شنبه, ۸ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 27 April, 2024
مجله ویستا

صدوقی ۷۵ ساله هم قربانی شد


صدوقی ۷۵ ساله هم قربانی شد
سال ۱۳۶۱ درحالی كه كشور در دو جبهه غرب و جنوب درگیر جنگ با عراق بود، در داخل نیز هر ازچند گاهی با انفجار یا ترور یكی از مسوولان یا مردم عادی شهید می‌شد. ۱۱ تیرماه این سال نماز جمعه یزد در فهرست ترورشوندگان قرار گرفته بود.
دراین روز«آیت‌الله صدوقی» در سن ۷۵ سالگی پس از ادای نماز جمعه و در حالی که جایگاه را ترک می‌کرد در عملیات تروریستی انفجار نارنجک توسط محمد رضا ابراهیم‌زاده عضو سازمان «منافقین» به شهادت رسید‌.
بی‌تردید این ترور در ادامه سیاست سازمان یادشده جهت حذف فیزیکی چهره‌های فعال‌، موثر و شاخص انقلاب اسلامی صورت گرفت‌. سازمان یادشده رسما در نشریه مجاهد ( ارگان سازمان) شماره ۱۵۸ صفحه ۱۶ مسوولیت این ترور را به‌عهده گرفت و از نحوه انجام این عملیات تروریستی و زندگی نامه تروریست مزبور گزارشی ارائه داد‌.
به‌دنبال شهادت ایشان‌، امام‌خمینی در بخشی از پیامشان اعلام داشتند؛ «قربانی برای یک انقلاب بزرگ نشانه یک پیروزی و نزدیک‌شدن به هدف است‌. مقصد عقیده است و جهاد در راه آن و پیروزی انقلاب‌، نه زندگی و نه دنیا و رنگ و بوی ننگین آن‌.
این شهادت‌هاست که به ملت ما وعده پیروزی نهایی می‌دهد‌. اینجانب دوستی عزیز که بیش از ۳۰ سال با او آشنا و روحیات عظیمش را از نزدیک درک کردم از دست دادم و اسلام خدمتگزاری متعهد و ایران فقیهی فداکار و استان یزد سرپرستی دانشمند را از دست داد‌.»
ایشان پس از پیروزی انقلاب اسلامی از طرف مردم یزد برای تدوین قانون اساسی راهی مجلس خبرگان شد و در راه تثبیت اصل ولایت فقیه تلاش فراوانی از خود نشان داد‌. وی همچنین به عنوان نماینده امام و امام‌جمعه یزد برگزیده شد و به روشنگری مردم همت گماشت‌.
از دیگر فعالیت ایشان در نماز جمعه یزد کمک به زلزله‌زدگان خراسان در آبان سال ۵۸ بود‌. ایشان در ایجاد مرکز تحقیقات منابع طبیعی استان یزد و تاسیس دانشگاه یزد تلاش زیادی داشت و در تجهیز مردم برای رفتن به جبهه و مقابله با توطئه دشمن تلاش فراوانی كرد و در آخرین خطبه نماز جمعه قبل از شهادتش، بر پرکردن جبهه و تلاش برای بازسازی مناطق تخریب شده جنگی تاکید کرده بود‌.
آیت‌الله صدوقی در سال ۱۳۲۷ هجری قمری در یزد دیده به‌جهان گشود‌. خانواده شهید صدوقی از نواده‌های مرحوم شیخ صدوق بزرگ هستند و پدر او یکی از روحانیون سرشناس یزد بود‌. وی در هفت سالگی پدر و در ۹ سالگی مادر خویش را از دست داد‌.
مدتی از دوران تحصیلات او در یزد و در اصفهان سپری شد و سپس برای ادامه ان با خانواده خویش به قم هجرت كرد و مدت ۲۱ سال در آنجا به تحصیل علوم پرداخت و از محضر عالمان نامداری همچون «شیخ عبدالکریم حائری یزدی‌»، «سید صدرالدین صدر»‌، «سید محمد تقی خوانساری‌»، «سید محمد کوه‌کمره‌ای» و حضرت «امام خمینی» بهره برد‌.
پس از درگذشت موسس و مدیر حوزه علمیه قم مرحوم آیت‌الله حاج شیخ عبدالکریم حائری‏، قسمتی از کارهای حوزه به شهید صدوقی واگذار شد‌. ایشان در این مدت بیشترین اوقات خویش را با امام‌خمینی می‌گذارند.
خود آن شهید در این‌باره می‌گوید‌: «در آن وقت امام‌خمینی یکی از مدرسان خیلی مبرز حوزه بودند که همه ایشان را به عنوان اینکه یک آقای فوق‌العاده است‌، می‌شناختند‌. تدریسشان هم خیلی بالا گرفت و با اینکه آقایان مراجع هم بودند، ولی تدریس ایشان در شهر قم اولویت پیدا کرد‌.
یادم هست که امام در مسجد سلماس تدریس می‌کردند و مسجد تقریبا پر می‌شد‌. کم کم آشنایی ما بالا گرفت و به رفاقت کشید و گاه در تمام مدت شبانه‌روز با ایشان بودم.»
آیت‌الله صدوقی در سال ۱۳۳۰ به یزد مراجعت كرد‌. او از آغاز مبارات حضرت امام چه قبل و چه بعد از ۱۵ خرداد ۴۳ همواره از یاران امام و از مروجان افکار رهبر انقلاب محسوب می‌شد‌.
پس از تبعید امام به ترکیه و سپس به نجف‌، ارتباط ایشان با امام نه‌تنها قطع نشد، بلکه ایشان از طریق مراسلات با امام رابطه برقرار كرد و با تمامی توان خویش حضرت امام را در مبارزه با رژیم پهلوی همراهی کرد‌.
ایشان در حین مبارزات مردم برای سرنگونی رزیم منحوس پهلوی پیام‌های حضرت امام را که توسط تلفن به او می‌رسید به اطلاع علمای مشهد‌، تبریز و شیراز می‌رساند‌. وی در مبارزه با رژیم شاه یکی از محورهای اصلی مبارزه محسوب می‌شد‌. او اعلامیه‌هایی در محکوم كردن جنایات رژیم از جمله فاجعه سینما رکس آبادان صادر کرد‌. ایشان در مورد مسائل مهم انقلاب همواره مورد مشورت روحانیت مبارز بود‌.
طبق اسناد موجود‌، از سوی مراکز امنیتی استان یزد گفت‌و‌شنودهای تلفنی وی با سایر علما و مبارزان و نامه‌های ایشان با کد ۱۱۱۲۱ به اطلاع مرکز می‌رسیده است‌.
ایشان با عدم شرکت در مراسم نیایش برای رژیم و با تلاش برای ایجاد مرکزی برای طلاب علوم دین در قم مخالفت خود را با رژیم نشان می‌داد.
محمود فاضلی
منبع : روزنامه هم‌میهن


همچنین مشاهده کنید