشكیلات اداری، سیاسی و اقتصادی به تنكابن فعلی منتقل شد.
▪ آثار باستانی
با توجه به اینكه شهرستان تنكابن پیشینه تاریخی دیرینه ای دارد،آثار باستانی و تاریخی بسیاری در آن وجود دارد،از جمله،قبرهای زرتشتیان در نقاطی مانند دو هراز و سه هراز،اماكن متبركه منطقه امامزاده سّید قوام الدین در كبود كُلایه خرم آباد،بقعه سّید علی كیا در پایین بلده(قلعه گردن)،امامزاده قاسم كه نسبتش به علی بن ابیطالب(ع) می رسد در محل جزما در دو هزار.
▪ جاذبه های جهانگردی
این شهرستان با داشتن موقعیت جغرافیایی بسیار خوب و واقع شدن در كنار دریای مازندران و برخورداری از هوای خوب و ملایم،سبب جذب مسافر و جهانگرد از سراسر ایران و جهان به این محل می شود.خاصه در تعطیلات عید نوروز و تابستان ،بسیاری از خانواده های ایرانی روانه این شهرستان می شوند كه به طور مستقیم وغیر مستقیم در اقتصاد تنكابن اثر مثبت دارد.
● شهرستان چالوس
▪ موقعیت جغرافیایی
این شهرستان از شمال به دریای مازندران، از جنوب به رشته کوههای البرز، از شرق به شهرستان نوشهر و از غرب به شهرستان تنکابن محدود می شود مساحت آن ۱۸۰۰ کیلومتر مربع است.
▪ جمعیت
برابر آمار سال ۱۳۷۵ جمعیت شهرستان چالوس ۱۱۱۰۰۰نفر بوده است که ۵۴ درصد شهرنشین و۴۶ درصد روستا نشین بوده اند رشد سالانه جمعیت این شهرستان ۷/۱ درصد است.
▪ تقسیمات سیاسی
شهرستان چالوس از دو بخش مرکزی و کلاردشت تشکیل شده است.
▪ تاریخ شهرستان
در کتابهای جغرافیایی و تاریخی دوره اسلامی واژه ی شالوس مکرر آمده است به طوری که یاقوت حموی در کتاب خود می نویسد:شالوس شهری است در جَبَل در سر حد تبرستان. درباره وجه تسمیه این شهرستان می گویند چون بخش جلگه ای نسبت به ارتفاعات پست تر دیده می شود بدین سبب آن را «چاله است» یا «چاله اس» می نامیدند که به مرور زمان به چالِش و چالوس تغییر نام یافت .چالوس به دلیل اعتدال هوا و مناظر زیبای طبیعی، جنگل، دریا و رودخانه از اهمیت جهانگردی خاصی بر خوردار است.مراکز تفریحی این شهرستان عبارتند از:پارک جنگلی فین همراه با مجتمع ایرانگردی و جهانگردی، تله کابین نمک آبرود، دره رود بارک، عَلَم کوه، دریاچه ولشت یا سما
● شهرستان رامسر
▪ موقعیت جغرا فیایی
رامسر در منتهی الیه غرب استان مازندران قرار دارد واز شمال با دریای مازندران،از جنوب با ارتفاعات البرز میانی(استان قزوین)،از غرب با شهرستان رودسر(گیلان)،و از شرق با شهرستان تنكابن همسایه است.ارتفاع شهر رامسر از سطح دریای آزاد۲۰-متر است.
▪ جمعیت
تعداد جمعیت شهرستان رامسر در سال ۱۳۷۵حدود۶۴هزار نفر بوده است.
▪ تقسیمات سیاسی
شهرستان رامسر طبق آخرین تقسیمات كشوری از یك بخش مركزی و۴دهستان و دو شهر تشكیل شده است.
▪ سابقه تاریخی
آنچه مشخص است این منطقه بیش از ده قرن آباد بوده است و خاندانهای بزرگی در آن زیسته اند كه بیشتر آنها از سادات بزرگ می باشند قدیمیترین اسمی كه در این مورد در تاریخ رویان و مازندران ذكر شده است همان سخت سر میی باشد.در جواهر ده رامسر،مسجد آدینه با بیش از ۷۰۰سال قدمت ساخته شده است و بقعه متبركه آقا سید ابوالحسن در این شهرستان قرار دارد.
▪ جاذبه جهانگردی
رامسر با داشتن مناظر طبیعی بسیار زیبا،از جمله مجاورت با دریا،كوه های پوشیده از جنگلهای انبوه،آب وهوای معتدل،آب های معدنی،باغهای مركبات و فرودگاه،نقش مهمی در جذب جهانگرد دارد و از این طریق در آمد سرشاری عاید مردم و ساكنان این منطقه میشود.
● شهرستان ساری
▪ موقعیت جغرافیایی
شهرستان ساری از شمال و شمل شرقی به دریای مازندران و شهرستان بهشهر،از جنوب و جنوب شرقی به رشته كوههای البرز و استان سمنان،از مشرق به شهرستان بهشهر و نكا و از مغرب به شهرستانهای قائم شهر،سواد كوه و جویبار محدود است.
▪ جمعیت
بر اساس سرشماری سال ۱۳۷۵،شهرستان ساری حدود۴۲۴هزار نفر بوده كه تقریباً۴۷ درصد آن شهر نشین و بقیه روستا نشین بوده اند.
▪ تقسیمات سیاسی
برابر آخرین تقسیمات سیاسی كشور،شهرستان ساری از چهار بخش،شامل(مركزی،چهار دانگه،میانرود و دودانگه) و چهار دهستان تشكیل شده است.شهر ساری مركز استان مازندران،از نظر اداری و بازرگانی نقش مهمی در سطح استان دارد.
▪ سابقه تاریخی و جاذبه های جهانگردی
شهر ساری را در قرن اول هجری سپهبد فرخان حاكم تبرستان،به نام پسر خود سارویه،بنا كرد و پس از آن یزدبن مهلب سردار اموی این شهر را ویران كرد.منصور،خلیفه عباسی،شهر ساری را فتح كرد و مسجدی در آن بنا نمود.از آن پس،ساری مركز سادات زندیه و مرعشی گردید.در سال ۲۶۰ هجری قمری،یعقوب لیس صفاری این شهر را تصرف كرد.سپس شهر به دست اسماعیل سامانی افتاد و زمانی هم آل زیار و آل بویه به ساری دست یافتند در ۴۲۴ هجری قمری محمود غزنوی وارد ساری شد.
سپس مرعشیان بر ساری مسلط شدند ودر سال۷۹۵تیمور لنگ مردم مازندران و از جمله مردم ساری را قتل عام نمود و بعد ها در زمان صفویه،بناهایی در شهر ساری ساخته شد.مهمترین آثار تاریخی و اماكن مذهبی این شهرستان،مقبره ملا المجد الدین،امامزاده یحیی،امامزاده عباس،مسجد جامع و بناهای خزر آباد(مربوط به دوره صفویه) و قلعه مازیار در چهار دانگه است.
جاذبه های شهرستان ساری،بیشتر به خاطر مركز استان بودن،سواحل دریای مازندران،دشت ناز ساری و جنگلهای سرسبز است.
● شهرستان سواد کوه
▪ موقعیت جغرافیایی
شهرستان سواد کوه منطقه ای کوهستانی است که از شمال به شهرستان قائم شهر،از مغرب به شهرستان بابل،از مشرق به دودانگه ساری و از جنوب از طریق خط الرأس کوههای البرز، به استان تهران و سمنان محدود است.
▪ جمعیت
بر اساس سر شماری سال ۱۳۷۵، جمعیت شهرستان سواد کوه،۶۹هزار نفر بوده است.۴۴ در صد جمعیت آن روستانشین و بقیه شهر نشین هستند.از نظر پراکندگی جمعیت،هر چه از سمت جنوب به شمال پیش می رویم،به تراکم جمعیت افزوده می شود.
▪ تقسیمات سیاسی
شهرستان سواد کوه برابر آخرین تقسیمات کشوری،شامل دو بخش مرکزی و شیرگاه، شش دهستان و چهار شهر (پل سفید، زیرآب،شیرگاه آلاشت) می باشد.این شهرستان تا سال ۱۳۵۹یکی از بخشهای شهرستان قائم شهر به شمار می رفت، ولی با توجه به موقعیت ارتباطی، و استخراج معادن، به صورت شهرستان مستقل در آمده است.
▪ اماکن مذهبی،آثار تاریخی،جاذبه های جهانگردی
از اماکن مذهبی شهرستان سواد کوه،به بقعه امامزاده عبد الحق می توان اشاره کرد که در زیرآب قرار دارد.همچنین آرامگاه امامزاده زکریا،امامزاده یحیی،و امامزاده صالح در این شهرستان قرار دارند.
از آثار تاریخی مهم شهرستان سواد کوه،برج لاجیم است. پل ورسک، تونل گدوک، سه خط راه آهن ورسک معروف به سه خط طلا، و غارهای مختلف پل شاپور نزدیک شیرگاه،از دیدنیها و آثار تاریخی شهرستان سواد کوه می باشد.به طور کلی، شهرستان سواد کوه با در نظر گرفتن موقعیت جغرافیایی، کوهستانها، مناظر زیبای طبیعی، اعتدال آب و هوا در تابستان، پوشش گیاهی انبوه ،رود خانه ها و چشمه سارهای متعدد، یکی از مناطق دیدنی استان مازندران به شمار می رود و می تواند جهانگردان زیادی را جذب نماید.
● شهرستان قائم شهر
▪ موقعیت جغرافیایی
شهرستان قائم شهردر جلگه ساحلی دریای مازندران و در دامنه شمالی رشته کوههای البرز شرقی قرار دارد و از مشرق به شهرستان ساری، از مغرب به شهرستان بابل، از جنوب به شهرستان سواد کوه و دامنه شمالی رشته کوههای البرز،از شمال به جویبار محدود می شود.
▪ جمعیت
جمعیت شهرستان قائم شهر در سر شماری سال ۱۳۷۵حدود ۳۲۸ هزار نفر بوده است.جمعیت شهری بیش از ۴۸در صد می باشد.از لحاظ پراکندگی جمعیت،هر چه از جنوب به سمت شمال پیش می رویم،با توجه به هموار بودن زمین، حاصلخیزی خاک و سایر عوامل طبیعی مناسب، به تراکم جمعیت افزوده می شود.
▪ تقسیمات سیاسی
طبق آخرین تقسیمات کشوری،شهرستان قائم شهر دارای دو بخش مرکزی و کیاکلا و شش دهستان و دو شهر (قائم شهر و کیاکلا)است.
▪ سابقه تاریخی
شهرستان قائم شهر در گذشته محل زندگی اقوامی به نام تپوری بوده که ساکنان اصلی مازندران را تشکیل می دادند.شهر قائم شهر حدود ۶۰ سال قبل روستایی به نام علی آباد بود که از توابع ساری به شمار می رفت و جمعیت آن چند صد نفر بود و روزهای چهار شنبه در آن بازار هفتگی برگزار می شد از سال ۱۳۰۸ به تدریج کارخانه های صنعتی در این شهر احداث شد. و این عوامل و نیز احداث راه آهن سراسری موجبات توسعه آن را فراهم آورد.در سال ۱۳۱۴ علی آباد به شاهی تغییر نام یافت.در سال ۱۳۵۷ در جریان انقلاب اسلامی قائم شهر نامیده شد.
▪ آثار باستانی و جاذبه های جهانگردی
از آثار تاریخی و اماکن مذهبی شهر قتئم شهر، می توان چندین امامزاده از جمله امامزاده محمد در جاده کیاکلا، آرامگاه شیخ طبرسی در دهستان بالا تجن و تپه های باستانی به ویژه تپه باستانی گرد کوه در جمنان را نام برد که همراه با پوشش جنگلی جنوب رودخانه ها و سواحل دریا،جاذبه های چشمگیری ایجاد کرده اند.
● شهرستان نور
▪ موقعیت جغرافیایی
شهرستان نور از شمال به دریای مازندران،از جنوب (از طریق كندوان و قله دماوند)به استان تهران،از شرق به شهرستان آمل و از غرب به شهرستان نوشهر محدود است.
▪ جمعیت
طبق سر شماری سال۱۳۷۵،جمعیت شهرستان نور، حدود ۹۵هزار نفر بوده است.
▪ تقسیمات سیاسی
شهرستان نور دارای سه بخش(مركزی،چمستان،بلده) و نه دهستان می باشد.نقاط شهری آن،شامل شهرهای نور و رویان است.
▪ سابقه تاریخی و جاذبه جهانگردی
نور قبل از صفویه به رستم دار معروف بوده و یكی از قدیمی ترین شهرهای مازندران غربی است.تا چند سال قبل آن را سولاره می نامیدند.در مورد وجه تسمیه این شهر،نظرات گوناگونی وجود دارد.می گویند این اسم از صافی و روشنایی رود نور كه نور آفتاب را منعكس می نماید،گرفته شده است.
▪ آثار تاریخی
از آثار تاریخی و باستانی این شهرستان،می توان روستای ناتل،دلیران سرا و قلعه های تاریخی متعدد،از جمله قلعه نور در بلده را نام برد.كاخ تمیشان،سواحل دریا و پارك جنگلی نور،از مناظر دلپذیر و آب و هوای معتدل و ملایم از جاذبه های این شهرستان به شمار می روند.
● شهرستان نوشهر
▪ موقعیت جغرافیایی
این شهرستان از شمال به دریای مازندران.از جنوب وجنوب غربی به رسته كوههای البرزغربی و مذكزی (قزوین)،از شرق به شهرستان نور واز غرب به شهرستان چالوس محدود می شود.ارتفاع شهر نوشهر۲۰-متر از سطح دریای آزاد است.
▪ جمعیت
برابر آمار سال ۱۳۷۵جمعیت شهرستان نوشهر۲۱۵هزار نفر بوده است.
▪ تقسیمات سیاسی
این شهرستان از دو بخش(مركزی و كجور)وپنج دهستان تشكیل شده است.نقاط شهری آن نوشهر است.
▪ سابقه تاریخی وجاذبه جهانگردی
نوشهر در گذشته دهكده ای به نام(خاچك)بود كه به علت واقع شدن در كنار دریا و رفت وآمد كشتیهای تجاری،مورد توجه حبیب الله خان خلعتبری،پدر محمد ولی خان تنكابنی قرار گرفت و به نام حبیب آباد معروف شد.
در سال ۱۳۰۵ به نام دهنو خوانده شد از آن پس،با احداث ساختمان های تازه و خیابانهای جدید توسعه شهر آغاز شد.سر انجام در سال ۱۳۱۱(شمسی)یك شركت هلندی تاسیسات متعدد بندری در این محل احداث كرد در سال ۱۳۱۸عملیات بندر سازی به پایان رسید و نام محل از دهنو به نوشهرتبدیل شد.
در سال ۱۳۲۷،نوشهر به صورت شهرستان درآمد. امامزاده یحیی و بقعه سّید محمد بنامام جعفر صادق(ع)از اماكن متبركه شهرستان می باشد.
نوشهر با برخورداری از شرایط خاص جغرافیایی و داشتن سواحل مناسب،هر ساله شمار زیادی از مسافران داخلی و خارجی را جلب می نماید.وجود بندر نیز بر اهمیت این شهر افزوده است.
منبع : سایر منابع