سه شنبه, ۱۱ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 30 April, 2024
مجله ویستا

ده دلیل برای رد لیزیک


ده دلیل برای رد لیزیک
بعد از سالها استفاده از عینک و لنز تماسی اکنون شما تصمیم می گیرید که مشکل بینایی خود را با لیزیک حل نمایید . شما مقالات متعددی را درباره این روش شگفت انگیز خوانده اید وچشم پزشک شما هم کاندیداتوری شما برای این عمل را تایید نموده است اکنون در این زمان بیش از هر وقت دیگری در زندگیتان شما باید توقف نمایید وجدا از هیجانات لحظه ای عمیقا به کاری که می خواهید انجام دهید فکر کنید . لیزیک بطور دائمی اپتیک و فیزیولوژی چشم شما را تغییر میدهد به احتمال زیاد همه چیز به خوبی پیش خواهد رفت اما یک احتمال قابل توجه بیشتر از آنچه که همه چشم پزشک ها تشخیص میدهند ویا عموم قبول دارند وجود دارد که چشمهای شما بگونه ای غیر قابل برگشت صدمه بینند .
وقتی که کسی یک روش جراحی انتخابی را بررسی میکند باید ببیند آیا واقعا منافع آن بر خطرات آن می چربد مطمئنا شما درباره مزایای این عمل چیزهای زیادی شنیده اید و حتما هم از جراحی که از انجام عمل برروی چشم شما نفع مالی میبرد نیز شنیده اید .
اما برای شما بهتر است که چند دقیقه وقت خود را صرف خواندن ادامه این مطلب نمایید تا اطلاعات بیشتری درباره خطرات لیزیک کسب نمایید وقتی که از این خطرات مطلع شدید شما ممکن است نتیجه بگیرید که احتیاط اقتضا میکند که شما از هوس لیزیک صرف نظر نمایید تا روشهای جراحی انکساری به حد تکامل خود برسند وبی خطر بودن آنها کاملا اثبات گردد .
۱) میزان واقعی خطر نامعلوم است و کمتر از مقدار واقعی آن اعلام می گردد قبل از جراحی معمولا به بیماران گفته می شود که خطر بروز عوارض جانبی ناشی از لیزیک ۱% و یا حتی کمتر از آن در صورتی که توسط یک جراح با تجربه انجام پذیرد می باشد .
باید توجه نمود که این خطر مربوط به یک چشم است و خطر کلی بروز صدمه دائمی به حداقل یک چشم با این ارقام واقعا ۲ درصد است آیا واقعا عالی نیست ؟ درنشست فوق العاده محققین بینایی و چشم پزشکی در فلوریدا محققین گزارش دادند که تا ۲۱% بیمارانی که اصلاح انکساری با روش لیزری انجام داده اند از مشکلات دید در شب که ناشی از کاهش حساسیت CONTRAST و همچنین GLARE و هاله می باشد رنج می برند. بر طبق یک مطالعه دیگر ۱۲% از بیماران بعد از عمل لیزیک از اختلالات بینایی در شب رنج میبرده اند در حالی که ارقام برای بیماران PRK رقم ۶% را نشان می دهد در یک مطالعه دیگر ۲۲.۸% از بیماران لیزیک شده بعد از عمل دچار حساسیت به نور شده اند و ۷.۱% از سردرد رنج می برده اند و ۳۱.۹% از GLARE شکایت داشته اند و ۳۲% هم در رانندگی در شب مشکل داشته اند در یک مطالعه که در مجله REVIEW OF OPTORETRY به چاپ رسیدهعوارض جراحی لیزیک به شرح زیر آمده است:
ـ عوارض ضمن عمل فلاپ ۲.۷ %
ـ عوارض بعد از عمل فلاپ ۴%
ـ رشد اپی تلیال به درون چشم ۱۴.۷%
ـ نقایص اپی تلیال پنج درصد
ـ چین و چروک فلپ ۵.۹%
این عوارض اغلب تولیدآستیگما تیسم غیر منظم می کند همانطور که می دانید آستیگماتیسم منظم با عینک قابل اصلاح است در حالیکه آستیگماتیسم نامنظم با عینک قابل اصلاح نمی باشد و در این موارد چاره ای جز استفاده از عدسیهای تماسی سخت (RGP) نمی باشد ولی بدلیل مسطح شدن قرنیه بعد از لیزیک یافتن لنزی که بخوبی بر روی قرنیه در مرکز قرار گیرد تقریبا غیر ممکن می باشد نتیجه اینکه لنزهای RGP در وضعیت بعد از لیزیک برای این افراد بسیار ناراحت کننده خواهد بود و بنابر این نمی توان از آن برای رفع آستیگماتیسم نامنظم ایجاد شده بهره برد . بسیاری از چشم پزشکان از خطرات واقعی لیزیک بی اطلاع هستند و اغلب ترجیح می دهند از پذیرش بیماران دچار عوارض بعد از لیزیک خودداری کنند زیرا درمان چنین بیمارانی مطمئنا سود کمتری نسبت به عمل بر روی یک بیمار جدید دارد بنابر این این پزشکان هرگز آگاهی درستی از میزان ضایعه ای که توسط لیزیک ایجاد شده پیدا نمی کنند .
۲) تکنولوژی لیزیک هنوز در ابتدای راه است : جامعه جراحی انکساری از نظر اقتصادی به خواست های زود گذر افراد متکی است . این تمایل طبیعی انسان برای جراحان انکساری و تجهیزات پزشکی آنها تعداد زیادی بیمار فراهم می کند که بدین وسیله جراحان تکنیک ها و ابزار کارشان را توسعه می دهند .
برای مثال در حال حاضر هیچ اتفاق نظری در مورد اینکه چه نوع لیزر اگزایمری بهترین نتیجه را می دهد وجود ندارد روش ablat قرینه توسط لیزر Nidek با لیزر visx متفاوت است با این وجود هر دو خود را بهترین می دانند . خیلی از جراحان فلپ لیزیک را از یک طرف تا طرف دیگر با میکروتوم chiron بر می دارند در حالیکه سایر جراحانی که در کار با میکروتوم Hansatom تبحر دارند یک فلپ فوقانی از بالا به پایین را بر می دارند .
جراحی انکساری هنوز در ابتدای راهست بطوریکه بسیاری از جراحان ابزارهای خاص خودشان را برای کارهایی مانند برش ، برداشتن و شستن فلپ ابداع و روانه بازار می نماید بسیاری از تلاشهایی که برای توسعه لیزیک صورت می گیرد با هدف سود آوری سریع با ترویج فروش ابزار جراحی و پذیرش تکنیکهای جدید جراحی و پذیرش تکنیک های جدید جراحی انجام می گیرد . بازاریابان نوعی از مشتریان را که با عنوان پذیرندگان اولیه مشهورند می شناسند اینها مایل به خرید جدیدترین محصولات و تکنولوژی می باشند . جراحان انکساری نیز از این موصوع با اطلاع هستند وبیشتر کتابهای جراحی انکساری دارای حداقل یک یا دو فصل در مورد چگونگی کسب سود با هدف قرار دادن این افراد می باشد .
بحث استراتژی های بازار یابی در کتابهای پزشکی بسیار قابل توجه می باشد و بخشهای متعددی از این کتابها درباره طبیعت تجاری این زمینه فعالیت از پزشکی می باشد در مورد بازیهای کامپیوتری یا laptop اگر ما همان ابتدای کار آنها را قبول کنیم مشکلی پیشم نمی آید ولی در مورد یک روش جراحی با آثاری غیر قابل برگشت بر روی چشم چه پیش می آید یکی از پزشکان در این باره می گوید :‌ ما صدها و هزاران چشم پزشک را برای استفاده از تکنیک آموزش می دهیم که همزمان شامل نحوه انجام کار و شناسایی عوارض پیامد های احتمالی آن می باشد .
آیا هم برای بیماران و هم برای حرفه ما بهتر نبود تا به شیوه ای تدریجی عمل می نمودیم تا تکنیک را بر روی تعداد کمتری از بیماران ( یا حتی در آزمایشگاه ) امتحان می نمودیم و آموزش عمومی پزشکان را برای زمانی نگه می داشتیم که تکنیک ها را آزمایش نموده بودیم و نتایج قابل قبولی در باره صحت و کارآیی تکنیک بدست آورده بودیم ؟
یکی دیگر از جراحان برجسته انکساری معتقد است که روش لیزیک هنوز کامل نشده است یک گروه دیگر اظهار می دارند که هر چه که تکنولوژی و تکنیها توسعه می یابند ما باید درک بهتری از اهمیت تداخل عمل لیزر و بافت ، ترمیم زخم قرنیه و نقش عوامل دارویی در تعدیل نتایج انکساری بدست آوریم . این پیشرفت ها باید در جهت قابل پیش بینی نمودن PRK و لیزیک همراه با عوارض جانبی کمتر بوده باشد . آیا شما می خواهید که چشمهای شما همان چشمانی باشد که به این پزشکان یاد می دهد چگونه عمل لیزیک را ایمن تر و موفقیت آمیز تر نماید .
۳) لیزیک ایجاد انحرافات اپتیکی می کند که چشم پزشکان اطلاعات کاملی درباره آن ندارند .
جراحی انکساری تلاش می کند خطاهای انکساری اسفریک و سیلندریک را حذف نماید اما در این روش به سایر انحرافات اپتیکی چشم توجهی نمی گردد بر طبق نظر دکتر ریموند از دپارتمان چشم پزشکی دانشگاه تگزاس این انحرافات طبیعی توام با انحرافاتی که در اثر جراحی انکساری ایجاد می شود می تواند باعث کاهش عملکرد سیستم بینایی علیرغم حذف خطاهای انکساری اسفروسیلندریک گردد . انحرافات اپتیکی که در اثر جراحی ایجاد می گردند علیرغم اهمیتی که در عملکرد ایده آل سیستم بینای دارند کمتر مورد توجه قرار گرفته اند .
علاوه بر این قرنیه طبیعی تقریبا عاری از هر گونه مشکلی است در حالی که قرنیه بعد از عمل دارای عملکردی توام با انحرافات اپتیکی است و اغلب بی ثبات و عملکرد آن در شب و یا در بیمارانی که دارای مردمک بزرگتر از متوسط هستند بدتر می گردد لنز های تماسی و عینک فیزیولوژی اپتیک چشم را به طور دائمی تغییر نمی دهند ولی جراحی انکساری این کار را می کند .
یکی از چشم پزشکان می گوید : ما واقعا اپتیک چشم را در موقع عمل لیزیک تخریب می کنیم اگر مردمک کوچک باشد مشکلی پیش نمی آید ولی وقتی مردمک بزرگ شود مانند وضعیتی که در شب ایجاد می شود مشکل ایجاد می گردد .
۴) لیزیک باعث کاهش حساسیت به Contrast می گردد .
بیشتر مردم چیزی درباره حساسیت به کنتراست نمی دانند مگر اینکه در اثر لیزیک آن را از دست داده باشند نمونه ای از کاعش حساسیت به کنتراست شخصی است که به طرف شما می آید در حالی که نور از پشت سرش می تابد و خودش مانند شبحی به نظر میرسد در وضعیت قبل از لیزیک مشخصات چهره این فرد بخوبی قابل شناسایی است از دست رفتن حساسیت به کنتراست دائمی است و به درجات متغیر افرادی را که لیزیک می کنند گرفتار می سازد .
اخیرا مطالعه ای در مرکز مطالعات جراحی انکساری انجام شده و در آن بیماران بین دو تا هفت سال بعد از جراحی انکساری تحت نظر بوده اند نشان می دهد که ۵۸ درصد از آنان در تست حساسیت کنتراست برای رانندگی شب مردود شده اند .
۵) لیزیک باعث کاهش ثبات ساختمانی قرنیه می شود .
با افزایش سن قرنیه به طور طبیعی نازکتر می گردد و همراه با این برداشتن بافت قرنیه از طریق جراحی لیزیک می تواند مشکلات جدی را به دنبال داشته باشد مطالعات اخیر نشان می دهد که افرادی که تحت عمل لیزیک قرار گرفته اند در معرض خطر بیشتری برای بروز کراتکتازی Iatrogenic ناشی از نازک شدن قرنیه هستند اکتازی ضعف ثبات ساختمانی قرنیه است که باعث می شود قرنیه به طرف جلو خمیده شود و منجر به تاری دید ، بازگشت میوپی (نزدیک بینی ) ، دید متغیر و حتی نازک شدگی بیشتر قرنیه گرد در بدترین شکل اکتازی تنها درمان پیوند تمام عیار قرنیه می باشد حتی بیماران دارای مقادیر کم نزدیک بینی نیز ممکن است دچار اکتازی ناشی از لیزیک گردند
۶) لیزیک باعث ایجاد فتوفوپی یا ترس از نور می گردد .
فتوفوپی حساسیت دردناک به نور است که اغلب ناشی از لیزیک می باشد اگرچه که علت اصلی آن معلوم نیست بعضی از جراحان معتقدند تفرق نور ، glare ، و التهاب خفیفی بعد از لیزیک می تواند علت بروز این مشکل باشد.
۷) نزدیک بینی بالاخره با شما باقی خواهد ماند : جراحی انکسای برای حذف نزدیک بینی باعث بهبود دید دور می شود اما ممکن است باعث بدتر شدن دید نزدیک گردد و دیر یا زود باید به سراغ عینک های دید نزدیک برای مطالعه رفت .
میوپی باعث کاهش نیاز به عینک های مطالعه می گردد و با افزایش سن ، سختی لنز نیز افزایش می یابد و به تدریج نزدیک بینی دوباره باز می گردد در موارد خفیف میوپی براحتی می توان برای مطالعه عینک را برداشت اما مشکل در مورد موارد شدیدتر میوپی مشکل بروز می کند زیرا نیاز به عینک های دو دید پیدا می شود .
۸) لیزیک باعث افزایش خطر بروز کاتاراکت می گردد .
لیزیک از دو طریق باعث افزایش خطر بروز آب مروارید می گردد نخست داروهای استروئیدی مانند Tobradex و Alrex و pred fort و FML که داروهای استاندارد برای درمان عوارض بعد از لیزیک هستند . در صورت استفاده می توانند کاتاراکت خلفی تحت کپسولی ایجاد نمایند . اگر چه که استروئید بعد از لیزیک بصورت طولانی مصرف نمی شوند عوارض متعدد دیگری وجود دارند (مانند خراش قرینه،‌ عفونت و کدورت)‌که ممکن است به درمان طولانی مدت با قطره های استروئیدی نیاز داشته باشند .
راه دوم :‌ پوشش ضد UV روی شیشه های عینک یک سد محکم در برابر اشعه UV خورشید که اثر کاتاراکت زایی دارد می باشد عدم استفاده از عینک و حدف این سد محکم باعث قرار گرفتن بیشتر چشم شما در معرض نور خورشید می شود و بتدریج بروز کاتاراکت را در سننی بالاتر افزایش می دهد .
۹) لیزیک باعث ایجاد خشکی چشم می گردد:‌ چشم آن خشک بعد از لیزیک Post Lasik Ory Eye‌ (PLDE) کاملا شایع است و درمان آن یکی از مشکلات مهم جراحان انکساری می باشد .
برای این بیمار وضعیتی دردناک و ناراحت کننده برای مدتی نامحدود ایجاد می گردد اگر چه که همه بیماران دچار این مشکل نمی شوند ولی درصد بالایی از بیماران با این مشکل مواجه اند .
دلیل آن هم این است که لیزیک باعث اختلال در مکانیسم های طبیعی تولید اشک می گردد . نخست گذاشتن اسپکولوم برای آماده کردن بیمار برای جراحی باعث اختلال عمل پلک می گردد و وضعیتی را بوجود می آورد که به آن لاگوفتالموس می گویند . اسپکولوم همچنین باعث صدمه به مجموعه بالا برنده پلک می گردد و می تواند کاهش میزان پلک زدن و یا نیمه بازماندن آن در موقع خواب گردد و در نتیجه باعث افزایش تبخیر اشک گردد.
ثانیا گذاشتن حلقه مکش در لمب برای ثابت ساختن چشم برای ایجاد فلپ تولید اشک توسط Gobletcellsرا مختل می نماید این سلولهای مسئول ترشح اشک پایه در چشم هستند .
ثالثا پروسه برش فلپ بسیاری از اعصابی را که غدد اشکی را وادار به ترشح می نمایند قطع مینماید تقریبا هفتاد درصد اعصاب قرینه در ضمن ایجاد فلپ آسیب می بیند .
قطع این اعصاب باعث بی حسی سطح قرنیه می گردد .
رابعا ablate‌ قرنیه با لیزر باعث تخریب بیشتر اعصاب می گردد .
خامسا لیزر انحنای قرنیه را تغییر می دهد و ایجاد و نگهداری مداوم لایه اشکی را مشکل می سازد .
بیماران لیزیک تا حدقال دو ماه بعد از عمل دچار خشکی چشم خواهند بود قطره های چشمی باید بطور دائم بکار برده شوند و ممکن است شخص نیمه شب با چشم های خشک و قرمز بیدار شود و نیاز به قطره های اشک پیدا نمایند . خشکی چشم همچنین می تواند باعث کاهش حدت بینایی گردد .
۱۰) خطرات طولانی مدت لیزیک ناشناخته هستند :‌چشم پزشکان خودشان هم موافقند که خطرات لیزیک شناخته شده نیستند . یک جنبه قضیه به برداشتن بافت قرنیه ضمن لیزیک مربوط می شود بدین ترتیب که برای دفعات بعدی نیاز به ablate قرنیه که ممکن است بعدها در طول عمر نیاز به آن باشد درمان های لیزری مانند PTK ممکن است به خاطر برداشته شدن بیش از حد بافت توسط لیزیک غیر ممکن باشند .
یک جنبه دیگر قضیه تغییر شکل قرنیه در لیزیک ارزیابی وجود گلوکوم را برای چشم پزشکان مشکل می سازد
تست های تونومتری بر روی قرنیه بعد از لیزیک بدلیل تغییر استحکام قرنیه از دقت کافی برخوردار نخواهد بود و بنابراین ممکن است بیماران گلوکومی بسیاری کشف نشده باقی بمانند .
● نتیجه :
‌هر کدام از این ده نکته را باید هنگام تصمیم به انجام عمل لیزیک در نظر گرفت بسیاری از چشم پزشکان به این نکات توجه دارند اما بیشتر جراحان انکساری و صنعت لیزر اگزایمر که مایل به کسب حداکثر سود از راه لیزیک هستند به این نکات توجه ندارند . قرنهاست که عینک بهترین دید را برای مردم فراهم نموده است .
حسین علیمیرزایی
منبع : سایت عینک


همچنین مشاهده کنید