پنجشنبه, ۱۳ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 2 May, 2024
مجله ویستا

ریشه های یک بحران


ریشه های یک بحران
آنچه این روزها در دارفور روی می دهد دلایل چندگانه ای دارد. شاید ریشه اصلی این بحران در نابرابری ساختاری باشد كه میان مركز كشور سودان در اطراف رود نیل و مناطق حاشیه ای چون دارفور وجود دارد. تنش ها در دو دهه آخر قرن بیستم شدت گرفت كه دلیل آن بیشتر وضعیت نامساعد جوی، فرصت طلبی سیاسی و ژئوپلتیك منطقه ای بوده است.
ویژگی اصلی این درگیری این است كه در یك طرف اعراب قرار گرفته اند و در سوی دیگر آفریقایی ها.
در اواخر قرن چهارده و اوائل قرن پانزده، خاندان كیدا از قوم فور در كوههای ماراه حكومت سلطانی را پایه گذاری كردند و دین اسلام را دین رسمی اعلام كردند. نیروهای ترك - مصری این حكومت را تصرف كرده و به سوی جنوب رود نیل حركت كردند. این حكومت هم توسط نیروهای دیگر به صورت پی در پی سرنگون شد تا وقتی سودان به تصرف استعمار انگلیس درآمد. انگلیسی ها تا سال ۱۹۱۶ اجازه دادند كه دارفور خودمختاری داشته باشد اما در آن سال آنها به دارفور حمله كردند و این منطقه را به سودان ملحق كردند.
در آن دوران بخش عمده منابع و تسهیلات كشور سودان به سوی پایتخت سرازیر می شد و بقیه كشور در فقر به سر می بردند. از همان زمان دارفور كاملا به حاشیه رانده شد. اما نقطه آغاز درگیری های دارفور اتفاق ۲۶ فوریه ۲۰۰۳ بود وقتی گروهی كه خود را جبهه لیبرال دارفور می خواندند مسئولیت حمله به مقرهای دولتی را به عهده گرفتند.
تقریبا همه شهروندان دارفور مسلمان هستند.
شمار دقیق كشته شدگان این درگیری ها معلوم نیست و نمی توان تخمینی در این باره زد. فقر و گرسنگی در كنار جنگ و خون ریزی هزاران كشته در دارفور به جا گذاشته است.
منبع : روزنامه همشهری