شنبه, ۸ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 27 April, 2024
مجله ویستا

۱۷۴ تیم در والیبال انتخابی جهان


۱۷۴ تیم در والیبال انتخابی جهان
والیبال قهرمانی جهان برای تیم های ملی كشورهای پنج قاره، حكم همان جام جهانی فوتبال را دارد. میدانی كه طی آن قاره ها بر اساس موقعیت كیفی والیبال خود دارای سهمیه محدودی هستند و تلاش می كنند با بهبود و ارتقای سطح خود به درجات بالاتری دست پیدا كنند. مرجع رسمی تشخیص دهنده، كمیته فنی فدراسیون بین المللی والیبال(FIVB) است كه هر چند سال یك بار پس از بررسی پیشنهادات رسیده تصمیم گیری می كند. به عنوان نمونه در همین مسابقات قهرمانی جهان پیش رو كه قرار است آبان ماه سال آینده مرحله نهایی آن با حضور ۲۴ تیم برگزیده در ژاپن انجام شود، اروپایی ها با ۹ تیم بیشترین سهمیه را در جمع دیگر قاره ها دارند و كمترین سهمیه هم از آن قاره آفریقاست كه دو سهمیه در رده مردان و سه سهمیه در رده زنان دارد. در این مورد در ادامه مطلب به طور كامل اشاره خواهیم داشت كه سهمیه قاره ها در شانزدهمین دوره مسابقات والیبال قهرمانی مردان جهان چند تیم بوده است. در این مطلب نگاهی داریم به صعود تیم هایی كه توانسته اند با عبور از كنكوری سخت خود را به مرحله نهایی برسانند و هم نگاهی خواهیم داشت به پیكارهای انتخابی باقی مانده كه به زودی تكلیف ۲۴ تیم صعود كننده مشخص خواهد شد.
۱۷۴ تیم در بازی های مقدماتی
حضور ۱۷۴ تیم در دو رده زنان و مردان در بازی های مقدماتی والیبال قهرمانی جهان از میان ۲۱۸ عضو حكایت از رشد والیبال در میان كشورهای ۵ قاره جهان دارد. از تعداد تیم های متقاضی شركت كننده در بازی های مقدماتی به خوبی می شود میزان توسعه یافتگی والیبال را در قاره های مختلف سنجید. در این دوره از مسابقات قهرمانی جهان اروپا بیشترین تیم های شركت كننده در بازی های مقدماتی در دو رده مردان و زنان را داشت. نام قاره ها به ترتیب تعداد تیم های شركت كننده به شرح زیر است.
* قاره اروپا
مردان: ۳۵ تیم ،زنان: ۲۷ تیم
* نورسكا (آمریكای مركزی و شمالی)
مردان: ۲۰ تیم ،زنان: ۱۹ تیم
* آسیا و اقیانوسیه
مردان: ۲۰ تیم، زنان: ۱۱ تیم
* آفریقا
مردان: ۱۳ تیم ،زنان: ۱۳ تیم
* آمریكای جنوبی
مردان: ۷ تیم ،زنان: ۵ تیم
البته در رده مردان دو تیم برزیل(مدافع عنوان قهرمانی) و ژاپن(میزبان بازی ها) و در رده زنان ایتالیا مدافع عنوان قهرمانی) و ژاپن (میزبان مسابقات) از حضور در بازی های مقدماتی معاف بودند.
سهمیه قاره ها
فدراسیون جهانی والیبال(FIVB) برای شناسایی ۲۲ تیم به جز تیم های مدافع عنوان قهرمانی و میزبان مسابقات در نشست كمیته فنی خود به سال ۲۰۰۴ سهمیه قاره ها را به شكل زیر تعیین كرد.
* اروپا
مردان: ۹ تیم ،زنان: ۷ تیم
*نورسكا
مردان: ۴ تیم ،زنان: ۶ تیم
* آسیا و اقیانوسیه
مردان: ۵ تیم ،زنان: ۴ تیم
* آفریقا
مردان: ۲ تیم ،زنان: ۳ تیم
* آمریكای جنوبی
مردان: ۲ تیم ،زنان: ۲ تیم
چه تیم هایی صعود كردند؟
تاكنون در رقابت های والیبال انتخابی مردان از قاره های مختلف تیم های ایران، قزاقستان، چین، استرالیا، كره جنوبی و ژاپن(میزبان بازی ها) از قاره آسیا و اقیانوسیه، مصر از قاره آفریقا، برزیل تیم مدافع عنوان قهرمانی ، آرژانتین، ونزوئلا از آمریكای جنوبی، روسیه، لهستان، یونان و صربستان و مونته نگرو از قاره اروپا به مرحله نهایی قطعی شده است و تا روز پانزدهم شهریورماه تكلیف تیم های باقی مانده هم روشن خواهد شد.
نگاهی به بازی های انتخابی در قاره های جهان
قدرت نمایی ایران، چین و قزاقستان
* ابتدا از قاره پهناور آسیا شروع می كنیم، منطقه ای گسترده كه حتی قاره اقیانوسیه را نیز شامل می شود و استرالیا نماینده برتر اقیانوسیه از دل پیكارهای انتخابی جهان از این قاره توانست جواز صعود به مرحله نهایی را پیدا كند.
در غیاب ژاپن میزبان مسابقات، تیم های آسیایی در دو مرحله گزینش شدند. ابتدا تیم های متوسط در بازی های زیر گروه با هم در ۳ گروه بازی كردند كه در نهایت تیم های برتر آن به جمع تیم های مطرح پیوستند. ایران هم به همراه چین، قزاقستان، كره جنوبی، استرالیا و هند از بازی های دور اول معاف بود و از دور دوم گام به بازی ها گذارده است ، در دور دوم و در مسابقاتی كه در شهرهای آلماتی، تهران و دهلی برگزار شد سه تیم قزاقستان، ایران و چین بطور مستقیم جواز صعود به مسابقات قهرمانی جهان در ژاپن را گرفتند و تیم های كره جنوبی، هند و استرالیا كارشان به مرحله پلی اف كشید كه در نهایت كره و استرالیا هم با جا گذشتن هند خود را به سایر تیم های آسیایی صعودكرده رساندند. هندی ها با وجود دو بار میزبانی این بازی ها در عین بد اقبالی از راهیابی به رقابت های جهانی بازماندند.
تایوان هم كه با ادعای فراوان همانند هند چشم به ژاپن داشت قادر به رقابت با قدرت های تراز اول والیبال آسیا نشد و تیم هایی از آسیا و اقیانوسیه به قهرمانی جهان راه پیدا كردند كه در سال های اخیر همواره در زمره مدعیان بودند.در میان تیم های صعود كرده ایران، چین و قزاقستان برتر از سایر تیم های شركت كننده ظاهر شدند، هر چند كه قزاق ها بخش زیادی از جهش و موفقیت خود را مرهون به خدمت گرفتن یاران روسی بودند.
* از قاره آفریقا مصری ها نخستین كشوری بودند كه در مسیری هموار و در رویارویی با حریفانی آسانتر نسبت به سایر تیم های شناخته شده این قاره صعودی زودهنگام به مرحله نهایی داشتند. كامرون و سودان در اندازه هایی نبودند كه مانع از راهیابی مصر به ژاپن شوند.
آرژانتین و صعودی بی دردسر
* از آمریكای جنوبی آرژانتینی ها خیلی بی دردسر به مرحله نهایی راه پیدا كردند. پاراگوئه و اروگوئه دو رقیب فوتبال آرژانتین، در والیبال هرگز قادر به رقابت با یكی از تیم های همیشه مطرح جهان نبودند. آرژانتین با دو پیروزی آسان از جمله تیم هایی بود كه راهی كوتاه تا ژاپن پیمود. ونزوئلا هم دقیقاً چنین شرایطی در همگروهی با تیم های اكوادور، كلمبیا و پاراگوئه دارد و بعید به نظر می رسد كه حریفان سدی در راه تیم ونزوئلا یكی از تیم های حاضر در لیگ جهانی خلق كنند.
صعودكنندگان از پیش معلوم
* منطقه نورسكا از تیم های مطرحی چون برزیل، آمریكا، كانادا، كوبا شكل گرفته، ضمن آنكه تیم هایی چون پاناما، مكزیك، ترینیدادوتوباگو، گواتمالا، بارابادوس، پورتوریكو و چند جزیره كم نام و نشان كمتری می توانند در حضور قدرت هایی شناخته شده عرض اندام كنند. در جمع قدرت های درجه دوم این منطقه تا حدودی «پورتوریكو» در سال های اخیر خودی نشان داده است. برزیل كه به عنوان تیم مدافع عنوان قهرمانی همانند ژاپن میزبان بدون بازی های انتخابی در مرحله نهایی حاضر است كار تیم های این منطقه را آسانتر كرده است و پیشا پیش می توان سه تیم آمریكا، كانادا و كوبا را در زمره تیم های راه یافته به مرحله نهایی قلمداد كرد. مسابقات انتخابی این منطقه بزودی آغاز می شود. ده تیم برتر این منطقه به شرح زیر گروه بندی شدند كه از هر گروه دو تیم فرصت راهیابی به جمع ۲۴ تیم برتر جهان را دارند.تیم ملی والیبال مردان برزیل بهترین تیم كنونی جهان، بخت شماره یك شانزدهمین دوره مسابقات والیبال قهرمانی جهان محسوب می شود .
گروه یك: آمریكا، مكزیك، پاراگوئه، گواتمالا و بارابادوس
گروه دوم: كانادا، كوبا، پاناما، ترینیدادوتوباگو
* در قاره اروپا، قاره صاحب نفوذ و اعتبار در والیبال امروز جهان سطح پیكارها بی تردید از همه قاره های دیگر فشرده تر بود. رشد روزافزون والیبال در قاره سبز موجب شد تا تیم های شركت كننده پس از دو مرحله پالایش پا به دور سوم و نهایی بگذارند. در این قاره پس از شناسایی ۸ تیم صعودكننده تكلیف نهمین و آخرین تیم به بازی های پلی اف كشیده شد كه با حضور تیم های دوم گروههای چهارگانه دور سوم در بلغارستان انجام خواهد شد.
در مسابقات برگزار شده در یونان، دو تیم میزبان و صربستان و مونته نگرو در حضور دو تیم پرتغال و تركیه به مرحله نهایی راه یافتند. در كاتوویچ لهستان نیز بخت به دو تیم روسیه و لهستان لبخند زد كه با كسب عناوین اول و دوم روانه دوره شانزدهم مسابقات قهرمانی جهان شدند.در شهر ناپولی، ایتالیا و آلمان و در فرانسه جمهوری چك و فرانسه جمع ۸ تیم راه یافته را كامل ساختند.حالا همه نگاهها به بلغارستان و شناسایی تنها تیم باقیمانده معطوف شده است.
تیم های برتر والیبال جهان در ۱۵ دوره گذشته
۱۹۴۹ پراگ: ۱ _ روسیه ۲ _ چكسلواكی سابق
۳ _ بلغارستان
۱۹۵۲ مسكو: ۱ _ روسیه ۲ _ چكسلواكی سابق
۳ _ بلغارستان
۱۹۵۶ پاریس: ۱ _ چكسلواكی سابق ۲ _ رومانی ۳ _ روسیه
۱۹۶۰ ریودوژانیرو: ۱ _ روسیه ۲ _ چكسلواكی سابق ۳ _ رومانی
۱۹۶۲ مسكو: ۱ _ روسیه ۲ _ چكسلواكی سابق ۳ _ رومانی
۱۹۶۶ پراك: ۱ _ چكسلواكی سابق ۲ _ رومانی ۳ _ روسیه
۱۹۷۰ صوفیه: ۱ _ آلمان شرقی سابق ۲ _ بلغارستان ۳ _ ژاپن
۱۹۷۴ مكزیكوسیتی: ۱ _ لهستان ۲ _ روسیه ۳ _ ژاپن
۱۹۷۸ رم: ۱ _ روسیه ۲ _ ایتالیا ۳ _ كوبا
۱۹۸۲ بوئینس آیرس: ۱ _ روسیه ۲ _ برزیل ۳ _ آرژانتین
۱۹۸۶ پاریس: ۱ _ آمریكا _ ۲_ روسیه ۳ _ بلغارستان
۱۹۹۰ ریودوژانیرو: ۱_ ایتالیا ۲ _ كوبا ۳ _ روسیه
۱۹۹۴ آتن: ایتالیا _ ۲ _ هلند ۳ _ آمریكا
۱۹۹۸ توكیو: ۱ _ ایتالیا ۲ _ صربستان و مونته نگرو ۳ _ كوبا
۲۰۰۲ بوئینس آیرس: ۱ _ برزیل ۲ _ روسیه ۳ _ فرانسه
۲۰۰۶ توكیو: ۱ - ؟ ۲ - ؟ ۳- ؟
منبع : روزنامه همشهری


همچنین مشاهده کنید