یکشنبه, ۹ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 28 April, 2024
مجله ویستا

بررسی کیفیت مراقبت‌های اورژانسی از بیماران مبتلا به ضربه مغزی در بخش فوریت‌های بیمارستان ولی عصر (عج) اراک در سال ۱۳۸۴


بررسی کیفیت مراقبت‌های اورژانسی از بیماران مبتلا به ضربه مغزی در بخش فوریت‌های بیمارستان ولی عصر (عج) اراک در سال ۱۳۸۴
● مقدمه:
در حال حاضر تروما سومین عامل مرگ و میر در کشورهای پیشرفته بوده که ۵۰ درصد از آن ناشی از صدمات مغزی است. از آنجا که آسیب های وارده به مغز محدود به زمان بروز حادثه نبوده، بلکه در طی مراحل بعد نیز می تواند ایجاد یا تشدید گردد، لذا نحوه مراقبت و درمان این گونه بیماران به خصوص در مرحله اورژانس نقش مهمی در پیش گیری از آسیب های ثانویه مغزی ایفا می کند. بدین لحاظ ایجاب می کند که کیفیت مراقبت از این گونه بیماران در مراکز درمانی و در مرحله اورژانس مورد بررسی قرارگیرد.
● روش کار:
این بررسی یک مطالعه توصیفی است که طی ۶ ماه صورت گرفته است. با استفاده از چک لیست نحوه مراقبت، برای سه گروه بیماران با ضربه مغزی خفیف، متوسط و شدید که بر اساس پروتکل های استاندارد تهیه شده بود، چگونگی مراقبت تیم درمان (پزشک وپرستار) از ۶۹۳ بیمار مبتلا به صدمه مغزی درمدت ۲۴ ساعت اولیه بستری توسط مشاهده گر آموزش دیده ارزیابی شده است. بررسی در ۴ حیطه مراقبت های عمومی، سیستم عصبی مرکزی، تنفسی و همودینامیک صورت گرفت و چگونگی مراقبت ها درچک لیست مربوطه ثبت و نتایج مورد ارزیابی قرار گرفت. حداکثر امتیاز متعلقه در هرحیطه ۱۰ در نظر گرفته شد، به طوری که امتیاز ۹ یا بیشتر به منزله مراقبت عالی، کمتر از ۹ - ۷ به منزله خوب، کمتر از ۷ - ۵ به منزله متوسط و زیر ۵ به منزله ضعیف در نظر گرفته شد.
● نتایج:
نتایج نشان داد که تیم درمان در حیطه مراقبت های عمومی امتیاز ۷.۵۹ را از حداکثر امتیاز ۱۰ (مراقبت در حد خوب)، در حیطه سیستم عصبی مرکزی امتیاز ۷.۳۰ (مراقبت در حد خوب)، در حیطه سیستم تنفسی امتیاز ۵.۰۸ (مراقبت در حد متوسط) و در حیطه همودینامیک امتیاز ۷.۴۸ (مراقبت در حد خوب) را کسب نمود.
● نتیجه گیری:
نتایج نشان داد که هر چند نحوه مراقبت ها در هیچ یک از ۴ حیطه مراقبتی ضعیف نبوده ولی در حد عالی نیز نمی باشد که نشان گر وجود نواقص در مدیریت بیماران با صدمات مغزی می باشد و لازم است با شناسایی موانع از جمله رفع کمبودها و آموزش های لازم در این زمینه، کیفیت مراقبت از بیماران مبتلا به صدمات مغزی، هر چه بیشتر افزایش داده شود.
حمیدرضا ابراهیمی فخار
اسماعیل مشیری
سلیمان زند
منبع : پایگاه اطلاعات علمی


همچنین مشاهده کنید