جمعه, ۱۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 3 May, 2024
مجله ویستا

‌۵‌‌ رویداد بزرگ ‌اپن‌سورس در سال ۲۰۰۶


‌۵‌‌ رویداد بزرگ ‌اپن‌سورس در سال ۲۰۰۶
اپن‌سورس در سال ‌‌۲۰۰۵‌‌ میلادی رشد چشمگیری داشت و شركت‌های تجاری زیادی با كوچ به سكوی لینوكس و نرم‌افزارهای آزاد، در عمل زمینه‌ توسعه و گسترش اپن‌سورس را فراهم نمودند. این روند در سال جدید ادامه خواهد یافت و بنا بر نظر بسیاری از كارشناسان،‌ سال ۲۰۰۶‌‌ برای جامعه‌ اپن‌سورس سالی بزرگ و پر جنب و جوش خواهد بود. موسسه تحقیقاتی ‌‌TechTarget با چندین كارشناس و تحلیلگر ‌‌IT از جمله Tony Lams تحلیلگر و مدیر بخش Ideas International و Michael Osterman مدیر مؤسسه تحقیقاتی Osterman Research در مورد پیش‌بینی پنج‌‌ رویداد بزرگ اپن‌سورس در سال ‌‌۲۰۰۶‌‌ گفت‌وگو كرده است كه در ادامه چكیده گفت‌وگو با ‌این دو كارشناس را می‌خوانید.
▪ ‌بحث درباره ‌GPL۳، قلب دنیای اپن‌سورس
GPL یكی از معتبرترین مجوزهای نرم‌افزارهای آزاد است كه بنیاد نرم‌افزارهای آزاد ‌(‌FOSS) و از جمله شخص ریچارد استالمن، آن را تهیه كرده‌است. استالمن فهرستی از شرط‌ها را برای كپی، تغییر و توزیع نرم‌افزارهای آزاد در این مجوز فراهم نموده است. مباحث اولیه درباره نسخه جدید مجوز ‌‌GPL در سال ‌‌۲۰۰۵‌‌ آغاز شده و انتظار می‌رود در سال ‌‌۲۰۰۶‌‌ شاهد بحث‌های جدی‌تری باشیم.
یكی از اهداف نسخه جدید، برطرف‌ساختن مشكلات نسخه كنونی (مانند جلوگیری از سوءاستفاده شركت‌های تجاری از در اختیار داشتن سورس‌كد برنامه‌های آزاد) است. ‌Lams معتقد است: نسخه سوم مجوز GPL، در یك فضای كاملاً آزاد رشد یافته است. در حالی كه نسخه‌های پیشین را عموماً یك شخص و به صورت فردی برای استفاده در جامعه اپن‌سورس توسعه داده است. او در ادامه ابراز می‌دارد كه مجوز ‌‌GPL شركت‌های توسعه‌دهنده نرم‌افزار را ملزم به فاش ساختن سورس‌كدهای برنامه می‌كند. اما این وضعیت فقط در وب تحقق یافته و معتبر است. در حالی كه شركت‌های اپن‌سورس بسیار زیادی وجود دارند كه هیچ‌گاه نمی‌توان اثری از آن‌ها را در اینترنت یافت و یا آن‌ها را مجبور ساخت كه پروژه توسعه نرم‌افزار خود را بر روی اینترنت منتشر نمایند.
درست است كه مطابق مجوز ‌‌GPL یك شركت نرم‌افزاری اگر نخواهد برنامه خود را توزیع كند، دیگر نیازی به آشكار ساختن سورس‌كدهای برنامه نخواهد بود. اما بسیاری از علاقمندان اظهار‌ می‌كنند كه شما دوست داشتید به آزادی نرم افزار بها بدهید و قابلیت‌های بالقوه در دسترس‌بودن سورس‌كد برنامه را به همگان نشان بدهید. اما در عمل مزایا و خدمات شبكه اینترنت را افزایش می‌دهید و به ماهیت وب خدمت می‌كنید. چرا كه فقط در بستر اینترنت این دسترسی به سورس‌كد نرم‌افزار وجود دارد. انتظار می‌رود این موضوع و بحث‌های مربوط به مجوز GPL همچنان در سال ۲۰۰۶ ادامه داشته‌باشد تا به نتیجه نهایی برسد.
▪ ‌مجازی‌سازی اپن‌سورس
‌در سال ‌‌۲۰۰۵‌‌ درباره سرور اپن‌سورس مجازی‌سازی ‌Xen زیاد صحبت شد. اما با استقبال شركت‌های تجاری مانند ناول و ردهت‌ در توزیع‌های لینوكس خود از نسخه سوم ‌‌Xen و رویكردی كه به این نسخه داشتند، مطمئنا ًXen در سال ‌‌۲۰۰۶ به مسیر صحیح توسعه و كاربری خود هدایت خواهد شد. به عقیده كارشناسان، به‌كارگیری سرویس‌دهنده‌هایی كه ماشین‌های مجازی را پیاده‌سازی می‌كنند، از اهمیت فراوانی برخوردار هستند و از طرف كاربرانی كه به راه‌اندازی و استفاده از ‌Data Center تمایل دارند، به شدت و با علاقه پیگیری می‌شوند.
زیرا هر كاربری دوست دارد با به‌كارگیری تكنیك‌هایی بتواند به بالاترین كارایی و قابلیت در یك ‌‌Data Center با كمترین هزینه مالكیت برسد و در نتیجه بهترین استفاده را از سیستم ببرد. درست به همین خاطر، كاربران بر مجازی‌سازی متمركز شده‌اند تا دریابند كه آیا اهدافشان تامین خواهد شد یا خیر. برنامه‌های مجازی‌سازی انحصاری مانند ‌VMware و این اواخر مایكروسافت همانند یك فناوری تحمیل شده هستند.
بنابراین حركت شركت‌هایی مانند ردهت و ناول در پشتیبانی از ‌‌Xen در توزیع‌هایی مانند ‌‌Fedora Core و ‌‌SuSE بسیار پرمعنی و حاكی از استراتژی جدید جامعه اپن‌سورس است. در این صورت باید منتظر به‌وجود‌آمدن یك پروژه بسیار قدرتمند باشیم كه امكان راه‌اندازی چندین سیستم‌عامل ‌را بر روی یك سرویس‌دهنده فراهم می‌نماید. همچنین باید به سمت سطح بالایی از سرویس‌دهنده‌های مجازی و مدیریت مجازی‌سازی حركت كنیم و در این حال ‌می‌توان با فعالیت بر روی مدیریت سرویس‌دهنده‌های مجازی به سرمایه‌گذاری در زمینه راه‌اندازی سیستم‌های مجازی در كارخانه‌ها و تاسیسات پرداخت.
▪ ‌سان و ناول؛ مسابقه‌ای برای اپن سورس نمودن محصولات
‌در سال گذشته دو شركت سان‌مایكروسیستمز و ناول با تغییر‌دادن استراتژی مدل كسب و كار سنتی خود در حوزه اپن‌سورس تعجب و حیرت همگان را برانگیختند و تصور می‌رود كه جهان در سال ‌‌۲۰۰۶ شاهد مسابقه حراج محصولات میان این دو شركت خواهد بود. بنا بر اظهار نظر كارشناسان، راهی كه این دو شركت بزرگ دنیای ‌IT در پیش گرفته‌اند، در سال ‌‌۲۰۰۶‌‌ موفقیت‌آمیز خواهد بود. چرا كه ناول كه تا پیش از این یك شركت دارنده محصولات انحصاری بود، اكنون تجارت و كسب‌و‌كار خود را بر روی محصولات ‌اپن‌سورس متمركز نموده است و با ارائه توزیع لینوكس ‌SuSE موفقیت خود را تثبیت كرده است.
به این معنی كه گروه بیشتری از كاربران و شركت‌های تجاری كه می‌خواهند به سوی سیستم‌عامل لینوكس روی آورند، مشتری توزیع ‌SuSE بوده و خواهند بود.
شركت سان مایكروسیستمز در شش ماهه دوم سال ‌‌۲۰۰۵‌‌ با رایگان‌نمودن و انتشار سورس‌كد معماری SPARC و بسیاری از محصولات نرم‌افزاری خود كه عموماً مبتنی بر جاوا بوده‌اند، غوغای كم‌نظیری را در محافل ‌IT‌ به راه انداخت. این شركت اكنون تمام تلاش و نیروی خود را بر روی پشتیبانی و ارائه خدمات پس از فروش سیستم‌عامل اپن‌سورس سولاریس متمركز كرده است. موفقیت سان نیز در رجوع كاربران به سوی سولاریس به عنوان یك جایگزین مناسب، قدرتمند و مبتنی بر یونیكس خواهد بود.
‌البته صنعت‌ ‌IT ‌بیش از هر زمان دیگری به این رایگان‌نمودن محصولات چشم دوخته است. چرا كه موفقیت این حركت بار دیگر، بر اصول اپن‌سورس و ادامه حیات جنبش نرم‌افزارهای آزاد صحه گذاشته و موفقیت‌آمیز بودن مدل تجاری كسب و كار آن‌ها را به رخ شركت‌های تجاری انحصاری خواهد كشید و در‌عین‌حال فقط شركت ردهت و ‌‌JBOS پیشگامان این صنعت نخواهند بود. چون شركت‌های تجاری نیز وارد این بازی خواهندشد.
▪ ‌رقابت بیشتر اپن سورس با ‌‌MS Exchange
‌از زمانی كه ایمیل وارد شركت‌ها شد و به عنوان یك سیستم ارتباطی درون سازمانی مطرح گردید، تلاش‌ها و محصولات تجاری نیز به این سو سوق یافت كه تركیب‌ ‌MS Outlook و ‌MS Exchange را از این نمونه می‌توان مثال زد. دنیای اپن‌سورس در یك تلاش فزاینده سعی نمود یك سیستم اشتراك ایمیل را روانه بازارنمایند كه برای نمونه می‌توان به شركت ‌Scalix‌ اشاره نمود. ناظران معتقدند كه شركت‌های تجاری برای مدیریت سیستم‌های سرویس‌دهنده ایمیل خود روی محصولی غیر از ‌‌Exchange متمركز خواهند شد. در حالی كه برنامه ‌Outlook همچنان برنامه ایمیل‌خوان كامپیوترهای كلاینت است. ‌
البته وجود ‌‌Outlook روی سیستم‌های كلاینت، یك كلید موفقیت خواهد بود. چرا كه كاربران به یك برنامه ایمیل‌خوان جدید بی‌میل هستند. اما برنامه‌های اپن‌سورس سرویس‌دهنده و فراهم‌كننده ایمیل در بازار رشد خواهند كرد. پیش‌بینی می‌شود در سال ‌‌۲۰۰۶‌‌ نرم‌افزارهای اپن‌سورس سرویس‌دهنده ایمیل از استقبال و استفاده بیشتری برخوردار باشند.
▪ ‌جهش لینوكس دسكتاپ
تلاش جامعه اپن‌سورس برای دستیابی به بازارهای دسكتاپ موضوع تازه‌ای نیست. اما بنابر پیش‌بینی بسیاری از تحلیلگران، در سال جدید اپن‌سورس گام‌های جدی و مستحكم‌تری در حوزه دسكتاپ برخواهدداشت و شركت‌های تجاری بیشتری به این سو حركت خواهند كرد. اما به گفته كارشناسان‌ نباید به انقلاب لینوكس در بازار دسكتاپ در این سال امیدوار بود. با این حال می‌توان گفت كه این حركت با سرعت و یكپارچگی بیشتر و بهتری ادامه می‌یابد.
برنامه‌های دسكتاپ مبتنی بر لینوكس بهبود داده می‌شوند و چندین برنامه به جایگاهی دست می‌یابند كه با استقبال كاربران مواجه ‌شوند. شركت ‌Linspire تلاش‌های گسترده‌ای را در زمینه لینوكس دسكتاپ و جلب توجه كاربران بیشتر آغاز نموده است. مندریوا، یك شركت فعال در زمینه محصولات، فناوری و خدمات پشتیبانی لینوكس و اپن‌سورس، تمامی فعالیت‌های خود را بر روی ارائه خدمات دسكتاپ به شركت و سازمان‌ها متمركز نموده است. در زمینه فناوری‌های ‌ ‌Embededd نیز می‌توان به شركت نرم‌افزاری ‌‌MontaVista اشاره نمود. به این نكته نیز توجه كنید كه جایگزین‌نمودن لینوكس بر روی كامپیوترهای خانگی و گوشی‌های تلفن همراه، كاری آسان و بی‌‌مشكل نخواهد بود.
ترجمه: میثاق محمدی‌زاده
‌‌‌برگرفته از ‌SearchOpenSource.com
منبع : ماهنامه شبکه