جمعه, ۱۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 3 May, 2024
مجله ویستا

حفاظت از خرابی کامپیوتر


حفاظت از خرابی کامپیوتر
شاید هنگام كار با كامپیوتر به ندرت با مشكلاتی مانند خالی شدن صفحه‌ی‌ نمایش آن هم وقتی كه شما درست در حال اجرای یك برنامه‌ی مهم هستید، مواجه شده باشید. اما به هر حال مشكل وخرابی كامپیوتر مثل مالیاتی كه می‌پردازید و یا پیغام‌های Spam كه توسط e-mail به شما می‌رسند، امری اجتناب‌ناپذیر است.
برای مثال برنامه‌های كاربردی به طور غیر منتظره‌ای دچار وقفه و مشكل می‌شوند، اجزای سخت‌افزاری گاهی اوقات كهنه شده و از بین می‌روند، از محتویات حافظه به سختی می‌توان استفاده كرد و بعضی از برنامه‌ها، درایورها (راه‌اندازها) و اجزای سخت‌افزاری با سایر اجزا ناسازگاری پیدا كرده و به خوبی عمل نمی‌كنند.
خوشبختانه روشی وجود دارد كه به كمك آن بتوان از كار با PC لذت برد و از هماهنگی و سازگاری بین اجزای آن مطمئن شد و نكته قابل توجه اینكه هزینه زیادی هم ندارد و البته شما تنها با تهیه‌ی یك برنامه‌ی «حفاظت از خرابی» می‌توانید كامپیوترتان را بیمه كنید. این برنامه‌ها با جلوگیری از خرابی‌هایی كه امكان دارد در یك كامپیوتر بوجود بیاید در هزینه‌ و وقت شما صرفه‌جویی می‌كنند. هدف اصلی هر یك از برنامه‌های اختصاصیِ «حفاظت از خرابی»، حفظ كاری است كه شما هنگام خرابی كامپیوتر یا قفل كردن برنامه (كه البته صدمه‌ی وارده از جانب قفل شدن به مراتب كمتر از خرابی كامپیوتر است اما در هر صورت می‌تواند موجب عصبانیت شما گردد.) در حال انجام آن بودید.
این برنامه‌ها دقیقاً عكس برنامه‌هایی عمل می‌كنند كه از آنها برای برگرداندن (restore) سیستم به یك وضعیت قبل از وضعیت كاری كه هنگام وقوع خرابی داشتید، استفاده می‌شود. در حقیقت عملكرد برنامه‌های حفاظت كننده به این ترتیب است كه آنها خرابی سیستم را قبل از بوجود آمدن، تشخیص داده و آن را رفع می‌كنند. به این ترتیب شما می‌توانید به كارتان ادامه دهید بی ‌آنكه مجبور به راه‌اندازی مجدد سیستم باشید. در صورتی كه خرابی سیستم غیر قابل اصلاح باشد، برنامه‌های حفاظت كننده‌ا‌ی خوب قادرند آن را آنقدر به تأخیر ‌اندازند تا شما كارهای انجام شده را ذخیره كرده و از مهلكه جان سالم بدر برید.
در طی دو سال اخیر تعداد شركت‌های تولیدكننده‌ی چنین برنامه‌هایی كاهش یافته است و علت آن وجود شركت‌های بزرگی چون Symantec و Network Associates می‌‌باشد. این شركت‌ها محصولات گوناگونی در این زمینه طراحی كرده‌اند و به بازار این محصول را در دست گرفته‌اند. آنها این برنامه‌ها را به سایر برنامه‌های شناخته‌ شده‌ی خود چون Norton و McAfee وصل كرده و یا به صورت مجزا در فروشگاه‌های وابسته به خودشان می‌فروشند. از جمله برنامه‌های شناخته شده در این زمینه می‌توان به Crash Gaurd ۴۵ كه همراه با برنامه‌ی Norton و FirstAid ۲۰۰۰ كه همراه با برنامه‌ی McAfee ارایه شده‌اند اشاره كرد. در حال حاضر تنها رقیب این دو شركت، TFI Technology است كه محصولی بنام Stay Alive ۲.۱ را به بازار عرضه كرده است.
● First Aid ۲۰۰۰
كار با هیچ برنامه‌ی كمكی به آسانی كار با First Aid ۲۰۰۰ نیست. این برنامه آخرین نسخه‌ی برنامه‌ی First Aid است و به مرور پیشرفت كرده و در حال حاضر با نسخه‌ی ۲۰۰۰ ، خود را به معرض نمایش گذاشته است. این برنامه علاوه بر حفاظت از خرابی سیستم؛ خصوصیاتی چون تشخیص و بهبود ویژگی‌هایی كه به نصب بدون تداخل راه‌انداز‌های یك نرم‌افزار كمك می‌كنند، یافتن مشكلات مربوط به سازگاری بین اجزای سخت‌افزاری و نرم‌افزاری و رفع آنها، از میان بردن مشكلات مربوط به اتصالات اینترنتی و بر طرف كردن مشكلات موجود در زمینه‌ی نصب چندرسانه‌ای را دارد. (نسخه‌یFirst Aid Deluxe علاوه بر ویژگی‌های مذكور، دارای حذف كننده و به روز كننده‌ی اتوماتیك نرم‌افزار نیز می‌باشد.) اما در بین تمام ویژگی‌هایش، قابلیت جلوگیری از خرابی سیستم بیش از همه چشمگیر و قابل توجه است.
وقتی برنامه‌ی First Aid را فعال می‌كنید؛ در صفحه‌ی اول برنامه، دكمه‌ای را می‌بینید كه به كمك آن می‌توانید یكسری آزمایشات تشخیصی را انجام دهید. این آزمایشات برای جستجو و یافتن مشكلاتی است كه امكان دارد داخل سیستم‌تان در ارتباط با سخت‌افزار،ویروس‌ها و عناصر ویندوز مانند میان‌برها، ورودی‌های Registry و تنظیمات مربوط به پیكره‌بندی وجود داشته باشند. وقتی برنامه‌ی First Aid كار جستجو و تشخیص مشكلات احتمالی سیستم را تمام كرد، لیستی از آنها را به همراه اعمال پیشگیرانه‌ای كه در جهت رفع مشكلات موجود می‌توانید انجام دهید به شما نشان می‌دهد.
محافظ First Aid یك برنامه‌ی مقیم(resident) در داخل حافظه‌ی سیستم را اجرا می‌كند و كه آیكون این برنامه را می‌توان در پایین صفحه نمایش مشاهده كرد. در بیشتر موارد، خرابی‌هایی كه امكان وقوع آنها وجود دارد توسط یك كادر تبادلی قابل كنترل می‌باشد. از طریق این كادر تبادلی می‌توانید به بازیابی برنامه‌هایی بپردازید كه امكان دارد از جانب خرابی‌هایی كه در راه ‌هستند صدمه ببینند و یا اینكه از آنها خارج شوید. شركت Network Associates این برنامه را به صورت یك بسته‌ی مستقل همراه با برنامه‌ی McAfee Office ۲۰۰۰ به فروش می‌رساند.
● Crash Guard ۴.۵
شركت Symantec در ابتدا این برنامه را به صورت یك بسته‌ی مستقل ارایه می‌كرد اما در حال حاضر آن را به صورت بخشی از برنامه‌ی System Works ۲۰۰۰ به بازار عرضه می‌كند. Crash Gaurd را می‌توان در پس زمینه‌ی تمام سیستم‌های پردازشگر شناخته شده اجرا كرد. در این برنامه نیز هرگاه مشكلی قریب‌الوقوع پیش‌بینی می‌شود برای جلوگیری و كنترل آن یك كادر تبادلی ظاهر می‌گردد. در بیشتر موارد، اولین كاری كه باید در این خصوص انجام دهید كلیك كردن دكمه‌ی Vital Save است تا كارهایی كه تا آن زمان انجام داده‌اید را ذخیره كند. همچنین در این كادر تبادلی، انتخابی وجود دارد كه از طریق آن می‌توان به برگرداندن (كپی كردن) برنامه‌ی معیوب پرداخت و یا كلاً از آن خارج شد.
این برنامه قادر است به خوبی معایب سیستم را قبل از وقوع خرابی شناسایی كرده و از بروز آنها ممانعت به عمل آورد. البته پس از نصب Crash Gaurd ، مشاهده می‌شود كه سرعت سیستم كمی كاهش می‌یابد. اماچنین تأثیری بر روی سرعت پردازشگر در مقایسه با كارایی این برنامه چیز زیاد مهمی نیست.
این برنامه با ویندوزهای ۹۵،۹۸ و NT سازگار است. برنامه‌ی مذكور كه به صورت انسجام یافته در بخشی از برنامه‌ی System Works گنجانده شده است، دارای عملكرد پس‌زمینه‌ای پیوسته‌ای بوده و انتخاب‌های بی‌شماری دارد كه از آنها می‌توان برای اختصاصی كردن پیكر‌بندی خود برنامه‌ استفاده كرد.
● Saty Alive ۲.۱
این برنامه كه محصول شركت TFI Technology می‌باشد، حجمی به اندازه‌ی KB۲۹۴ را اشغال می‌كند. در نگاه اول شاید بخاطر همین حجم كم، برنامه‌ی كوچك و بی‌اهمیتی به نظر آید در صورتی كه این برنامه در مقابل خرابی‌های سیستم یك مانع قابل اعتماد بوجود آورده بی‌‌آنكه بر عملكرد و سرعت سیستم تأثیر چندانی داشته باشد..
Stay Alive ۲.۱ با ویندوزهای ۹۵،۹۸ و NT سازگار است و مانند دو برنامه‌ی Crash Gaurd و First Aid ۲۰۰۰ از ورود پیام‌های اجرایی غیر مجاز ویندوز جلوگیری كرده و به شما امكان می‌دهد كه كارهای انجام شده را ذخیره و یا كپی كنید و یا از برنامه‌ی معیوب خارج شوید. به محض این كه برنامه‌ای قفل كند لیست بازشویی ظاهر می‌شود. در آنجا با انتخاب برنامه‌ی قفل شده، یك كادر تبادلی پدید می‌آید. در این كادر دكمه‌ی Interrupt را كلیك كنید تا برنامه دوباره فعال شود.
این نرم‌افزار قابلیت گسترده‌ای برای ثبت وقایع مربوط به خرابی دارد. همچنین دارای سیستم كمكی خودكاری است كه نحوه‌ی رفع مشكلات موجود را به شما نشان می‌دهد. علاوه بر اینها، در این برنامه یك ویژگی جالب بنام Drag (n) Crash وجود دارد كه به كمك آن می‌توانید عمداً در سیستم، خرابی ایجاد كرده و از آن طریق كارایی این نرم‌افزار را بسنجید.
● سخن‌آخر:
از میان سه برنامه‌ای كه معرفی شدند ما به چند دلیل First Aid ۲۰۰۰ را به شما توصیه می‌كنیم. از جمله‌ی این دلایل می‌توان به سازمان‌دهی، استفاده‌ی آسان و مستقل بودن آن (در مقایسه با برنامه‌ای چون Crash Gaurd كه در داخل یك برنامه دیگر گنجانده شده است.) اشاره كرد. این محصول را می‌توانید از طریق گرفتن و بارگذاری قبل از خرید به مدت ۳۰ روز به طور آزمایشی استفاده كنید. برنامه‌ی مذكور دارای دو نسخه‌ی Deluxe و Standard است كه از نظر قیمت بسیار مناسب هستند. نرم‌افزار First Aid ۲۰۰۰ از ویندوز ۹x پشتیبانی می‌كند و اگر كسی از ویندوز NT استفاده می‌كند، برنامه‌یCrash Guard را به او پیشنهاد می‌كنیم.
اگر فضای كمی بر روی درایو دیسك‌سخت دارید وسرعت پردازنده‌اتان نیز محدود است در آن صورت برنامه‌ی Stay Alive را به شما توصیه می‌كنیم. نرم‌افزار مذكور كه محصول كشور انگلستان است نسبت به حجم كوچكش بیشترین محافظت از خرابی را تأمین می‌كند بی‌آنكه تأثیر به خصوصی بر روی سرعت و عملكرد سیستم داشته باشد.