جمعه, ۱۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 3 May, 2024
مجله ویستا

عملیات تمام شد!‌


عملیات تمام شد!‌
پیش از آنکه ایالات متحده به عراق حمله کند جرج دبلیو بوش طی یک سخنرانی بر روی ناو هواپیما بر آبراهام لینکلن که هزاران جنگنده از روی آن برخاسته و عراق را بمباران کرده بودند گفت عملیات‌های جنگی بزرگ در عراق پایان یافته است. نبرد عراق پیروزی در جنگ علیه تروریسمی است که ۱۱ سپتامبر ۲۰۰۱ آغاز شد و هنوز ادامه دارد. در آن زمان پرچمی در پشت سر جرج بوش قرار داشت که روی آن نوشته شده بود “ عملیات تمام شد “ . این عبارت که به شعار بوش در عراق معروف است پس از چند سال که از جنگ عراق می گذرد به دست مایه ای برای استهزا و تمسخر کاخ سفید بدل شده است.‌
امروز بیش از ۵ سال از لشکر کشی نئوکان ها به عراق می گذرد.جرج بوش نیز به عنوان سردمدار این جنگ آخرین برگ ها را از دوران ریاست خود در کاخ سفید ورق می زند.امروز زمان مناسبی است برای اینکه نتایج و پیامد های عملیات تمام شده را بر شمریم.جنگ عراق که بر اساس “ ایده آلیسم “ های نو محافظه کارانه به پا شد امروز چهره متفاوتی با آنچه سران کاخ سفید در ابتدا در رویا های خود می پروراندند دارد.تا هم اکنون آمار کشته شد گان آمریکایی در عراق چهار هزار و هشتاد و شش نفر است که از تعداد کشته شدگان ده سال جنگ ویتنام نیز بیشتر است.
شاید اولین و مهمترین شعار کاخ سفید در جنگ عراق به ارمغان آوردن دموکراسی برای مردم عراق بود.ایالات متحده سعی داشت به اجبار لیبرال دموکراسی آمریکایی را به مردم عراق تحمیل کند.امری که به زعم بسیاری از اصحاب سیاست چیزی جز آب در هاونگ کوبیدن نبود.مردم عراق امروز از زیر یوق استکباری صدام حسین بیرون آمدن اما هر روز ده ها تن از عزیزان آنها در خیابان ها به خاک خون کشیده می شوند.علی رغم این معضل که هیچ آزادی در عراق به وجود نیامده وجه ایالات متحده که از آن به مهد تمدن و آزادی نام برده می شد نیز به طور کلی مخدوش شده است.افکار عمومی امروز هیچ گونه اعتمادی به اقدامات ایالات متحده ندارند و تنها پس زمینه ای که پس از شنیدن نام آمریکا در خاطر آنها نقش می بندد تروریسم ، جنگ و کشتار است.‌
همچنین پیامد دیگر جنگ عراق برای ایالات متحده غرق شدن اقتصاد کلان این کشور در باتلاق عراق بود.افزایش ناگهانی و شدید قیمت نفت ، کاهش ارزش دلار در مقابل سایر ارزهای رایج دنیا ، رکود شدید اقتصادی و ... همه از جمله تبعات سیاست های تنش زای کاخ سفید در عراق بوده است .پرداخت هزینه هزار میلیارد دلاری جنگ در ازای بخشی از نفت عراق از جمله اشتباهات فاحش سران کاخ سفید بود.افزایش مالیات ها در ایالات متحده که طفیلی جنگ عراق هستند امروز کمر مالیات دهنده های آمریکایی را خم کرده است و باعث شده که افراد برای تامین مخارج حتی لوازم خانگی خود را نیز برای فروش بگذارند. ‌
نتیجه دیگر جنگ عراق انسجام و بازتعریف عراق در ترکیب هلال شیعی خاورمیانه بود.شاید در زمان صدام عراق خطری بالقوه برای مسلمانان و بالاخص شیعیان لحاظ می شد اما پس از سقوط بغداد و سرکار آمدن دولت شیعی نوری المالکی خط بطلانی بر تمامی اهداف آمریکا برای مبارزه با بنیادگر ایی اسلامی کشیده شد.امروز بهترین روابط میان تهران و بغداد دایر است و تهران به عنوان یکی از مهمترین حامیان دولت مردمی عراق شناخته می شود.
اما نکته مهم آن است که امروز تنور هوچی گری های انتخاباتی در آمریکا بسیار داغ شده است.رقابت های انتخاباتی درون حزبی برای انتخابات سال ۲۰۰۹ کم کم به نقطه اوج خود می رسد.در این اثنا نامزدهای هر دو حزب بیشترین فعالیت های انتخاباتی خود را روی تخطئه میلیتاریسم نو محافظه کارانه در عراق متمرکز کرده اند.امروز حتی مشاورانی که در لابی های خالی کاخ سفید قدم می زنند نیز به این باور رسیده اند که حمله به عراق به بهانه واهی وجود سلاح های کشتار جمعی ماجراجویی ابلهانه ای بوده است.لذا هم هیلاری کلینتون و هم باراک اوباما و هم در مقطعی جان مک کین انگشت بر جنگ عراق می گذارند و پیشرفت در آینده سیاسی عراق را در گرو خروج نظامیان از این کشور توصیف می کنند. اما در ضمن باید گفت خروج نظامیان از عراق به این زودی ها نیز تحقق نخواهد یافت و یا بهتر ، ایالات متحده بدون آنکه از پرهزینه ترین پروژه خود منافعی کسب کند پا بیرون نخواهد کشید.درست است که امروز نامزدهای هر دو حزب بر خروج بدون شرط نظامیان پای فشاری می کنند اما سیاست های راهبردی یک کشور چیزی نیست که با تغییر مولفه های قدرت میان دو حزب تغییرات بنیادین کند.
در نهایت باید گفت عملیات تمام شده عملیات غرق ماهیت آمریکایی در گرداب توهمات صهیونیستی بود.جمهوری خواهان از تمامی ظرفیت های آمریکا استفاده کردند تا بر رویاهای صهیونیست ها جامعه عمل بپوشانند . اما تنها چیزی که در این اثنا نصیب آنان شد شکست مفتضحانه بود.
هر روز که نظامیان بیشتر در عراق می مانند هزینه این شکست افزایش می یابد.بنابراین شایسته است که کاخ سفید همچون گذشته در جنگ ویتنام به اشتباه خود اعتراف کند و نظامیان را به خانه هایشان بازگرداند.
محمد اسکندری
منبع : روزنامه رسالت