پنجشنبه, ۱۳ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 2 May, 2024
مجله ویستا

... به این سان، در اکتبر سال ۱۵۰۰ نخستین چینی روانه فضا شد (در این روز ۱۵ اکتبر)


... به این سان، در اکتبر سال ۱۵۰۰ نخستین چینی روانه فضا شد (در این روز ۱۵ اکتبر)
نیمه اكتبر سال ۱۵۰۰میلادی «وان هو» یكی از مقامات وقت چین در یك آزمایش پرواز به فضا جان خود را از دست داد. این آزمایش برحسب نوشته سه منبع كه هر سه از یادداشتهای منشی «وان هو» استفاده كرده اند در یكی از این سه روز: ششم ، سیزدهم و یا ۱۵ اكتبر سال ۱۵۰۰ میلادی انجام گرفته بود. یادداشتهای منشی وان هو كه در مراسم پرتاب او به فضا حضور داشت به صورت كتاب در آمده و به زبان انگلیسی هم ترجمه شده است. دولت جمهوری توده ای چین به همین مناسبت درست ۵۰۳ سال پس از اقدام «وان هو» ساعت ۹ بامداد ۱۵ اكتبر ۲۰۰۳ به وقت صحرای «گبی» در مغولستان چین، سرهنگ ۳۸ ساله خلبان «یانگ لی وی» با سفینه «كشتی آسمانی شماره ۵» به مدار زمین فرستاد و ۱۳ اكتبر ۲۰۰۵ در همان ساعت دو فضانورد چینی به فضا فرستاده شدند كه همچنان كره زمی را دور می زنند. قطعا آزمایش بعدی، ششم اكتبر خواهد بود تا هر ۳ روزی را كه طبق تقویم شمسی میلادی به دست داده شده است تجدید شود. تقویم چینیان قمری است.
باید دانست كه چینیان باروت را دو هزار سال پیش اختراع كرده بودند ولی از نیروی آن تنها در جشن ها و در آتشباری استفاده می كردند كه ماركوپولو ایتالیایی در طول اقامت در چین آن را مشاهده و طرز تهیه اش را در كتاب خاطرات خود (مسافرت ها) به اروپاییان آموخت كه با استفاده از آن توپ و تفنگ ساختند و سرزمین های دیگران را گرفتند و استثمار كردند و هنوز هم احساس برتری می كنند.
در آن روز « وان هو » ۴۷ لوله پر از باروت را كه به صورت راكت درآورده بود در اطراف یك صندلی بزرگ بست و در حالی كه دو بادبادك (بالك مانند) به دست گرفته بود بر صندلی نشست و از نوكرانش خواست كه او را به صندلی ببندند و سپس همزمان زیر لوله های حاوی باروت، شعله آتش قرار دهند . منشی او (نویسنده شرح رویداد) كه در عملیات پرتاب شركت داشت نوشته است: از زیر لوله ها، شعله های ناشی از انفجار باروت همراه با صدای مهیبی كه همه مارا كر كرد بلند شد و صندلی به آسمان رفت و از نظر ناپدید شد. وی ننوشته است كه بر سر اربابش چه آمد، ولی وقایع نگار دربار « مینگ » ها كه از سال ۱۳۶۸ تا ۱۶۴۴ بر چین حكومت كردند در ذیل این روز (طبق تقویم قمری چین) نوشته است كه شبان ها قطعات بدن «وان هو» را كه به اندازه ریگ بیابان شده بودند جمع آوری كرده بودند كه عینا به امپراتور گزارش شد.
سرهنگ «یانگ لی وی» که ۱۵ اکتبر ۲۰۰۳ با سفینه «كشتی آسمانی شماره ۵ » به مدار زمین رفت، در نخستین پیام خود گفته بود كه امیدوار است برای ارتش آزادیبخش چین افتخار فراهم سازد.
مقامات چینی در پی آزمایش ۱۳ اکتبر ۲۰۰۵ اظهار داشتند كه گام بعدی تسخیر ماه و سایر ستارگان و استقرار یك ایستگاه دائمی در مدار زمین خواهد بود.
منبع : تاریخ ایران و جهان در این روز