شنبه, ۸ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 27 April, 2024
مجله ویستا


یازده پیشنهاد ایران به اوپک


یازده پیشنهاد ایران به اوپک
رییس جمهور برگزاری سومین اجلاس سران تولید کننده نفت را نقطه عطفی در همفکری و همکاری کشور های عضو اوپک دانست و پیشنهادهایی را در جهت بهبود و افزایش نقش و تاثیر اعضای صادر کننده نفت در جهان ارایه کرد.
دکتراحمدی نژاد طی سخنانی در نشست سومین اجلاس سران تولید کننده نفت همکاری و هماهنگی کشورهای عضو اوپک در صیانت از منابع و ذخایر نفتی را مورد تاکید قرار داد و گفت: اعضا باید در برابر تقاضای فزاینده و بعضاً کاذب خویشتنداری نشان دهند و با کنترل تولید و عرضه از نابودی ذخایر انرژی جلوگیری کنند.
وی همچنین اتخاذ راهبردی واحد برای استفاده از فناوری های نوین و متنوع سازی منابع انرژی را یک مصلحت جهانی دانست.
متن کامل سخنان رییس جمهور در اجلاس سران اوپک بدین شرح است:
بسم الله الرحمن الرحیم
الحمد الله رب العالمین و السلام علی سیدنا محمد و آله الطاهرین و صحبه المنتجبین و علی جمیع الانبیاء و المرسلین
اللهم عجل لولیک الفرج و العافیه و النصر و اجعلنا من خیر انصاره و اعوانه و المستشهدین بین یدیه
خداوند را سپاسگزارم که توفیق حضور در سرزمین وحی را نصیبم کرد. رسول گرامی اسلام و همه انبیاء الهی، شاهد، مبشر و منذر و دعوت کننده به سوی خدا و نیکی هستند.
آنان انواری از ناحیه خدای متعال هستند که راههای هدایت را روشن می کنند و حجت های خداوند بر بشریت هستند.
از ملت و دولت کشور دوست و برادر عربستان به ویژه برادرم جناب ملک عبدالله خادم الحرمین الشریفین به خاطر حسن استقبال و مهمان نوازی گرم و تدارک این اجلاس، صمیمانه تشکر می نمایم. برگزاری سومین اجلاس سران تولید کننده نفت ، نقطه عطفی در همفکری و همکاری کشورهای عضو اوپک و بیانگر وفاق و همدلی اعضاء در پیگیری علایق و مسائل مشترک است.
در اینجا لازم می دانم از برادر عزیزم جناب آقای چاوز رییس جمهور ونزوئلا بخاطر زحمات و تلاش های موثری که در دوران ریاست خود بر اجلاس سران داشتند، صمیمانه تشکر کنم.
رییس محترم ، عالیجنابان و هیات های محترم نمایندگی
آنچه امروز ما را گرد هم آورده است از یک سو دغدغه های مشترک و از سوی دیگر امیدهای فراوانی است که در هماهنگی و همکاری اعضا شکوفا می شود.
عدم تعادل در مناسبات جهانی و تحمیل سیاست­ های یک جانبه برخی قدرت ها و تلاش آنان برای تسلط بر منابع سایر ملت ها، موجب نگرانی جوامع بشری است که به بعضی از دغدغه ها در زمینه انرژی اشاره می کنم:
۱) مصرف روز افزون حامل های انرژی فسیلی و قیمت نامناسب ناشی از فراوانی عرضه، مانع از برنامه ریزی ها و اقدامات جامع در کنترل مصرف شده است و بخشی از مصرف کنندگان عمده بدون توجه به محدود بودن منابع انرژی دایماً به بازار فشار وارد می کنند. مسابقه فعلی در مصرف و تولید در درازمدت به نفع هیچ کس نخواهد بود.
۲) استخراج بی رویه و غیرصیانتی منجر به تخریب بخش مهمی از منابع و عدم امکان بهره برداری از باقیمانده ذخایر شده است. بسیاری از چاه­های نفت غیرقابل استفاده و متروکه شده است بگونه ای که احیاء آنها مقرون به صرفه نیست. بدون برنامه ریزی دقیق برای کاهش مصرف توسط مصرف کنندگان عمده، صیانت از منابع با مشکل جدیدی روبروست و این نه به نفع مصرف کننده و نه تولید کننده است.
نبود دورنمایی روشن از آینده مصرف و تولید، مدیریت انرژی را دچار اختلال کرده است. در حالی که در برخی کشورها ، تولید انرژی های نو در صدر برنامه ها قرار دارد، در برخی دیگر، تناسبی بین مصرف انرژی فسیلی با تولید انرژی های جایگزین وجود ندارد. با این روند نمی توان دورنمای خوبی از بازار انرژی داشت.
۳) عدم تعهد برخی کشورها به حفظ منابع جهانی انرژی در حالی که خودشان بیشترین تمایل به سرمایه گذاری برای متنوع کردن منابع انرژی خود و کمترین تمایل را به انتقال فناوری های تولید به سایر کشورها و کشورهای صادر کننده نفت و گاز دارند، دغدغه ای جدی است.
برخی از آنان تصور می کنند با توسعه مصرف و پایان یافتن انرژی های فسیلی، سایرین و به ویژه تولید کنندگان امروز نفت و گاز مجبور می شوند دست نیاز به سوی آنان دراز کنند و آنان می توانند بازار انحصاری انرژی های نو را در اختیار خود نگهدارند.
۴) کاهش روز افزون ارزش دلار موضوع بسیار مهمی است. خسارت ناشی از این امر، اقتصاد جهانی به ویژه کشورهای صادر کننده انرژی را تحت تاثیر جدی قرار داده است. بسیاری از کالاهای راهبردی نظیر گندم، برنج، دانه های روغنی و انواع فلزات نظیر فولاد، طلا و مس تحت تاثیر این پدیده قرار گرفته اند.
نفت و گاز نیز علی رغم بالا رفتن ظاهری قیمت، با توجه به کاهش بیش از ۴۵ درصدی ارزش دلار ظرف دو سه سال گذشته، هنوز با قیمت واقعی خود فاصله زیادی دارد. دولت آمریکا تلاش می کند آثار منفی کاهش ارزش دلار را کتمان نماید ولی قراین و شواهد فراوان حکایت از تداوم کاهش ارزش دلار دارد که به تبع آن مشکلات نیز افزایش خواهد یافت. در واقع تورم ناشی از توزیع دلار بدون پشتوانه، نصیب کشورهای صادرکننده نفت است و آنان یارانه وسیعی به اقتصاد آمریکا واریز می کنند.
۵) تفاوت درآمد تولید وصادر کنندگان انرژی با برخی دولتهای وارد کننده بسیار زیاد و ناعادلانه است. درآمد برخی کشورها از مالیات بر انرژی وارداتی معادل و حتی بیش از قیمتی است که بابت خرید انرژی پرداخت می کنند. این یک اجحاف آشکار بر مصرف کنندگان واقعی انرژی یعنی مردم آن کشورها است. آنان همچنین از ذخایر ارزی صادر کنندگان انرژی ، بهره اقتصادی می برند و در مواردی از همین ذخایر، برای اعمال فشار به خود آنان سوءاستفاده سیاسی می کنند.
۶) تخریب روز افزون محیط زیست توسط کشورهای بزرگ صنعتی و در رأس آن آمریکا که ناشی از مصرف مستقیم و بی رویه حامل های انرژی است نگران کننده است.
۷) ایجاد ناامنی و گسترش سایه تهدید و جنگ از ناحیه برخی قدرت های زورگو به خصوص در بعضی از مناطق انرژی خیز جهان، علاوه بر ایجاد التهاب روانی در بازار انرژی تاثیرات منفی بر صیانت از منابع انرژی و توسعه سرمایه گذاری ها گذاشته است و نگرانی های فراوانی را در تامین انرژی مورد نیاز در آینده نزدیک فراهم ساخته است. خودخواهی ها و تصمیمات نادرست یک دولت زیاده طلب، آثار منفی فزاینده ای بر اقتصاد جهانی تحمیل کرده است.
● از سوی دیگر امیدهای فراوانی نیز وجود دارد؛
۱) همکاری و هماهنگی کشورهای تولید کننده نفت ابزار بسیاری موثری در تنظیم سیاست های تولید و مصرف و صیانت از منابع و ذخایر است.
۲) به نظر می رسد درک روشن تری از منافع دراز مدت ملی و بین المللی در بین بسیاری از تولید و مصرف کنندگان انرژی های فسیلی در حال شکل گیری است که می تواند زمینه همکاری هدفمند را فراهم کند.
۳) افول قدرت برخی دولت های مداخله گر ، یک سویه نگر و سلطه طلب، فرصت را برای برنامه ریزی مناسب، هماهنگ و دراز مدت در تولید و مصرف انرژی فسیلی و صیانت از ذخایر بیش از گذشته فراهم می نماید.
● برای بهبود وضعیت پیشنهاداتی تقدیم می نمایم؛
۱) برنامه جامعی برای تولید و مصرف توسط اعضا اوپک تهیه و با هماهنگی سایر صادرکنندگان عمده و مستقل به اجرا گذاشته شود.
۲) برنامه هماهنگ صیانت از ذخایر توسط اوپک تهیه و با تعامل مثبت اعضا به اجرا گذاشته شود و سازمانی برای تبادل تجارب و فناوری ها تشکیل گردد.
۳) اعضا باید در برابر تقاضای فزاینده و بعضاً کاذب خویشتنداری نشان دهند و با کنترل تولید و عرضه از نابودی ذخایر انرژی جلوگیری کنند. حفظ منابع باعث بهره مندی طولانی تر جامعه بشری از این نعمت خدادادی است.
۴) به دلیل بی اعتباری دلار، ترکیبی از ارزهای معتبر مبنای معاملات نفتی قرار گیرد و یا کشورها عضو، ارز جدیدی را مبنای معاملات قرار دهند، درخواست شود که بورس های نفت، ارزهای دیگری را مبنا قرار دهند.
۵) اعضا به کمک هم بورس نفت جدیدی را شکل دهند که در خدمت اهداف انسانی و منافع ملی خودشان قرار گیرد.
۶) اعضاء ذخایر ارزی خود را به ارزهای معتبر دیگری تبدیل کنند تا در برابر تبعات سقوط دلار آسیب نبینند.
۷) باتوجه به بهره برداری وسیع اقتصادی برخی کشورها از ذخایر ارزی کشورهای عضو اوپک و استفاده ابزاری از این منابع در مقاصد سیاسی و همچنین با توجه به درآمد اقتصادی بسیار بالای اعضا اوپک پیشنهاد می گردد نسبت به طراحی سازوکار پولی و مالی مناسبی با مشارکت و سرمایه گذاری اعضا اقدام شود. در همین رابطه پیشنهاد دوست خوبمان آقای چاوز رییس جمهور محترم ونزوئلا در خصوص تاسیس بانک اوپک می تواند ضمن صیانت از ذخایر ارزی اعضا، منافع مالی آنرا نیز به آنان برگرداند و ضمناً پشتیبان خوبی برای طرح های توسعه آنان باشد.
۸) با توجه به تاثیر هماهنگی و همکاری کلیه صادر کنندگان مستقل انرژی در ثبات بازار، مشورت با کشورهای صادر کننده غیراوپک تا رسیدن به یک برنامه کاری مشترک و هماهنگ به طور جدی برنامه ریزی و دنبال شود.
۹) اتخاذ راهبردی واحد برای تولید و مصرف سالم و استفاده از فناوری های نوین در جهت حفظ محیط زیست از ضروریات است. متنوع سازی منابع انرژی یک مصلحت جهانی است.
۱۰) بسیاری از کشورهای ضعیف درنوسانات قیمت انرژی دچار خسارت های فراوان می شوند. تقویت صندوق اوپک و تهیه برنامه راهبردی حمایت از این کشورها یک امر خداپسندانه، انسانی و تاثیر گذار بر بازار است.
۱۱) با توجه به سرعت تحولاتی جهانی و موضوعاتی متنوعی که کشورهای عضو با آن مواجه هستند، ضروری است نشست های سران اوپک بطور منظم هر دو یا سه سال یکبار تشکیل شود.
عالیجنابان
مشاهده می فرمایید که توانایی های بالقوه و بالفعل اعضا اوپک یک سرمایه کم نظیر و عظیم است. در صورتی که با اراده عالیجنابان امکان دسترسی کامل به این توانایی ها در یک برنامه عملی فراهم گردد، نتایج حاصل به نفع همه اعضا و جامعه جهانی است. البته رشد و شکوفایی مادی و معنوی در سایه صلح وامنیت پایدار که مبتنی بر عدالت و حفظ کرامت انسانی است میسر خواهد بود.
در پایان بار دیگر تشکر و قدردانی خود را از ریاست محترم اجلاس برادر خوبم جناب ملک عبدالله اعلام می دارم و توفیق و سربلندی همه عالیجنابان، هیات های نمایندگی، ملت ها و دولت های عضو و جامعه بشری را از خداوند متعال خواستارم.
والسلام علیکم و رحمه الله و برکاته
منبع : رجا نیوز


همچنین مشاهده کنید