جمعه, ۱۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 3 May, 2024
مجله ویستا


افزایش ظرفیت نیروگاهی گامی در جهت پاسخگویی به نیاز مصرف برق


افزایش ظرفیت نیروگاهی گامی در جهت پاسخگویی به نیاز مصرف برق
امسال به میزان۶ هزار مگاوات به ظرفیت نصب شده نیروگاهی كشور اضافه خواهد شد.
این خبر كه از سوی وزیر نیرو اعلام شده تلاش و كوشش بسیار مدیران و كاركنان صنعت برق كشور را برای پاسخگویی به نیازهای روزافزون مشتركان و مردم آشكار و بارزمی‌كند.
همه ساله با افزایش میزان مصرف برق به ویژه در فصل اوج بار و پیك تابستان، میزان مصرف اضافه می‌شود و همانگونه كه بارها در این ستون به آن اشاره شده، پاسخگویی به نیازهای مردم مستلزم سرمایه‌گذاری بنیادی و اساسی در زمینه این صنعت مادر و حیاتی است. به همین دلیل در شرایط كنونی تمامی برنامه‌ریزیها در این ارتباط سازماندهی شده كه میزان تولید افزایش یابد.
به گونه‌ای كه بنابر پیش‌بینی‌های انجام شده تا سال ۱۳۹۰ به میزان ۲۴ هزار و ۷۱۹ مگاوات از مبدا سال ۸۴ به میزان قدرت نصب شده نیروگاهی اضافه می‌شود. همچنین همانگونه كه اشاره شد، امسال بیش از ۶ هزار مگاوات به قدرت نصب شده افزوده شده و در سال آینده (۸۷) میزان قدرت نصب شده ۲۵۰۵ مگاوات براساس پیش‌بینی‌ها خواهد بود و در سال ۸۸ به میزان ۳۰۶۸ مگاوات به قدرت منصوبه افزوده شده و این میزان در سالهای ۸۹ و ۹۰ به ترتیب به ۲۱۵۷ و ۱۱۷۶ مگاوات خواهد رسید.
با نگاهی به برنامه‌های آینده تولید، آنگونه جهت‌گیری ساخت نیروگاهی به سمت نیروگاههای گازی و چرخه تركیبی با توجه به پیشرفت فن آوری، ساخت داخل تجهیزات و افزایش راندمان این نیروگاهها است. در طول سالهای آینده تمامی پروژه‌های مربوط به نیروگاههای برق آبی نیز به پایان خواهد رسید و اولین نیروگاه تلمبه ذخیره‌ای كشور در سیاه بیشه افتتاح خواهد شد. بالابردن ضریب ذخیره سیستم تولید و پایایی سیستم از حد فعلی نیز مدنظر است به گونه‌ای كه شاخص بروز خاموشی‌ها به حداقل برسد. آنگونه كه دست‌اندركاران پیش‌بینی كرده‌اند انتظار ما بر آن است كه ظرفیت نصب شده نیروگاهی كشور تا پایان سال ۱۳۹۰ به میزان ۶۲ هزار مگاوات برسد.
بخش مهمی از افزایش ظرفیت نیروگاهی از طریق مشاركت بخش خصوصی به دو روش متداول B.O.T و B.O.O انجام خواهد شد. B.O.T لغت اختصاری (Build- Operation- Tnansfer) به معنای ساخت، بهره‌برداری در واگذاری آن به توانیر است B.O.O نیز (Build. Operation- Owned) بوده كه به معنای ساخت و بهره‌برداری و مالكیت دایم از آن سرمایه‌گذار است بهرصورت مشاركت بخش خصوصی در این زمینه می‌تواند بسیاری از منابع مالی صنعت برق را برای توسعه نیروگاهها پاسخگو باشد.
با نگاهی به آینده برنامه‌ریزی برای تولید در صنعت برق این مساله مشخص می‌شود كه قدرت نامی نیروگاههای چرخه تركیبی تا انتهای سال ۱۳۹۰ حدود ۶۸۷۱ مگاوات افزایش خواهد یافت و در مجموع با توجه به ظرفیت كنونی به میزان ۱۳۷۰۳ مگاوات خواهد رسید. سهم نیروگاههای گازی در تولید برق نیز در سال ۱۳۹۰ به میزان ۷/۳۰ درصد خواهد رسید.
در سالهای آینده با توجه به افزایش میزان مصرف برق كشور همچنان پیك گرایی در این صنعت وجود خواهد داشت و نیروگاههای نجاری عمدتاً به عنوان نیروگاههای بار پایه عمل خواهند كرد. سهم این نوع نیروگاهها هم در تركیب نیروگاهی كشور معادل ۱/۲۵ درصد كل خواهد بود.
تكمیل نیروگاههای برق آبی هم در سالهای آتی مدنظر خواهد بود و در سال ۱۳۹۰ به میزان ۷۲۱۶ مگاوات به ظرفیت موجود نیروگاههای برق آبی افزوده می‌شود.
بدین ترتیب افزایش ظرفیت نصب شده نیروگاهی، گامی در جهت توسعه روزافزون صنعت برق كشور خواهد بود.
منبع : ماهنامه پیک برق