چهارشنبه, ۱۲ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 1 May, 2024
مجله ویستا

لیزیک، مزایا و عوارض


لیزیک، مزایا و عوارض
می دانید عمل لیزیک چیست؟ شما چند نفر را می شناسید که عمل لیزیک کرده باشند؟ آیا مزایا و یا عوارض احتمالی آن را می دانید؟
چون تعداد افراد عینکی روز به روز در حال افزایش است، و خیلی از این افراد عینک را دوست ندارند!!(کل اگر طبیب بودی، سر خود دوا نمودی)، دیدم اگر راهی برای برداشتن عینک آنها معرفی کنم (البته مطمئنا" خیلی از شما این راه را می دانستید، اما از مزایا و عوارض و بیمار ایده آل برای این عمل اطلاع نداشتید)، بد نیست(البته به قول معروف خلاصه، مختصر و مفید).
طبق آمار گرفته شده، در کشورهای غربی ۴۱% از داوطلبان هر چشم معیوبی را کاندید خوبی برای این عمل می دانند، در حالیکه این کار را باید پزشک جراح تشخیص دهد. در این تشخیص سن، سلامت جسمانی، ضخامت قرنیه و میزان عیب انکساری می باشد.همچنین چشم پزشک باید سلامت چشمی بیمار را بررسی کند.
پیگیری بیمار و گوشزد کردن خطرات عمل(اگرچه اکثر این اعمال بدون خطر و موفق هستند) نیز بر عهده پزشک جراح می باشد .
دید خوب و یا عالی پس از جراحی در بسیاری از بیمارانی که درجه نزدیک بینی کم یا متوسط و آستیگماتیسم دارند، دیده می شود.در بیمارانی که دچار نزدیک بینی شدید هستند، نتایج قابل پیش بینی نیست.
● چگونگی انجام لیزیک:
عمل لیزیک با برداشتن فلپ از سطح قرنیه توسط میکروکراتوم انجام و سپس فلپ را سر جای خود گذاشته و به ناحیه استروما، اگزایمرلیزر تابانده و فلپ را به جای اول خود برمی گردانیم.
این روش جایگزین PRK (فتو رفراکتو کراتکتومی) بوده که تغییر شکل یافته و با برداشتن قسمت سطحی قرنیه و لایه نازکی از اپیتلیوم انجام می شد.
▪ مزایا:
مزایای برداشتن فلپ در لیزیک سرعت چسبیدن آن به سر جای قبلی است و لذا بیمار بسیار راحتتر از PRK است و همچنین برگشت دید سریعتر است.
▪ عوارض:
۹۷% از بیماران عمل شده، این روش را به دوستان خود توصیه می کنند. ۲۵% نیز از دید شب گله مندند. سن، صاف بودن قرنیه و تکرار جراحی از عوامل کاهش دهنده دید شب هستند.
پس از بررسی عمل جراحی روی بیش از چهار هزار چشم، به عقیده انجمن چشم پزشکان ایالات متحده امریکا، عوارض جانبی جدی نادر(خطر جدی و تهدید کننده دید فقط در کمتر از ۱% افراد دیده می شود.) ولی عوارض خفیف شامل خشکی چشم، احساس ستاره نورانی در شب، کاهش حساسیت کنتراست، غالبا" دیده می شود.
پس از عمل جراحی بیمار ممکن است اختلال دید به صورت هاله و خیرگی پیدا کند.
● عوامل مؤثر بر نتیجه عمل:
عوامل گوناگونی در نتیجه نهایی عمل مؤثرند: ضخامت و یکنواختی فلپ، ضخامت بستر استروما، میزان برشی که میکروکراتوم انجام می دهد، صاف بودن لبه های فلپ و همچنین خصوصیات شخصی بیمار(هر بیمار با بیمار دیگر متفاوت است و در نتیجه عمل بسیار مهم است).
▪ داوطلب ایده آل:
میزان نزدیک بینی فرد بسیار مهم است.در حدود ۹۰% بیماران نزدیک بینی در محدوده ۱- تا ۶- دیوپتری(واحد اندازه گیری توان عدسی چشم) در محدوده ۱± به نتیجه می رسند. اگر نزدیک بینی بین ۶- تا ۲۵- دیوپتری بوده درصد موفقیت ۶۰% خواهد بود.
داوطلب ایده آل کسی است که عیب انکساری چشم آن کم تا متوسط، شعاع انحنا و ضخامت قرنیه طبیعی، چشم سالم و آگاهی کامل از روش عمل و عوارض آن داشته باشد.
▪ آینده:
در آینده دیگر تکنولوژیها ممکن است بر این روش اثر گذارند.از جمله این روشها می توان به، اندازه گیری wave front، laser water jet microkeratomes و سیستم eye tracking نام برد.
منبع : پایگاه اطلاع‌رسانی گواشیر


همچنین مشاهده کنید