جمعه, ۱۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 3 May, 2024
مجله ویستا

اثر سالیسیلیک اسید بر شکست آنزیم پلی ADP – ریبوز پلیمراز و قطعه قطعه شدن DNA در سلولهای برگ سیب زمینی


اثر سالیسیلیک اسید بر شکست آنزیم پلی ADP – ریبوز پلیمراز و قطعه قطعه شدن DNA در سلولهای برگ سیب زمینی
گیاهان بطور متناوب با شرایط مختلف تنش مواجه هستند. این شرایط توسط عوامل زنده یا غیر زنده فراهم شده و به رشد، تکثیر و یا تمایز گیاهان تاثیر می گذارد. در این مسیر مولکولهای کلیدی از جمله سالیسیلیک اسید تولید می گردند که بررسی نقش آن در مسیر پاسخ دفاعی گیاه به عوامل تنش زا، سبب روشن شدن برخی مسیرهای بیوشیمیایی دفاع می شود. از آنجائیکه گیاه سیب زمینی در جهان از ارزش غذایی مهمی برخوردار است و حفظ و نگهداری آن در مقابل عوامل بیماریزا از مهمترین کارهای تحقیقاتی است، در این تحقیق اثر سالیسیلیک اسید در سیستم انتقال پیام و آنزیم ترمیم کنندهء DNA , پلی ADP–ریبوز پلیمراز(PARP) و قطعه قطعه شدن DNA در سوسپانسیون سلولی برگ سیب زمینی مورد بررسی قرار گرفت.
نتایج حاصل از وسترن بلاتینگ نشان می دهد که پس از شش ساعت، شکست در آنزیم PARP در غلظتهای ۵/۲ و ۵ میلی مولار سالیسیلیک اسید شروع شده و در ۱۲ و ۱۸ ساعت پس از تیمار این شکست بیشتر می گردد. این آنزیم با اینکه دارای وزن مولکولی پایینتری نسبت به همولوگ خود در جانوران می باشد، در گیاهان دارای بخشهای اپی توپی مشترکی با همولوگ خود در جانوران است زیرا این پروتئین گیاهی قابل شناسایی توسط آنتی بادی ضد PARP جانوری است. نتایج حاصل از تعیین قطعه قطعه شدن DNA بوسیله روش دی فنیل آمین و کیت تشخیصی مونو و اولیگو نوکلئوزومی از طریق الایزا (ELISA) نشان می دهد که در کشت ۶ ساعته، DNA با تیمارهای مختلف سالیسیلیک اسید شکستگی کمی ایجاد می گردد، ولی با گذشت ۱۲ و ۱۸ ساعت، شکستگیهای DNA بیشتر می شود. بنابراین، نتایج نشان می دهد که سالیسیلیک اسید می تواند در مسیر انتقال پیام در سلولهای سوسپانسیون سیب زمینی سبب شکست آنزیم PARP شود که در نتیجه به علت عدم وجود سیستم ترمیمی در سلول، DNA قطعه قطعه می شود.
لیلا فرآورده
عذرا ربانی چادگانی
مرضیه یوسف مصبوغ
منبع : پایگاه اطلاعات علمی