سه شنبه, ۱۸ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 7 May, 2024
مجله ویستا

تقریرات فلسفه امام خمینی(ره)


تقریرات فلسفه امام خمینی(ره)
تقریرات فلسفه امام خمینی(ره) در سه مجلد (شرح منظومه و اسفار) از سوی موسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی(ره) در شمارگان ۳۰۰۰ نسخه منتشر شد.
تدریس حكمت متعالیه در حوزه های علمیه فراز و فرود فراوانی داشته و دورانی كه امام راحل(ره) به تدریس فلسفه و عرفان صدرایی همت گماردند بسیاری از كج اندیشان حكمت ستیز، دشمنی با حكمت متعالیه و دشنام به صدرالمتالهین را دستمایه سودای عوام فریبی خویش ساخته و صدرا را صدرالكفره می خواندند، امام را نیز تكفیر نمودند.
به هر روی از آنجا كه تدریس فلسفه و عرفان در آن دوران مستلزم تحمل صدمات فراوان بوده و از لحاظ منافع ظاهری و وجهه اجتماعی نیز جالب توجه نبوده است عده كمی حاضر به تدریس و همچنین یادگیری این علوم بوده اند و آنان نیز كه به این عرصه قدم می گذاشتند سعی در پنهان نمودن آن داشته اند.با توجه به آنچه در حال حاضر در دست است، حضرت امام پیش از حدود سال ۱۳۰۸ شمسی به تدریس كتب صدرالمتالهین اشتغال داشته اند و یك دوره اسفار به غیر از مباحث جواهر و اعراض و بخش هایی از آن را به صورت مكرر و بیش از سه دوره شرح منظومه تدریس فرمودند.
مجموعه تقریرات فلسفه، آخرین دوره شرح منظومه و مباحث نفس اسفار می باشد كه توسط امام خمینی(ره) در حدود سال های ۱۳۲۳ تا ۱۳۲۸ تدریس گردیده است.
این مجموعه هر چند كامل نبوده و مرحوم حاج سیدعبدالغنی موسوی اردبیلی (مقرر) پاره ای از مباحث را یادداشت نكرده و یا حضور نداشته اند ولی با توجه به آن كه از حضرت امام(ره) اثر مكتوبی در حكمت متعالیه در حال حاضر در دسترس نمی باشد و حاشیه ایشان بر اسفار نیز مفقود گردیده است این تقریرات تنها یادگار از حدود دو دهه تدریس آن حضرت در حكمت متعالیه می باشد و از ارزش ویژه ای برخوردار است.
این تقریرات توسط مرحوم مقرر در اختیار موسسه تنظیم و نشر قرار گرفته و با پشت سر گذاشتن مراحلی منتشر شده است.مصحح تقریرات با نسخ برداری و تطبیق متن با عبارات شرح منظومه و اسفار به دلیل آن كه دست نوشته فاقد شماره صفحه و عنوان بود و به مرور زمان شیرازه اوراق آن نیز از میان رفته بود، با كوشش فراوان مطالب و محتوای دروس با متن شرح منظومه و اسفار مورد تطبیق قرار گرفت تا نظم مباحث آن به حالت اولیه باز گردد.در بازنویسی این اثر دو نظر و سلیقه متفاوت وجود داشت. بعضی از صاحبنظران معتقد بودند از آنجا كه این مجموعه به عنوان نظرات و آرا حضرت امام در حكمت متعالیه منتشر می گردد و در حال حاضر نیز اثر دیگری در این زمینه از ایشان در دست نمی باشد، شایسته است كه این تقریرات بازنویسی اساسی شده و كاستی های آن به طور كامل برطرف گردد.
منبع : روزنامه جوان