پنجشنبه, ۱۳ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 2 May, 2024
مجله ویستا

یک انتخابات و یک پیام!


یک انتخابات و یک پیام!
انتخابات شوراهای عراق در حالی برگزار شد که نیروهای عراقی در تامین امنیت آن نقشی اساسی ایفا نمودند.برگزاری موفقیت آمیز این انتخابات نشان داد که دیگر حضور نیروهای آمریکایی در عراق جای کوچکترین توجیهی را ندارد و کاخ سفید و متحدان باقیمانده آن باید هرچه سریع تر خاک این کشور را ترک نمایند.مهم تر آنکه واشنگتن هم اکنون فرصتی جهت تدوین راهکاری به جز خروج فوری از عراق ندارد و هر راهبردی جز این برای اوباما هزینه بر،سخت و البته غیر قابل اجرا خواهد بود.اوباما نباید فراموش کند که یکی از اصلی ترین رموز پیروزی وی بر مک کین در انتخابات ریاست جمهوری سال ۲۰۰۸ ،وعده علنی وی مبنی بر خروج نیروهای آمریکایی از عراق بوده است.حال اگر اوباما نخواهد یا نتواند این وعده را در اسرع وقت عملی سازد،با بن بستهای زیادی در ابتدای کار خود مواجه خواهد شد.
از سوی دیگر،هر روز بر هزینه های حضور آمریکا در عراق افزوده می شود و تداوم این روند برای کاخ سفید و کنگره ای که متشکل از نمایندگان به ظاهر دموکرات هستند شکستی مردمی را رقم خواهد زد.برگزاری موفقیت آمیز انتخابات عراق می تواند بهترین بهانه ممکن جهت خروج فوری نیروهای آمریکایی از عراق باشد،پس بهتر است اوباما و همراهانش این فرصت را از دست ندهند.
نوری المالکی،نخست وزیر عراق که لیست انتخاباتی وی توانسته است بیشترین آرا را کسب نماید،بارها نسبت به توانایی بغداد نسبت به حفظ امنیت عراق تاکید نموده است. نوری المالکی در این خصوص معتقد است که دولت و نیروهای عراقی ، آمادگی کامل را برای رویارویی با هرگونه تحولات سیاسی و نظامی ناشی از خروج پیش از موعد ارتش آمریکا از عراق ، دارند.
البته بنابر شواهد و مستندات موجود، دولت جدید آمریکا علائمی را بروز داده است ، مبنی بر اینکه قصد دارد پیش از موعد مقرر و برخلاف جدول زمان بندی قید شده در توافقنامه امنیتی ، نیروهایش را از عراق خارج سازد.
براساس جدول تعیین شده زمانی ، قرار بوده است که ارتش آمریکا در ژوئن ۲۰۰۹شهرها و روستاهای عراق را تخلیه کرده و در پایگاههای نظامی مستقر شوند و در پایان ۲۰۱۱ نیز به طور کامل خاک عراق را ترک کنند.
واقعیت امر این است که ایالات متحده به شدت کنترل خود بر عراق را از دست داده و سربازان آمریکایی نیز پس از حضور اوباما در کاخ سفید در انتظار صدور فرمان ترک بغداد هستند.آمریکا،مدیریت کاخ سفید بر طرح بازسازی عراق جنگ زده و تحت اشغال،بی برنامه و نامنظم است.
گزارشهای کتبی مقامهای مسئول و رسیدگی کننده آمریکا به کمیته قرارداد زمان جنگ وابسته به کنگره ملی این کشور کاملا نشان می دهد که مدیریت آمریکا بر طرح بازسازی عراق بی نظم است و پدیده های فساد و اسراف بسیار جدی است.
“استوارت بوون”، بازرس عمومی ویژه آمریکا در امور بازسازی عراق در این خصوص می گوید:
“ دلایل بی نظمی مدیریت بر طرح بازسازی شامل پایین بودن کارایی نهادهای مسئول، بالا بودن هزینه پیمانکاری و اقدام به فریب های تجاری است.
تا کنون آمریکا نزدیک به ۵۱ میلیارد دلار برای بازسازی عراق اختصاص داده که این رقم بیش از ۲ میلیارد و ۴۰۰ میلیون دلاری است که در ابتدا پیش بینی شده بود.
پیروزی لیست منتسب به نوری المالکی در انتخابات اخیر عراق فصل تازه ای را در مناسبات این کشور رقم می زند.این انتخابات به خودی خود نقطه گذار از “عراق تحت سیطره اشغالگران”به “عراق مستقل و آزاد”محسوب می شود.از سوی دیگر،اقبال مردم عراق نسبت به نوری المالکی و شیعیان نشان می دهد که عراقیها به شدت در برابر گروههای طرفدار واشنگتن در کشورشان موضع دارند.از سوی دیگر،مردم عراق با اقبال اخیر خود به نوری المالکی نشان دادند که طرحهای فدرالیستی عملا جایی در عراق ندارند.
در برهه کنونی تنها با تقویت دولت مرکزی مقتدر ،یعنی دولت نوری المالکی و تکیه بر وحدت ملی و قومی در عراق می توان بر معضلات پیش روی بغدا فائق آمد.هم اکنون گروههای عراقی با هدایت نوری المالکی باید تمام توان خود را جهت هدایت نیروهای بیگانه به خارج از خاک عراق به کار گیرند.
نکته جالب توجه دیگر اینکه حتی انگلستان نیز به صورت سنتی علاقه وافری بر اشغال کشورها و حضور در خاک آنها دارد،ترک خاک عراق را در دستور کار نیروهای خود قرار داده است. بر این اساس نظامین انگلیسی در عراق تا حد زیادی شرایط لازم برای عقب نشینی را محقق کرده اند و می توانند کار خروج از این کشور را تا ۳۱ می سال جاری میلادی آغاز کنند. “ اندی سلمون” فرمانده نیروهای اشغالگر درجنوب شرق عراق در این خصوص می گوید:
“ برگزاری انتخابات استانی عراق در صلح و آرامش آخرین هدف “گوردون براون” نخست وزیر انگلیس را برای خروج چهار هزار نیروی انگلیسی از عراق تا پایان جولای محقق کرد!
ما با این ذهنیت شاهد آغاز خروج نیروهای انگلیسی خواهیم بود. آنها ماموریت خود را تا ۳۱ می به پایان خواهند برد و نیروهای انگلیسی تا ۳۱ جولای عراق را ترک خواهند کرد.”
این در حالی است که از ابتدای سال ۲۰۰۳ نیز حضور آمریکا و دیگر اشغالگران در عراق هیچ گونه توجیهی نداشته است.خروج رایان کراکر،سفیر جنجالی و ناتوان ایالات متحده آمریکا از بغداد نیز علامتی آشکار در جهت خروج آمریکا از خاک عراق محسوب می شود.در این میان کاخ سفید تصمیم گرفته فردی را به جای کراکر انتخاب نماید که بتواند خروج نیروهای آمریکایی از عراق را تسریع نماید.
گفتنی است که رئیس هیئت مذاکره‌کننده آمریکا در گفتگوهای شش‌جانبه درباره برنامه هسته‌ای کره شمالی، سفیر جدید آمریکا در عراق خواهد بود.
انتظار می‌رود “کریستوفر هیل “‌به عنوان سفیر آمریکا در عراق انتخاب شود.
هیل، دستیار وزیر امور خارجه آمریکا در امور شرق آسیا و اقیانونس آرام و مذاکره‌کننده در گفتگوهای شش‌جانبه درباره برنامه هسته‌ای کره شمالی در دولت سابق آمریکا بوده و در امور اروپایی کارشناس خبره‌ای است.
اگر “باراک اوباما “ ‌رئیس جمهور آمریکا، هیل را به عنوان نامزد منصب سفیر آمریکا در عراق برگزیند و مجلس سنا نیز موافقت کند، وی جانشین رایان کراکر، سفیر کنونی آمریکا در عراق می‌شود.
کریستوفر هیل پیشتر نیز سفیر آمریکا در کره جنوبی،‌ لهستان، مقدونیه و فرستاده ویژه امور کوزوو بوده است.
کریستوفر هیل،مانند کراکر قدرت شانتاژ رسانه ای و تبلیغاتی و از آن مهم تر،قدرت ارسال گزارشهای سرتاسر دروغ رادر خصوص اوضاع عراق ندارد و ناچار خواهد بود مجری راهبرد خروج فوری نظامیان آمریکایی از بغداد و دیگر شهرهای عراق باشد.
در نهایت اینکه پیروزی اخیر لیست نوری المالکی در عراق نشانه ای آشکار از تعلق خاطر مردم این کشور به “وحدت ملی”بود.هم اکنون مالکی با اتکا به پشتوانه مردمی خود می تواند طرح آشتی ملی را با سرعت و دقت بیشتری پیش برد .آنچه مسلم است اینکه دموکراتها نیز مانند جمهوریخواهان سنگ اندازیهای زیادی در برابر مالکی و دولت عراق انجام خواهند داد اما مقابله با این تلاشهای وقیحانه دشوار نخواهد بود.
سعیدسبحانی
منبع : روزنامه رسالت